Mjerenje buke

poruka: 4
|
čitano: 6.565
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Mjerenje buke

postoji li neki program s kojim se može izmjeriti buka s kompom

naravno preko mikrofona

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2010 15:55 (mcoko33).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Mjerenje buke

zna li itko htio bi izmjerit kolko ima decubela moje ozvučje

17 godina
moderator
RE: Mjerenje buke

Veliki ti je to, da ne kazem nemoguci problem. Trebao bi imati neku referentnu vrijednost - znaci neki zvuk za koji znas jacinu, snimiti zvuk svog ozvucja, mozda snimiti tisinu, te onda pogledati glasnocu u nekom audio editoru. A sad - ako nemas neku referentnu vrijednost, ne vidim nacin na koji bi to mogao napraviti. I jos par stvari je u pitanju - mikrofon bi ti trebao biti pojacan toliko da zbog glasnoce tvog ozvucja ili referentne vrijednosti ne bi otisao u clipping i automatska kontrola glasnoće bi trebala biti isključena.

A postoje i uredjaji za mjerenje glasnoce - evo ja sam ih nasao par kad sam upisao mjerač jačine zvuka u Google. Nađu se i za 300 kuna.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.5.2010 2:23 (mbaksa).
17 godina
Mjerenje buke

Može se, onako, otprilike.

Nabavi program TrueRTA, spoji neki mikrofon, poželjno da ima onu spužvicu da umanjuje šumove iz okoline, spoji ga normalno na komp i pojačaj na maksimum, samo one microphone boostove i sl. drži na nuli.

U programu gore klinki na SPL i klikni na Go. Mjerit će ti decibele ali znaj da nije precizno, što zbog zvučne što zbog mikrofona. Mjerenje je preciznije što je zvuk glasniji jer manje utjeću šumovi sa strane i rezolucija je bolja.

Ako staviš da mjeri bez da si uključio mikrofon, ako koristiš komp ukopčan u struju i ako koristiš integriranu zvučnu (nisam mogao probati sa ostalima) primjetiti ćeš dosta šuma na 50Hz, to stvara struja iz gradske mreže.

Računaj da u normlanim uvijetima nećeš moći ni približno točno izmjeriti glasnoću ispod cca 80db jer šumovi previše utjeću. Zvuk od 70db recimo zvuku od 80db još donekle i stvara problem (recimo da su slićni zvukovi) ali onome od 90db ne toliko, ne mislim slušno nego za mjerenje glasnoće, pošto je 3db razlike i dupla razlika u snazi izvora pa ono, logično ne utjeće puno. Sad, ne znam kako stoje stvari sa osjetljivošću mikrofona ali ja sam mjerio glasnoću svojih zvučnika za koje sam znao da imaju osjetljivost oko 90db na 1W i dobio sam rezultat od maksimum 93db na 100 i kusur Hz i oko 90db na ostatku spektra (90-16000Hz, to je cca i ono što bi po sluhu rekao da su granice, pošto su dva širokopojasna drivera u kutiji pa su bas i najviši tonovi slabi) tako da mislim da je točnost sasvim ok za kućnu primjenu. Koristio sam integriranu zvučnu i mikrofon sa Labtecovog headseta i sve je rađeno u kućnim uvijetima tako da nije savršeno.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 18:06 (Vido).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice