Zašto opet pišem o njemu, ovom ''prekrasnom'' novom OS-u u kojeg je MS utukao desetke miljardi dolara (samo na reklame, btw)?
Pa zato jer sam mu jutros na par sati odlučio posvetiti malo više pozornosti, pokušavajući sebe uvjeriti da nije u Osmici sve tako grozno...
Kako mi je sinoć doslovno ciknuo moj drugi disk (nakon 6 predivnih godina gutanja svega i svačega), bilo je vrijeme da se pozabavim instalacijom novog OS-a. Moju sam vjernu Sedmicu sp1, koja se vrti bez problema već 2. godinu, zadržao na jednoj od particija glavnog diska, a ovaj pomoćni disk koji polagano odlazi u vječna lovišta sam formatirao (low level, tako mu nadam se produžio na kratko bijedni život) i odlučio se da mi posluži za eksprimentiranje sa mogućnostima novih sustava. Kratko sam se dvoumio i umjesto novog Ubuntua 12.10 (koji je odličan, hvala na pitanju), instalirao po drugi put Windows 8. Rekoh sebi - možda sam prvi put bio loše volje; zagorjele sarme i Sabor na tv-u... ajmo osmici pružit drugu šansu.
Da više ne duljim - ne da je grozna, nego bi valjalo (da sam šef MS-a) onog koji je ovaj UŽAS smislio naglavačke izbaciti iz firme. Pa bih ga šutao sve do kuće dok mi ne vrati i zadnji cent plaće.
Ovo je, drugovi i drugarice, katastrofa. Nisu tu problem samo nepostojanje vrlo korisnog starta, preglednih i pristupačnih kontrola... Kompletan UI je KATASTROFA. Netko je već dao i naziv ovome - bill-boards...
I ružno je, do zla boga ružno. Nakon prekrasne, stabilne i funkcionalne Sedmice prijeći na Osmicu je kao da smo se vratili na same početke Linuxa, valjda dok je Torvald još uvijek dvojio da li prijeći na DOS ili ipak ostati na Unixu...
Kažu - ima Aera ali je skriven.. kako da ne. Naime, Aera a pogotvo njegove najljepše komponente - Glass - NEMA. Možete tweakanjem vratiti prozirnost ali je ona vrlo loše izvedena s obzirom da nema nikakvog efekta, a počesto i loše funkcionira.
Pa onda ove pločice - u redu, možda bi bilo ok nekome dok sjedi na wc-u sa tabletom u rukama, ali za PC.... promašaj. Em su ružne, em nas svode na puke primate - ili pak dječicu koja se tek uče osnovama pa nam daju šarene ikonice, papiriće i pločice da bismo razvijali inteligenciju, istovremeno ne očekujući previše od naših sićušnih mozgića, a kamoli da bismo možda mogli poželjeti neki sutav koji će od nas tražiti malko više od pukog lupanja šapom po pločicama u boji.
Pa WMP... nemam riječi. Jednostavno ne mogu vjerovati da se netko usudio uopće ovako nešto napraviti i još ga proglasiti ''revolucionarnim''. Da je samo za smartphoneove i tablete, još bih i razumio...
Inače, da se kladimo da će MS ubrzo izdati Devetku i to sa Aero Glassom i Startom?
Ne samo da im je jasno da su pogriješili (cijeli računalni svijet vrišti o tome) nego su vjerojatno i htjeli napraviti nešto ovako radikalno - jer zapravo se teško može napraviti za PC nešto funkcionalnije i bolje od Sedmice (barem dok je ovakav hardver i ovi kodovi). Stoga mi se čini da je ovo lukav plan - baš kao i proizvođači hardvera koji namjerno osakate neku komponentu da bi vas privukli nekoj boljoj i skupljoj. I onda će 2014. doći ''savršena'' Devetka, u stvari malo prepakirana Sedmica...
Ako ovo pak nije bilo planski, onda se vraćam onoj tvrdnji s početka ovog mog pljucanja Osmice - da bi nesretnog dizajnera ovog užasa trebalo šutati sve do kuće i zakonski mu zabraniti pristup računalima.
Što pak vi mislite o ovom OS-u?
58 | ODLIČAN |
---|---|
3 | VRLO DOBAR |
9 | SOLIDAN |
4 | LOŠ |
28 | UŽAS |