Primjetio sam da ovakva tema fali u ovom forumu pošto se teme otvaraju za svaku sitnicu.
Ova tema je za sva mala pitanja koja su premala za otvaranje nove teme.
Prvo pitanje: čemu služi profesionalna grafička kartica?
Primjetio sam da ovakva tema fali u ovom forumu pošto se teme otvaraju za svaku sitnicu.
Profesionalnu VGA trebaš za 3D modeliranje, te za izradu nacrta u CAD programima (nije da to ne mogu ove obične, ali profesionalne imaju specijalne verzije prilagođene i aplikacijama i namjeni) i naravno koštaju toliko da se nećeš zabuniti i kupit takvu za igranje tetrisa
Aha ... dobro to sam otprilike znao
Evo jučer sam na new eggu gledao profesionalne grafe i ljudi ispod pišu kako im se te grafe isplate u par tjedana/mjeseci.
Sad kako im se mogu one isplatit?
Slažem se, treba takva tema za neka jednostavnija pitanja, gdje ne postoji mogućnost da se razvije rasparava nego je odgovor moguč u jednom ili par postova.
Odgvovor na prvo pitanje:
Profesionalna grafička kartica najčešče služi za profesionalne grafiček potrebe.Prvenstveno je namijenjena upotrebi u CAD sustavima i stvaranju digitalnih sadržaja.Čitaj vektorska-skalabilna grafika, koja usput ako se načička s efektima može prilično opteretit CPU.Kod Nvidie je to Quadro serija grafičkih kartica, dok je kod AMD-a to FireGL, ako se ne varam.Najčešći su stanovnici profesionalnih grafičkih stanica(HP, DELL) a vole ih i MAC računala.
Evo jućer sam na new eggu gledao profesionalne grafe i ljudi ispod pišu kako im se te grafe isplate u par tijedana/mijeseci.
Kako se nemogu isplatiti?
Zamisli sljedeči slučaj, kupiš za 10k kuna neznam bušilicu.Radiš 25 dana sa tom bušilicom, radiš kanale za struju i svaki dana zaradiš recimo 400 kn.I tebi se je ta bušilica isplatila, ne?
Ovo je samo hipotetski.
Znači nečeš takvu grafu kupiti za igranje COD-a, nego za posao.
Znam da je za posao ali kakav posao?
Za projektiranje, izradu nacrta, 3d modeliranje, obradu videa, izradu vektorske grafike...you name it.
aj ovako ti si arhitekt i moraš napraviti model novog minstarstva obrane, sa podzemnim garažama, bunkerima i svime onime što su ti već naveli kao zahtjev
samo isctravanje na običnoj Intel VGA može trajati satima do danima (dok Quadro ili FireGL to odrade u minutama)
Pazi mi ne pričamo o modeliranju jedne sobe, već o objektu veličine 300 x 300 metara, sa 6 ili više razina, di sve moraš postaviti
eto to ti je jedan primjer
Evo ja postavljam drugo pitanje:
Koja je razlika između CAM i CAD aplikacija?
Evo jućer sam na new eggu gledao profesionalne grafe i ljudi ispod pišu kako im se te grafe isplate u par tijedana/mijeseci.
JuČČČeer, tJedana, mJeseci... mala digresija.
Ja sam jednom zamalo napravio glupost pa kupio profi grafičku :), mislim priča ide ovako trebao mi je sustav za brže renderiranje animacija u scenama i imao sam u ponudi FX1700 i 3500, na svu sreču nisam kupio niti jednu, nego sam kupio GT220 ( u to vrijeme niže srednja klasa ) , što se pokazala kao dostatna za moje potrebe. Čovjek od kojeg sam trebao kupiti grafički se u biti bavim sasvim drugačijim poslom od onoga za što bi ista meni trebala, profesionalno/instututno razvojni CAD projekti. Sumarum, neznanje zna koštat zato pazite.