znaci, imam terabajtni disk, odvojio sam / particiju, swap, home, i odvojio 500gb, formatirao u ntfs, stavio boot flag, u unetbootinu slozio win7 ult x64 iso na usb, sve super, boota usb, kada dodem do custom install, odaberem particiju (ntfs 500gb koju sam prije toga slozio za vrijeme instalacije ubuntua) i govori windows cannot create or find the selected partition
pokusao sam sa drugim .iso windowsa, ponovno formatirao particiju u gpartedu itd, svaki put isti problem...
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
znaci, imam terabajtni disk, odvojio sam / particiju, swap, home, i odvojio 500gb, formatirao u ntfs, stavio boot flag, u unetbootinu slozio win7 ult x64 iso na usb, sve super, boota usb, kada dodem do custom install, odaberem particiju (ntfs 500gb koju sam prije toga slozio za vrijeme instalacije ubuntua) i govori windows cannot create or find the selected partition
pokusao sam sa drugim .iso windowsa, ponovno formatirao particiju u gpartedu itd, svaki put isti problem...
Probaj ostaviti unalocated space pa prepusti windowsima da si oni kreiraju potrebne radne i sistemske particije.
Posle napravi update grub-a u linuxu , jer bu ga win7 pregazio.
Win 10 nema taj feature ali win 7 bu to napravio.
Da si prvo instalirao win 7, a zatim linux, onda bi ti grub nudio oba os-a za boot.
Update gruba u linuxu? pa u linux neće moć ni ući. Bootaj live cd ubuntua (ili live usb), u live-u instaliraj grub-repair i pokreni. To je to.
Evo i uputstva: http://ubuntuguide.net/how-to-restore-grub-2-after-reinstalling-windows-xpvistawin7
ili klikajući, easybcdom.. me-lajkit.
+ btw, od w8 win manager boota sve, grub ima par fičera koji su zgodni.. i tak, svatko može koristiti neki koji mu je zgodniji.. (w8 boot manager ne mora bootati samo win 8.. može i 7, xp.. itd)
naravno, kad se nešto desi, osnovno pravilo, boot nekog OSa se popravlja njegovim bootmedijem (ili liveom) .. ili easybcdom :)
+ @ brejker.. imaš par sitnica koje treba znati PRIJE instalacije OSa, npr podesiti BIOS/UEFI.. i neki okvirni cilj, koji OSevi, multiboot... i tad podesiš/instaliraš, radi. Ovako je velika šansa da ćeš više puta popravljati ili ponavljati sve od nule..
npr swap, .. može biti bilo gdje. Najzgodnije je kreirati malu primarnu aktivnu (boot) particiju i ostatak extended. Ostale particije se kreiraju po potrebi kroz samu instalaciju OSa ... ili odgovarajućim alatima ali tek kad imaš iskustva inače je rezultat kao prvi post..
problem rjesen, obrisao sam i ponovno napravio particiju, pa onda bootloader nije radio, na kraju sam palio linux preko virtual enviromenta i preko terminala radio bootloader repair..
previse za*ebancije u tjedan dana..
hvala na pomoci svima