Nakon kupnje novog harda na njega sam instalirao Vistu dok je na starom hardu ostao XP i dual boot se pojavljuje normalno i rade oba os-a, sve 5. Ali, pošto mi više XP ne treba njegov disk sam htio očistiti i staviti ga u vanjsko kućište iliti ladicu. Problem je što ga ne mogu formatirati iz viste, a još je veći problem to što ako ga odspojim vista se neće pokrenuti tj. ništa se neće pokrenuti, komp ne nalazi nikakav boot disk. Moje pitanje je kako da imam vistu bez tog starog diska, je li moguće da je vista nekako nepovratno vezana uz njega?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nakon kupnje novog harda na njega sam instalirao Vistu dok je na starom hardu ostao XP i dual boot se pojavljuje normalno i rade oba os-a, sve 5. Ali, pošto mi više XP ne treba njegov disk sam htio očistiti i staviti ga u vanjsko kućište iliti ladicu. Problem je što ga ne mogu formatirati iz viste, a još je veći problem to što ako ga odspojim vista se neće pokrenuti tj. ništa se neće pokrenuti, komp ne nalazi nikakav boot disk. Moje pitanje je kako da imam vistu bez tog starog diska, je li moguće da je vista nekako nepovratno vezana uz njega?
Maka show list, bez rezultata.
Dok mi se ovo nije desilo bija san prilično siguran da mi vista nema ništa s tin diskon, al ovo me baš bunu. Ovaj c disk je u computeru označen sa onin logon od windowsa i sve...
Doduše u disk managementu mu piše boot, page file, crash dump i primary partition. A ovom drugom piše system, active i primary partition
Kada na jednom računalu imaš instalirano više verzija Windowsa, sustav svejedno boota samo s jednog diska. Budući da je XP bio instaliran prvi, a Vista naknadno, ona bez obzira što je instalirana na drugi hard disk, boota s onoga diska na kojem imaš instaliran XP.
Možeš pokušati slijedeće:
1. Izvadi hard disk na kojem je XP
2. Pri pokretanju računala odaberi da boota s CD-a i u njega ubaci DVD s Vistom
3. Nakon što si bootao Vistu s instalacijskog DVD-a odabereš jezične postavke i klikneš Next.
4. Odaberi Repair your computer
5. Odaberi svoj operativni sustav i klikni Next.
6. Otvorit će se System Recovery Options.
7. Klikni na Startup Repair.
U Visti klikni desni klik Computer, izaberi properties. Onda idi na advanced system settings. Klikni na settings pod startup and recovery i izaberi Microsoft Windows Vista kao default operating sistem. Takođe ako nećes da se pojavljuje izbornik sa operativnim sistemima , tj. da direktno ulazi u vistu , skini kvačicu sa time to display list of operating system. Javi je li pomoglo. Poz
Fala puno klimama, pokušat ću tako
@zoka, proba san to, nije pomoglo, al fala svejedno
Pokušaj to da uradiš iz xp-a, pošto je on ipak trenutno defaultni os. Znači da prebaciš da je Vista default
Aha, pardon nisan skužija odmah. To ako upali je ipak malo jednostavnije nego repair. Ajde da vidimo
Kada na jednom računalu imaš instalirano više verzija Windowsa, sustav svejedno boota samo s jednog diska. Budući da je XP bio instaliran prvi, a Vista naknadno, ona bez obzira što je instalirana na drugi hard disk, boota s onoga diska na kojem imaš instaliran XP.
Možeš pokušati slijedeće:
1. Izvadi hard disk na kojem je XP
2. Pri pokretanju računala odaberi da boota s CD-a i u njega ubaci DVD s Vistom
3. Nakon što si bootao Vistu s instalacijskog DVD-a odabereš jezične postavke i klikneš Next.
4. Odaberi Repair your computer
5. Odaberi svoj operativni sustav i klikni Next.
6. Otvorit će se System Recovery Options.
7. Klikni na Startup Repair.
Ako si uradio Startup Repair, hoće li bootati s hard diska ako izvadiš Vistin DVD iz računala?
Ne, ako ga izvadim, ponovo je ista stvar, ne boota ništa