Treba mi problem u vezi PC Loga. Trebam nacrtati pravokutnik sa dijagonalama, sto bi bilo lagano da imam vec predodredjene mjere stranica i to, ali su stranice a i b, a velicine unosi korisnik (tako da kada poziva program, upisuje: "pravokutnik 50 20" gdje je 50 velicina stranice a, a 20 velicina stranice b). Znam kako napraviti cetverokut, to nije problem, no zapinjem na dijagonalama. Mozete li mi objasniti kako napraviti ovakav program? Stavio sam sliku tako da znate o cemu pricam.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ne sjećam se više naziva funkcija u logou, ali znam da postoji jedna s kojom možeš izravno spajati dvije točke, bez fd-a, rt-a i sl. Ugl. ta funkcija koja crta dužinu od tebe zahtijeva samo koordinatu druge točke, a prva je ona na kojoj se nalaziš. Da bi dobio koordinate koristi formulu c^2 = a^2 + b^2
Mozes mi pls pojasniti formulu? Ne razumijem sto znaci ovo C^2, da nije mozda C2 ? Sry ali FAKAT nemam pojma... :(
Nasao sam neko rijesenje u kojem su naredbe
SETXY XCOR **** YCOR ****
(ne znam sto pise u zvjezdicama)
Pise mi citav prog. kod, ali ne razumijem kako i zasto.
sto znaci ovo C^2, da nije mozda C2 ?
Ok, setxy znam kak ide, ali je stvar u tome sto ja ne znam koordinate tocaka jer one uvijek mogu biti drugacije posto korisnik unosi velicine stranica a i b... :/
ako počinješ crtati od (0,0), ako je visina pravokutnika "b" a širina "a" onda su ti koordinate:
gore-lijevo 0 0
gore-desno a 0
dolje-lijevo 0 b
dolje-desno a b
cijeli program možeš napisati pomoću 6-7 gotoxy naredbi
Thx, to mi je trebalo (ta lista), ali kada probam sa, recimo "gotoxy :a 0", ne radi (gotoxy is not a logo procedure), a kada probam upisati setxy onda pise kako setxy treba imati list as its first input. Sa getxy kaze "you don't say what to do with getxy".
Evo, uspio sam se snaći, naredba koju je trebalo upisati je bila
setxy se xcor + :a ycor + :b
ili nešto tog tipa, plusevi se zamijenjuju minusima itd, pa se zapravo pisu koordinate kvadranta koordinatnog sustava. Itf4n, hvala!
Možeš to i drugačije. Ja osobno radim tako da napravim praznu listu, ona kad dođem do određenog vrha (u REPEAT petlji) dodam jednostavno koordinatu u listu. Onda samo odem kroz listu, i spajam parne i neparne (1 i 3, 2 i 4 u tvom slučaju).
ja moram napraviti pet četverokuta jedan do drugog vodoravno s opcijom repeat ,ali iz jednog koraka
pomoć molim
ja moram napraviti pet četverokuta jedan do drugog vodoravno s opcijom repeat ,ali iz jednog koraka
pomoć molim
Neznam jel točno, ne bavim se tim
repeat 5 [repeat 2[fd 100 rt 90]]
Iz jednog koraka? Jedne naredbe?
Nešto ovako (hvata me nostalgija, nisam godinama pisao):
repeat 5 [repeat 4 [fd 100 rt 90] rt 90 fd 100 lt 90]