pozz svima..ovako.. znam da je pitanje pomalo smiješno i da je QBasic prastari program još za vrijeme dos-a , al mi u školi prvo moramo programirati na njemu pa tek onda prelazimo na C...problem je u tome što mi je QBasic na engleskom tj.kad pišem tipkovnica je na engleskom.... sve su tipke raspoređene kao na engleskoj tipkovnici i nema š,đ,č,ć,ž....i onda se ja mučim tipkajući po tipkovnici dok ne nađem željeni znak.. pa ako ima neko tko je u svojoj "mladosti" programirao u QBasicu ili zna kako da promijenim jezik nek se javi...sve sam pokušao i našao opciju change ali ne znam što da upišem...pa ako neko zna.....
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
jel itko zna????
To se inace radi u DOS-u odabirom zeljene kodne stranice (za nas je to 852, iliti LATIN-II). Koje windowse koristite u skoli?
U folderu u kojem je qbasic.exe napravi batch datoteku "qbasic.bat", u koju ces napisati slijedece:
chcp 852
qbasic.exe
I pokreci qbasic preko te batch datoteke.
To se inace radi u DOS-u odabirom zeljene kodne stranice (za nas je to 852, iliti LATIN-II). Koje windowse koristite u skoli?
u školi koristimo windows xp i sve je na hrvatskom i narmalno možemo raditi... Moj OS je windows 7 ultimate i skinuo sam više vrsta qbasica ali nemogu ga nikako natjerati da mi tipkovnicu prihvača na hrvatskom...
U folderu u kojem je qbasic.exe napravi batch datoteku "qbasic.bat", u koju ces napisati slijedece:
chcp 852
qbasic.exe
I pokreci qbasic preko te batch datoteke.
evo napravio sam batch datoteku i mogu pokrenuti QBasic preko nje...ali svejedno nije tastatura na hrvatskom tj neče pisat čćšž
To je zato sto Windows 2000 navise nemaju pravi DOS, a qbasic je DOS program koji za hrvatska slova treba DOS drivere.
evo napravio sam batch datoteku i mogu pokrenuti QBasic preko nje...ali svejedno nije tastatura na hrvatskom tj neče pisat čćšž
Jbg onda, windows 7 i DOS programi ne idu zajedno...
Ako bas moras, ali moras, imati hr dijakriticke znakove, onda pokreci qbasic preko DOS box-a kojeg mozes podesiti na hr tipkovnicu.
To je zato sto Windows 2000 navise nemaju pravi DOS, a qbasic je DOS program koji za hrvatska slova treba DOS drivere.
a kako onda u školi na xp-u radi normalno i imaju hrvatska slova??!!
Win XP nije Windows 7. U sedmici je odbaceno jos vise tih "legacy" stvari. Ne znam, nemam puno iskustva sa sedmicom, meni takoder na XP sve radi perfektno.
u školi koristimo windows xp i sve je na hrvatskom i narmalno možemo raditi... Moj OS je windows 7 ultimate i skinuo sam više vrsta qbasica ali nemogu ga nikako natjerati da mi tipkovnicu prihvača na hrvatskom...
Jesi provjerio da ti je u Control Panelu > Region and Language podeseno na hrvatsku jezik? Koji ti je jezik odabran u kartici Administrative u okviru Language for non-Unicode programs?
Jesi provjerio da ti je u Control Panelu > Region and Language podeseno na hrvatsku jezik? Koji ti je jezik odabran u kartici Administrative u okviru Language for non-Unicode programs?
jesam sve mi je namješteno na hrvatski i cijeli windows mi je na hrvatskom
http://www.freebasic.net/index.php/download
http://www.freebasic.net/index.php/download
evo skinuo sam i instalirao al se ništa nije promijenilo.. jel trebam nešto podešavat ili??
a da probraš promjenit jezik tipkovnice na win? i šta će ti ćšđžč za qb?
nije meni potreban šćžč...nego imam probleme jer neznam gdje se nalazi koji znak...npr. hoču stisnuti " moras pritiskat shift+č i tako stalno tražim znakove na tipkovnici...i qbasic se ponaša kako da mi je engleska tipkovnica..
nije meni potreban šćžč...nego imam probleme jer neznam gdje se nalazi koji znak...npr. hoču stisnuti " moras pritiskat shift+č i tako stalno tražim znakove na tipkovnici...i qbasic se ponaša kako da mi je engleska tipkovnica..
Ne znam što više ti reći ali imaš i posebno jezik tipkovnice negdje u control panelu ako već nisi i to namještao i mora biti kao prvi croatian ili hrvatski odabrano jezik tipkovnice .....qwertz oblik ...i to se negdje namješta ,davno sam to istraživao pa mi se sad ne da ali ako si i to otkrio stvarno ne znam.
Daj nam slike svih kartica/tabova u regionalnim/jezicnim postavkama da mi to vidimo na svoje oci. Znaci, otvori to iz Control Panela/Upravljacke ploce, drzi tipku Alt na tipkovnici i pritisni tipku PrintScreen. Sad jos samo trebas zalijepiti/paestati sliku u neki program za uredjivanje slika (Paint ako nista drugo), spremiti i uploadati ovdje na forum.
Evo meni je jedan forumas predlozio da pisem to sto trebam u qbasicu da pisem u notepad i da sacuvam kao *.bas i onda udjem u qbasic load file nadjes taj file i to je to
Daj nam slike svih kartica/tabova u regionalnim/jezicnim postavkama da mi to vidimo na svoje oci. Znaci, otvori to iz Control Panela/Upravljacke ploce, drzi tipku Alt na tipkovnici i pritisni tipku PrintScreen. Sad jos samo trebas zalijepiti/paestati sliku u neki program za uredjivanje slika (Paint ako nista drugo), spremiti i uploadati ovdje na forum.
evo ti slike jbt pa nisam tolko glup da neznam koji mi je jezik.... ja nemam problema sa jezikom dok sam na računalu sve normalno radi..i u catiji i u C-u...samo me zaje*ava taj QBasic. Al sad ču raditi u notepad-u pa ču samo otvarat preko QBasica
Zasto nisi stavio i sliku taba Administrativne mogucnosti?
Zasto nisi stavio i sliku taba Administrativne mogucnosti?
evo ti i ta slika taba iako ne vjerujem da češ mi pomoći jer da znaš kako več bi to rekao al nema veze 
Onda nisi morao stavljati ni jednu sliku. 
Ne znam - jednostavno ne vidim razlog zbog kojeg se to dogadja. U Command Promptu ima nasih slova, ali u QBasicu nema. Izadjes van - opet ima. Probaj ga pokretati iz programa DosBox - to je emulator DOS-a - mozda pomogne, posto je problem ocito na neki nacin vezan uz Windowse 7.