Kvaliteta LCD monitora izdvojena tema

poruka: 68
|
čitano: 77.850
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
offline
Kvaliteta LCD monitora
pitanje

Postavio sam pitanje i na "Laptop" forumu ali nema odgovora pa pitam ovdje. Naime, tražim laptop sa najboljim mogućim LCD ekranom (LED ili nešto drugo).... U nastavku i zanimljivi tekst da bolje razumijete moj problem.

 

Dugo sam proučavao koji ću LCD monitor kupiti jer prvenstveno mi je bitna kvaliteta slike. Po zanimanju sam fotograf i u više navrata sam se našao u situaciji da su mi drugi govorili kako mi je slika užasna, da se vide neka izbijanja boja u crnoj (zrno ili tako nešto), da mi je slika pre malo kontrastna, da su mi boje isprane, da nemam detalja u bijeloj ili crnoj itd.

Večina starih CRT monitora (monitori s katodnom cijevi) bi za obradu fotografije trebala biti boja od "običnih i jeftinih" LCD monitora koji se danas mogu naći na tržištu (20" Wide LCD monitori za 2000 kuna). Čuo sam da LCD monitori mogu biti i bolji i da im profesionalnih LCD monitora koji u prikazu boja (color gamut) su u rangu CRT monitora ili čak bolji. Pošto sam po prirodi perfekcionista :), potrudio sam se pronači koji će LCD monitor biti dobar za mene.

Skužio sam da se LCD monitori prema vrsti matrice dijele na tri glavne skupine: TN-Film, VA i IPS panele.

1. TN-Film paneli (Twisted Nematic + Film)
TN-Film paneli se koriste u večini TFT proizvodnih procesa LCD monitora večine proizvođača (Samsung, LG.Philips, AU Optronics, BOE HyDis, CMO, CPT itd). Pošto današnja politika proizvođača je "Što jeftinije, to bolje", gotovo svi proizvođači koriste TN-Film panele za proizvodnju monitora jer je ta tehnologija najjeftinija. Drugi razlog za korištenje TN-Film panela je ta što oni daju najbrži odaziv (brzina odaziva do čak 2 milisekunde, u nekim vrstamma mjerenja - Grey to Grey). To je izbor "Gamera" kojima termin "ghosting" nije poželjan.
Tn-Film karakterizira velika brzina odaziva a i mogućnosti tzv. "overdrivea" u kojima se podizanjima napona na čelijama postižu još veće brzine. Problemi TN-Film matrica su jako mali i ograničeni kutevi gledanja, posebno vertikalni, neuniformiranost rasvijete površine ekrana. Gledanje filmova može biti "zrnato" i nivo crne nije toliko dobar (Crna nije crna nego siva). U zadnje vrijeme, nivo crne je popravljen i generalno gledajući je dovoljno dobar, pogotovo u monitorima u kojima se korsti tehnologija "Dinamičkog kontrasta". Veliki nedostatak TN-Film panela je izrada u "samo" 6-bitnoj tehnologiji (svaka od RGB boja prikazuje se samo u 6 bita), tj. sve tri boje su prikazane "samo u 24 bita (RGB, 6x3=24). Rezultat je prikaz samo 262.144 boja, tj. prikaz npr. sive boje u samo 4 gradacije. Različitim načinima "ditheringa" i nekih vrsta interpolacija prikaz se povečava na 16.2 miliona boja, ili čak punih 16.7 miliona boja.

ZAKLJUČAK TN-Film panela:
Znači, TN-Film LCD monitori u današnje vrijeme su dobri za svakodnevnu upotrebu, surfanje, pisanje teksta, igranje, gledanje filmova. Loše strane su loš prikaz boja, mali vidljivi kutovi (maksimalno 160 stupnjeva horizontalno i vertikalno), loš prikaz crne boje itd. Dobra strana je najbrži odaziv matrice i najjeftinija proizvodnja.

2. VA paneli (Vertical Alignment)
VA tehnologiju izmislio je Fujitsu 1996. godine a iz nje su proizašle MVA, P-MVA i A-MVA.... sve do PVA

MVA (Multidomain Verical Alignment) tehnologija koju je Fujitsu prizoveo 1998. godine je kompromis između TN-Film i IPS tehnologije. MVA tehnologija je donjela do tada jako brzi odaziv matrice od samo 25 milisekundi (što se sa IPS tehnologijom nije moglo, a blizu je TN-film tehnologije), uz kuteve vidljivosti od oko 160-170 stupnjeva što je također bilo blizu IPS tehnlogdije i bolje od TN-Film tehnologije.
MVA tehnologija je pružala mogućnost jako visokog kontrasta u kojem je bila bolja od ostalih tehnologija. Problem danas kod MVA tehnologije je brzina odaziva matrice koja je svrstava u kategoriju koja nije obra za "Gamere". Sa predstavljanjem "Overdrive" tehnologije ubrzavanja matrice povečanjem napona na kristalima koji brže mijenjau stanje, došli smo do novih VA tehnologija...

P-MVA (Premium MVA) koju je prizveo AU Optronics i S-MVA (Super MVA) od CHi Mei Optoeletronics i Fujitsu. Ti paneli su donjieli bolju brzinu odaziva "sivo do sivo tranzicija". Reprodukcija boja tih panela akođer je "defektna". Oni daju vibrantne i svijetle boje, ali neki tonovi boja (posebno tamnih) često se mijenjaju ako promijenimo kut gledanja za jako malo. Paneli su izrađeni u 8-bitnoj tehnologiji
(prikazuju pravih 16.7 miliona boja), ali neki od panela dolaze u 6-bitnoj tehnologiji izrade sa interpolacijama i ditheringom kojim aprokisiraju 16.7 miliona boja. Crna boja je najbolja točka MVA panela a ledanje filmova na njima izgleda da je najbolja opcija.

A-MVA (Advanced MVA) tehnologija koja je slijedeći korak MVA tehnologije panela, donjela je bolje rezultate u prikazu boja (boje više nisu isprane) i bolje kuteve gledanja koji dosežu čak 178 stupnjeva u orizontalnom i vertikalnom smjeru. Također, pojačan je kontrast koji se penje do 1200:1 (čak i 2500:1 u današnje vrijeme), zahvaljujući novom optimiziranom pixel dizajnu. A-MVA tehnologija se danas koristi modernim TV LCD monitorima od 32" do 42" i više.

PVA (Patterned Vertical Alignment) tehnologija koju je prizvezo Samsung kao svoju alternativu na MVA. Po nekim gledanjima, PVA se toliko razlikuje od MVA, da se može gledati kao zasebna kategorija, ali.... da ne mijenjamo podjelu na tri - evo je ovdje.

PVA paneli su iste strukture kao i MVA paneli, postižu nešto bolje kuteve gledanja, prikaz boja nije savršen (slično kao i MVA), ali su puno bolji od TN-Film panela. Brzina odaziva je u početku bila loša, ali predstavljanjem MagicSpeed (Samsungova verzija overdrivea, ubrzavanja promjene statusa kristala povečavanjem napona), brzina odaziva je jako poboljšana, tako da se ti paneli mogu koristiti i za igranje.
Kontrast PVA matrica se kreće od oko 600:1 do 1000:1 i taj podatak je kod Samsunga vrlo točan. Nema varanje i boostanja parametara na papiru. Često se događa da je u stvarnosti kontrast veći nego na papiru ostali proizvođači često varaju). Generalno gledajući, PVA tehnologija je poboljšanje MVA tehnologije u smislu povečanja vidljivog kuta, kontrasta i kvalitete izrade (jer se rade samo u Samsungu). Gledanje ilmova je vjerojatno jedina slaba točka PVA tehnologije (zrno i noise) u čemu je MVA tehnologija bolja. PVA paneli se izrađuju u 8-bitnoj tehnologiji prikaza boja, ali u zadnje vrijeme radi smanjenja roškova ima i 6-bitnih panela sa interpolaicaijama i "ditheringom".
Samsung je proizveo i novu matricu...

S-PVA (Super Patterned Vertical Alignment) panel. Predstavljanjem već navedene "MagicSpeed" tehnologije (Samsungova verzija overdrivea), poboljšali su brzine odaziva, i prikaz boja, pa su ti paneli pogodni i a igranje i brze promjene kadra. Izgled svakog kristala je promijenjen i sada izgleda kao "bumerang" (zašto ?, nemam poima :) :) :).
Moja opaska: Proizvođač vrhunskih profesionalnih monitora za obradu fotografije EIZO u velikom broju svojih monitora koristi S-PVA matricu od Samsunga.

ZAKLJUČAK VA panela:
VA je po prikazu boja bolji od TN-Film matrica ali lošiji od IPS matrica. Odličan za gledanje filmova, dovoljno dobar vidljivi kut.

3. IPS (In Plane Switching) tehnologija izrade LCD panela koju je 1996. godine prizveo Hitachi.
IPS tehnologija riješila je probleme malih vidljivih kuteva i loše reprodukcije boja. Ime IPS (In Plane Switching - neću prevoditi :) dolazi od kristala u čeliji koji leži paralelno na panelu. Kad se na čeliju primjeni napon, kristali se okreću za 90 stupnjeva i propuštaju svijetlo kroz matricu, dok kada su u pasivnom stanju, zatvaraju matricu. Zato, kad TFT tranzistor rikne, taj piksel na ekranu ostaje
crne boje, ne kao kod TN-Film matrice.
Originalna IPS matrica poboljšana je i iz nje su proizašle današnje S-IPS (Super-IPS) i AS-IPS (Advanced Super IPS) matrice.
S-IPS paneli su danas u upotrebi i poboljšali su veliki nedostatak starije IPS tehnologije, jako spori odaziv (čak i ispod 60 milisekundi) na oko 25 milisekundi ili čak ispod 16 milisekndi, naravno, ahvaljujući "Overdrive" tehnologiji. U zadnje vrijeme moderni S-IPS i AS-IPS paneli su u brzini odaziva približno isti kao i najbrže TN-Film matrice.
IPS tehnolgija pruža najbolji prikaz boja (pravih 8-bita, 16.7 miliona boja) i najbolje kuteve gledanja (178 vertikalno, 178 horizontalno) i jedina crna točka je prikaz crne boje kad se monitor gleda sa strane - izbija ružičasta boja iz crne (pink hue). Naravno da je u modernim monitorima i to ispravljeno ali u praksi i to nikad nije bio veliki problem.
Tradicionalno, S-IPS tehnologija imala je jako mali kontrast (oko 200:1) što je rezultiralo sa lošom crnom bojom (prava crna je samo tamno siva), što nije bilo primjetno u dnevnim uvjetima, ali u zatamnjenoj rostoriji nikako nije bilo crne. Što se crne tiće, IPS matrica još nije dosegla MVA matricu, a i prikazivanje filmova pati od zrna (radi overdrive tehnologije).
Moja opaska: Prikaz crne na mom NEC MultiSync 20WGX2 Pro 20" wide screen monitoru (1680x1050) je savršen, nema izbijanja pozadinskog svijetla, odaziv je doveden na samo 6 milisekundi (sve po testovima na netu - svi nedostaci popravljeni, iako mi profesionalci kažu da taj monitor nije ni do koljena pravim pro monitorima - EIZO, Lacie... itd) - eh, kako tehnologija napreduje.

ZAKLJUČAK IPS panela:
IPS je po prikazu boja najbolji na LCD tržištu, gotovo dobar kao i profesionalni CRT monitori ili bolji, vidljivi kut je također najbolji, odaziv dovoljno dobar, kontrast malen ali opet poboljšan. IPS je najskuplja tehnologija proizvodnje LCD panela.NASTAVAK - KVALITETA MONITORA LAPTOPA
Kako mi je nedavno riknuo laptop, već duže vrijeme namjeravam kupiti novi, ali pošto sam ovoliko prošao sa stolnim LCD monitorima, odlučio sam to znanje primjeniti i na laptop, tj. ekran laptopa.
Naravno, želim laptop sa LCD ekranom u IPS (S-IPS) tehnologiji, pa sam se prihvatio posla (traženje po internetu, čitanje, uspoređivanje, forumi.... itd).

Nakon gotovo dva mjeseca svakodnevnog neobaveznog prčkanja i čitanja, došao sam do zaključka: Svi laptopi dolaze sa TN-Film matricom, što je za mene bilo veliko razočaranje. Naravno, pronašao sam ja čak dva laptopa koji imaju IPS matricu i to su:

- Asus V6Va sa 15.1" ekranom SXGA+ (1400x1050) displejom, Pentium M750, prvo izdanje Centrino tehnolgoje.
- IBM/Lenovo T60p sa 15" ekranom UXGA (1600x1200), i SXGA+ (1400x1050) 4:3 (nije wide) displejom, T7200 Intel Core2Duo, najnovije izdanje Centrino Cord2Duo tehnologije (koštao je oko 20.000 kuna, ali i preko FER-a oko 12.000 kuna)

Naravno da se oba više ne proizvode i teško ih je naći. Novi T60p (i njego naslijednih T61/T60p) više nije 3:4 ekran nego je wide i više nije IPS (naziv kod IBM-a za IPS je FlexView), pa ako neko ima taj laptop i želi ga prodati, molim javite se :) :) :

Naravno da proizvođači laptopa kriju podatke o tehnologiji izrade LCD monitora kao zmija noge. Ne mogu naći niti jedan na kojem piše da "možda" ima neku drugu tehnologiju izrade LCD-a, npr PVA s kojom bi također bio zadovoljan. Negdje naletim na podatak gdje piše koji je proizvođač matrice (npr: AU Optronics, Samsung, LG.Philips, Sharp, BOE Hydis, Htachi, Chi Mei Optoelectronics, Chunghwa Pcture Tubes, NEC, ID Tech, HannStar) pa po njihovim specifikacijama ekrana koje daju za laptope mogu pronači koju tehnologiju koriste, ali..... posla preko glave.

 

Zna li neko nešto više o tome, možda naši urednici BUG-a... neki testovi..

 

----------------------------------
Senn
damir.sencar@gmail.xxx
<a href="http://www.sencar.hr"> www.sencar.hr </a>
<a href="http://www.photo.net/photos/Senn"> www.photo.net/photos/Senn</a>

----------------------------------
Senn
damir.sencar@gmail.xxx
www.sencar.hr
www.photo.net/photos/Senn
 
14 0 hvala 16
13 godina
offline
Kvaliteta LCD monitora

Odlican text, svaka cast na trudu...

 

Dali imas kakve informacije o LCDu koje Apple ugradzuje u PowerBook/MacBook Pro i iMac modele?


#define QUESTION ((bb) || !(bb))
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Kvaliteta LCD monitora

vau...svaki dan naucis nesto novo! Odlican post

 
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Kvaliteta LCD monitora

Vrlo dobar tekst, samo uz male greškice...

 

"...TN-Film panela je izrada u "samo" 6 -bitnoj tehnologiji (svaka od RGB boja prikazuje se samo u 6 bita), tj. sve tri boje su prikazane "samo u 24 bita (RGB, 6x3=24)...

??

 

"...ni do koljena pravim pro monitorima - EIZO, Lacie... itd"

Slažem se za Eizo, ali umjesto Lacie ubaci NEC jer Lacie ionako ne proizvodi monitore već ljepi naljepnice s svojim logotipom na NEC-ove monitore.

 

Nažalost u tekstu nedostaje riječ - dvije o AS-IPS i H-IPS tehnologijama, posebice vrhunskoj H-IPS koja se ugrađuje u zadnje 24" iMac-ove te NEC-ov 2690.

 

Sve u svemu pohvale za izvrsno napisan tekst.

 

LP

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
RE: Kvaliteta LCD monitora

Apple koristi odlične LG-Philips matrice u Cinema Display monitorima, ovi monitori su certificirani za prikaz Standard for Offset Web Publishing (SWOP). Ako se ne varam u MacBook Pro modelu je ugrađen LED backlight na

nisam-siguran-koje-slovo-dolazi-ovdje-IPS panelu. iMac 20" (Alu - početak isporuke kolovoz '07) imaju velikih problema s prikazom gradacija i presaturirani su žutom bojom. Ova greška je bila vidljiva na gotovo svim 20" iMac računalima. Trenutačno nabolji Apple zaslon je u 24" alu iMac-u, H-IPS panel s CCFL. Ovaj zaslon ima vrlo velik raspon prikaza boja (veliki gamut). Svi Apple zasloni dolaze s Icc profilom koji omogućava vrlo točan prikaz boja.

13 godina
neaktivan
offline
Kvaliteta LCD monitora

Kakav je DELL 2007 WFP? Nešto je jeftiniji od NEC i EIZO, u BUG-u ih hvale.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
RE: Kvaliteta LCD monitora
Pohvale Senn-u za trud......sticky
13 godina
neaktivan
offline
RE: Kvaliteta LCD monitora
autorov komentar
Grayseal kaže...

Vrlo dobar tekst, samo uz male greškice...

 

"...TN-Film panela je izrada u "samo" 6 -bitnoj tehnologiji (svaka od RGB boja prikazuje se samo u 6 bita), tj. sve tri boje su prikazane "samo u 24 bita (RGB, 6x3=24)...

??

 

"...ni do koljena pravim pro monitorima - EIZO, Lacie... itd"

Slažem se za Eizo, ali umjesto Lacie ubaci NEC jer Lacie ionako ne proizvodi monitore već ljepi naljepnice s svojim logotipom na NEC-ove monitore.

 

Nažalost u tekstu nedostaje riječ - dvije o AS-IPS i H-IPS tehnologijama, posebice vrhunskoj H-IPS koja se ugrađuje u zadnje 24" iMac-ove te NEC-ov 2690.

 

Sve u svemu pohvale za izvrsno napisan tekst.

 

LP

 

 Hvala na pronalaženju grešaka - stvarno, 6x3 je ???
Ovo sa Lacie - rebrand NEC monitora sa 30% većom cijenom.

Nove tehnologije - AS-IPS (ima u mom NEC-u ako se dobro sječam) a za H-IPS nikad čuo. Sad... neznam kakva je mogućnost da nadopuniš tekst.

----------------------------------
Senn
damir.sencar@gmail.xxx
www.sencar.hr
www.photo.net/photos/Senn
13 godina
neaktivan
offline
RE: Kvaliteta LCD monitora

Za H-IPS ni ja nisam našao puno podataka. Znam da je lansiran na tržište od strane Hitachi-ja '06 ili početkom '07, smatraju ga direktnim nasljednikom S-IPS tehnologije, ugrađuje se u samo 5 monitora. Najširi raspon prikaza boja od svih navedenih tehnologija, osim naravno onih monitora koji su opremljeni s LED pozadinskim osvjetljenjem..

13 godina
neaktivan
offline
RE: Kvaliteta LCD monitora
autorov komentar

U stvari, da se nadovežem na prijašnji tekst i da pitam neke od onih kojima se da tražit po netu ili nekog iz Bug Laba.

 

Što je sa novim LCD ekranima laptopa sa LED pozadinskim osvijetljenjima. Znam da su tanji, manje troše, imaju uniformiranije raspoređeno svijetlo po cijeloj površini ekrana, svijetliju i kontrastniju sliku.... ali - što je sa prikazima boja ???

Da li se to svodi samo na bolje pozadinsko osvijetljenje pa teorija od gornjeg teksta (TN, PVA, IPS) ostaje ista ???


----------------------------------
Senn
damir.sencar@gmail.xxx
www.sencar.hr
www.photo.net/photos/Senn
13 godina
neaktivan
offline
RE: Kvaliteta LCD monitora

Postoje dvije klase monitora : EIZO i ostali

13 godina
moderator
offline
Kvaliteta LCD monitora

Najbolji test LCD monitora sam procitao u VIDI-ju otprilike prije 2 godine. Tamo se lijepo vidjela razlika izmedju tn, va i ips matrica, kako u odzivu tako i u kvaliteti boja i kontrastu. Ako se dobro sjecam, g-t-g vremena odziva su trikovi proizvodjaca i takmicenje, iz onih dijagrama se vidjelo da sve 3 vrste matrica trebaju oko 30 ms za promjenu stanja u tamnim tonovima, ma koliko razlicito deklarirani bili (imam samsung 931bf 2ms i imam ghosting pri odredjenoj kombinaciji boja). Pobjednik testa je bio samsung 193p+ (va matrica) iako je na testu bio i nasljednik, 970p. Samsung oznakom p oznacava premium modele sa va matricom.


C2Duo 6400@3 GHz , 4 GB Transcend Jetram 667 MHz@750 MHz, 4-4-4-12, Radeon X1950pro@615/700, Asus P5K-E/Wifi-ap
 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Kvaliteta LCD monitora


Znaci, koji bi bio best-buy do 2000kn sto se tice kvalitete slike?! Bez obzira na velicinu i odziv.

 

Mozda da se tu napravi mala skala monitora u razredima od 2000kn na gore, po 1000kn. Znaci najbolja slika za 2k kn, pa za 3k kn, itd...

 


#define QUESTION ((bb) || !(bb))
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
RE: Kvaliteta LCD monitora
Damir10 kaže...

Postoje dvije klase monitora : EIZO i ostali

 Da, ako gledaš cijenu i ništa ostalo.

E8500 + IFX-14, Corsair Dominator DDR3 2GB, Gigabyte X38T-DQ6, 8800GT + HR03 GT, Samsung 753LJ x2, Cosmos 1000, Sve OC
13 godina
neaktivan
offline
pitanje

ej ljudi šta znači da svjetlina na monitoru mi iznosi 300 cd/m2

šta znači taj "cd"


fadil
 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
RE: pitanje

Ovako...

 

cd...kratica od ''candela'' - radi se o osnovnoj mjernoj jedinici u sklopu SI (međunarodnog) sustava za jakost (intenzitet) svjetlosti

 

cd/m2 označava gustoću svjetlosnog toka (dakle, jakost svjetlosti po metru kvadratnom površine monitora)


Light travels much faster than sound, that's why some people seem bright until you hear them speak
13 godina
offline
Kvaliteta LCD monitora

ako se ne varam IBM Thinkpad laptopi i dalje imaju ips matricu (ali samo 2 najjaca modela s 15,4'' ekranima : 1620×1050 i 1900 × 1200) - flexview ekran.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
offline
RE: Kvaliteta LCD monitora

sync master 2232bw

13 godina
offline
RE: Kvaliteta LCD monitora

sllažem se

AMD Athlon 64 X2 5600+ AM2 BOX, ATI Radeon HD 2900 Pro 512 MB, Transcent DDR 2 2x2GB, MSI K9N NEO F, WDC 500GB 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis. add me xfire-----> leolabin8
13 godina
neaktivan
offline
RE: Kvaliteta LCD monitora
Damir10 kaže...

Postoje dvije klase monitora : EIZO i ostali

Jedan NEC Spectraview pojede svaki EIZO za doručak.
12 godina
neaktivan
offline
Kvaliteta LCD monitora

jedno kratko pitanje,

u zadnjem bug-ovom testu monitora hvali se način rada monitora gdje se slika prebacivanjem na niže od nativne rezolucije smanjuje tj prikazana je pixel to pixel "nešto" dok se u većini slučajeva (kod starijih monitora) slika još uvijek razvlači po cijeloj veličini ekrana pa dolazi do zamućenja slike...

 

ono što mene zanima je da li kod ovih monitora (npr T240-koji nema pixel to pixel "") ima neki drugi feature na koji bih ipak uspio prikazati originalnu veličinu slike bez razvlačenja ili barem zadržati originalni aspect ratio (prikaz HD npr)

zna li netko?

 

naravno u full screen modu...thx

 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
RE: Kvaliteta LCD monitora

Skaliranje možeš raditi i na razini drivera grafičke kartice.

Avatar odgovara mojim reakcijama dok čitam ovaj forum...
12 godina
neaktivan
offline
Kvaliteta LCD monitora

Pozdrav!

 

Zanima me proizvode li se još lcd monitori sa 100 Hz frekvencijom osvježavanja?

 

p.s. hvala ti Senn na ovom detaljnom objašnjenju. I što si objavio laptope koje si našao.

 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
RE: Kvaliteta LCD monitora
Damir10 kaže...

Postoje dvije klase monitora : EIZO i ostali

Imam Eizo 19" L767 (star oko 4 godine) i  24" LCD FlexScan S2402WSEK (star pola godine).
Još koristim Philips Brillance 20" i Lenovo L220. 
 
Prije 2 tjedna kupio sam NEC AccuSync 22WGMX za smiješne novce (cca 1200kn).
Ne ulazim u to koji ima koju matricu, ali poredak za moje oči je:
1. NEC
2. Philips
3. Lenovo  
4. Eizo 24"
5. Eizo 19"
U ovom slučaju postoje svi ostali pa Eizo. A vidi se da sam se trudio naći dobar monitor. 
Preporuka Senn-u za izbor monitora/laptopa: ne znaš dok ne vidiš. 
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.6.2009 16:25 (shkval).
12 godina
neaktivan
offline
Kvaliteta kontrasta kod LCD monitora

Kupit ću si novi LCD monitor... što je kod njega važno i koje su to veličine (posebno me zanima contrast) ...što mi preporučujete...

Nek bude neki dobar omjer cijene i kvalitete kod 20" monitora i naviše...

 
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Kvaliteta LCD monitora

Moze ode jedno pitanje, imam samsungov lcd sincmaster 730 bf koji sam kupio ima gotovo 5 godina, koristen je svaki dan a gasen kad je godi bilo moguce, medutim ja cu sebi nakon ljeta uzet neki 24 i novu grafu ali ovoga ne bih bacio nego ostavio kao sekundarni, pa koliko mogu od njega ocekivat da traje dok mi ne pocnu mrtvi pikseli, koliko sati rada oni mogu podnijet, oce li gurat jos koju godinu ??

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Kvaliteta LCD monitora

Odlican tekst i topik...:)Saznao sam dosta novih stvari

 

p.s.: ako netko moze da mi predlozi neki kvalitetan a i po ceni ok monitor nek mi javne.Jer u skorije vrijemem planiram kupit

Hvala

 
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
offline
Kvaliteta LCD monitora

Najbolje ti je da uzmes ACER P224WBBMUZ koji ima 22" 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
RE: Kvaliteta LCD monitora
FryZzz kaže...

Najbolje ti je da uzmes ACER P224WBBMUZ koji ima 22" 

Majstore, tema je "mrtva" već 3 mjeseca!?

Google je pametan samo onoliko koliko je pametan i onaj koji ga koristi!?
10 godina
neaktivan
offline
Kvaliteta LCD monitora

Kupujem ekran do cca 2200(sa tv tunerom) kn može prijedlog?
I zanima me da li je bolje uzet LCD ekran od 2000kn ili LED od 2500kn,da li su ti LED monitori marketinški trik ili?
Provodim preveiše vremena za kopjuterom i bole me oči a nemam dioptriju i vid je kažu doktori za 5 :S,da li je LED bolji od LCD-a za oči? Hvala unaprijed! :)

 
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice