Koji Linux iinstalirati na Pentium III, 128 MB RAM-a, 6 GB HDD, a da bude bez već instaliranih Windowsa, i svakako da ova makinja može bez problema sve to i vrtiti?
Koji Linux instalirati na Pentium III
- poruka: 16
- |
- čitano: 4.948
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Prvi savijet je nadograditi na barem 256 MB RAM-a. Današnje distribucije idu u skladu sa tehnologijom pa nije logično očekivati da će nešto napravljeno 2008 godine glatko raditi na toj staroj kanti... GNOME, KDE, KDE4... svi su oni možda malo i pretjerano gladni hardverskih zahtjeva...
Uglavnom traži XFCE ili neko slično lightweight graf. okruženje. Što se tiče distribucije, probaj staviti Debian sa XFCE-om, VectorLinux, SimplyMEPIS... isprobaj pa vidi kako radi ali ja na tvome mjestu ne bih bio previše optimističan.
Debian 5.0 RC1 (Lenny) sa XFCE ili Xubuntu.
Slax?
Hvala na savjetime, probat ću sa navedenim prijedlozima.
Meni je prijatelj nedavno govorio da je MINT nezahtjevan.
arch sa xfce-om ili icewm, fluxboxom ili ako ti se neda zajebavat sa archom uzmi zenwalk.
Meni je prijatelj rekao.... :) Ne, sorry, nije prijatelj, jednostavno je činjenica:
Mint je rađen i dalje se radi na temelju Ubuntua.
Tak da, ovisno o grafičkom sučelju (Xfce, KDE, Gnome...), nije među distribucijama koje čovjek želi instalirati na PC s 128 MB RAMa.
Preporuka za originalnog postera: Kupiti rabljeno još memorije, da se naći, a biti će ogroman pomak.
Aha, našao sam jednu. Zove se Damn Small Linux. Pogledaj ovdje http://www.linuxzasve.com/clanak/damn_small_linux_4-2-5_recenzija_distrib/33
Dosta solucija je ovdje dobro, ali dok ti nekazes cemu ce tebi sluziti racunalo sva su nagadjanja uzaludna.
Surfanje po internetu, Office program za pisanje i možda antivirusni koji može ići na Linuxu
Surfanje po internetu, Office program za pisanje i možda antivirusni koji može ići na Linuxu
Probaj Fluxbuntu. To je Ubuntu sa Fluxbox WM-om. Svakako se orijentiraj na lightweight window managere. Znači GNU/Linux sa Openboxom, BlackBoxom, Fluxboxom. AfterStep ili WindowMaker ako želiš Nextstep look and feel.
Ili probaj TinyMe (Baza PCLinuxOS ali sa OpenBoxom umjesto KDE žderača resursa).
XFCE, KDE i GNOME su prezahtjevni za računalo od 128 MB RAM-a.