Problem sa UPS-om?

poruka: 20
|
čitano: 11.155
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Problem sa UPS-om?
pitanje

Prije  par  dana  kupio  sam  UPS Belkin Superior Series 500VA. Danas je  nestalo  struje  i  komp  se, umjesto  da  nastavi  sa  radom,  ugasio  i  nakon  par  sekundi  opet  pokrenuo.

Konfiguracija  je:  Core2Duo  4400,  MB  Gigabyte  GA-P35-DS3,  2 x 1Gb  Kingmax  800MHz,  Ati  HD2600XT  512,    HDD  320Gb,  HDD160Gb,  napajanje  Enermax  Liberty  400W,  DVD-RW, OS Vista Ultimate 32bit.

Probao  sam  instalirati  i  Belkinov  soft,  (  baš  i  ne  radi  pod  Vistom)  ali  stvar  je  ista.  Probao  sam  staviti  Linux  live  cd  (kako  bih  bio  siguran  da  nije  Vista)  i  onda  iskopčati  ups,  ali  isto.

Probao  sam  onda  spojiti  drugi  komp  (AMD  Athlon  X2  4000,  MB  Gigabyte  GA-M57SLI-S4,    2 x 1Gb  Kingmax  800MHz, GeForce 7600GS,  HDD  320Gb,  HDD160Gb, Tv kartica, DVD-RW, napajanje Hiper 530W, OS Win XP Pro) i on nakon isključivanja ups-a iz struje nastavi normalno raditi.

Da  li  je možda konfa prejaka za ups ili možda u biosu postoji kakva postavka koju treba podesiti?

Pomagajte drugovi hoću da ga razbijem...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Problem sa UPS-om?

Pravac u shop di je kupljen i trazi drugog. Ukoliko i taj drugi radi iste probleme, lovu na sunce i kupuj no-name UPS - ocito ce bit bolji!

17 godina
neaktivan

Odlican odgovor wifi. Zbilja, pa tko bi se tog sjetio. Namigiva

¡ʞɔǝu ɹnoʎ ʞɐǝɹq
17 godina
neaktivan
Problem sa UPS-om?
autorov komentar

To je najjednostavnije rješenje, ali do utorka kada opet sve bude radilo je dugo. A kako objašnjavate da na drugoj konfi radi, a baš mi ne djeluje kao puno manji potrošač?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mainkic kaže...

To je najjednostavnije rješenje, ali do utorka kada opet sve bude radilo je dugo. A kako objašnjavate da na drugoj konfi radi, a baš mi ne djeluje kao puno manji potrošač?

Probaj jos jedino prominit napajanje s ovim koje radi, pa ces u medjuvremenu moc radit. Nelogicno bi bilo da BIOS, maticna, OS ili software imaju ikakve veze s navedenim problemima. Uostalom, zadatak UPS-a je upravo da napon gotovo neprimjetno prebaci sa mreze na bateriju kad za to postoji potreba. Zato jos uvik stoji da bi zatrazia drugi UPS - ispravni!
17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

Ja sam imao isti problem sa istim UPS-om, ali sam ga riješio. Potrebno je prije korištenja UPS puniti desetak sati. Ja sam ga punio bez da sam ga uključio na prekidaču pa mi je to bila prva greška. Prilikom punjenja svijetle dvije zelene lampice. Kada instaliraš software grafički ćeš saznati koliko je UPS pun i koliko ga tvoje računalo iskorištava u određenom trenutku. Ako ti je ikona ( Belkin Power Management Software ) u donjem desnom kutu prekrižena crvenim "X", trebaš malo pričekati da "X" nestane.

17 godina
neaktivan
autorov komentar
yamaban kaže...

Ja sam imao isti problem sa istim UPS-om, ali sam ga riješio. Potrebno je prije korištenja UPS puniti desetak sati. Ja sam ga punio bez da sam ga uključio na prekidaču pa mi je to bila prva greška. Prilikom punjenja svijetle dvije zelene lampice. Kada instaliraš software grafički ćeš saznati koliko je UPS pun i koliko ga tvoje računalo iskorištava u određenom trenutku. Ako ti je ikona ( Belkin Power Management Software ) u donjem desnom kutu prekrižena crvenim "X", trebaš malo pričekati da "X" nestane.

Belkin Power Management Software ne radi pod Vistom. Na drugom kompu sa Xp-om je pokazivao da je baterija napunjena 100%. Kada sam isključio ups napunjenost je odmah pala na 43% i dosta brzo je išla prema dolje. Da li je moguče da baš nije napunjen koliko treba? Danas je neki nestabilan napon i svakih nekoliko minuta nešta škljocne u ups-u. Da li i to prazni bateriju?
17 godina
neaktivan

UPS ti je napunjen do kraja, ali je njegov kapacitet tek toliki da ti pri potpunom nestanku struje dopušta samo nekoliko minuta da spremiš ono na čemu u tom trenutku radiš i ispravno isključiš računalo. Na njemu ne možeš nastaviti raditi. Prvenstvena mu je namjena da štiti računalo od padova i udara napona, kao i od kratkotrajnih nestanaka struje.

17 godina
neaktivan
autorov komentar
yamaban kaže...

UPS ti je napunjen do kraja, ali je njegov kapacitet tek toliki da ti pri potpunom nestanku struje dopušta samo nekoliko minuta da spremiš ono na čemu u tom trenutku radiš i ispravno isključiš računalo. Na njemu ne možeš nastaviti raditi. Prvenstvena mu je namjena da štiti računalo od padova i udara napona, kao i od kratkotrajnih nestanaka struje.

Ma sve ja to znam i sve mi je kristalno jasno, jedino me ždere što ni to čemu je namjenjen ne obavlja kako treba. Ako je problem u ups-u onda sam stvarno baksuz. 
17 godina
mainkic kaže...

Prije  par  dana  kupio  sam  UPS Belkin Superior Series 500VA. Danas je  nestalo  struje  i  komp  se, umjesto  da  nastavi  sa  radom,  ugasio  i  nakon  par  sekundi  opet  pokrenuo.

Konfiguracija  je:  Core2Duo  4400,  MB  Gigabyte  GA-P35-DS3,  2 x 1Gb  Kingmax  800MHz,  Ati  HD2600XT  512,    HDD  320Gb,  HDD160Gb,  napajanje  Enermax  Liberty  400W,  DVD-RW, OS Vista Ultimate 32bit.

Probao  sam  instalirati  i  Belkinov  soft,  (  baš  i  ne  radi  pod  Vistom)  ali  stvar  je  ista.  Probao  sam  staviti  Linux  live  cd  (kako  bih  bio  siguran  da  nije  Vista)  i  onda  iskopčati  ups,  ali  isto.

Probao  sam  onda  spojiti  drugi  komp  (AMD  Athlon  X2  4000,  MB  Gigabyte  GA-M57SLI-S4,    2 x 1Gb  Kingmax  800MHz, GeForce 7600GS,  HDD  320Gb,  HDD160Gb, Tv kartica, DVD-RW, napajanje Hiper 530W, OS Win XP Pro) i on nakon isključivanja ups-a iz struje nastavi normalno raditi.

Da  li  je možda konfa prejaka za ups ili možda u biosu postoji kakva postavka koju treba podesiti?

Pomagajte drugovi hoću da ga razbijem...

500 VA je cca 350 W. Sto je sve na njemu?
17 godina
neaktivan
mainkic kaže...
yamaban kaže...

Ma sve ja to znam i sve mi je kristalno jasno, jedino me ždere što ni to čemu je namjenjen ne obavlja kako treba. Ako je problem u ups-u onda sam stvarno baksuz. 
 Mislim ja da ti nisi baksuz.. :)

..trebao bi u BIOS pogledati - kako je namješten "after power loss" ili tako nekako se zove.. Znači, ako je namješten da se ponovno boota odaberi da ništa ne radi..

Never interrupt your enemy when he is making a mistake.
Napoleon Bonparte
17 godina
neaktivan
SZKlemen kaže...
Mislim ja da ti nisi baksuz.. :)

..trebao bi u BIOS pogledati - kako je namješten "after power loss" ili tako nekako se zove.. Znači, ako je namješten da se ponovno boota odaberi da ništa ne radi..

NHF, ali jel ti to ozbiljno???? Ako ide u bios namjestat "after power loss", onda znaci da je power izgubia, upravo ono sto bi UPS treba sprijecit.
Nadalje, spominje se software za UPS, XP, Vista - apsolutno nebitno! Software je tu da automatski ugasi komp kada battery level padne na odredjenu vrijednost, i nije nuzno potreban za ispravan rad UPS-a. Sto se tice snage, opet ne stima, jer bi se moga objasnit reset prilikom paljenja kompa kad povuce najvise struje zbog spin-upa itd., ali jednom kad komp radi, nebi se smjelo desit da UPS nije u stanju dat dovoljno struje prvi trenutak, a sekund posli, kad je vec kasno moze.
S ovim UPS-om po svoj prilici (u kombinaciji sa trenutnim napajanjem koje ne zadrzava dovoljno dugo) nesto nije u redu i prespor je u prebacivanju - neispravan je!
17 godina
neaktivan
Problem sa UPS-om?
autorov komentar

Evo prije pet minuta sam ga opet probao isključiti i sad radi kako treba. Jedino logično rješenje bi bilo da baterija nije bila puna. Jedino mi nije jasno zašto joj je trebalo 48 sati da se napuni, a u specifikacijama piše da se puni 10 sati. Probat ću ga isključiti danas i sutra još nekoliko puta da budem siguran.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Problem sa UPS-om?
autorov komentar

I danas radi Ok, tako da mislim da nije bio dovoljno napunjen.

Hvala  svima  na  pomoći!

0 0 hvala 0
17 godina
Problem sa UPS-om?

U vezi ovakvih problema imajte na umu da nova napajanja koja koriste PFC (power factor correction) imaju nezgodan odnos prema nekim UPSovima, od kojih trenutno najkonkretniji problem imaju chieftec napajanja, a u manjoj mjeri ispoljavaju ga i neki drugi modeli.

Problem se događa pri prebacivanju struje sa vanjske mreže na bateriju, kad UPS umjesto da ostaje aktivan, pada i u nekim slučajevima javlja overload grešku. Meni se događalo da mi je Chieftec od 550W rušio APCov UPS od 1000VA, iako je realno opterećenje uvijek bilo manje od 300W.

(p) & (c) Dario - 2008

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Probaj napravidi re-condition. Ako Prikljucis ups na neki uredaj bez da ga ustekas u struju, dok se kompletno ne isprazni, onda ga ponovno napunis, i ispraznis. Nakon toga bi trebao raditi uredno, ako nemoras staviti monitor na UPS, nemoj radi potrosnje i opterecenja UPS-baterije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.3.2008 4:46 (bestia).
17 godina
neaktivan
wifi kaže...

NHF, ali jel ti to ozbiljno???? Ako ide u bios namjestat "after power loss", onda znaci da je power izgubia, upravo ono sto bi UPS treba sprijecit.

Čitam i ne vjerujem.. naravno da je "power izgubia" - pa nestanak struje je upravo to, zar ne?

1. UPS - ovisno kako je konfiguriran - može spriječiti iznenadno gašenje kod padova napona ili nestanka struje tako što će preuzeti davanje struje na sebe tih nekoliko sekundi ili nekoliko minuta.

2. No, ako nestanak struje potraje, UPS će - ako je namješten softverski - računalo staviti u hibernaciju; a ako nije tako namješten - računalo će se ugasiti kao da i nije imao UPS.

3. Ako je u BIOS-u namješteno da se računalo nakon power loss ponovno starta - a sada je spojeno na UPS - naravno da će povući to malo struje što još u bateriji ima i startati..

wifi kaže...
Nadalje, spominje se software za UPS, XP, Vista - apsolutno nebitno! Software je tu da automatski ugasi komp kada battery level padne na odredjenu vrijednost, i nije nuzno potreban za ispravan rad UPS-a.
 Naravno da nije nužno potreban, ali nije nebitan! Korisno je kod softvera upravo to - da automatski pospremi sve i ugasi komp. Što ti vrijedi UPS ako ti nisi u blizini kad je struje nestalo, a softverski računalo ne možeš namjestiti da se ugasi prije nego baterija izdahne?

Never interrupt your enemy when he is making a mistake.
Napoleon Bonparte
17 godina
neaktivan
Problem sa UPS-om?

Imao sam isti problem sa APC 550 VA. Možda je u pitanju što Dario kaže PFC. Napajanje koje imam je 450 W i svaki put bi se PC gasio kad bi ga ištekao iz utičnice. UPS se punio 3 dana. Kod provjere u dućanu dva PC su bila upaljena na APC samo na baterije!? Zamijenio sam ga za drugog proizvođača, Cyberpower od 1200 VA/AVR iako mi toliko ne treba, ali radi uredno. Razlog ovih problema nitko mi nije znao objasniti.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
SZKlemen kaže...
wifi kaže...

Čitam i ne vjerujem.. naravno da je "power izgubia" - pa nestanak struje je upravo to, zar ne?

1. UPS - ovisno kako je konfiguriran - može spriječiti iznenadno gašenje kod padova napona ili nestanka struje tako što će preuzeti davanje struje na sebe tih nekoliko sekundi ili nekoliko minuta.

2. No, ako nestanak struje potraje, UPS će - ako je namješten softverski - računalo staviti u hibernaciju; a ako nije tako namješten - računalo će se ugasiti kao da i nije imao UPS.

3. Ako je u BIOS-u namješteno da se računalo nakon power loss ponovno starta - a sada je spojeno na UPS - naravno da će povući to malo struje što još u bateriji ima i startati..

Ajde procitaj citavi topic od pocetka, pa mozda uvidis o cemu se radi. UPS u trenutku nestanka mreznog napona treba na sebe preuzet napajanje uredjaja koji su na njega spojeni. Ukoliko, kao sto je to slucaj s ovim APC-om bilo, to ne ucini, onda on u praksi ne radi svoj posao. Da radi svoj posao, BIOS nebi ima nikakve veze, bas kao ni stanje nakon nestanka struje, jer struje prema racunalu NEBI nestalo! Kako ne shvacas, to meni nije jasno? Ti citavo vrime govoris o situaciji koja bi bila jednaka i da UPS-a uopce nema, pa da tipu triba komp bit upaljen onog trenutka cim struje dodje. Da opet ponovim, UPS sprjecava da do nestanka struje na vodu do racunala NE DODJE - bar ispravan UPS!
17 godina
neaktivan
Problem sa UPS-om?

Stvar je u napajanju. Ja imam isti problem. Belkin 650VA i Chieftec 400W napajanje. Svaki puta kad nestane struje, komp se ugasi. UPS ostane upaljen, i sve je u redu, prebacio je na bateriju, on drži dobro napajanje prema kompu (izmjereno), ali komp se ugasio. Probao istu stvar sa nekim Codegenom od 300W na istoj konfiguraciji i stvar funkcionira. Nakon toga probao sa još nekim no name napajanjima, i uvijek je sve u redu, ali sa Chieftecom nema šanse da komp ostane upaljen. Isprobano i sa drugim Chieftecom. E sad, što reći? Napajanje ispravno, UPS ispravan, a zajedno ne rade.

Preporuka, istestiraj sa drugim UPSom i drugim napajanjem, nađi odgovarajuču kombinaciju, i odluči što ćeš promijeniti.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice