Problem s hard diskom

poruka: 3
|
čitano: 640
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Problem s hard diskom

Radi se o sekundarnom hard disku koji je prije par dana prvo nestajao, pa bi nakon restarta se ponovno pojavio, pa je drugi dan SMART javio da nije ok. Promijenio sam kabel i SATA utor i više ne nestaje, ali ima problem sa zapisivanjem. Kad se nešto instalira ili kopira na njega krene normalno (120-tak MB/s), da bi nakon 2/3 kopiranog usporio na 20-tak MB/s s tendencijom prema infinity and beyond. 

Također javlja I/O error. Recimo, Epicov launcher se treba updatat i krene normalno da bi nakon, recimo, 2/3 patcha se skroz usporio i javio I/O grešku. Steam također za patcheve javlja ili DISK WRITE ERROR ili I/0 grešku. 

Što se tiče pokušaja rješavanja tog problema, probao sam mjenjati kabele, utore, reset biosa, skidanje read only u command promptu s diska, SMART je ok, chkdsk je ok. HDTune, HDSentinel, CrystalDiskInfo, svi ok, čak je u boljem stanju nego primarni disk. Sve što je instalirano na njemu radi normalno. 

Jedini problem koji sam skužio, ako je to problem, da disk radi u PIO4 modu, a ne kao primarni u UltraDMA6. To ne znam kako bih promijenio jer je kućica za kvačicu zatamnjena. Dakle, jel je problem softverski koji će riješiti nova instalacija Windowsa (možda samo driveri za chipset) ili je nešto krcknulo u matičnoj ploči (sata kontroleru, chipsetu, gdjegod, iako primarni HD radi normalno)?

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.2.2019 10:34 (tripw).

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Problem s hard diskom

-normalno? -ne.

-moguć problem s kontrolerom-chipsetom, postavke biosa, kabel, kontakti, kvar diska.. itd. pa i spomenuti epiclouncher ako neki soft uzrok (jer slične simptome vidim na jednom novom računalu nakon fortnitea....). Driver svakako ne bi trebao biti u pio modu, to je 'dokaz' da problem postoji .. a sad ''još samo'' otrkiti konkretno. Kako? najefikasnije boot live OSa npr linux i vidiš jel isto, ako je isto tad je kvar-hw iil bios, ako je normalno tad je soft npr driver-malware i sl. povezano s OSom (previše minera i sl smeća se uvaljuje kroz razne apps-igre i sl.).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
neaktivan
Re: Problem s hard diskom
ihush kaže...

-normalno? -ne.

-moguć problem s kontrolerom-chipsetom, postavke biosa, kabel, kontakti, kvar diska.. itd. pa i spomenuti epiclouncher ako neki soft uzrok (jer slične simptome vidim na jednom novom računalu nakon fortnitea....). Driver svakako ne bi trebao biti u pio modu, to je 'dokaz' da problem postoji .. a sad ''još samo'' otrkiti konkretno. Kako? najefikasnije boot live OSa npr linux i vidiš jel isto, ako je isto tad je kvar-hw iil bios, ako je normalno tad je soft npr driver-malware i sl. povezano s OSom (previše minera i sl smeća se uvaljuje kroz razne apps-igre i sl.).

Večeras sam probao kod prijatelja (kod njega je na UDMA6) i izgleda da je ipak HD u pitanju jer se isto događa. Radi ok dok ne treba nešto zapisati. Probat ću još pobrisati particije i preformatirati. Hvala na savjetu.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice