Kako pored Windows 7 instalirati linux ??

poruka: 50
|
čitano: 19.566
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Kako pored Windows 7 instalirati Linux ??

Ekipa , imam novi laptop sa već instaliranim Windows 7 ,kako i kojim redosljedom što bezbolnije instalirat neku distru , nebitno jeli Ubuntu,Mint ...   Davno sam to radio još sa Xp-om ,imam i sad neke na usb-u kao live verzije ali kako je ovdje sedmica možda ima neka caka za koju neznam .

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Samo napraviš novu particiju prilikom instalacije linuxa, ostaviš na miru NTFS particije, distra bi trebala sama složit bootloader i to ti je to.

Vrijeme je za promjene...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Kako pored Windows 7 instalirati linux ??

Ok, jos da pitam koliko otprilike ostaviti mjesta na particiji za njega s obzirom da je hdd od 750 giga ? Windoze moram svakako ostaviti iz poslovnih razloga .  Eh da, ovaj bootloader je isto sto i Grub ili grijesim ?

14 godina
Nikola - ri kaže...

Ok, jos da pitam koliko otprilike ostaviti mjesta na particiji za njega s obzirom da je hdd od 750 giga ? Windoze moram svakako ostaviti iz poslovnih razloga .  Eh da, ovaj bootloader je isto sto i Grub ili grijesim ?

200gb

AMD u <3 Intel u C===3
13 godina

Za linux ti je dovoljno 30-tak gb. Imat ćeš pristup Win fajlovima sa linuxa(ne i obratno) tako da je to sasvim ok. Grub jeste bootloader. Kada poreneš instalaciju pitat će te koliko  želiš prostora za Mint ili Ubuntu tako da samo povlačenjem strelice lijevo desno određuješ veličinu particije. Ne moraš ništa prije toga konfigurisati particije.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.1.2012 22:18 (febo.sa).

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Tako otprilike sam i ja mislio ali cu ipak staviti vise da se nade za programe koje mislim staviti , od viska glava ne boli ;) 

15 godina
neaktivan

Za sada sam se odlucio za live verziju linux Minta 12 Lisa da vidim kako to sve skupa funkcionira i kako prepoznaje hardwer.  Dali netko zna kako je rjeseno pod Mintom prebacivanje izmedu grafickih kartica s obzirom da imam laptop sa proc. i3 sandy bridge te sam primjetio da mi se jace grije .

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
Ljudi pa koristite Wubi.Pogledajte stvarno dobar program za instalaciju Ubuntua pored Winsa
robimarko@gmail.com
15 godina
neaktivan
Nikola - ri kaže...

Za sada sam se odlucio za live verziju linux Minta 12 Lisa da vidim kako to sve skupa funkcionira i kako prepoznaje hardwer.  Dali netko zna kako je rjeseno pod Mintom prebacivanje izmedu grafickih kartica s obzirom da imam laptop sa proc. i3 sandy bridge te sam primjetio da mi se jace grije .

Itko ??

16 godina
neaktivan

koja diskretna je u pitanju?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
robimarko kaže...
Ljudi pa koristite Wubi.Pogledajte stvarno dobar program za instalaciju Ubuntua pored Winsa

S wubijem možeš samo dobiti problema, instalacija je sama po sebi jednostavna i wubi je nepotreban, linux nije napravljen da radi na NTFS-u.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
13 godina
neaktivan
evo, ja sam radio po ovom tutorialu, moze se primijeniti na druge distre
linuxbsdos.com/2011/05/22/how-to-dual-boot-windows-7-and-ubuntu-11-04/
Ako sam ti pomogao, stisni HVALA! =)
17 godina
neaktivan

Čitam i ne mogu da ne dodam opet u vezi Wubi instalacije. Ne znam do kakvih to problema dolazi prilikom instalacije preko wubija. Već sam par puta tako instalirao i nisam imao nikakvih problema. Ugl., nisam instalirao na C nego sam na drugoj particiji odvojio nekih 30 GB i tamo instalirao.

0 0 hvala 0
16 godina
davorsite kaže...

Čitam i ne mogu da ne dodam opet u vezi Wubi instalacije. Ne znam do kakvih to problema dolazi prilikom instalacije preko wubija. Već sam par puta tako instalirao i nisam imao nikakvih problema. Ugl., nisam instalirao na C nego sam na drugoj particiji odvojio nekih 30 GB i tamo instalirao.

Ja sam ga koristio par puta i svaki put bi došlo do toga da nakon par tjedana ubuntu se više ne želi dignuti, gledao sam po linux forumima i na kraju zaključak je da je zbog wubija.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
15 godina

Wubi je teško smeće. Dokazano. Dual boot je 100x bolje rješenje.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Wubi , Wubi , Wubi .... a ja sam trazio sasvim nesto drugo :)
13 godina
neaktivan

ja sam koristio Wubi, bjezi od tog smeca!!!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Punti kaže...

Ok a kako instalirati dual boot bez wubija?Ja sam koristio wubi i imam dual boot i za sada nemam nekih vecih problema.

14 godina

Lagano. Napraviš jednu particiju za linux i onda tamo sve instaliraš i kasnije se moliš da se podigne bilo šta nakon instalacije. Obično se podignu samo windowsi pa onda moraš dadavati linux u EasyBCD-u pa onda nešto opet sere i tako. Ugl., nekima je to jednostavnije od wubija.

13 godina
neaktivan
KamenTemeljac kaže...
Punti kaže...

Ok a kako instalirati dual boot bez wubija?Ja sam koristio wubi i imam dual boot i za sada nemam nekih vecih problema.

http://www.linuxbsdos.com/2011/05/22/how-to-dual-boot-windows-7-and-ubuntu-11-04/

13 godina
neaktivan
Suddenly Psychotic kaže...
KamenTemeljac kaže...
Punti kaže...

http://www.linuxbsdos.com/2011/05/22/how-to-dual-boot-windows-7-and-ubuntu-11-04/

Super hvala na pomoci ali trenutno imam Linux Mint instaliran kao dual boot uz Win7 uz pomoc wubia.Mogu li na ovaj nacin instalirati Ubuntu i imati triple boot?Vidio sam na videima da je moguce.

14 godina

Ne vjerujem ali možeš u windowsima otići na uninstall Mint i onda instalirati Ubuntu preko wubija.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
crow kaže...

Ne vjerujem ali možeš u windowsima otići na uninstall Mint i onda instalirati Ubuntu preko wubija.

To sam znao i sam ali stvar je u tome sto ne zelim brisati Mint nego zelim triple boot (vidio sam da je moguce)

13 godina
neaktivan
KamenTemeljac kaže...
Punti kaže...

Sjajno.Slijedio sam upute na onom linku i umjesto da mi ode u Win7 poslije instalacije on mi ide ravno u Ubuntu.Ako sam si formatirao disk i izbrisao Windowse ubit cu se.

15 godina
neaktivan

Pa jesi ručno odredio particiju za instalaciju Ubuntua (ili si pustio da instaler sam sredi)?

Možda si samo instalirao grub od Ubuntua, otvori terminal, upiši "sudo update-grub" pa vidi jel će ti pronaći Windowse.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
the_rover kaže...

Pa jesi ručno odredio particiju za instalaciju Ubuntua (ili si pustio da instaler sam sredi)?

Možda si samo instalirao grub od Ubuntua, otvori terminal, upiši "sudo update-grub" pa vidi jel će ti pronaći Windowse.

Imam dva hard diska,jedan od 160 GB gdje su mi Windowsi i drugi od 2 TB gdje mi je sve ostalo.Cini mise da sam pravio particije po uputama na ovom od 2 TB ali nigdje ne mogu naci te fileove.Dok ovaj od 160 GB vidim i na njemu su koliko mi se cini sve Windows datoteke.Ali opet rade bi da sam Windowse maknuo nego Da sam formatirao ovaj od 2 TB tamo su mi podaci.

13 godina
neaktivan

Evo ovo mi je doslo nakon one naredbe

Generating grub.cfg ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.0.0-12-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.0.0-12-generic
Found memtest86+ image: /memtest86+.bin
done

13 godina
neaktivan
ocito nisi pozorno citao text. ja sam instalirao po tom uputstvu i sve je proslo bez ikakvog incidenta. jos sam extra bio oprezan jer sam instalirao na disk od 500gigi gdje imam visegodisnju zbirku slika.
ali ocito te takve stvari nisu zanimale/brinule.
ako pod 2tb filesystem nema nista, onda si ga formatirao. sad mozes sjest i plakat.
15 godina
neaktivan

Daj reci šta dobiješ na "sudo fdisk -l" (ovo je malo slovo L, ne veliko i).

Tako bi se trebalo ustanoviti gdje si točno instalirao Ubuntu i jesi li maknuo Win u procesu.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
ocito nisi pozorno citao text. ja sam instalirao po tom uputstvu i sve je proslo bez ikakvog incidenta. jos sam extra bio oprezan jer sam instalirao na disk od 500gigi gdje imam visegodisnju zbirku slika.
ali ocito te takve stvari nisu zanimale/brinule.
ako pod 2tb filesystem nema nista, onda si ga formatirao. sad mozes sjest i plakat.

Ma sta nisam pozorno citao?Isao sam od rijeci do rijeci nemoj mi samo reci da nisam citao.I taj 2TB uopce ni ne vidim,vidim samo ovaj od 160 GB

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice