Ljudi imam problem danas sam kupio novi ram od 1gb ddr2 800mhz a matična mi je ep31-ds3l.Imam 2 gb rama i sad kada stavim taj ram koji sam kupio nece da mi prikaze 3gb rama nego mi prikazuje 2gb rama,kako da to rijesim?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
1. Jel BIOS detektira drugu memoriju
2. Jel su memorije u soketima 1 i 3
3. Probaj izvadit oba dvije van, upali komp, dok ne čuješ pištanje, vrati ih nazad pa vidi jel ih detektira
Rijesio sam
Nisam onaj glupi speccy laže tko izmisli taj program,u my computeru mi prikazuje 2gb i u biosu isto
1. Jel BIOS detektira drugu memoriju
2. Jel su memorije u soketima 1 i 3
3. Probaj izvadit oba dvije van, upali komp, dok ne čuješ pištanje, vrati ih nazad pa vidi jel ih detektira
1.da
2.-
3.Jesam i ne pišti
Jel svaka memorija radi zasebno??? Svaki modul
edit: pod br. 2 nisi napisao da li su ti memorije u žutim socketima (utorima)
Jel svaka memorija radi zasebno??? Svaki modul
edit: pod br. 2 nisi napisao da li su ti memorije u žutim socketima (utorima)
pa da dva rama su mi u žutome utorima a ovaj jedan mi je u crvenom
čitam sad po drugim forumima nezz da probat inst win 7 64bit
probaj izvaditi bateriju na minutu pa vidi onda...
U pitanju je PC

To nikad nisam radi i strah me da bi nesto "potrgo"
onda ga nosi u servis
Evo sad sam zamjeni mjesta i pise kada uđem u my computer 3gb(2gb usable)
-uđi u BIOS, učitaj factory default postavke, save&exit.
-ponovo uđi u BIOS, koliko RAMa vidi BIOS?
-ako vidi sve, goto exit:
--koji RAM (tip) si umetnuo u koji tip DIMM utora? podatci.. piše sve na modulu RAMa, na MBO i RTFMu.
-test, samo stari RAM, znamo da radi i da prijavljuje 2GB, izvadi ga. na njegovo mjesto umetni novi. Upali.., dlai PC radi, koliko RAMa vidi BIOS.
-ako ne radi, ne radi jer je neispravan. Reklamacija ili smeće.
:exit
Sad mi pise 3gb(usable2gb)
-podesi BIOS (razne MBO pod drugim nazivima za istu stvar, ograničenje na 2-ili-3 GB, RTFM), ili ako si prčkao, msconfig.
-uđi u BIOS, učitaj factory default postavke, save&exit.
-ponovo uđi u BIOS, koliko RAMa vidi BIOS?
-ako vidi sve, goto exit:
--koji RAM (tip) si umetnuo u koji tip DIMM utora? podatci.. piše sve na modulu RAMa, na MBO i RTFMu.
-test, samo stari RAM, znamo da radi i da prijavljuje 2GB, izvadi ga. na njegovo mjesto umetni novi. Upali.., dlai PC radi, koliko RAMa vidi BIOS.
-ako ne radi, ne radi jer je neispravan. Reklamacija ili smeće.
:exit
-Factory default postavke nemam u biosu
-vidim 2gb
-ddr2,stavio sam na ddr2_1,ddr2_2 i ddr2_3
-Factory default postavke nemam u biosu
-vidim 2gb
-ddr2,stavio sam na ddr2_1,ddr2_2 i ddr2_3
-naziv i same opcije se razlikuju, važno je značenje. Idi po redu (kroz sve stavke), čitaj i kad otkriješ, podesiš.
Npr, negdje je to pod nazivom ''XP-compatible'', memory remaping i sl.
Factori default je reset na tvorničke postavke, naziv opet može biti svakakav, npr samo load defaults, fall safe, optimal setting i sl..
-zapravo, taj chipset nema opciju remapinga jer je max 4GB.. Vjerojatno samo treba reset BIOSa (jer quick boot može ignorirati izmjene).
-vidiš u BIOSu, 2 ili 3GB? BIOS mora vidjeti sav RAM, dok to ne podesiš nema smisla paliti windowse (možeš imati problema). Nakon tog zavrti MemTest s nekog bootCDa, zbog testa i provjere količine (par minuta). Ako je tad OK, pali windowse koji će vidjeti sav RAM. Koristiti vjerojatno neće sav (chipset). Ako si dirao msconfig, vrati postavke na normal.
I meni piše na laptopu.