Problem sa AMD HD 7950

poruka: 10
|
čitano: 1.599
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
neaktivan
Problem sa AMD HD 7950

Dobar dan! U veljaci ove godine sam kupio spomenutu graficku kartice tvrtke Sapphire, 3GB Boost model. Sve je radilo u redu do ove nedjelje kada su se prilikom igranja Skyrima ventilatori(2) graficke kartice poceli vrtjeti na (po mom misljenju) maksimalnoj brzini (nikada se nisi vrtjeli takvom brzim te su bili jako bucni). Nekoliko trenutaka nakon toga nestalo je signala na monitoru te sam restartirao racunalo. Sistem se je uredno poceo boot-ati ali su se ventilatori vrtjeli istom brzinom te na monitoru nije bilo slike. Odlucio sam reseat-ati graficku karticu,ocistiti ju od prasine te pritisnuti gumb koji se fizicki nalazi na grafickoj (bio je ukljucen). Nakon toga sve se normalno bootalo te je graficka uredno radila do danas (srijeda) kada sam opet ukljucio Skyrim i igrao ga nekih sat vremena kada se dogodilo isto to (ventilatori su se poceli vrtjeti ogromnom brzinom,te nije bilo slike na monitoru). Opet sam reseat-ao graficku karticu, pritisnuo (ukljucio) gumb na grafickoj i opet je sve proradilo. U vremenu kada ovo pisem otvoren je Open Hardware Monitor u kojem je "Load GPU Core-a" 0%, te svakih desetak-dvadesetak sekundi skoci na 76% na sekundu-dvije. 

Unaprijed hvala za Vasu pomoc. 

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Problem sa AMD HD 7950

-a pitanje je? .. ili nagađaš čemu služe ventilatori, zašto se vrte.. uz determinizam, potvrđeno 2 puta, možeš opet pokrenuti skyrim i treći put će biti jednako uz napomenu, svaki put može biti posljednji.

provjeri, hlađenje-prašina, pasta, naljeganje hladnjaka.. ili otvori kućište. Novo-garancija, reklamiraj ili čekaj kvar.

+yogurtaste igre mogu biti problematične, malware/miner svašta, besmisleno je nagađati jel sys čist, podešen ili nešto deseto uzrokuje problem. Čitav PC mora biti ispravan, sav soft također, sve se kvari, pregrijavanje je prvi simptom-uvod. Ako je samo u toj igri, tad je ona sumnjiva, ako je s bilo čime, možda malware, možda vga, možda mbo+napajanje (jer oni kontroliraju struju..).. ili OC i postavke BIOSa, driver koji time upravlja.. nagađati što sve može biti? Sve.

+ kao btw, kad (jer se sve kvari) crkne VGA, ponekad se desi da povuče u smrt i MBO/napajanje.. uz to da nije baš ni za ostatak zgodno smrzavanje, zblesira se OS, ošteti file-disk.. Tako da se ponekad ne čeka s garancijom ako se problem ovako može uočiti (na vrijeme). Problem može biti prihvaćanje reklamacije-garancije, odbijeno ako kod njih radi. Zato bi bilo poželjno biti siguran u uzrok, ali to ovako iz čarobne kugle ne možeš, možeš samo pretpostavljati-nadati se ili imati sve potrebno i eliminacijom/potvrdom pronaći uzrok, eliminirati ga. Prvi sumnjivac je VGA, pa sve ostalo, pogotovo malware.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.10.2017 13:24 (ihush).
7 godina
neaktivan

pitanje je zbog cega se to dogada. Ventilatori se vrte skoro pa necujnu pri normalnom radu/igranju igrica itd. Igrao sam Skyrim i kasnije u nedjelju otprilike 2h te se to nije dogodilo. Od prasine je ociscen u nedjelju, graficka je kupljena rabljena. Od igara jedino imam instaliran Skyrim i Far Cry 4, od virusa i ostalih stvari je sistem ciscen barem jedamput svaki mjesec. Znam da se sve kvari, pa zelim znati ako su to simptomi kvara graficke pa da nabavim graficku karticu prije nego se u potpunosti pokravi posto mi racunalo treba za faks. Pratio sam temperature u Skyrim i Far Cry-u, te su bile 50-55°C u Skyrim i do 62°C u Far Cryu. 

16 godina

-rabljena.. pa gle, nije vječna. Tako je to.

-logika: veće opterećenje, viša temperatura, ventilatori pokušavaju kompenzirati.. a ako nije gašenje zbog pregrijavanja, onda je zbog napona-potrošnje/opterećenje, neadekvatno napajanje ili mbo-chipset-stabilizacija napona... možda banalno samo kontakt, provjeri žice, kontakte.. izvadi i vrati karticu.. možda to pomogne (pogotovo ako si čistio, možda se nešto pomaklo..).

-nevažno koliko često čistiš od virusa (ja nikad..) nego imaš li kakav malware koji optereti VGA (uz igru), vrlo često npr miner ili u cracku igre ili u antivirusu i sl. To što čistiš ne znači da nema malwarea.

-osim malwarea, svaki drugi soft, overclock, postavka biosa, drivera, powermanagment... sve je jednako važno i moguć uzrok, kao i razlika, dok je sve novo tad je možda podnošljivo, npr novo napajanje (ne jače, isto) je novo, starenjem gubi efikasnost jer sva elektornika je takva, stari, žarulja ili chip.. + starenjem plastika postane krhka-ne elastična, ploča-mbo kontakti, oksidacija, svaki dodatni otpor smanjuje efikasnost + podiže temperaturu. Temperatura 'ubija' elektroniku i dodatno gubiš efikasnost... (jedno pojačava drugo)..

logika, testovi, eliminacija.. ako želiš ili ako možeš, tad sve to moraš redom provjeriti (potvrditi da svaki dio-komponenta nije loša) ili eliminacijom-zamjenom ako imaš zamjensku komponentu..

počneš tako da eliminiraš sve što nije nužno, npr odspojiš sve s USBa ili više diskova ako imaš.. jer i to troši struju 5-15w, napajanje, mbo, chipset.. i možda je taman dovoljno za rad vga pod opterećenjem.

Ako si čistio od prašine, možda je neki kontakt loš, sve odspojiš-spojiš.. može pomoći (ali i paziti, jer starenjem je sve lošije, ne rastavljati često..), možda treba noviji BIOS, možda treba update drivera, OSa, .. možda -SVE. jer samo 100 ispravan i podešen HW+SW može normalno raditi, Kvar koji trenutno imaš je 'lakši'.. jer imaš neku šansu, nasuprot da je samo crkla komponenta (npr VGA) tad bi bilo jednostavnije otkriti i fixati, druga vga ili što već crkne. Tad je 'lakše' otkriti, ovako, pogotovo ako se to dešava samo u skyrimu.. teško, jer tad ne bi trebao biti kvar-HW nego nešto soft.. nešto vezano za igru.. ili baš ona toliko optereti da se kvar primjeti (par wati više od stabilnog).

+ npr, kao što si pratio temperature (to bi trebalo biti ok, znači da i hladnjak radi svoj posao..) prati i potrošnju-napon.. rekao bi da je veća šansa da je to problem, ali ne mora biti samo napajanje, može i mbo + periferija koja troši (sve ukupno). Možda posuditi neko jače-novije napajanje za test.. ili prstima proći oko MBO i osjetiti temperaturu.. jer i MBO se mora hladiti a ona isporučuje potrebnu struju VGA i stabilizira napon, otvoreno kućište možda pomogne za par stupnjeva. Provjeri temperaturu chipseta.. itd.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.10.2017 13:45 (ihush).
7 godina
neaktivan

Probao sam bez ijednog USBa,  od diskova imam samo jedan SSD. Probao sam i sve odspojiti i ponovno spojiti no problem je jos uvijek tu.

Skidao sam drivere za graficku u nadi da ce to popraviti problem, te sam imao otvoren Chrome i Open Hardware monitor, GPU Load mi je bio 0% (s vec spomenutim oscilacijama) te je napon pri 0% bio 0.950V a pod ~75% 1.169V. RPM je bio oko 1400 kada su ventilatori opet poceli glasnije raditi, RPM je dosao do 2509 te sam zatim krenuo iskljuciti racunalo no opet je nestalo signala. Pri ukljucivanju racunala opet se ponasa kao i prije.

16 godina

-jedino što možeš zaključiti da auotmatika gasi vga... razlog je vjerojatno napajanje računala (kompletno) ne samo vga i temperatura. Uz malware, može i chrome nešto čačkati. Uz driver za vga trebaš provjeriti i update OSa i BIOSa. MBO i napajanje su sad prvi sumnjivci kao i neki miner koji možda radi.

ako imaš integriranu ili neku drugu vga.. probaj, time se ne eliminira kvar-ispravnost vga jer nije ista potrošnja struje, to bi bila potvrda da je problem u vga-struja-mbo (ne nešto soft, driver, virus, postavke..)

7 godina
neaktivan

Resetirao sam BIOS, probao s drugim napajanjem, potpuno isto. Maticnu nemam nijednu drugu da isprobam. Mislim da miner ili virusi nisu problem jer racunalo ne mogu ni upaliti jer cim ukljucim racunalo ventilatori graficke se pocnu vrtjeti na 2500+RPM-a te na zaslonu nemam sliku(signal).

16 godina
mergoziie kaže...

Resetirao sam BIOS, probao s drugim napajanjem, potpuno isto. Maticnu nemam nijednu drugu da isprobam. Mislim da miner ili virusi nisu problem jer racunalo ne mogu ni upaliti jer cim ukljucim racunalo ventilatori graficke se pocnu vrtjeti na 2500+RPM-a te na zaslonu nemam sliku(signal).

- znači pogoršava se.. nije više problem samo u skyrimu..

- ventilatori turiraju dok si u biosu? to je normalno, ovisi o biosu .. tek kad se učita OS, driver i postavke, ventilator se tad spusti.. npr server mbo ima mod 'ispuhivanja' nekoliko sekundi kod paljenja. To je ok ako se kasnije spusti brzina i ako je temperatura niska. U biosu ne možeš pratiti temperaturu vga ali provjeri ostalo.. ako raste, imaš problem.. mbo-vga.. neki chip koji vuče struju, crknut-oštećen.. vrm koji više ne radi (jer mbo služi kao stabilizator napona s napajanja). Jel uzrok vga ili mbo.. dok ih odvojeno ne provjeriš ne možeš znati, moguće oboje jer jedno ošteti drugo..

- ventilatori i reset biosa.. bios treba podesiti, reset ne znači ništa. Ako je vrtnja samo zbog reseta, podešavanje npr C&Q/power i bit će tiše-normalno.. ako je isključena kontrola tad je na max.. ali tad si bar miran da će hladiti koliko može (samo što ni po brzini-buci nećeš vidjeti razliku i trenutak kad počinje problem.. kao skyrim).

edit: evo jedan mogući scenarij koji bi bio 'najjeftiniji'.. npr ako je preslabo napajanje. Od kad si ugradio vga, ona dodatno opterećuje (veliki potrošać, 200-300w, više nego sve ostalo zajedno). Napajanje radi neko vrijeme.. mbo kompenzira, ali ništa ne može vječno. tad možda drugo napajanje riješi problem. Lošije ako je mbo-regulacija.. ako možeš posuditi neko napajanje cca 600w, ako je isto stanje tad si bar to eliminirao ali tad je mbo..

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.10.2017 15:42 (ihush).
7 godina
neaktivan

U tome je stvar, ja ni ne dodem do BIOS-a... Odmah kad ukljucim racunalo ventilatori se pocnu vrtjet na maks. brzini...
U vezi s napajanjem, probao sam s napajanjem od 500W, isti problem. Trenutno koristim napajanje od 600W, te ga koristim od kad sam kupio graficku.

16 godina

- pa jel radi PC, jel možeš u bios ili se ugasi.. ili ga ti ugasiš?

- odspoji sve što je višak, disk.. (nema potrebe paliti win dok si u paljenju-biosu.. eliminacija).

- matematika i RL, napajanje 500w za kvalitetno npr bronze klasu deklarirano ima 80% efikasnost, ostane 400w, ako od tog pola 200-300 ode na vga.. moguć problem, granica. Još gore, neka napajana su brand, kvalitetna, deklaracija i stvarna snaga su točno navedeni.. nasuprot imaš jeftikanere s naljepnicom na kojoj može pistati bilo koji broj.. stvarnost je drugačija. Kako stari gubi effikasnost.. + ostatku HWa jednako treba malo više struje i ako nemaš recimo +50w zalihe imaš problem.

--- ...ali, to ne objašnjava ponašanje vga-ventilatora.. tako da je vjerojatno mbo na odlasku ili vga.. Podesi bios, pogledaj temperature, prođi rukom i osjeti koliko je vruće.. ako je prevruće tad nemaš što dalje osim zamjene komponente (lakše vga..) .. čak da staviš neki sobni ventilator.. možda da hladi napajanje ili chipset možda tako zaključiš gdje je problem.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice