- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
zanimljivo ti je i što kaže za voltažu
sve mi se čini ko neka čudna idle podešenja...
zanimljivo ti je i što kaže za voltažu
sve mi se čini ko neka čudna idle podešenja...
u biosu pise drugacije ...
u biosu na početku NE rade programi za štednju energije već je na nazivnomu ili ti ga onom koji mu je osnovni, napon, množitelj i freq.
isključi u biosu cool and quite pa onda pogledaj što ti cpu-z kaže
u biosu na početku NE rade programi za štednju energije već je na nazivnomu ili ti ga onom koji mu je osnovni, napon, množitelj i freq.
isključi u biosu cool and quite pa onda pogledaj što ti cpu-z kaže
iskljucio sam cool and quite i uspjelo je , a jel i voltaza u redu vidi sliku
sada lijepo to sve vrati nazad u biosu kako je bilo, uključi c&q
ovo što si isprobao i uvjerio se samo znači da ti cool & quite radi ispravno i dok ti komp nije opterećen spušta multiplikator i napon na procesoru.
time se štedi procesor od grijanja, ventilatori su tiši i najbitnije utrošak energije u sistemu je manji...
da voltaža ti je OK
sada lijepo to sve vrati nazad u biosu kako je bilo, uključi c&q
ovo što si isprobao i uvjerio se samo znači da ti cool & quite radi ispravno i dok ti komp nije opterećen spušta multiplikator i napon na procesoru.
time se štedi procesor od grijanja, ventilatori su tiši i najbitnije utrošak energije u sistemu je manji...
da voltaža ti je OK
a kad da iskljucim cool and quiet ? kad klokujem?
da, za potrebe dizanja taktova i promjene multiplikatora recimo.
onda treba c&q biti isključen, samo nemoj odokativno nešto petljati
ako nemaš BE seriju sa otključanim multiplikatorom ( koja je najlakša za tako nešto uraditi ) puno toga se mijenja promjenom množitelja pa ti može i RAM ispustiti dušu nabrzinu.
pogledaj po forumu ima tema o tome dosta, prati komp u normalnu radu temperature i napone, skini si HW monitor recimo.
taj program pamti najviše i najniže napone i temperature te trenutne pokazuje, isto za grafičku pokazuje i diskove.
nađeš slabe točke u kompu prvo, obično je to strujanje zraka kroz komp, grijanje HDD-a i slično.
snimiš zagrijavanja procesora, odlučiš se za neki drugi hladnjak ( i koliko para za njega ) i tek onda ideš na clockanje