Access 2007, problem s primarnim ključem

poruka: 5
|
čitano: 4.934
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav svim, počeo sam raditi jednu bazu podataka i zapeo na početku, problem je sljedeći:

Imam dvije tablice, u prvoj mi se nalaze podaci o polazniku neke škole i OIB mi služi kao primarni ključ, u drugoj tablici se nalaze jezici i stupnjevi pojednog koji se mogu pohađati.

Napravio sam Formular za prvi tablicu i dodao jedan button, kada se ispune podaci o polazniku, da se prijeđe u formular za ispunjavanje jezika. (stavio sam i slike)

Pitanje:

da li je moguće da se OIB koji je primarni ključ u prvoj tablici, kada se ona ispuni i klikne button za prelazak u drugi formilar , automatski kopira da se ne mora ponovo upisivati.

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.4.2011 15:04 (tblues87).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Access 2007, problem s primarnim ključem

Jesi tablice povezao relacijama? Poveži pa će ti sve automatski biti povezano.

16 godina

-sam access (wizard?) se brine o svemu, možeš napraviti jednu veliku tablicu i podjeliti je (pa da vidiš kako to radi), relacija je obavezna (jer su to relacijske baze).

.. btw, primarni key se može stavit na podatak (i OIB je samo podatak) ali to je loše, za ključ koristi ID-ove. (jednog dana ćeš znati zašto).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

-sam access (wizard?) se brine o svemu, možeš napraviti jednu veliku tablicu i podjeliti je (pa da vidiš kako to radi), relacija je obavezna (jer su to relacijske baze).

.. btw, primarni key se može stavit na podatak (i OIB je samo podatak) ali to je loše, za ključ koristi ID-ove. (jednog dana ćeš znati zašto).

Da li si mislio da je ID polaznika auto number?

Da ne otvaram novu temo može mala pomoć. 

Da li mi netko može predložiti kako na napravim From za tbl Podaci o plaćanju. Na Form-i bi se trebali nalaziti sljedeći podaci: Ime, Prezime OIB iz tbl Polaznici te Jezik, Stupanji Modul koji su vezani za polaznika. Te na kraju i podaci koji su u tbl Podaci o plaćanju.

Znači kada otvorim fromu ti podaci: Ime, Prezime, OIB, Jezik, Stupanj, MOdul bi trebali biti ispunjeni a ostalo se ispuni. Kako sam povezao tablice možete vidjeti na slici

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.4.2011 19:08 (tblues87).
16 godina

(da, ID za ključ-relaciju, to mu je svrha)

.. dobra praksa je koristiti query (SQL) kao međulayer, napravi query i na njemu kreiraj formu... (zbog kasnijih iznjena). Može i direktno iz tablice.

- oboje je dovoljno jednostavno (uz wizarde) da sve obaviš klikanjem.. (odabereš željene podatke koje želiš prikazati na formi i to je sve.

-problem kod složenih tablica je što treba prikazati više pod-podataka, za to vizard napravi podformu (tablicu)...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.4.2011 23:17 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice