Da se razumijemo glede slusanja ultra skupih sistema; ako ste ih slusali na raznim sajmovima i po hotelskim sobama, to se ne racuna. Dobra soba i akustika su vrlo bitni kod skupih sustava gdje najmanji nedostatak u lancu (kabel?) ce biti cujan u konacnici, upravo zbog ispravne akustike.
Bolje je uloziti 10k u akustiku i onda 1k u zvucnike nego 1k u akustiku i 10k u zvucnike, ali sa prosjecnim dnevnim boravcima to nazalost nije moguce.
Upravo zato je Dirac Live u ovom NADu toliko bitan dodatak koji dize amp/streamer iznad mnogih drugih.
Po sajmovima se da naci neki izuzetak gdje sustav zvuci koliko-toliko korektno s obzirom na (veliku) cijenu, ali ja to nisam cuo po "lokalnim" sajmovima u Hr/Slo/Uk, nego samo na Munich hi end sajmu.
Pa ti ocigledno nisi nikad bio na tim sajmovima i sobama koje su akusticki 20x pripremljenije od svih forumasa ovdje koji sudjeluju u raspravizamisli ti to sad odjednom ti doma treba studio da bi cuo razliku, o kriste jel imate jos koji adut osim toga da je bolje uloziti u skuplji tepih nego u bolje zvucnikeeod.
Da, ljudi koji predstavljaju opremu itekako su znalci i itekako se potrude da ti pripreme prostoriju. Neznam gdje su kolege bili, ali obično slušaone zvučno izoliraju i dampaju ne pitajući za cijenu (nije i da se prigušivači nemogu vratiti u dućan). No to opet dođe na isto: taj zvuk se (obično je slučaj) drastično razlikuje od onog koji na kraju dobijemo u svojoj prostoriji.
No da se vratim na ovo prepucavanje... iskustvo mi govori da je 90% audiofila stariji ljudi. Znanost govori da uši gube osjetljivost na najfinije vibracije i visoke frekvencije s godinama, pogotovo ako su bili izloženi buci... dakle preostaje mozak
koji izmišlja i pegla rupe prema iskustvu i navikama. Identično kao i kod drugih čula: gubimo i osjet okusa, njuha i vida, pa si za vid, koji je lako testirati, uzimamo naočale. I sluh je lako testirati, ali audiofili to ne rade.
Za ukus i sluh se onda nesvjesno samozavaravamo, pa imamo "gurmane" od 60 godina koji objektivno pomalo razlikuju ljuto slano i kiselo, a izmišljaju aromu višnje u umaku i punoću umamu okusa u crnim tartufima. I hifiste koji čuju usvirane kablove i evo opravdavaju 23 000 kn za šarenu kutijicu jer ima brand.
Kao mlađi bio solo zborski pjevač, profesionalno producirao i skladao tako da sam itekako razlučivao najsitnije razlike pri masteringu i stoga nisam štedio na alatu, ali prošlo je to doba.
Apsurdno je, ali zdravo dijete u osnovnoj školi nas sve skupa prepiša sa osjetljivošću na sve gore navedeno, ali to dijete nebi sigurno da mu daš, potrošilo tih 23 000 kn na nad masters m10 :P
Mislim, nebitno... ima mnogo nostalgičara kojima je to gušt i eskapizam u man cave, ali samo da postavimo stvari na svoje mjesto. Imam tu na poslu tonca koji je napisao 4 stranice hvalospjeva zvučnicima od 14 000 kn koje je kupio na 36 rata kredita jer nema tolko keša ni pred kraj mjeseca za kavu, ali ne čuje više rad kompa pored glave(čovjek je i dj, a nemože ni u zahod bez in ear slušalica, pa je to sigurno doprinjelo). Reko,čuj mislim da bi trebalo pregledati kuler proca, malo mi se to čuje ubrzano za taj tip posla koji radiš. -Koji kuler, što se čuje, nečuje on ništa. No isto je profinjen u smislu da mu nevaljaju ove akg slušalice, ili onaj tannoy zvučnik ili "jeftilen" zvučna Asus essence STX II, nego mora biti RME, Dynaudio, Shure... no koliko primjećujem, to nije dokaz kvalitete ni osjetljivosti sluha, nego navike i moći brandinga.