Google najavio vlastiti OS!

poruka: 29
|
čitano: 2.627
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Googleov OS Chrome - isključivo za notepade
17 godina
neaktivan

Google je danas na službenom blogu objavio ono čemu su se mnogi nadali - razvoj vlastitog operativnog sustava, baziranog na Linux kernelu. Prenosimo najavu u cijelosti: "Prošlo je tek devet mjeseci od lansiranja našeg Google Chrome web preglednika a već sada ga svakodnevno koristi preko 30 milijuna ljudi. Google Chrome smo napravili za ljude koji žive na webu - traže informacije, provjeravaju email, čitaju vijesti, kupuju ili se samo druže s prijateljima. Danas vam predstavljamo novi projekt, Google Chrome Operativni Sustav - naše viđenje operativnog sustava današnjice. 

Više: linuxzasve.com

www.linuxzasve.com

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Google najavio vlastiti OS!

Bit će nešto od njih

Hakiranje je umjetnost a ne zločin.
17 godina

A što će bit sa Androidom?

16 godina

Resursa (financijskih i ljudskih) za to sigurno imaju.

Siguran sam da imaju i dovoljno utjecaja da dobiju jako dobar hardverski support za svoj OS.

Samo je pitanje kolike ce prioritete tom projektu zaista dati odnosno koliki su im planovi sa tim OS-om (udio na trzistu, trzisni segmenti itd.).

Ali svaka konkurencija je dobra, pa me zaista zanima sta ce na kraju s tim biti.

17 godina
neaktivan
segregator kaže...

Nastavlja svoj razvoj neovisno o Chrome OS-u.

www.linuxzasve.com
17 godina
neaktivan
segregator kaže...

'Google Chrome OS je novi projekt, potpuno odvojen od Androida. Android je dizajniran da radi na različitim uređajima, od mobitela do netbook prijenosnika, dok Google Chrome OS pokriva ostatak tržišta - uređaje od netbook prijenosnika do punokrvnih Desktop računala'

Piše na linku kojeg je kolega ambivalent postavio...

Ova informacija mi se sviđa, dodatno će narušiti (ne i suzbiti Smijeh) zastupljenost Microsofta u informatičkom svijetu. ali ono kaj je potrebnije od novog sustava su kvalitetne aplikacije koje se mogu pokretati neovisno o OS-u...

Mrzim svoj nick... al kaj je tu je ne mogu ga mijenjati...
17 godina
neaktivan

ovo ce bit zanimljivo jedva cekam da vidim, google nikad ne faila sa svojim idejama tako da iščekujem nove vijesti i alpha veriju sustava da vidimo :)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

imam par racunara koji trenutno nemaju OS, pa cim ovo nabavim, isprobat cu ;)

Ako ocima gledamo, a mozgom vidimo, onda slijepi ljudi nemaju mozga
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hmm... a jel' nije bilo priče da će njihov OS biti zapravo nekakva web platforma, u koju svrhu je Chrome poslužio kao test i prototip zamisli, te bi tako podržali online rad korisnika, na online aplikacijama, itd.?!

Satan has been the best friend the church has ever had, as he has kept it in business all these years.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Izbljuvak o ovoj temi na index.hr-u

U prodaju bi se trebao pojaviti 2010. godine, a na početku će biti namijenjen samo notepadima.

A tek komentari...

Mrzim svoj nick... al kaj je tu je ne mogu ga mijenjati...

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Mauro kaže...

Siguran sam da imaju i dovoljno utjecaja da dobiju jako dobar hardverski support za svoj OS.

Pa koristiti ce Linux Kernel, znaci hardverski support je tu... jelda !?

A i ovaj Index.hr, lol XD

A jesu ga nasrali s prodajom u 2010... a svugdje pise Open Source....

Pa da se prodaje i da je open source, skinuo bi ga i sam skompajlirao, a vec

bi se i neko prije sjetio pa bi dobio gotovo, niđe veze :D

To bar nije bed vise s danasnjim procesorima, zivio x4.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.7.2009 11:45 (drnde).
16 godina
drnde kaže...
Mauro kaže...

Pa koristiti ce Linux Kernel, znaci hardverski support je tu... jelda !?

Pod hardverski support mislio sam da odes na stranice proizvodjaca, skines drivere za Google OS, instaliras i sve radi kao sto je sad na Windowsima.

Npr. jednom sam pokusavao natjerati Logitech G9 da radi pod punom funkcionalnoscu na Ubuntu (dakle, sve mogucnosti koje on inace ima), prosurfao pola interneta i tutorijala i na kraju odustao. Doduse, nisam Linux ekspert, ali u tome i je point: da korisniku neki komad hardvera proradi od prve i da je to vrlo jednostavno bez potrebe za nekim vecim informatickim znanjem.

Znaci HW support u smislu: dodjes na stranice proizvodjaca komada HW, odaberes taj model hardwarea, odaberes Google OS (ili kako ce se zvati) pod listom OS-ova, downloadas, klik na datoteku, next, next, finish i sve radi.

Ukoliko taj OS ne bude omogucavao da sav hardware i software na njemu proradi vrlo jednostavno uz punu podrsku proizvodjaca HW i SW nema sanse za neku veliku masovnost.

Od ukupnog broja korisnika PC-a maximalno 15-20% njih ima neka malo veca informaticka znanja i ako OS ne omogucava izuzetno jednostavno koristenje ostalih 80-85% (a uvjeren sam da Google upravo cilja na njih) onda nema prevelikog uspjeha za masovnost.

A ako Google OS ne bude masovno prihvacen onda niti nece donjeti neke znacajnije promjene na trzistu.

17 godina
neaktivan
Faerdhur kaže...

Hmm... a jel' nije bilo priče da će njihov OS biti zapravo nekakva web platforma, u koju svrhu je Chrome poslužio kao test i prototip zamisli, te bi tako podržali online rad korisnika, na online aplikacijama, itd.?!

Zapravo i je.

Pogledaj dio članka...

Razvijamo ga da bude brz i nezahtjevan, da se učita i odvede vas na web u samo par sekundi. Korisničko sučelje je minimalističko i većina radnji se odvija upravo na webu.

Dakle, to što si rekao je točno.

Zapravo ovo navodi na zaključak da će google jednostavno ukomponirati sve servise koje nudi i iz toga će izaći potpuno funkcionalan OS za manje zahtjevne korisnike.

...O tempora! O mores! (u prijevodu: O temperama i moru)...
16 godina
neaktivan

Sve to zvuči super, ali....   jedna od glavnih barijera kod većine ekipe za usvajanje drugih OS-ova su igre, bilo to nekom važno ili ne. Odavno bih maknuo Windowse s kompa kada bih na Linuxima mogao pokrenuti Windows igre. Spominje se često Wine za Linuxe, ali to zahtijeva malo naprednije znanje komandne linije, kopanje po repozitorijima, pa znanje kako ga instalirati, i tako dalje... osobno, sad kad vidim da moram kopati satima po forumima i odgonetati što i kako (kao što sam potrošio zaista hrpu vremena na Ubuntuu, pa je nešto prošlo, nešto ne, a uglavnom se sve svelo na copy-paste kompliciranih komandi sa kojekakvih sajtova u terminal), odustajem.

Ne igram puno igara, baš suprotno, ali imam 2-3 koje igram stalno, i važno mi je da sve šljaka bez gnjavaže. Tom istom logikom će se voditi mnogi, i ukoliko Google OS neće imati neku varijantu za pokretanje igara, usvojiti će ga samo oni kojima igre nisu važne. Time će se u očima ljudi svesti na "još jednu od mnogih Linux distri", samo sa Google predznakom.

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Zapravo ovo navodi na zaključak da će google jednostavno ukomponirati sve servise koje nudi i iz toga će izaći potpuno funkcionalan OS za manje zahtjevne korisnike.

Da, i moglo bi tako potrajati. Ali moraš priznati da svatko od nas potajno njeguje nadu, kad se objave ovakve vijesti, da će konačno jednog dana netko napraviti OS koji će pomesti Windows i promijeniti svijet.

Ja sam bar takav idealist u ovom slučaju, pa makar čekao 10 godina evolucije Chromea iz netbook OSa u "pravi" OS.

Satan has been the best friend the church has ever had, as he has kept it in business all these years.
16 godina
neaktivan
Faerdhur kaže...
Danny_HR kaže...

Da, i moglo bi tako potrajati. Ali moraš priznati da svatko od nas potajno njeguje nadu, kad se objave ovakve vijesti, da će konačno jednog dana netko napraviti OS koji će pomesti Windows i promijeniti svijet.

Ja sam bar takav idealist u ovom slučaju, pa makar čekao 10 godina evolucije Chromea iz netbook OSa u "pravi" OS.

Nece to tako brzo, zaboravljas da su najveci dio ljudi koji koristi komp ipak n00b-ovi, tako da dokle

god ce se trebati posegnuti za konzolom da bi se nesto napravilo padne im mrak na oci.

A posto ce se ovaj googlov bazirati na linuxu, za slozenije stvari se ide u konzolu najvjerovatnije.

Dobar dio ljudi na ovom forumu jer odrastao uz DOS i slicne OS-e, pa se to nama ne cini problemom.

Ali dosad je M$ mlade ljude toliko "iz-spoilao" cistim GUI pristupom da je to vec "problem".

Ali tko zna mozda Aplle jednog dana modificira OSX (doda podrsku za hardver) pa da se moze korisiti

na svim PC-ima, ali im je OS najveci adut za prelazak na Mac, tako da sumnjam da ce se to dogoditi.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.7.2009 13:55 (drnde).
17 godina
neaktivan
drnde kaže...

A posto ce se ovaj googlov bazirati na linuxu, za slozenije stvari se ide u konzolu najvjerovatnije.

Dobro je da nisi siguran u ovu izjavu Osmijeh Kucni u drvo da ne čuje zlo...

Moje je uvjerenje da će Google upravo sad napraviti pomak od klasičnog Linux podešavanja kroz konzolu i stvoriti minimalni OS, ali vrlo, vrlo user-friendly, u skladu s njihovim pristupom svemu do sad viđenom. Mora doći do takvog evolucijskog pomaka, inače rade uzalud.

17 godina
neaktivan
Faerdhur kaže...

...i stvoriti minimalni OS, ali vrlo, vrlo user-friendly, u skladu s njihovim pristupom svemu do sad viđenom. Mora doći do takvog evolucijskog pomaka, inače rade uzalud.

Ne vjerujem baš da je evolucijski pomak... prije bih rekao da nas očekuje nešto u ovome stilu.

www.linuxzasve.com
17 godina

zaboravljas da su najveci dio ljudi koji koristi komp ipak n00b-ovi,

nije stvar da li ne netko početnik ili vrhunski poznavatelj hw ili sw!

stvar je u tome da tvrtke nemaju vremena/novaca/resursa za "igranje" i isprobavanje tako neceg!

ako imas tvrtku sa x zaposlenih onda ti zelis da oni upale komp i da rade, a ne da traze po forumima ili newsima rjesenja zasto neki komad hw ne radi ili nema punu funkcionalnost ili trebaju prouciti 3 developerske knjige da si napisu neke skripte kojima ce nesto natjerati da radi kako treba...

ok, mozda pretjerujem sa ovim develop. stvarima, ali definitvno se jedan kucni korisnik (npr. srednjoskolac ili student) koji ima jako puno vremena za istrazivanja, testiranja, reinstalacije, citanje foruma i sl. ne moze mjeriti sa covjekom kojem samo treba komp d aga upali i radi... neovisno mu je tada d ali je na linuxu ili win ili os x ili nesto deseto

16 godina
neaktivan
sasa kaže...

stvar je u tome da tvrtke nemaju vremena/novaca/resursa za "igranje" i isprobavanje tako neceg!

ako imas tvrtku sa x zaposlenih onda ti zelis da oni upale komp i da rade, a ne da traze po forumima ili newsima rjesenja zasto neki komad hw ne radi ili nema punu funkcionalnost ili trebaju prouciti 3 developerske knjige da si napisu neke skripte kojima ce nesto natjerati da radi kako treba...

ok, mozda pretjerujem sa ovim develop. stvarima, ali definitvno se jedan kucni korisnik (npr. srednjoskolac ili student) koji ima jako puno vremena za istrazivanja, testiranja, reinstalacije, citanje foruma i sl. ne moze mjeriti sa covjekom kojem samo treba komp d aga upali i radi... neovisno mu je tada d ali je na linuxu ili win ili os x ili nesto deseto

Linux/Unixoidni OS-evi se koriste u mnogo tvrtki u svijetu kao i u sve vise vlada, a odrzavanje i rjesavanje

problema na kompjuterima u firma ne rade useri/radnici jer u vecini slucajeva ako nesto pokusavaju naprave

vece sranje nego sto vec je,  nego se u tu svrhu (naravni i druge) zaposlajvaju administratori/strucnjaci.

OS-evi na bazirani na Linux/Unix-u takoder rade kad ukljucis komp, jednako kao sto radi i windows. 

Isto tako i windows zna zakazati, i pola foruma tako i tako stalno trubi koliko je OSX super i stabilan

i bolji od win a bazira se na unix-u kao i linux. Ako je OS dobro postavljen on ce raditi bez obzira koji je.

Vecina ti primjedbi po meni jednostavno nije na mjestu. Meni je npr. do sada svaki komad hardvera

koji sam ikad posjedovao radio s raznim Linux distribucijama, bez potrebe za instaliranje drajvera

za sve osim graficke kartice, sve dobijes s kernelom/modulima. To bas i nemogu rec za Win, pogotovo

ne za Vistu kad je izasla.

A sto se tice vremena, ne treba ti puno vremena, bar ne za pohvatati osnove. Za vece probleme

zovi nekoga ko zna ili nauci sam (tako ti je za sve OS-eve), a i cemu sluzi google.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.7.2009 0:54 (drnde).
16 godina
protjeran
drnde kaže...
sasa kaže...

Linux/Unixoidni OS-evi se koriste u mnogo tvrtki u svijetu kao i u sve vise vlada, a odrzavanje i rjesavanje

problema na kompjuterima u firma ne rade useri/radnici jer u vecini slucajeva ako nesto pokusavaju naprave

vece sranje nego sto vec je,  nego se u tu svrhu (naravni i druge) zaposlajvaju administratori.

OS-evi na bazirani na Linux/Unix-u takoder rade kad ukljucis komp, jednako kao sto radi i windows. 

Isto tako i windows zna zakazati, i pola foruma tako i tako stalno trubi koliko je OSX super i stabilan

i bolji od win a bazira se na unix-u kao i linux. Ako je OS dobro postavljen on ce raditi bez obzira koji je.

Vecina ti primjedbi po meni jednostavno nije na mjestu. Meni je npr. do sada svaki komad hardvera

koji sam ikad posjedovao radio s raznim Linux distribucijama, bez potrebe za instaliranje drajvera

za sve osim graficke kartice, sve dobijes s kernelom/modulima. To bas i nemogu rec za Win, pogotovo

ne za Vistu kad je izasla.

A sto se tice vremena, ne treba ti puno vremena, bar ne za pohvatati osnove. Za vece probleme

zovi nekoga ko zna ili nauci sam (tako ti je za sve OS-eve), a i cemu sluzi google.

tocno to imam odma instalirane drivere za mreznu karticu,zvuk....linux uopce nije tezak kad se covjek potrudi shvatit ga a ne npr.netko nezna instalirat program odma bjezi na xp Viče

taj google cu svakako isprobaat i sigurno ce mi bit drazi neg xp

deep down inside i feel::::::Conversion software version 7.0 Looking at life through the eyes of a tired hub Eating seeds as a pastime activity The toxicity of our city, of our city
17 godina
neaktivan
hrvatskafarkasevec kaže...

linux uopce nije tezak kad se covjek potrudi shvatit ga

drnde kaže...

problema na kompjuterima u firma ne rade useri/radnici

Narod kaže da se čovjek navikne i na batine.

sasa kaže...

ali definitvno se jedan kucni korisnik (npr. srednjoskolac ili student) koji ima jako puno vremena za istrazivanja, testiranja, reinstalacije, citanje foruma i sl. ne moze mjeriti sa covjekom kojem samo treba komp d aga upali i radi

Na tome temelju je gradio Bill Gates svoj imperij, a za njim u istom stilu trčkarao Steve Jobs - dečki su skužili da većinu tržišta čine "plavuše" i ako žele zaraditi, a usput uzeti osobno računalo iz ruku bradatih geekova i dati ga u praktičnu primjenu većini, moraju se što prije iz mraka komandne linije prebaciti u nešto user-friendly i tako smo dobili GUI, a s njime i popularizaciju računala, te njegovu korisnu primjenu naširoko.

Ovo gore je manifest u temelju napretka. Svatko od nas tko je "kampirao" na Linuxu bar jednu godinu u svom iskustvu, zna da je tamo mučnije rješavati i podnositi probleme koje ima svaki OS. I to ovisi o sklonostima korisnika - ako netko stavi Linux da bi samo pisao radove i kodirao u txt formatu, malo surfao, neće gotovo nikad imati probleme, a tko je "hiperaktivan" multimedijski i iz računala želi izvući max zabave uz svoje redovne poslove, imat će malo više bolno iskustvo na Linuxu nego na Win. Blago rečeno.

Zato mislim, da ako Google samo poradi malo više na user-friendly Linuxu, pa ako je to za početak samo i jednostavan OS, već je evolucijski korak, kako za Linux tako, zapravo, i za sve korisnike računala.

ambivalent kaže...

Ne vjerujem baš da je evolucijski pomak... prije bih rekao da nas očekuje nešto u ovome stilu.

Pročitaj moju prethodnu rečenicu iznad tvog citata.

17 godina
neaktivan
Faerdhur kaže...

Pročitaj moju prethodnu rečenicu iznad tvog citata.

Moj bed.

www.linuxzasve.com
17 godina
neaktivan
ambivalent kaže...

Moj bed.

Ma, daleko od toga da je bed, ja sam samo nastupio intuitivno u procjeni zbog Googlea, a sad vidi ovu novu BUGovu vijest, pa će ti biti jasno što se sprema Osmijeh

Podrška za Chrome OS

16 godina
neaktivan

Ako malo pogledate što se događalo na tržištu u zadnjih nekoliko godina, primjetili bi da je Google napravio strahovito integrirana rješenja za nezahtjevne korisnike.

Ono što je Microsoftu pošlo za rukom u doba kada su računala bila svijet za sebe, to Googlu polazi za rukom u doba kada smo svi postali ovisni o spajanju na mrežu svih mreža.

Nakon preuzimanja primata u području web pretraživanja, Google lansira platformu za prikazivanje reklama na čemu se i temelji cijeli njihov posao. Sve što su poslije napravili, rade u svrhu preciznijeg targetiranja pojedinaca čime povećavaju vjerojatnost da će oglas uroditi plodom (dakle da će krajnji korisnik naletjeti na nešto što jednostavno mora kupiti). Sa raznim aplikacijama "tjeraju" ljude da sve više vremena provode ulogirani na njihovim web poslužiteljima čime postaje vrlo jednostavno praćenje korisničkih aktivnosti. Samim time generira se profil korisnika sa popisom njegovih interesa, sve u cilju prikaza reklama koje su posebno izabrane samo za "njega" ili "nju".

Svi (ili većina) alata koje je google napravio su besplatni i jednostavni za korištenje, a vrlo su funkcionalni, čime se lako širi korisnička baza. Kada radiš sa velikim brojevima, onda i mali postotak uspješnih oglasa u stvari donosi ogroman prihod. A taj prihod se kod Googla povećava svakim korisnikom i dužim vremenom boravka korištenjem Google alata.

Pomaknimo se 20-30 godina unaprijed i vidimo scenu iz Minority reporta, kad ti se "ekran za oglase" tijekom šetnje ulicom okrene u tvom smjeru, obrati ti se tvojim imenom i kaže kako je upravo u prodaju krenuo CoD 24 - ALien Warhed from Andromeda i da je samo danas akcijski popust od 20%. Kažeš ok.. i dok dođeš doma igra je već skinuta i čeka te da je pokreneš (naravno, platio si je 30tak $, ali kako si integriran na mrežu, dovoljan je bio tvoj pristanak).

Dobro, možda sam malko pri kraju pretjerao, ali ovo Googl-ovo miješanje u sve sfere pristupa internetu me strahovito podsjeća na "Veliki brat te gleda" scenarij.

Nisam protiv zdrave konkurencije, a i Microštof ima na ovom polju svoje za reći.. u svakom slučaju na kraju se sve svodi na korporacijsku borbu za korisnicima (potrošačima), a mi smo, htjeli to ili ne, stvarno potrošači. Možemo nekoga ili nešto dizati u nebesa, al nitko na ovom svijetu ne radi for free.. jbga treba se i prehraniti, zaradit za skijanje i novi komp.

(Tko bi pomislio prije 15god da ćemo kupovati vodu za piće??)

Osobno, svaki put dobro razmislim kad nešto prihvatim "besplatno" i pokušam prokljuviti da li je to u stvarnosti zaista "besplatno" ili to plaćam na neki meni još nedokučiv način (npr. prodajom moje privatnosti).

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.7.2009 12:55 (Zura).
17 godina
neaktivan
Zura kaže...

Ono što je Microsoftu pošlo za rukom u doba kada su računala bila svijet za sebe, to Googlu polazi za rukom u doba kada smo svi postali ovisni o spajanju na mrežu svih mreža.

Ovo mi je super.

16 godina

Zašto su ljudi toliki paničari kada je u pitanju privatnost na netu. U krajnjoj liniji, taj agent radi u tvoju korist - ako pred mene skoči reklama super uber extermni HDD za samo 75$. Super odlično. Da kojim slučajem iskoči  - roze hula hop čarape za samo 0.99 $, lagano bi opsovo sve živo i mrtvo Googleu ili tko već me profilira.

E, sad, drugi par rukava je to što ljudi jednostavno moraju imati nešto što im apsolutno ne treba i padaju na šareni artikal...

Every hole is a goal!
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Zašto su ljudi toliki paničari kada je u pitanju privatnost na netu. U krajnjoj liniji, taj agent radi u tvoju korist - ako pred mene skoči reklama super uber extermni HDD za samo 75$. Super odlično. Da kojim slučajem iskoči  - roze hula hop čarape za samo 0.99 $, lagano bi opsovo sve živo i mrtvo Googleu ili tko već me profilira.

E, sad, drugi par rukava je to što ljudi jednostavno moraju imati nešto što im apsolutno ne treba i padaju na šareni artikal...

Ovo je odlicno receno.

Nadalje, postoji li kakav link da vidimo kako ce to izgledati, kakav ce biti GUI? Nesto tipa GNOME ili pak KDE? Osobno bih volio nesto sto bi bilo kao malo ugladjeniji Ubuntu.

17 godina
Ukoliko budemo koristili taj Chrome OS od Googla i igrali preko OnLive servisa (cloud gaming), neće nam ni trebat winsi.
Zvuči nezamislivo.
Razer neću kupiti iz principa. Ne mare za arahnofičnu i ofidijofobičnu rulju.
Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Googleov OS Chrome - isključivo za notepade
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice