Od kojeg su proizvođača najbolje i najkvalitetnije matične?
Matične
- poruka: 7
- |
- čitano: 2.474
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ASUS, Gigabyte, DFi, Biostar, EVGA
Hajde, da iskoristim temu, i molim moderatore da se uključe. Na što treba paziti pri kupnji matične ploče, osim provjeriti što o njoj piše u Bugu? Kako odabrati kvalitetnu, i od kojeg proizvođača. Mislim da će odgovori na ova pitanja biti od pomoći ne samo meni, već i mnogim drugim osobama. Molim vas, odgovorite.
AM2+ socket ima 939 ili 940 pinova,tak da znam koji hladnjak uzeti.
AM"+ socket ima 939 ili 940 pinova,tak da znam koji hladnjak uzeti.
Hajde, da iskoristim temu, i molim moderatore da se uključe. Na što treba paziti pri kupnji matične ploče, osim provjeriti što o njoj piše u Bugu? Kako odabrati kvalitetnu, i od kojeg proizvođača. Mislim da će odgovori na ova pitanja biti od pomoći ne samo meni, već i mnogim drugim osobama. Molim vas, odgovorite.
Pa opčenito vlada mišljenje(barem se nadam) da se na MBO kao i napajanju nesmije i nebi tebalo štedjeti i treba znati namjenu kompletnog kompa te šta se sve želi upogoniti u isti
jer na temelju tog saznanja se traži MBO.Hoće li se koristiti SLI-Crosfire znači uparivanje više grafa-MBO su skuplje te da li nam je to potrebno.
Koliko PCI kartica tj. slotova trebamo-zvučna,TV,Satelitska te treba li nam to.
Hoče li se sve navedene komponente clockati i koliko jer velika večina MBO dozvoljava isto u nekim normalnim razmjerima 5-15% te ukoliko će to stremiti većem clocku onda trebamo
i kvalitetniju MBO što čemo naravno osjetiti kod cijene jer su ugrađene bolje komponente na istu.
U velikoj večini nečemo u potpunosti iskoristiti sve mogučnosti MBO-a osim onih kojima je stvarno sve što MBO nudi i potrebno(firewire,raid polja,eSata,broj USB portova, i sl.)
MBO bi podijelio u razrede midi-high-very high kako mogučnostima tako i cijenom te se nađe za svakog po nešto(zavisi od potreba korisnika kao i financ. mogučnosti).
Kupnja kompletnog hardwera bi trebala biti proporcionalna mogučnostima i potrebama korisnika znači MBO-kao osnova cijelog sustava onda procesor-grafa koji bi trebali biti sličnog omjera mogučnosti
recimo ovako E5xxx-E7xxx-grafe tipa 4770/4850-4870 pandan 250 GTS/260 GTX(192-216SP) E8xxx- grafe 4890/275 GTX i jače jer je grafa ovisna o procesoru i obrnuto u suprotnom dolazimo u
nesrazmjer tj. jedna od komponenata predstavlja "usko grlo" tj.neče u potpunosti iskoristiti mogučnosti hardwera.
Sve ovo naravno utječe i na izbor monitora jer danas su vrlo prihvatljivi monitori 20" ili 22" te se nebi trebalo ići ispod toga naprotiv bolje veči ukoliko se ima mogučnosti.
Uglavnom opet sve utječe na izbor MBO koju treba dobro odabrati kako mogučnostima tako i cijenovno odnosno platežnim mogučnostima i netreba štedjeti(kupnja MBO za cca 500kn i dati za procesor 1.500kn) na istoj što vjerojatno velika večina zna
ili je iskusila na svojoj koži kupnjom slabijeg modela za cca 200kn pa se ukaže mogučnost za pojačanje komponenti ali "0" poena kao što sam i sam osjetio glede mogučnosti uparivanja 2 grafe ali MBO nepodržava.
Isto tako glede odabira Intel-AMD je više do osobnog izbora tko je naklonjen kojoj firmi te kod grafa ATI-nVidia.