Molim za pomoc u C-u

poruka: 12
|
čitano: 2.611
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Molim za pomoc u C-u

Privodi mi se ovaj semestar kraju i dobio sam jednu zadnju vjezbu iz programiranja, ove ostale do sad i nisu bile neki problem, medjutim ova me postavlja pred nove prepreke.

Stvar je u tome treba napravit program u C-u koji ce okretati slike koje se ucitaju, znaci clockwise i conter clockwise, te koji ce sliku horizontalno ili vertikalno zrcalit i koji cce neku sliku prebacit u crno-bijeli format, radi se sa .ppm i .pgm slikama, samo su dobusteni ti formati i to binarni.

Sad ako mi neko more pomoc, kako da ucitam slike u structs i kako da uopce baratam s njima, kako da napravim te funkcije za okretanje zrcaljenje i sl.

Netrazim rjesenje zadatka, vec samo upute kako bih to mogao izvest, jer mi baratanje sa structs i nije bas najjasnije. Jasne su mi one njihove osnovne funkcije, al ono kako ucitat sliku u njih i onda radit s njima neam pojma.

Hvala vam unaprijed na pomoci, bio bi vam jako zahvalan kad bi mi neko mogao pomoci, jos cu jendom ponovit, radi se u C-u

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Molim za pomoc u C-u

pa jel znas format ppm i pgm datoteka?

Asus M6VA | Intel M 1.86Ghz 2Mb | ATI x700 256Mb | DDR2 2Gb 533Mhz | HDD 140Gb(80+60) 5400rpm
17 godina
protjeran
Molim za pomoc u C-u

Sllku učitaj kao matricu bitova. Tada će transponiranje matrice zapravo biti rotiranje slike, zamjena svakog i-tog retka s maxred-i retkom vertikalno zrcaljenje itd.. Iako, još bolje malo pogledaj za navedne formate njihovu strukturu (google) pa vidi da li će ovakav pristup odgovarati s obzirom na strukturu formata.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.2.2009 8:42 (Tracer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Molim za pomoc u C-u

U biti i neznam kako se to radi, zato sam i pito ovdje, da mi netko ako more to detaljnije objasni i pojasni, kako mogu tu sliku ucitati i kako je onda manipulirat

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Tracer kaže...

Sllku učitaj kao matricu bitova. Tada će transponiranje matrice zapravo biti rotiranje slike, zamjena svakog i-tog retka s maxred-i retkom vertikalno zrcaljenje itd.. Iako, još bolje malo pogledaj za navedne formate njihovu strukturu (google) pa vidi da li će ovakav pristup odgovarati s obzirom na strukturu formata.

Amrapheus kaže...

U biti i neznam kako se to radi, zato sam i pito ovdje, da mi netko ako more to detaljnije objasni i pojasni, kako mogu tu sliku ucitati i kako je onda manipulirat

Hoces reci da znas strukturu tih formata ali ne znas naprogramirat to transponiranje?
Ili neznas niti jedno niti drugo?
Ili jos gore ne znas programirati?

Asus M6VA | Intel M 1.86Ghz 2Mb | ATI x700 256Mb | DDR2 2Gb 533Mhz | HDD 140Gb(80+60) 5400rpm
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.2.2009 16:21 (zmikic).
17 godina
odjavljen
Molim za pomoc u C-u

Znam programirat i znam strukturu tih formata, citao sam na netu o tim strukturama, al neznam naprogramirat transportiranje tih formata, i opcenito kako uradit sada rotiranje slike i sl.

0 0 hvala 0
17 godina
Molim za pomoc u C-u

Transponiranje matrice je metoda kojom ćeš rotirati sliku.

Svaku točka originala na poziciji (x, y) "seli" na (y, x).

0 0 hvala 0
17 godina
Molim za pomoc u C-u

Evo tu je nešto slično (samo jednostavniji primjer), možda pomogne

EDIT:

Imaš još na kraju tog tutoriala i link na stranicu na kojoj ima dosta toga o formatima i kako upravljati s njima, pa pogledaj...

"Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way." Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.2.2009 13:35 (dado2202).

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Molim za pomoc u C-u

Znaci trebao bih matricu slike, transportirati u dvodimenzionalni array, kao naprimjer "char *array[x][y]" s time da x i y budu visina i sirina i onda svaku pojedinacno prebacot.

A kako sad mogu uzet npr. neku sliku koja je u boji da nju napravim u cnro bijelo... znaci iz .ppm-a u .pgm prebacit?

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Molim za pomoc u C-u

Jesi ti 100% siguran da je riječ o C jeziku ili o C++u? U kojem IDE-u programiraš? Jer, da bi ti odredio boju moraš učitati svaku pojedinu točku kao RGB kombinaciju, te onda mijenjati svako njen pojedini dio kako bi to pretvorio u CB, a to ćeš teško bez klasa poput TBitmap i sl..

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.2.2009 15:50 (Tracer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Molim za pomoc u C-u

U C-u radim, 100% sam siguran, da nisam fulo bi ovaj semestar vec dosad Smijeh

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Amrapheus kaže...

U C-u radim, 100% sam siguran, da nisam fulo bi ovaj semestar vec dosad Smijeh

E onda je to sasvim druga priča jer nisam mislio da to još uvijek od vas traže da radite bez klasa i to još u C-u.. al dobro.

Uglavnom, onda je pistup ovome sasvim drukčiji. Potrebno je prvo učitati header bitmape, pa iz header-a doznati sve informacije o slici (širina, visina, broj boja itd. itd.). Tek se tada slika obrađuje pixel po pixel, pa na taj način i mijenja.

Ovdje ćeš pronaći sva uputstva, pa i ona kako se radi s bojom.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice