Vaši 3D modeli
- poruka: 7.704
- |
- čitano: 2.057.227
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Evo iz jednog mog game projekta na kojem radim, inaće radi se o igri za iOS .
Skrinšot je iz game engine-a.
PS.
gdje vidite svjetlo tj. jači intenzitet zamislite baklje :) , ali još ih nisam ubacio.
EDIT:
modeliranje i teksturiranje rađeno u Blenderu.
Je li unity?
Je li unity?
Je.
Evo po tutorialu u 3ds maxu:
Prvo sam pomislio da je to kućište heh,lijepo je ispalo
I evo još onog mirrors edge grada,samo sam dodao boje i šarenilo
http://nikola203.3dhr.net/galerije/1600_novi_radovi/5733_grad/
Evo prilike za sve one koji žele nešto novo naučiti i pomoći...
Tražimo ljude koji su voljni u raditi na igri. Kao podlogu koristimo Unreal Engine 3 (korištenjem kolekcije alata UDK).
Trenutno se tim sastoji od 3 artista i mene kao programera.
Lista otvorenih pozicija i zahtjevi :
[b]3D Artist[/b]
Max, Maya ili Blender etc.
Low Poly, High Poly, Unwrap
+ Sculp (Zbrush, Mudbox...)
+ Bake maps
+ Pravljenje modela za video igre ili modove
Potrebno priložiti neke od vaših oglednih radova i primjera
[b]2D Artist[/b]
Photoshop, Gimp, Crazy Bump etc.
2D Textures za modele / screen
Crtanje koncepta, dizajniranje
Tileable textures
+ Bake maps
[b]Sound/Music Composer[/b]
Music / Sound effects
[b]Level Designer[/b]
Iskustvo u izradi mapa/terena/levela
Showcase i primjeri
+ UDK knowledge
[b]Kismet Scripter (UDK)[/b]
Potrebno općenito znanje o igrama i iskustvo u izradi
Znanje o scripting jeziku Kismet (UDK)
NAPOMENA:
Igra je pisana u UnrealScript jeziku. Kismet scripteri su osobe koje izrađuju skripte za pojedine levele (razni triggeri, cutsceneovi, itd.).
http://www.udk.com/
[b]Kontakt:[/b]
dtlendvaj@gmail.com
Molimo u e-mailu priložiti listu programa u kojima radite i link na showcase (ukoliko nemate showcase priložite slike/video svojih radova).
[b]Opis Igre:[/b]
Igrač je u ulozi robota koji na sebi ima razno naoružanje. Perspektiva je ptičja, a igra je arkadna(shoot ‘em up) s taktičnim elementima. Cilj gotovo svakog levela je doći od točke A do točke B, uništavajući neprijatelje na putu.
[b]Trenutno stanje igre:[/b]
Igra se nalazi u procesu izrade. Glavne mehanike su većinom razrađene i trenutno se radi na sadržaju.
[youtube]
[img]http://2.bp.blogspot.com/-Yyofspc-yqM/TibJ16YiIgI/AAAAAAAAAEg/zlboHAIFYMg/s1600/preview_TableTest.png.jpg[/img]
[img]http://2.bp.blogspot.com/-gg_z7x0pylU/TibJ1pULvTI/AAAAAAAAAEQ/2MfkK5-BS-o/s1600/WM.png[/img]
[img]http://2.bp.blogspot.com/-nYLlEfebtUs/TibJ1xyqy6I/AAAAAAAAAEY/GWDw1hRXp38/s1600/preview_PScreen.png.jpg[/img]
ja bi bio za sound . i dali ima neki program koji povećava pitch i sprema datoteku u wav formatu
EDIT:ajde izdajte beta verziju igre
Evo par sirovih rendera ovaj put iz Blendera, znaći sve shading efekte naknado dorađujem u engineu.
EDIT: i video review, znaći sirovi render čisto da se vidi veličina scene .
ja bi bio za sound . i dali ima neki program koji povećava pitch i sprema datoteku u wav formatu
EDIT:ajde izdajte beta verziju igre
Al si ga razvalio sa citatom
Još smo u alpha fazi.
Moja prva ruka
predugi nokti, preizražene tetive, čudni raspored žilica, čudna koža iznad zglobova prstiju, prsti su malo pretanki i predebeli na početku
Valjda bude bolje
jedan wip(blender + net paint)
Jako dobro.
ruka:
ok je za prvi puta. nego zar ti nije lakse prvo svladati low poly modeliranje pa onda se baciti na skulpturiranje, tako budes vidio gdje trebas zakrenuti poligone ruke ispod lakta i sl. racunaj sa tim da unutarnji dio lakta se na podlaktici proteze sa 45 stupnjeva spiralno i dolazi ti na donji dio zapesca. prste sredit, sile su malo wierd. od lakta preko podlaktice misici ti isto idu u blagu spiralu.
sto se tice ruke. evo s obzirom da radim nesto sa klegom sa faksa i sa jednim frendom jos za diplomski (4 nas je) (radimo u glavnom shootem up tip kontre na foru duke nukema). medjutim ovo je maska samo za likove da ne moram stalno iz pocetka modleirati neki lik, vecinom su svi humanoidnog oblika pa se ovaj mesh da vrlo brzo prilagoditi potrebama, samo sake i glava su prazne u slucaju da zelim na nekim likovima 3 prsta ili 4 i drukciju glavu. cijeli humanoidni model kao i svi drugi biti ce dostupni na mojoj stranici jednom kada krenem sa tutorima i forumom pa ce te moci vjezbati preslikavajuci wire, jer model kao i svi moji su prvenstveno wirom prilagodjeni animaciji. a i nema puno rada ako ga budete zeljeli prebacit i skulptutirati. dotad uglavnom potrazi samo na netu ako ima koje objasnjenje oko modleiranja ruku ili jednostavno pocni dizati tegove i rekreirati se pa ces kao sto sam i ja sam na sebi nauciti najbolje anatomiju. slikas djelove svojeg tjela pod razlicitim osvjetljenjem i modeliras. po meni najbolje ucenje.
Evo jedan novi model,nadam se,da vam se sviđa
Nisi trebao ovaj u sredini samo rastegnuti, izgleda ne prirodno :/
Nije još game engine, za sada je samo rendering engine. Iz odgovora koji smo dobili od njih, izuzetno su zainteresirani za suradnju sa indie developerima tako da ih možete i kontaktirati. Navodno bude nekakav demo dostupan koji će sadržavati više od statične geometrije. Koliko kritike su prošli, nazivali ih i scammerima i to "ugledni" ljudi u industriji... Ako ništa drugo, samo zbog toga bi bilo zanimljivo da nas ugodno iznenade.
Nije još game engine, za sada je samo rendering engine. Iz odgovora koji smo dobili od njih, izuzetno su zainteresirani za suradnju sa indie developerima tako da ih možete i kontaktirati. Navodno bude nekakav demo dostupan koji će sadržavati više od statične geometrije. Koliko kritike su prošli, nazivali ih i scammerima i to "ugledni" ljudi u industriji... Ako ništa drugo, samo zbog toga bi bilo zanimljivo da nas ugodno iznenade.
g. engine = real time rendering. ;)
dobili su oni 2 milijuna dolara da razviju novu tehnologiju i to od drzave. ne brini. ;)
Jel ko od vas pogledao onaj intervju s tim čovjekom? Ako to proradi,bit će svega :D....
Nah; na prvu loptu ovo izgleda WOW i revolucionarno (tako je i meni izgledalo, dok nisam to išao malo bolje istražiti)... al kad čovjek malo bolje pogleda, shvati da to nije ništa novog i da tu ima hrpetina rupa i potencijalnih problema, a pitanja vezana za to developeri izbjegavaju...
Tako da dok se ne pojavi neki playable demo, do onda je to sve samo kolekcija samohvale i lijepih videa koji ne govore ništa.
Pa, nazivali su ih scammerima zato jer nisu prvi koji su tako nešto pokušavali, te su stoga mnogi upoznati sa problematikom takve vrste prikaza geometrije (zbog tih problema je sličan voxel prikaz geometrije napušten početkom 2000. godine, te se grafika okrenula polygonima), a pošto ovi nisu dali nikakve konkretne dokaze ni objašnjenja da su riješili i nadišli te probleme, ljudi su naravno postali skeptični.
Uglavnom, budemo vidjeli dal bude što od toga ili ne... svakako bi bilo zanimljivo da se to uspije razviti na način da može parirati sadašnjem polygonalnom prikazu geometrije, ali do toga ovi moraju još puuunnoooooo toga razviti: npr. skin deformacija/animacija, razno razni shaderi, refleksije, refrakcije, a najbitnije problem memorije, jer point cloud data zahtjeva poprilično prostora za pohranu podataka... Ako pogledate ovaj njihov demo, oni tamo imaju samo hrpetinu instancirane geometrije... Pitanje je kako će se to ponašati kad će svaki objekt biti jedinstven...
Nah; na prvu loptu ovo izgleda WOW i revolucionarno (tako je i meni izgledalo, dok nisam to išao malo bolje istražiti)... al kad čovjek malo bolje pogleda, shvati da to nije ništa novog i da tu ima hrpetina rupa i potencijalnih problema, a pitanja vezana za to developeri izbjegavaju...
Tako da dok se ne pojavi neki playable demo, do onda je to sve samo kolekcija samohvale i lijepih videa koji ne govore ništa.
to i ejst nesto revolucionarno, ali nije WoW, da je ne bih naveo da je to NASA-in projekt koji je prije par godina pusten u komercijalizaciju i koji se aktivno koristi ne u real time renderingu vec u filmskoj industriji, geologiji, arheologiji i sl... gdje se zapisuju pozicije vertexa koji nose poligone. s obzirom da sve danasnje dostupne tehnologije krajnjim smrtnicima racunaju poziciju poligona koji nosi na sebi bridove i vertexe racunalo znatno vise treba da proguzva podatke. ovaj sistem sa "atomima" kako je nazvano u videu koristi se vec godinama kroz 3d skeniranje laserom. gdje se zatim objekat iscrtava. isti sistem se koristi i kod video trejsinga u 3d model. znaci ono sto je njihov zadatak jest tu tehnologiju uvest u real time rendering sto ce omoguciti ne samo napredovanje industrije igara vec i holograma. vjerujem da ce decki uspjeti. drugi nisu imali ono sto oni imaju - subvenciju drzave za dato istrazivanje. on osto sam vidio kroz video dovoljno je za pocetak. kad suavrse softver vidjet cemo dalje sto i kako.
dovoljno je d aimaju samo jednog grafickog inzinjera koji je malo kreativniji, a po objasnjenjima koje su dali odstupaju pun odalje od onih koji su "probali i nisu uspjeli" jer su oni uspjeli odmah u startu sto drugi nisu. a to je nacin pohrane "atoma" koji iscrtavaju modele. jedino sto me zanima jest kako ce to funkcionirati sa shejderima i efektima rendera. on osto cine jest kombiniraju tehnologiju proxy zapisa i NASA-ine tehnologije. a kad to spoje, well... dobit ce novu tehnologiju, htio to netko sebi priznati ili ne. ;)
Pa, nazivali su ih scammerima zato jer nisu prvi koji su tako nešto pokušavali, te su stoga mnogi upoznati sa problematikom takve vrste prikaza geometrije (zbog tih problema je sličan voxel prikaz geometrije napušten početkom 2000. godine, te se grafika okrenula polygonima), a pošto ovi nisu dali nikakve konkretne dokaze ni objašnjenja da su riješili i nadišli te probleme, ljudi su naravno postali skeptični.
Uglavnom, budemo vidjeli dal bude što od toga ili ne... svakako bi bilo zanimljivo da se to uspije razviti na način da može parirati sadašnjem polygonalnom prikazu geometrije, ali do toga ovi moraju još puuunnoooooo toga razviti: npr. skin deformacija/animacija, razno razni shaderi, refleksije, refrakcije, a najbitnije problem memorije, jer point cloud data zahtjeva poprilično prostora za pohranu podataka... Ako pogledate ovaj njihov demo, oni tamo imaju samo hrpetinu instancirane geometrije... Pitanje je kako će se to ponašati kad će svaki objekt biti jedinstven...
Zar ZBrush ne koristi voxele ?
EDIT:
u svakom slučaju hvale vrijedan trud , a kako je i član gore napisao ovo može bit samo dobro za daljni razvoj cgi-a.
Zar ZBrush ne koristi voxele ?
EDIT:
u svakom slučaju hvale vrijedan trud , a kako je i član gore napisao ovo može bit samo dobro za daljni razvoj cgi-a.
jep sa voxelima je bila ista prica. isto su svi pljuvali i vrijedjali, a onda kad se subvencioniralo u istrazivanje - hopa - volumetricni pixeli. kad su ljudi poceli oko toga ista stvar je bila kao i sada, tipa - "mnogi su probali i nisu uspjeli" a na kraju za 2-3 godine od tada dobili smo programe za virtualno skulpturiranje. ista stvar je i sa ovim, samo sto u grafickom inzinjeringu sve se vrti oko ciste matematike. i nema tu filozofije. ovako ionako sva grafika je uredjena na principu matrica i funkcija u prostoru. za australiju ako uspiju u ovome, osigurali su si sljedecih 500 godina status medju najbogatijim drzavam svijeta. jer jedna ovakva tehnologija kad se patentira nosi brdo love jer primjena je neogranicena u svim poljima rada. zamisli zoves sa planine, laser skenira tvoje tijelo i osoba koju si zvao vidi sto radis dok pricas sa njom. idealno za djecu ciji roditelji ih zivkaju svaki tren da provjere gdje su. haha xD
sve je to blizu. vjerojatno za 10 godina vec bude nesto slicnog. :D
@berko
i ovaj point cloud ne zahtjeva puno memorije, u tome i jest stvar. ajde malo ponovi matrice berko. uzmi video tracking neki program eksportaj cloud datu i importaj u 3ds max, poslozi sve, animiraj lika u sklopu animacije, i ubaci ih sve u smoke. znas kolik oces tockica imati?! onak... mali milion. a svaka ta tockica sadrzi osnovne informacije koje su povezane sa eksternim fajlom i koje vuku te informacije iz njega i ako meni na prosjecnom racunalu ne steka prema tome negdje si masio u svojoj "teoriji". i u tome je cijela stvar. inace bi u hollywoodu radili 4 godine na jednom filmu a ne 7 mjeseci.
ili zamisli 4 godine rade dokumentarac sa 3d tehnologijom i trackingom jer cloud pointsi im zauzimaju masu memorije. inace zauzimaju manje od poligona i to onako nekoliko stotina puta manju ako je napisan dobar algoritam.
Evo iz jednog mog game projekta na kojem radim, inaće radi se o igri za iOS .
Skrinšot je iz game engine-a.
PS.
gdje vidite svjetlo tj. jači intenzitet zamislite baklje :) , ali još ih nisam ubacio.
EDIT:
modeliranje i teksturiranje rađeno u Blenderu.
Vidim da vas dosta koristi unity,dobra ti je scena.
@berko
i ovaj point cloud ne zahtjeva puno memorije, u tome i jest stvar. ajde malo ponovi matrice berko. uzmi video tracking neki program eksportaj cloud datu i importaj u 3ds max, poslozi sve, animiraj lika u sklopu animacije, i ubaci ih sve u smoke. znas kolik oces tockica imati?! onak... mali milion. a svaka ta tockica sadrzi osnovne informacije koje su povezane sa eksternim fajlom i koje vuku te informacije iz njega i ako meni na prosjecnom racunalu ne steka prema tome negdje si masio u svojoj "teoriji". i u tome je cijela stvar. inace bi u hollywoodu radili 4 godine na jednom filmu a ne 7 mjeseci.
ili zamisli 4 godine rade dokumentarac sa 3d tehnologijom i trackingom jer cloud pointsi im zauzimaju masu memorije. inace zauzimaju manje od poligona i to onako nekoliko stotina puta manju ako je napisan dobar algoritam.
Pa, da; cloud point zauzima manje memorije od mesha iste gustoće napravljenog od polygona... Ali je to i dalje puno podataka, jer ono na što sam ja mislio je činjenica da za svaku tu točku treba najmanje 6 brojeva koji ju definiraju; 3 za prostornu poziciju (X,Y,Z) i tri za boju (RGB), a i više ako ubacite neke separatore koji odvajaju pojedine vrijednosti (razmak i sl)
Evo, za probu, možete napraviti test koji sam ja napravio;
Koliko MB bi zauzimali podaci za 1000x1000 točaka, koje bi tvorile jedan obični 3D plane napravljen od točaka koji se sastoji od 1000x1000 točaka, tj. ukupno 1 milijun točaka
1. Otvorite Wordpad
2. napišite sljedeće: 123456123456123456123123123 (3 puta po 6 znamenki za poziciju, te 3 puta po 3 znamenke za boju)
3. kopirajte to 10 puta (podaci za 10 točaka) dobit ćete nešto ovako:
123456123456123456123123123123456123456123456123123123123456123456123456123123123123456123456123456123123123123456123456123456123123123123456123456123456123123123123456123456123456123123123123456123456123456123123123123456123456123456123123123123456123456123456123123123
(nemojte stavljati ni razmake ni novi red)
4. zatim selektirajte sve (ctrl+a) i kopirajte 9 puta (plus onaj prvi set daje podatke za 100 točaka)
5. zatim opet sve selektirajte i kopirajte sljedećih 9 puta (podaci za 1000 točaka)
6. ponovno sve selektirajte i kopirajte 9 puta (podaci za 10 000 točaka)
7. ponovite postupak da dobijete podatke za 100 000 točaka
8. te ponovite još jednom da dobijete tih milijun točaka
9. spremite taj file...
10. desni klik na njega i "Properties" te pogledajte koliko MB ima.
Moj file je imao 16MB. Dakle, treba 16MB samo da bi spremili podatke za 1000x1000 točaka. Ako idemo od toga napraviti kocku 1000x1000x1000, onda tu vrijednost treba povećati još 1000 puta. Makar bi 3D kocku bilo ekonomičnije napraviti šuplju, pa nam onda treba 6 takvih 1000x1000 plane-ova, pa je to onda "samo" 96MB.
Naravno, stvarne vrijednosti mogu varirati, ovisno o broju znamenaka pozicije, ali razlika bi eventualno bila par MB.
Sad zamislite koliko vam MB prostora treba za spremiti podatke kao cloud point data za neki kompleksni 3D svijet, u kojem nemate puno instancirane geometrije, nego je većina jedinstvena...
Evo, npr. ja imam na kompu 3D model skeniranog zeca kao point cloud data i koji je sastavljen od nekih 500 000 točaka, te RAW data file ima 17.5 MB (koristi se nešto drugačiji encoding i način zapisivanja podataka od ovog mog gore primjera, pa stoga više MB).
E, sad, kako ovi spremaju podatke, to neznam, ali jedna stvar koja mi pada na pamet je svojevrsna optimizacija point cloud data na način da se veća gustoća točaka zadržava samo na bitnim dijelovima, a ostalo ima manju gostoću, te se u engine-u "rupe" popune svojevrsnom interpolacijom točaka, dok informacije o boji dobivaju klasično preko textura (dakle, u point cloud data spremaju samo prostorne pozicije točaka i to ne svih, nego samo pojedinih i bitnih), dok boju čuvaju u texturama koje se mogu dobro optimizirati što se tiće veličine file-a. Tako da u konačnici bi se ovaj gore spomenuti plane mogao i definirati sa samo 4 točke (4 vrha), a ostatak bi engine popunio u realnom vremenu, dok bi boja tih točaka bila preuzeta iz texture. Ali ako bi od tog plane-a napravili neki teren, koji i dalje ima 1000x1000 točaka, onda bi trebalo spremiti puno više točaka, jer više nije ravna i plosnata ploha, pa je potrebno više točaka za točnu definiciju tog terena.
Uglavnom, sve su ovo za sad naklapanja i razno-razne teorije... Vidjet ćemo što će biti kad i ako dečki dovrše to što rade.
Do onda možete pogledati intervju sa direktorom firme i live demo koji su vrtjeli na laptopu:
P.S. Neznam od kud NASA u cijeloj ovoj prići, jer eto, prvi put čujem da ju netko spominje u ovom kontekstu. Euclideon je Australska firma koju je osnovao lik koji je sam razvio tu tehologiju i koja je dijelom financirana od Australske vlade. Uostalo, to sve možete čut i vidit u ovom gore clipu.