Kako najlakše i najbrže naučiti Linux OS?

poruka: 38
|
čitano: 47.725
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

e ovako nov sam u LINUXU al nebi ga ni instaliro da nisam imo potrebu :D :D trebao sam neke opcije koje nisu bile moguce u WINDOWSU....

al sad sam naisao na jedan error kada sam pokusao instalirati jednu igricu..... pa ako mi neko moze pomoci ...jel trebam instalirati neki Softwer ili sta/?? eww to je ovaj error

7-Zip 9.04 beta  Copyright (c) 1999-2009 Igor Pavlov  2009-05-30
p7zip Version 9.04 (locale=en_GB.UTF-8,Utf16=on,HugeFiles=on,2 CPUs)

Error: /home/bugsyy/.gvfs/gphoto2 mount on usb%3A001,007/store_00040001/TalismanOnline_1553_Setup.exe: Operation not supported               

Errors: 1

ako moze sto prije da mi pomognete hitno je :))

hvala Unaprijed :)

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
RE: Kako najlakše i najbrže naučiti Linux OS?
Bugsyy kaže...

7-Zip 9.04 beta  Copyright (c) 1999-2009 Igor Pavlov  2009-05-30
p7zip Version 9.04 (locale=en_GB.UTF-8,Utf16=on,HugeFiles=on,2 CPUs)

Error: /home/bugsyy/.gvfs/gphoto2 mount on usb%3A001,007/store_00040001/TalismanOnline_1553_Setup.exe: Operation not supported               

Errors: 1

Kakav .exe pod Linuxom? Neće ići bez WINEa.

Igre koje rade pod Windowsima ne rade na Linuxu bez WINEa ili virtualizacije (VirtualBox + neki windowsi unutra, ako je PC sposoban za to (dual core, podrška za hardversku virtualizaciju, dovoljno RAMa)).

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
protjeran
dncrmt kaže...
Pod najbolji sam mislio najbolji za početnike.
1.Ubuntu
2.Linux Mint
3.Mandriva
4.MEPIS
5.PCLinuxOS
nešto zahtjevniji:
1. openSUSE
2. Fedora
linuxuser kaže...
pribon kaže...
Da li je neko probao Pardus Linux ? Nađoh na jednom forumu da čovjek fali ovaj OS i kaže da ima veliki broj aplikacija, predivne ikone i boje kao i program za podešavanje koji se startuje odmah po bootovanju live CD. Ako nekoga interesuje evo linka: http://www.pardus.org.tr/eng/download
Kod podizanja boot menija, trebate promjeniti jezik jer je po defaultu turski.
Pardus je ak se ne varam derivat Debiana bar mislim.  ak si početnik onda ti predlazem da se drzim poznatijih linuxa kao ubuntu /mint , debian, fedora i opensuse bar zato jer najvise se paketira za te distre a za ostale su najcesto source code. 
Probao sam starije verzije, nažalost nema GNOME i 64bit verzije.
Pardus je nezavisno razvijan od strane Turskog Nacionalnog instituta za Elektroniku i Kriptologiju (TÜBİTAK). Ima svoj upravitelj paketa PiSI, svoj set ikona, Kaptain Desktop ( program za podešavanje koji se startuje odmah po bootovanju). Lijepo zaokružena cjelina, vrijedi isprobati.
15 godina
neaktivan

Što se tiče Pardus OS, ne poznajem ga i nisam ga probao. Na jednom  forumu, stari i strastveni Linuxaš tvrdi da je izvanredan i da raspolaže velikim resursima.

Sad kad smo kod predloženih OS iz Linuxa, imam jedno pitanje ili tkz. dilemu. Na DVD-iju od PcChip-a sam našo Linux moonoS. Htio samga  instalirati, pored postojećeg  Win 7 , na mjesto Ubuntua 10.04. Instaliram ga i vidim da mi je obriso   Win 7 . Moja namjera je bila da na mjesto Ubuntua (prethodno sam ga obriso tj. formatiro preko particija u Win 7) instaliram moonoS. Da li sam ja negdje pogrešio ( što je po meni najverovatnije) ili ovaj OS ne prihvata dual boot? Da li sam možda trebao prvo instalirati moonoS pa onda Win 7 ( stariji OS pa onda mlađi)?

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
pribon kaže...

Što se tiče Pardus OS, ne poznajem ga i nisam ga probao. Na jednom  forumu, stari i strastveni Linuxaš tvrdi da je izvanredan i da raspolaže velikim resursima.

Sad kad smo kod predloženih OS iz Linuxa, imam jedno pitanje ili tkz. dilemu. Na DVD-iju od PcChip-a sam našo Linux moonoS. Htio samga  instalirati, pored postojećeg  Win 7 , na mjesto Ubuntua 10.04. Instaliram ga i vidim da mi je obriso   Win 7 . Moja namjera je bila da na mjesto Ubuntua (prethodno sam ga obriso tj. formatiro preko particija u Win 7) instaliram moonoS. Da li sam ja negdje pogrešio ( što je po meni najverovatnije) ili ovaj OS ne prihvata dual boot? Da li sam možda trebao prvo instalirati moonoS pa onda Win 7 ( stariji OS pa onda mlađi)?

Kada radiš čistu instalaciju, obično je bolje prvo instalirati Windows (jer ne trpi i ne prepoznaje druge OS-eve osim drugih Windowsa) a zatim Linux. Linux prepozna drugi OS na disku i u skladu sa time kreira GRUB sa listom instaliranih sistema.

moonOS je Ubuntu sa Enlightenment DR17 sučeljem koje je prekrasno ali i dalje u razvoju.

15 godina

Za pitanje sa pocetka, drzi se Ubuntu-a posto je uistinu jako jednostavan za koristenje te sama instalacija OS-a nikada nije bila jednostavnija. 

Sve probleme rijesavaj kako dolaze...znaci samo polako i nemoj odustat nakon prvoga problema jer  problema ce biti i uvijek se najcesce jako lagano rijese.

Imas nasih par foruma na kojima su ljudi i vise nego ok (IMHO daleko najpristupacnija ekipa sto se tice foruma)i uvijek ti pomognu sa nekim korisnim savjetima (pa makar ih "davio" sa morem pitanja) te najbolje ako imas problema odi tamo.....pogotovo ako koristis npr. Ubuntu imas Ubuntu forum te ces tamo naci/dobiti odgovore na sva svoja pitanja.

Moja ti je preporuka "dual boot"...znaci da si ipak za pocetak ostavis neke Win gore pogotovo ako radis sa nekim specificnim alatima jer ne rade svi na Linux-u (na zalost) ili ako si "gamer".

No ako ne radis sa nekim posebnim programima i ne igras, Linux je definitivno za tebe i slobodno baci Win sto dalje od sebe.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
16 godina

Šta je ovo neki protjerani a polovica neaktivna sada kda meni treba "kako najbrže naučiti Linux", + topic star 5 godina :((

Svejedno pozz, za ove koji su i dalje aktivni.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Kako najlakše i najbrže naučiti Linux OS?
Envy kaže...

Šta je ovo neki protjerani a polovica neaktivna sada kda meni treba "kako najbrže naučiti Linux", + topic star 5 godina :((

Svejedno pozz, za ove koji su i dalje aktivni.

Strpljenja, ljudi još uče.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice