NVIDIA Blackwell 50xx izdvojena tema

poruka: 4.159
|
čitano: 559.153
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: NVIDIA Blackwell 50xx
volegradele kaže...
Ja osobno sam dosao u stadij da mi nije bitno jel 58 ili 65C…fps 100 ili 111 isto nebitno…
Kupim si karticu za koju smatram da je najbolja i uzivam..doduse prije se clockalo i maxala kartica a sad..valjda to s godinama dojde!

Ja sam osobno došao u stadij da me boli ona stvar za sve....kupujem novu RTX i motor 

15 godina
Wiz3m4n kaže...

Ja sam osobno došao u stadij da me boli ona stvar za sve....kupujem novu RTX i motor 

ja ostajem na staroj rtx..... i starom motoru (skoro 100 000 km).......

jače me boli ona stvar.....

4 godine
NVIDIA Blackwell 50xx

Undervolt na zakucanih 3ghz@0,955, gpu je konstantno ispod 60°c

Mount Everest
Šteta kaj na ovo hladenje nemogu cpu spojiti išlo bi bez problema

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.5.2025 22:24 (Boris grozni).
Moj PC  
2 0 hvala 0
4 godine
NVIDIA Blackwell 50xx

Boga ti dragog rtx pro 6000, samo 10 000$

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Danas će mi doći 5060Ti 16GB od MSI-ja, Ventus 3X na test :) pa javim dojmove ako nekoga zanima

It is always darkest just before the dawn.
Moj PC  
6 0 hvala 0
16 godina
mrsmith kaže...

Danas će mi doći 5060Ti 16GB od MSI-ja, Ventus 3X na test :) pa javim dojmove ako nekoga zanima

Javi, pogotovo ako ti je ploča PCIE 4.0; jer moguće da pravu snagu 5060 TI ima tek na PCIE 5.0 (s obzirom da je "odrezano" pola PCB-a u logičko/fizičkom dizajnu kartice)

16 godina
TomoR kaže...
mrsmith kaže...

Javi, pogotovo ako ti je ploča PCIE 4.0; jer moguće da pravu snagu 5060 TI ima tek na PCIE 5.0 (s obzirom da je "odrezano" pola PCB-a u logičko/fizičkom dizajnu kartice)

Mislim da nebi trebalo biti skoro pa nikakve, eventualno minimalne, razlike kod 4.0 i 5.0.

17 godina

Možda neka minorna razlika eventualno, evo ja svoju peglam isto na PCIe 4 i radi bez greške...rtx 5060 ti čak ni nema punu podršku na PCIe 5 neg ako se ne varam.

16 godina
mrsmith kaže...

Mislim da nebi trebalo biti skoro pa nikakve, eventualno minimalne, razlike kod 4.0 i 5.0.

Dizajn 5060 TI je takav da koristi samo pola bandwidth-a od PCI-E-a. Ali izgleda da ima testova po tom pitanju, razlika između PCI-E 5 i 4 je uglavnom u 1% low, average FPS je i dalje tu negdje.

14 godina
TomoR kaže...
mrsmith kaže...

Dizajn 5060 TI je takav da koristi samo pola bandwidth-a od PCI-E-a. Ali izgleda da ima testova po tom pitanju, razlika između PCI-E 5 i 4 je uglavnom u 1% low, average FPS je i dalje tu negdje.

Ovo je "full legitimno" čim počnu pisat po videu umjesto da stave msi afterburner ili slično. Čim vidim ovakva slova na benchmark videu odma znam da je fejk i da lik nema kartica.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 9:11 (Cryogenic).
16 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Iskreno, iz prve ruke, MSI RTX 5060Ti 16GB Ventus 3X model je poprilično razočaranje po pitanju akustike, kao i Ventus 2X koji je urnebesno glasan na default postavkama.

Pošto su 3 ventilatora, očekivao sam max 1500-1600rpm.. ali ovi se vrte na 2400rpm na stocku i kartica postaje bučna u full loadu - iako temperature budu jako niske, do 60c. Tvornički, kartica je jako loše optimizirana po tom pitanju. Hladnjak je predimenzioniran i nije namješten kako treba da bi se dobila nekakva win win situacija po pitanju temp / akustike. Mislim, realno, nije strašno, ali definitivno nije ni ugodno (kad usporedim sa Hellhound 7800XT za kojeg ni na stock postavkama ne znam da postoji u kućištu).

Napravio sam brzinski undervolt (stock boost @2750Mhz na 900mV, memorija na +2000) i šokirao se kako kartica postaje totalno druga priča

Dakle unigine rezultat nešto viši nego na stock postavkama, a uz to potrošnja pada na max 120-125W i ventovi ne prelaze 30-35% brzine (~1400-1500rpm). Temperatura ne ide preko 60-63c. Buke NEMA.

Zaključak - Ovoj kartici, kao i Ventus 2X modelu, definitivno treba undervolt i tune kroz afterburner kako bi bila ugodna za korištenje.

O performansama neću jer toga ima i na netu koliko vam srce želi.. 10-15% brža od 4060Ti, isto toliko, možda i nešto više, sporija od 7800XT.

Dakle, ako netko traži tihu karticu na stock postavkama - neka traži dalje :D

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 11:44 (mrsmith).
Moj PC  
7 0 hvala 1
13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Momci jeli može neko baciti  screenshot, "provjerene" postavke za undervolt + oc, za moju Asus Prime 5070 Ti OC Edition.

Da ne tražim po cijeloj temi, zahvaljujem! 

everyday i'm shuffling...
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
NVIDIA Blackwell 50xx

Prije 2 tjedna pokupio MSI Ventus 3X OC 5080 za 1500 eura. Za sada prezadovoljan, temperatura rijetko pređe 65, sve tvornicke postavke, doslovno nisam mijenjao nista i Afterburner koristim samo za monitoring.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Hebem ja sve po spisku i AMD-u i Nvidia-i i Gigabyteu.
E sad kad sam se ispucao, evo malo kukanja kako su me danas naguz...

Dosla meni danas RTX 5070Ti.
I fino odmah ubacim ja nju u 9800X3D konfu (vidi pod Moj PC).
Iz te konfe izvadim RTX 4070Ti Super i ubacim u 12700K konfu.

U obje konfe prije instalacije DDU-ani driveri i nakon instalacije najfriskiji Nvidia driveri instalirani.

12700K konfa radi k'o sretna, vrti bencheve samo tako.
9800X3D konfa radi k'o prebijen pas, trza cak mis u Windowsima, sve nikako.
Pokrenes bench ili igru i odmah se crasha (igra/bench, ne komp). Reinstalirao ponovo drivere, provjerio sve konekcije, cak i isprobao umjesto original kabla od napajanja ici preko onog adaptera koristeci 2 8-PIN PCI-E kabla, reset BIOS na default.
Nista ne pomaze i vec ozbiljno sumnjam da je defektna kartica.

Prebacim RTX 5070Ti u 12700K konfu i radi bez najmanjeg problema. Sve vrti da je to milina. Vratim RTX 4070Ti Super u 9800X3D konfu i isto radi bez greske.
To sam sve radio s malim, vec nam pun qu... svega i na kraju neka RTX5070TI ostane u 12700K konfi jer tamo radi bez greske, pa budemo za vikend razbijali glavu ponovo u cemu bi bio problem.

I nakon sto smo iznervirani otisli jednu zapaliti onako mi zazvoni u glavi da bi mogao jos probati update BIOS-a na maticnoj.
Odem na Gigabyte stranicu, vidim hrpe BIOS-a, na jednoj verziji nesto spominju PCI-E kompatibilnost.
Instaliram najnoviji BIOS, ubacim ponovo RTX5070Ti u 9800X3D konfu - i napakon radi sve bez greske.
Opali par bencheva i to, sve se izvrti bez problema i valjda je sada napokon rijesen problem.

Mijenjao sam i grafickih kartica i ploca i kompova, ali nikada mi se do sada nije desilo da me zahebava graficka jer trazi update BIOS-a na maticnoj ploci.
Valjda je Gigabyte kilavo implementirao BIOS za PCI-E 5.0, pa defaultno nije radio kako spada i trebalo je napraviti update da 5.0 kartice normalno rade.

Eto...

P.S.
Cekam Borisa da komentira da je na Intelu sve radilo od prve 

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Moj PC  
6 0 hvala 0
4 godine

Ne bi vise isao na Intel nakon valjda 15 godina Intela. Realno na mojoj prijasnjoj konfiguraciji ja bi samo upgradeao CPU ali naravno da ne mozes Intel upgradeat sa 9. na 14. gen ako ne promjenis cijelu maticnu. Ovako sam si uzeo novi komp sa 9800X3D kao i ti pa sad da ocu promjenit CPU kroz 4-5 godina dam 600 eura i gotovo.

4 godine
Luka123 kaže...

Momci jeli može neko baciti  screenshot, "provjerene" postavke za undervolt + oc, za moju Asus Prime 5070 Ti OC Edition.

Da ne tražim po cijeloj temi, zahvaljujem! 

Vrijedi za sve, ja sam svoju fiksirao na 2700mhz, mema +2000.

4 godine
Mauro kaže...

Hebem ja sve po spisku i AMD-u i Nvidia-i i Gigabyteu.
E sad kad sam se ispucao, evo malo kukanja kako su me danas naguz...

Dosla meni danas RTX 5070Ti.
I fino odmah ubacim ja nju u 9800X3D konfu (vidi pod Moj PC).
Iz te konfe izvadim RTX 4070Ti Super i ubacim u 12700K konfu.

U obje konfe prije instalacije DDU-ani driveri i nakon instalacije najfriskiji Nvidia driveri instalirani.

12700K konfa radi k'o sretna, vrti bencheve samo tako.
9800X3D konfa radi k'o prebijen pas, trza cak mis u Windowsima, sve nikako.
Pokrenes bench ili igru i odmah se crasha (igra/bench, ne komp). Reinstalirao ponovo drivere, provjerio sve konekcije, cak i isprobao umjesto original kabla od napajanja ici preko onog adaptera koristeci 2 8-PIN PCI-E kabla, reset BIOS na default.
Nista ne pomaze i vec ozbiljno sumnjam da je defektna kartica.

Prebacim RTX 5070Ti u 12700K konfu i radi bez najmanjeg problema. Sve vrti da je to milina. Vratim RTX 4070Ti Super u 9800X3D konfu i isto radi bez greske.
To sam sve radio s malim, vec nam pun qu... svega i na kraju neka RTX5070TI ostane u 12700K konfi jer tamo radi bez greske, pa budemo za vikend razbijali glavu ponovo u cemu bi bio problem.

I nakon sto smo iznervirani otisli jednu zapaliti onako mi zazvoni u glavi da bi mogao jos probati update BIOS-a na maticnoj.
Odem na Gigabyte stranicu, vidim hrpe BIOS-a, na jednoj verziji nesto spominju PCI-E kompatibilnost.
Instaliram najnoviji BIOS, ubacim ponovo RTX5070Ti u 9800X3D konfu - i napakon radi sve bez greske.
Opali par bencheva i to, sve se izvrti bez problema i valjda je sada napokon rijesen problem.

Mijenjao sam i grafickih kartica i ploca i kompova, ali nikada mi se do sada nije desilo da me zahebava graficka jer trazi update BIOS-a na maticnoj ploci.
Valjda je Gigabyte kilavo implementirao BIOS za PCI-E 5.0, pa defaultno nije radio kako spada i trebalo je napraviti update da 5.0 kartice normalno rade.

Eto...

P.S.
Cekam Borisa da komentira da je na Intelu sve radilo od prve 

150 grafickih kartica i jedno 50 procesora, intel+ nvidija apsolutno nisam NIKADA morao nesto od toga dvoje updejtati da bi radilo kako je namjenjeno, updejt mbo da bi mi gpu proradio? Đizs😂😂

16 godina
Boris grozni kaže...

150 grafickih kartica i jedno 50 procesora, intel+ nvidija apsolutno nisam NIKADA morao nesto od toga dvoje updejtati da bi radilo kako je namjenjeno, updejt mbo da bi mi gpu proradio? Đizs😂😂

Zašto lažeš Borise?

Prije si rekao da si promjenio 100 procesora, sad veliš 50.

I samo 150 grafičkih si promjenio?

Malo je to 

Tigar Krezumica
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice