Grafička za obradu videa

poruka: 19
|
čitano: 9.645
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Grafička za obradu videa

Pozdrav:

Moja knfiguracija koju ću sad uzeti je (ukratko):

gigabyte ex58a-ud7, intel core i7-920, 3× po 4 gigabyte ddr3.

Sada me zanima kolika je važnost grafičke ako ću kompjuter koristiti za obradu vide-a. Negdje piše da grafulja nije važna, negdje da kao treba što jaća i da se onda brže obrađuje... Pa eto može li me tko savjetovati.

Hvala

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Grafička za obradu videa

Za obradu videa su ti najbitniji procesor i grafika.

Koliko vidim kupuješ i7 i 4x2 gb. ram-a znaći lova ti nije problem, onda kupi 5870. Namigiva

ceRina:)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Grafička za obradu videa

Nvidija Quadro CX

Samo ovo je opasno skupa grafa. Obične regularne GTX-ice (285/295) bi trebale biti dosta (6 komada GTX295 i jedan GTX275 čine FASTRA II super komjuter). Ima još i Quadro FX1800

And even in the darkest nights, I'm a Thug for Life
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.2.2010 21:27 (Oly_E3).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Grafička za obradu videa

Hvala na brzim odgovorima.

Gledao sam gtx 295 i Quadro FX1800 - dobre su samo su malo skupe (gtx295 i ne tako malo). Mene zanima jedna stvar: hoće li mi grafička od cirka 1000 kn kočiti rad. Mislim kad već kupujem brz procesor bilo bi šteta da ne iskorištavam njegov pun potencijal jer mi grafička ima slabije performanse.

Što kažete na geforce 9800gt?

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
RE: Grafička za obradu videa
Ni za boga tu starudiju. Rec ti kolko novaca misliš dat za grafu
16 godina
neaktivan
Grafička za obradu videa

oko 1000kn

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Grafička za obradu videa

a možda i 2000kn... :)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Grafička za obradu videa

Čuj, i7 bi se mogao držati dobro s videom (HD i sličnim stvarima), ali mislim da bi FX1800 dao dosta procesorske snage... Ostalo od Nvidije ne znam što bi ti preporučio (GTX275 možda).

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Grafička za obradu videa

fx1800 - malo sam gledao i quadro serija je baš napravljena da obrađuje sliku "brže od najbžeg današnjeg procesora", kako kažu... Tu grafičku preporučuju na forumima i stranicama sa tematikom obrade videa. Na stranici http://www.videoguys.com/Guide/E/Videoguys+System+recommendations+for+Video+Editing/0x4aebb06ba071d2b6a2cd784ce243a6c6.aspx kažu na moju konfiguraciju fx1800 ili nvidia 512+(misle na memoriju), a to je poprilično veliki izbor.

A sad moja mašina ide na overclocking procesora i memorije, a nakon toga ću je hackintoshirati. Quadro fx1800 nije pogodan za hackintosh kao i ATI serija 5xxx. Novaca koje ću uložiti su 15500 kn tako a želim u tu konfiguraciju ugurati i dobru grafičku i dobar monitor. Ali očito moram izabrati jedno od to dvoje.

Sad jedna stvar - koju TOČNO ulogu imaju grafička a koju procesor u obradi videa - da vidim na čemu ću uštediti.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
matoliki kaže...

fx1800 - malo sam gledao i quadro serija je baš napravljena da obrađuje sliku "brže od najbžeg današnjeg procesora", kako kažu... Tu grafičku preporučuju na forumima i stranicama sa tematikom obrade videa. Na stranici http://www.videoguys.com/Guide/E/Videoguys+System+recommendations+for+Video+Editing/0x4aebb06ba071d2b6a2cd784ce243a6c6.aspx kažu na moju konfiguraciju fx1800 ili nvidia 512+(misle na memoriju), a to je poprilično veliki izbor.

A sad moja mašina ide na overclocking procesora i memorije, a nakon toga ću je hackintoshirati. Quadro fx1800 nije pogodan za hackintosh kao i ATI serija 5xxx. Novaca koje ću uložiti su 15500 kn tako a želim u tu konfiguraciju ugurati i dobru grafičku i dobar monitor. Ali očito moram izabrati jedno od to dvoje.

Sad jedna stvar - koju TOČNO ulogu imaju grafička a koju procesor u obradi videa - da vidim na čemu ću uštediti.

Za video obradivat ti je najbitnije diskovlje. Djabe ti je i7 ako ga nemos fillat sa dovoljno podataka. Znaci neko RAID polje se mora slozit. A sta se tice Quadro kartica, osim antialiased linija u 3d studiu max, ne vidin tu neku prednost. Konkretno Quadro FX1800 je meni bila promasena investicija. Ne vidin neku konkretnu razliku u radu na stroju s njim i GTX260. A u After Effectima san mora ugasit OpenGL, nesto ga je rusilo.

I never learned from a man who agreed with me. - Robert A. Heinlein
16 godina
neaktivan
Grafička za obradu videa

aha ovo je već odgovor kakav sam tražio. Znači umjesto jednog diska od 2T uzmem 2x1T i 1T. 2x1T stavim u RAID 0, a na ovaj treći instaliram programe - jer kao preporučuju da diskovi na kojima su podaci ne budu programi. Ako sam dobro shvatio?

Dobro aj sad stvarno ljudi koja je uloga grafičke kod obrade vide-a? Nije valjda samo da imam dual monitor i visoku rezoluciju na monitorima...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Što se tiče diskovnog podsustava, ja bi to ovako organizirao: 2x WD Veloci Raptor 300GB u RAID 0 (za sustav i programe. Ovi diskovi poprilično su brzi i kada nisu u RADI-u 0) te 2x 1TB u RAID 1 (za video koji ćeš obrađivati).

Malo sam kružio prostranstvima interneta i zaključio da bi za obradu videa bila GTX-ica 275 sasvim dovoljna...

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2010 21:54 (Oly_E3).
16 godina
neaktivan
Grafička za obradu videa

Kolega Oly_E3 je to jako lijepo srocio, s tim da ti dupli raptor moze bit misto za eventualnu stednju. 

Sta se tice obrade videa, ne bavin se tolko s tim, ali radin dosta u After Effectima. Znaci kompositing render passova, color grading, eventualno neke spice i dodatni effecti. U Afterima, OpenGL koristi za akceleriranje raznih efekata, particla, blending modova, ali kolko ja znan samo za preview. Iako je ta OpenGL podrska jako pipkava u svim Adobe proizvodima. Izgleda da se trazi specificna kombinacija updatea i drivera. Al ko zna, dosta san se napatija s tin. 

Taj Quadro, koji je btw mid-range proizvod ima samo 64 CUDA jezgre. Ima podrsku za anti-aliased rubove (ovo je po meni totalno nepotrbno) u CAD aplikacijama i ima manji gubitak performansi sa ukljucenim wireframeom. A s druge strane jedan GTX 260 bolje zvace poligone od njega. Jednostavno ne vidin razlog za taj dodatni trosak. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Mad_Badger kaže...

Kolega Oly_E3 je to jako lijepo srocio, s tim da ti dupli raptor moze bit misto za eventualnu stednju. 

Sta se tice obrade videa, ne bavin se tolko s tim, ali radin dosta u After Effectima. Znaci kompositing render passova, color grading, eventualno neke spice i dodatni effecti. U Afterima, OpenGL koristi za akceleriranje raznih efekata, particla, blending modova, ali kolko ja znan samo za preview. Iako je ta OpenGL podrska jako pipkava u svim Adobe proizvodima. Izgleda da se trazi specificna kombinacija updatea i drivera. Al ko zna, dosta san se napatija s tin. 

Taj Quadro, koji je btw mid-range proizvod ima samo 64 CUDA jezgre. Ima podrsku za anti-aliased rubove (ovo je po meni totalno nepotrbno) u CAD aplikacijama i ima manji gubitak performansi sa ukljucenim wireframeom. A s druge strane jedan GTX 260 bolje zvace poligone od njega. Jednostavno ne vidin razlog za taj dodatni trosak. 

pa quadro i je namijenjen za profi upotrebu...

zasto ste zapeli na najjeftinijem quadro proizvodu... ima i 3800, 4800, 5800

;-)

pa jos i neki SLI...

16 godina
neaktivan

Bavim se profesionalno obradom videa i mogu ti reći da je za njegovu obradu najvažniji procesor.To je zbog načina na koji su pisani današnji programi i nijedan od njih nije u stanju u potpunosti iskoristiti prednosti i snagu grafičkih procesora. Radim na dva stroja: prvi je HP-ova radna stanica(2x Xeon 2.66GHz sa 4 jezgre, 4gb rama, quadro FX1500) i Mac Pro (2xXeon 2.2GHz sa 4 jezgre, 10gb rama, nvidia gt120) i nijedan program na njima (Avid Media Composer i Final Cut Pro 6) ne zna iskoristiti snagu grafike pri radu nego se oslanjaju na glavni procesor.  Na još jednom Mac Pro-u (2xXeon 2.93GHz, 12gb rama, Ati HD4890) radim također u After Effects-ima i Final Cut-u i razlike u radu u odnosu na slabiji Mac (koji ima mizeriju od grafičke, najosnoviju nvidijinu grafiku gt120) gotovo da ne postoji, a i tu jedva primjetnu razliku je stvorio jači glavni procesor. Zato savjet, ne bacaj previše love na profesionalnu grafiku, uzmi nešto iz sredine ponude.

16 godina
neaktivan
sasa kaže...
Mad_Badger kaže...

pa quadro i je namijenjen za profi upotrebu...

zasto ste zapeli na najjeftinijem quadro proizvodu... ima i 3800, 4800, 5800

;-)

pa jos i neki SLI...

Zato sta covik ima 15000 kn za komp s monitorom. A u tom slucaju 7000+ za grafiku ... ne dolazi u obzir. Pogotovo ako nije neki suludo kompleksni CAD ili 3D. Video tu nece profitirat. A sa low-end i mid-end Quadrom jedino iman i iskustva.

16 godina
Mad_Badger kaže...

Taj Quadro, koji je btw mid-range proizvod ima samo 64 CUDA jezgre. Ima podrsku za anti-aliased rubove (ovo je po meni totalno nepotrbno) u CAD aplikacijama i ima manji gubitak performansi sa ukljucenim wireframeom. A s druge strane jedan GTX 260 bolje zvace poligone od njega. Jednostavno ne vidin razlog za taj dodatni trosak

-nevrijedi govoriti.. (jer uvijek ima 'glasnijih'...)

VGA kartica (za sad) nema bitnu ulogu. Samo mogućnosti priključka više monitora (što za ovaj slučaj nije potrebno, misli se na više od 3-16). VGA se može (CUDA i sl) iskoristiti za transkodiranje. Trenutno još nije upotrebljivo u normalnom softwareu za obradu videa (ali sve se mijenja...), pa se u neko skoro vrijeme lako kupi potrebna kartica, naravno uz predpostavku da je software zna iskoristiti. Quadro/Fire su za 3D modeling, to nema veze s obradom videa... (ponavljam, za sad.).

Moj savijet, je svakako kupnja VGA kartice, ali samo zato da ne uzima sistemske resurse (RAM) i zbog priključaka za monitor što je dovoljna svaka u cijeni cca 300-500kn. Kad jednom izađe podrška za CUDA u Premieru ili sl. softwareu onda će postojati model, driveri i software koji će to moći iskoristiti, ovako bi samo bio bačen novac (ukoliko nisu i igre kriterij).

Drugi razlog za kupnju VGA (čak konkretniji) je da MBO s integriranom VGA obično spadaju u nižu klasu ponude, pa nemaju dovoljno opcija bitnih za obradu videa, kao što je RAID, Firewire, broj DIMM utora, hlađenje itd.. Izuzetak je nova serija Gigabyteovih MBO, ali ipak bi uzeo odvojenu VGA....

Obavezno par diskova u RAID0 za podatke (na njega postavi MyDocuments, jer ga defaultno koriste svi programi i ostale radne postavke..), dok Raptori u RAIDU za system mogu, ali sad su za to 'praktičniji' SSD (mada ih nebi mogao preporučiti, jer još nisu dovoljno provjereni... ali ide se prema tom). Systemski diskovi nemoraju biti veliki, jer ukupno zauzeće prostora, sa svim potrebnim je cca 20-30GB, sve ostalo je višak. Pa ako se naiđe na povoljne Raptore npr 150GB ili manje... ima smisla kupiti (ali i SSD)...

Količina RAMa? -Nema savijeta, samo napomena, za 32-64 bitni OS nije velika razlika, ali (obično se to zaboravlja ili nezna) Aplikacije također moraju biti 64bitne da bi (ako su uopće predviđene za to) koristile više od 2GB, tako da je za sad i 32bitni OS s 4GB dovoljan. RAM se lako može dodati, ali onda u startu treba biti 64bitni OS (to nije problem), problem je s aplikacijama koje još nisu dovoljno kvalitetne ili npr zbog pluginova.. tako da velik dio korisnika je ostao na 32bitnim aplikacijama iz tih razloga. (btw, npr za Adobe se može dodati PAE 3GB switch, tako da može koristiti 3GB.). ali zapravo količina RAMa i nije važna, sve iznad 2GB je OK, 4GB je optimum, više samo ako je kompletan software za 64bita i ako RADI POUZDANO. Jer se nitko u tom poslu ne želi zezati satima i doživjeti rušenje/prekid za vrijeme enkodiranja, snimanjai sl..

CPU je izuzetno važan, radije novac uloži u kvalitetnu MBO, s najjačim CPUom koji možeš kupiti (preporuka, workstation MBO+Xeon=MacPro), kvalitetno napajanje (tiho i pouzdano), UPS, tipkovnica, miš... -sve to umjesto VGA. ... ili kupiš Maca i dobiješ to sve ljepo zapakirano, privjeri cijene, kod nas je Mac dvostuko skuplji od realne cijene... -za razmisliti, spomenuo si i hackintosha..

(btw-btw.. za npr Aftere, je poželjno i overclockati, što je nova MBO+CPU radiautomatski, ovisno o opterećenju i broju potrebnih jezgri)

Za capture, baci pogled na Canopusovu ponudu, te kartice rade i HW encoding, brže od neke ĐiForsice jer im je to namijena, ove druge su ipak namijenjene igrama. (Istina kao što su ispod haube GF=Quadro, ali proizvođač namjerno o(ne)mogući neke bitne funkcije... -to ide pod MODanje..)

-eto, možda pomogne, ali sumnjam.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
ihush kaže...
Kad jednom izađe podrška za CUDA u Premieru ili sl. softwareu onda će postojati model, driveri i software koji će to moći iskoristiti, ovako bi samo bio bačen novac

Ima plugin.

16 godina
neaktivan
Grafička za obradu videa

E to je ono što sam mislio.

Znači jedna geforce 9800/9600GT ili HD4670 ili HD4890(skuplja opcija) bi bila dovoljna. To mi je bilo važno znati jer grafičke 2xxGTX i ATI 5xxx serije je teško staviti u pogon na hackintoshu. Gore navedene rade 100% out of box ili uz minimalni napor. Nije mi važna memorija kartice jer ću imati 12 gigi ddr3 rama. Za igranje mi ni netreba, tako da je onda skupa grafička nepotreban luksuz, znači 27inchni monitor je u igri.

Što se tiče hardova 1T+1T (7200rpm) u RAID0 i još jedan hard za sistem, možda i uzmem taj koji preporučijete, te imam WD Caviar 320GB od starog na koji ću instalirati windowse.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice