Generalka tvrdoga diska

poruka: 30
|
čitano: 7.805
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
Generalka tvrdoga diska

Što mi preporučujete za generalno čišćenje tvrdoga diska; ono blok sektori, nedobro obrisane datoteke,...

Disk je prazan, ja ga samo hoću dobro pripremiti za rad. Znate ono kako neki vade podateke sa formatiranih diskova itd... ja bi da svoj generalno očistim, mislim da to djeluje u performansama

Da bude što je više moguće kao nov. Hvala

Poz

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Generalka tvrdoga diska

dban?

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

1 0 hvala 2
17 godina
neaktivan
Re: Generalka tvrdoga diska
nick_01 kaže...

Što mi preporučujete za generalno čišćenje tvrdoga diska; ono blok sektori, nedobro obrisane datoteke,...

Disk je prazan, ja ga samo hoću dobro pripremiti za rad. Znate ono kako neki vade podateke sa formatiranih diskova itd... ja bi da svoj generalno očistim, mislim da to djeluje u performansama

Poz

Preporuka? Nista, sredi particije po zelji i istaliraj OS po zelji i to je to. Neces nikakve performanse dobiti brisanjem praznog diska.

Druga je stvar ako ga zelis prodati pa se bojis za podatke...

Could it be, nothing that you learned from ash and debris?
14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Baš takvog nekaj sam trazil. Hvala ti

17 godina
nick_01 kaže...

Poz

Nonsens. Ako ga formatiraš, to je to. Čupanje podataka je moguće, no ako ćeš ga i dalje ti koristiti, kakve to onda ima veze?

Samo ga ubaci u komp i formatiraj.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
17 godina
neaktivan
nick_01 kaže...

Poz

Nađi si program 'Paragon Aligment Tool' i njime dodatno poravnaj particije na hdd.

Teško konju kojeg selo hrani i državi koju suknja brani, jedan, dva, evo ti ga na
14 godina
protjeran
Jura iz druge galaksije kaže...
nick_01 kaže...

Nađi si program 'Paragon Aligment Tool' i njime dodatno poravnaj particije na hdd.

Svaka čast, nisam znao da ovakvi alati postoje. Bez ovoga se ne moze recimo u multiboot. Zato jer mozemo napraviti samo četri primarne particije, a ako hočemo butati 5 ili više sustava, šesta particija če zapravo biti peta particija. Dok če peta biti virtualna extended particija u kojoj je peta, a zapravo šesta logical particija. Instalirajuči peti sustav, bez ovoga programa, zauvjek cemo onesposobiti četvrti sustav. sad mi je jasnije kako neko more imati 10 butabilnih sustava na disku.

16 godina
neaktivan
nick_01 kaže...
Jura iz druge galaksije kaže...
nick_01 kaže...

Svaka čast, nisam znao da ovakvi alati postoje. Bez ovoga se ne moze recimo u multiboot. Zato jer mozemo napraviti samo četri primarne particije, a ako hočemo butati 5 ili više sustava, šesta particija če zapravo biti peta particija. Dok če peta biti virtualna extended particija u kojoj je peta, a zapravo šesta logical particija. Instalirajuči peti sustav, bez ovoga programa, zauvjek cemo onesposobiti četvrti sustav. sad mi je jasnije kako neko more imati 10 butabilnih sustava na disku.

Jedno pitanje? Zasto bi imao 5 sistema na hdd?? Ajde dual boot razumijem i ja ga imam, nekad mi zatrebaju winsi, zbog posla pa imam ih, inace sam na linuxu non stop...ali 5 komada?! Uradis format hdd-a i spreman si...

He who dares, wins
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2011 7:51 (malina22).
14 godina
protjeran
Generalka tvrdoga diska

I ja mislim. Trentuno imam Arch, Gentoo i Ubutnu i previše mi ih je. Imao sam I Mac ali mi je bio bespotreban. Čim ostanem bez prostora brišem i Ubuntu

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
megalomanija na djelu...

A jos bolji su mi ovi low level format tzv (zero fill)...

Nis ne rade... ali ti oduzmu dobar dio dana za zero fill...
Marija Antoaneta je intelektualni Mount Everest za Jadranku Kosor...
16 godina
EnlightenedPhoenix kaže...
megalomanija na djelu...

A jos bolji su mi ovi low level format tzv (zero fill)...

Nis ne rade... ali ti oduzmu dobar dio dana za zero fill...

pravi low level se radi u tvornici, ovo ostalo je niškoristi, i zerofill se neradi da bi se zauvijek obrisali podaci, jer zato postoje puno brže a svejedno efikasne metode

da bog da crk'o rock'n'roll, kad ga svako svira
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2011 7:56 (mind_challenge).
17 godina
Generalka tvrdoga diska

Ja neznam kad sam zadnji put full format napravio :) A kamoli zero fill 

Premijerko, i ja se crvenim. Radi tebe.

0 0 hvala 0
16 godina
tnakir kaže...

ma kad se tako nešto briše, fino guttman i peglaj

za sve ostalo quick format

da bog da crk'o rock'n'roll, kad ga svako svira
17 godina
mind_challenge kaže...
tnakir kaže...

ma kad se tako nešto briše, fino guttman i peglaj

za sve ostalo quick format

Nemam nista na disku cega bih se trebao bojat. Na poslu imam PGP enkriptiranu particiju.

Premijerko, i ja se crvenim. Radi tebe.
17 godina
neaktivan
Generalka tvrdoga diska

DBAN je sasvim dovoljan za disk, jedan prolaz sa Gutman ili DOD metodom nepovratno obrise podatke. Ja ti preporucam da umjesto DBAN-a upotrebis format diska 2-3 puta i toliko.

DBAN koristis(mo) kada prodajemo disk. Poravnavanje particija koristimo kada rabimo neki alat za kloniranje diskova pogotovo kada sadrzaj diska (sve particije) preselimo na SSD. Uistinu nemas potrebe od Paragona, cisto gublenje vrijemena.....cak moze biti i stetno

Od žarke želje da budem u pravu preskačem pročitati postove, previđam i trollam - (s)izgoreo

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Generalka tvrdoga diska

Please refer to this manual if you want to take care of your hard drive. {#}

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

3 0 hvala 0
16 godina
nick_01 kaže...
..

-dovoljna je jedna primarna (boot-aktivna) particija. Standard podržava do 4 primarne po fizičkom disku. Zato postoji extended.

Extended nije ničim ograničena (osim abecedom..). Najnormalnije možeš imati multiboot recimo 20tak OSeva. Ali je besmisleno.

Brisanje, formatiranje.. DBAN- LoL. Neki HDDovi imaju opciju sigurnog brisanja, ili s Diskpart ako se baš mora, ali je nepotrebno ako disk nemisliš prodati.

SSD je nešto drugo, koristiš njihov alat... ali tek nakon nekog vremena (godina?).

Format, ili ovisno o disku, veličini i tvorničkom clusteru, recimo za WD njihov alat (align) ili jumper.

(dovoljno) Dobar alat je Easeus-free, kao i EasyBCD, ali se može i bez njih. Za konkretnu marku možeš koristiti proizvođačev alt za potrebne namjene.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
protjeran
ihush kaže...
nick_01 kaže...
..

-dovoljna je jedna primarna (boot-aktivna) particija. Standard podržava do 4 primarne po fizičkom disku. Zato postoji extended.

Extended nije ničim ograničena (osim abecedom..). Najnormalnije možeš imati multiboot recimo 20tak OSeva. Ali je besmisleno.

Brisanje, formatiranje.. DBAN- LoL. Neki HDDovi imaju opciju sigurnog brisanja, ili s Diskpart ako se baš mora, ali je nepotrebno ako disk nemisliš prodati.

SSD je nešto drugo, koristiš njihov alat... ali tek nakon nekog vremena (godina?).

Format, ili ovisno o disku, veličini i tvorničkom clusteru, recimo za WD njihov alat (align) ili jumper.

(dovoljno) Dobar alat je Easeus-free, kao i EasyBCD, ali se može i bez njih. Za konkretnu marku možeš koristiti proizvođačev alt za potrebne namjene.

To iz iskustva ? Neče ići. Mozeš, da, ako stavis 10 windowsa i 10 linuxa.

Ako staviš 2 win, 2 lin, mac i solaris. Extended particija če te dobro zaxebati

17 godina
neaktivan

Koliko se sjecam, Windowsi zahtjevaju primarnu particiju, ali Linux radi i na extended bez problema (vrtio sam i Arch i Ubuntu na extended particiji)

Could it be, nothing that you learned from ash and debris?
14 godina
protjeran
Generalka tvrdoga diska

Ma rade oni svi na extended ali neki mu daju redni broj particije drugi ne.

Ja sam prvo stavio mac, onda arch pa sedam. nakon tog sam stavljao gentoo, tj njegov grub, nisam ga mogao staviti preko /boot particije več sam morao na extended ( extended je npr bila sda4, a sedmica sda3 ). Ja sam grub stavio na sda4 i nakon toga sedmicu sam mogao samo formatirati jer je particija postala unallocated. Dal zato što je ona isto bila extended ili ne,...?

mislim da je razlog što dvije particije sustavi gledaju ovako:

windows: primary sda1

logical   sda2

linux:    primary sda1   

extended sda2

/logical sda3

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nick_01 kaže...

Ovo je čisto preseravanje...

Čisto svaki malo bolji poslovni korisnik neće to raditi nikada...

14 godina
protjeran
Generalka tvrdoga diska

preseravanje bi bilo kad bi neko stavio 10 sustava i odnio komp na trg da izlozi, ako neko voli nek izvoli, meni su i 3 previše. Ali svakako bi bilo ljepo imati recimo mac, win, linux i solaris u bootu

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hm. Pratim ovo vec skoro 20 godina i morao bi dobro razmisliti da nabrojim 20 OS-ova a kamoli da ih instaliram. Ni u ludilu ne mogu zamisliti potrebu za time. Pogotovo kraj virtualki.

:)
17 godina
neaktivan
LoL da ja radim tako vec bi davno bankrotirao...
17 godina
logic kaže...

Hm. Pratim ovo vec skoro 20 godina i morao bi dobro razmisliti da nabrojim 20 OS-ova a kamoli da ih instaliram. Ni u ludilu ne mogu zamisliti potrebu za time. Pogotovo kraj virtualki.

Ok ako si covjek koji nema sto pametnije za raditi pa eto... da vidi kako koji OS izgleda. Ali trositi vrijeme na to... ne vidim zasto. Takodjer, ako ti Win, Linux, OSX pokrivaju sve tvoje potrebe, ne vidim razlog dual, triple sl. boot-a.

17 godina
neaktivan

A koliko razlicitih os-ova mozes instalirati uopste. Linux instaliras jedan i to ti je manje vise sve sto se tice linuxa. OSX takodje. Windowsi takodje. Sta ti ostaje? BSD, Unix? Sta ce ti to na PC-u?

A i puno lakse je staviti neki virtual pc i u njemu se zaje...t sa osovima. Puno lakse i bezbolnije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2011 9:22 (logic).
16 godina
nick_01 kaže...

I ja mislim. Trentuno imam Arch, Gentoo i Ubutnu i previše mi ih je. Imao sam I Mac ali mi je bio bespotreban. Čim ostanem bez prostora brišem i Ubuntu

... 

nick_01 kaže...
..

..

nick_01 kaže...

preseravanje bi bilo kad bi neko stavio 10 sustava i odnio komp na trg da izlozi, ako neko voli nek izvoli, meni su i 3 previše. Ali svakako bi bilo ljepo imati recimo mac, win, linux i solaris u bootu

.. -a pitanje je bilo brisanje diska? Obriši ga pa da tema odumre.

-odluči se više, trebaš, želiš ili ne multiboot. (ili napravi temu, koja možda nečemu i posluži).

Ja kažem, sve se može ali je besmisleno, netko je spomenuo i preseravanje. Imati nekoliko linuxa? - LOL, = imati nekoliko DE, recimo na jednom (jedinom) linuxu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Generalka tvrdoga diska

U duhu, sad vec bezvezne, teme ja bih dodao i to da sam (davno) eksperimentirao sa multibootom i to tako sto sam instalirao obrnuto. Od XP-a pa prema najstarijem (95) i super sam se zabavljao  {#}

Od žarke želje da budem u pravu preskačem pročitati postove, previđam i trollam - (s)izgoreo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mogu zamisliti ;)
16 godina
neaktivan
nick_01 kaže...

Stvarno ne vidim potrebu za tolikim os-evima na racunaru, dual boot u redu, ali sve preko toga je preseravanja...to ti je kao da imas kucu sa tri wc, koji ce mi to qrac kad mogu da kenjam samo u jednom istovremeno a ako svaki dan kenjam  u drugom, nikad mi se .uzica nece naviknuti...{#}

He who dares, wins
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice