Dobio sam s novom instalacijom windowsa samo local disk (C).Mene zanima da li mogu kako napraviti i local disk(D) da si tamo pohranim igre,glazbu i dr. ,pa ako mi se bude rušio windows da ne ostanem bez tih podataka jer bi onda formatirao samo local disk (C).Ako ko zna neka mi reče kako ili s pomoću kojeg programa!
Podjela diska
- poruka: 12
- |
- čitano: 8.404
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Paragon Partition Manager je bolji
Partition Magic
OK.Jel' zna tko kak se to radi samo uz pomoć windowsa,ako ne onda ću se odlučit za program?!
Ja sam to radio sa Partition Magic ali, moram te upozoriti da ako nisi nikad to radio budeš pažljiv, jer sam si ja prvi put sve pobrisao!!
Danas kad bi birao, možda bi čak radije ponovo instalirao win pa pri instalaciji postavio particije!!
Dobro valjda nezna.
I koji je po vama najbolji od tih?
Za koji je večina taj ću i uzet.
Paragon Partition Manager u 2 koraka napravis partiuju jako je lagan za koristenje nije kompliciran
pa kad ideš instalirat windows samo stisni create new partipation
i odredi koliko ćeš gigabajti i normalno instaliraj windows do kraja
Inače ima i opcija u Windowsima(Vista) za proširivanje diska, neznam sad koliko je to sigurno i kako to radi jer na nekim kompovima je to zasijenjeno (nisam našao baš dobro objašnjenje zašto je to tako, ali kao zato jer se neki fileovi trenutno na disku koriste, pa nije moguće koristiti opciju)
Odeš u Control Panel -> Administrative tools -> Computer Managment -> Disk Managment
Odabereš particiju koju želiš modificirati. Desni klik i imaš opciju SHRINK. Nakon toga SHRINK-aš si particiju za prostor koji želiš da ti bude druga particija. Nakon toga procesa imaš nealocirani prostor diska koji tada možeš pretvoriti u particiju. Neznam dal to bude radilo kak spada, ali trebalo bi....
P.S. inače Paragon Partition Manager je najbolji kaj se toga tiče... Koristil sam ih dosta i on se pokazao kao najsigurniji (čak mi je i jednom nestalo struje prilikom prčkanja po particijama i nije obrisao sve podatke)
napravis novu instalaciju windowsa i prije nego pocnes instalaciju sustava imas opciju creiranje odnosno podjelje HDD mozes napravit 2-3 ili vise particije ovisno koliki ti je kapacitet HDD .
Već imam Windowsa XP. Znam da se pri instalaciji može opredjelit ali ja ne želim reinstalirat win nego napravit local disk(D).
Hvala svima,mislim da ću uzet Paragon Partition Manager