Pa možeš malo u Basicu učit, ali se kasnije preseli na c++.
Ako naučiš c++ i oop, moći ćeš kasnije bez problema usvojit bilo koji popularniji programski jezik.
Pa možeš malo u Basicu učit, ali se kasnije preseli na c++.
Ako naučiš c++ i oop, moći ćeš kasnije bez problema usvojit bilo koji popularniji programski jezik.
PMF-ovci u Splitu uče samo Basic. :-)
Moj savjet je da počneš s C-om i C#. Nemoj barem u početku koristiti C++ jer taj jezik nosi veliki križ različitih sintaksi i nedorečenosti, ovisno o platformi. Njim se počni bavit tek kad malo bolje počneš shvaćati ko tu koga i zašto (često kriv pristup po školama i fakultetima je da te najprije uće osnove C++ jer je stariji, bez obzira na to što je teži, pa ti se jezik zgadi, i na kraju ga ne želiš koristiti)
Ajd da cujem sto je ta enkapsulacija, kad se vec svi razbacujete tim terminom - k'o Đuka đubretom po njivi!
Ajd da cujem sto je ta enkapsulacija, kad se vec svi razbacujete tim terminom - k'o Đuka đubretom po njivi!
Evo kak sam ja sebi to jednom davno objasnio, pa nek me neko ispravi. Enkapsulacija je jednostavno naziv za postupak izrade klase (odnosno objekta, jer objekt je instanca neke klase) i to je to.
Objekt = entitet izgrađen od skupa podataka te procedura, odnosno funkcija koje manipuliraju tim podacima. Ako treba čačkati po podacima, to se može činiti jedino i isključivo procedurama i funkcijama koje su upakirane (učahurene. enkapsulirane) s tim podacima.
Nekako najzgodnije sam si pojasnio na primjeru objekta koji je izgrađen od tri podatka i tri procedure
OBJEKT
3 svojstva: svojstvoX i svojstvoY i svojstvoZ (tri podatka numeričkog tipa)
3 procedure: postaviX, postaviY, postaviZ.
postaviX( argument): svojstvoX=argument;
postaviY( argument): Ako argument nije nula svojstvoY=argument inače štogodveć ;
postaviZ(): svojstvoZ=svojstvoX/svojstvoY;
kvaka je isključiti dijeljenje s nulom tj. svojstvoY ne smije biti nula, a to se postiže tako da se svojstvoY postavlja isključivo procedurom postaviY koja vodi računa o tome, i koja je upakirana u objekt. Netko treći ne mora provjeravati daje li on nulu ili ne, već to radi objekt sam za sebe!
Je li to to, ili to nije to?
Evo kak sam ja sebi to jednom davno objasnio, pa nek me neko ispravi. Enkapsulacija je jednostavno naziv za postupak izrade klase (odnosno objekta, jer objekt je instanca neke klase) i to je to.
Objekt = entitet izgrađen od skupa podataka te procedura, odnosno funkcija koje manipuliraju tim podacima. Ako treba čačkati po podacima, to se može činiti jedino i isključivo procedurama i funkcijama koje su upakirane (učahurene. enkapsulirane) s tim podacima.
Nekako najzgodnije sam si pojasnio na primjeru objekta koji je izgrađen od tri podatka i tri procedure
OBJEKT
postaviY( argument): Ako argument nije nula svojstvoY=argument inače štogodveć ;
kvaka je isključiti dijeljenje s nulom tj. svojstvoY ne smije biti nula, a to se postiže tako da se svojstvoY postavlja isključivo procedurom postaviY koja vodi računa o tome, i koja je upakirana u objekt. Netko treći ne mora provjeravati daje li on nulu ili ne, već to radi objekt sam za sebe!
Je li to to, ili to nije to?
OBJEKT
OBJEKT
ako hoces nesto sto je lagano a opet ima mogucnosti, kreni sa vb-om. s njim mozes pravit male programe koji ti mogu biti i korisni a da nisi neki ekstra programer, da ne moras odredivat svaku koordinatu objekta, radit s klasama i ono sve sto sa c# treba.. iako, ako se ozbiljnije pocnes bavit programiranjem, trebat ces preci na C# ili vb.net..
Nitko ne spominje Ruby?
Jezik je veoma lagan za naucit i dosta mocan i fleksibilan.
No C je ipak klasika...
Ova tema se zove "Basic" :)
Istina, a opet puno ljudi govori o tome kako treba preci na C ili Javu... najmanje sam vidio o basicu :P
Dali itko zna za naredbu koja može postavljati piksele brže od pset?
koristim naredbu setpixel
nije ultrabrza ali brže od pset
napravio sam neke efekete ko u photoshopu, sve to u vb6 ali nemam više source samo exe
http://rapidshare.de/files/38761145/Efekti_by_tekom.zip.html
ima 48 raznih efekata (blur, efekt kamena itd...) a ja izgubim source OMG
@Dajg257
što radiš u vb da koristiš te naredbe?
Moja preporuka ti je iz mog iskustva da ipak počneš sa nekim
modernim basicom jer se u njima skoro pa i neupotrebljava
famozna GOTO naredba.
Preporučio bih ti odličan Creative Basic ili nešto jači Emergence Basic.
A što se tiče C jezika nemam ništa protiv njih mada su malo
prepotencirani a nisu svemoćni.
Delphi je recimo puno jači od njih a u osnovi je to Paskal.
Ako ti se ipak sviđa C stil a C ti se čini pretežak postoji
odličan Aurora Compiler koji podržava objektno programiranje
i mogu se programirati klase.
bye
Evo ja bas sad ucim programirati. Poceo sam prije tri godine u skoli sa Basicom al to je bilo toliko dosadno da sam zamalo odustao od programiranja. Prije pola godine sam se uhvatio programiranja u C# i pomoću nekih knjiga (moze ih se naci na nternetu) sam toliko napredovao da sam , evo prije neki dan, uspio napraviti pravi mali notepad. Radio sam neke sitnice u dosta programa pa i ranijim verzijama C-a al sta se mene tice, C# je Bog nad Bogovima programskih jezika. Iako, ovaj novi Visual Studio je smeće, blago rečeno. Ima toliko bugova da ih je nemoguće pobrojat. Iako mislin da je 2003 dosta dobar, neradim u njemu jer je ipak star. Tako da sada radim u 2005 i sasvim sam zadovoljan. Neznam sad koliko imaš godina, ali mogao bi pokušaati i sa Scratch (tako se nekako piše, jel?), bar su neki moji prijatelji tako poceli. A mozes i Logo, uzeti tek da bi dobijo neki osjecaj sto znaci programirati. I koja je razlika izmedju programiranja i crtanja ili dizajniranja (ovo sve kazen za LOGO).
Samo za informaciju npr. u Creative Basicu napraviš program kao
što je notepad za 1 h.
Usput kaže moj prijatelj da je C# zbilja odličan.
Neznam koloko bi ti trabalo vremena da u C# napraviš interpreter?
(više od godinu?HM),zezam ako ga si skužio onda za 3-4 mjeseca
pozdrav
A što se tiče Logo-a mislim da je jezik glupa
izmišljotin kao Esperanto ali ko voli nek izvoli.
Samo za informaciju npr. u Creative Basicu napraviš program kao
što je notepad za 1 h.
Super Delphi je odličan znam ali kažem primjer
i bolji je po meni od C-a