Disk usage na windows 10 velik

poruka: 7
|
čitano: 1.195
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Skenirano sa malwarebytes, sa avg, pogledani procesi i sve stima. Nema page file-a. Jedino je aktivnost diska od 0 do 20% kad je u idle. Slika u prilogu.

Jesam nesto pokupio pa ne mogu nac ili je to postalo normalno. Na drugom pc-u je disk usage od 0 do 2% kad je u idle.

mihi
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.7.2025 0:07 (mihi999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: Disk usage na windows 10 velik
Možda windowsi rade indexiranje u pozadini?
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.7.2025 0:11 (struja1911).
15 godina

Za čistit gamad nema bolje nego Rogue killer ....

Moj PC  
1 0 hvala 2
13 mjeseci

Pogledaj u resource monitor (stisni onaj plavi tekst ispod) koji ti proces to drlja..

127.0.0.1
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
Re: Disk usage na windows 10 velik
mihi999 kaže...

Skenirano sa malwarebytes, sa avg, pogledani procesi i sve stima. Nema page file-a. Jedino je aktivnost diska od 0 do 20% kad je u idle. Slika u prilogu.

Jesam nesto pokupio pa ne mogu nac ili je to postalo normalno. Na drugom pc-u je disk usage od 0 do 2% kad je u idle.

-prvo teorije.. :)

-prva, teoretski, kad računalo ne radi ništa.. idla, tad ne bi trebalo raditi.. no radi, jer je multitasking os, paralelni servisi, stotine.. koji uvjek nešto rade + pogotovo kad trigger-idling nešto pokreće upravo tako kad računalo ne radi, što je logično.. jednako se tako odvozi smeće noću itd..

-teorija 2. .. stalno nešto radi, ne samo automatika ažuriranja, provjere virusa, indexacije.. radi svaki sys-proces i svaka app koju si instalirao.. kao i moguć malware, pri čemu je sve to soft, samo ga drugačije nazovemo, tj malware je nešto što ne želiš, ali možda mimikrijom-varkom izgleda kao nešto što želiš.. do klasičnih virusa koji skoro da ne postoje.. no realnije je da to radi sasvim legitiman proces, no tu počinje realnost i različitost računala-softa-juzera .. tj sve što imaš instalirano, sav soft, sve postavke.. odbacimo sad virus-malware kao nešto skriveno ili teorestki nevidljivo ako za to nemamo lijek, tj da antivirus to riješava već bi riješio-blokirao i tad bi to bilo eliminirano, a ako ne riješava, tad je beskorisno skenirati ili misliti što ako je.. tj kao da nam se približava kamičak iz svemira, ne možemo se izmaknuti.. dok nemamo antivirus koji to riješava, tj odgovor-fix do tad nam ništa ne znači potvrda da je malware osim što tad znamo objašnjenje i ne moramo tražiti dalje.. no to odbacimo za sad..

-sve što imaš instalirano, drivere, jer i oni imaju npr ažuriranje, ovisno o postavkama i što sve instaliraš, a tu je već razlika čak kad imamo identično računalo s identičnim osom.. tj već tu počinju razlike koje ovise o juzeru, što si instalirao, koju vezriju, što sve ili što nisi i kako je podešeno.. i to vrijedi za sav soft, od osa nadalje, bilo koja igra-apps, ažuriranja ili neka funkcija kao što je antivirus-skeniranje ili indexiranje pri čemu npr win indexira fileove kako bi ih brže našao kad zatražiš.. a isto može radiiti neki media player za video, glazbu, prikaz slika.. odnosno već različite postavke traženja, kao što ima os ili browser, pa ako ti je uključen npr chrome tad će on nešto stalno čačkati, dok unazad nešto dana gura i gemini indexiranje tvojih slika kako bi poboljšao tvoje iskustvo i užitak korištenja kako barem kažu u guranju pamfleta na koji pristaneš.. no možda si zato izabran sretnik kojem će oni pregledati slike i ako su im zanimljive iskoristiti, ako je piraterija-terorizam-pedofilija tad još više ili ako si politički izložena osoba kao kimilčung ili trumpek.. pa do tog da možda printer traži boju koju želi naručiti, da možda seedaš torrent koji si skinuo, da .. pa i da je sasvim nevezano za soft-juzera, npr kvar diska (ssd-drive-storage kolokvijalno 'disk') koji tad radi realokacije-chking kompletnog sadržaja a ovisno o količini fileova i slobodnom mjestu kao i ostatku prekida-rada-idlanja možda nikad ne dovrši, jer istovremeno može biti bezbroj taskova, tempova, browsera, indexa.. svega.. tj moguće je i sinergijski-kumulativno da svaki od tih dijelova nije sam uzrok nego zajedno, kao prevelik teret-promjena koja se tad beskonačno ponavlja ili naprosto greška-kvar, pa i interne logike, npr zaštita-enkripcija i interni rad čipa-kontrolera nad kojim nemaš utjecaj kao juzer pa ni os.. osim npr poslati naredbu za trim i sl. .. 

teorija treća... ili kako se od beskonačnog mogućeg izvora problema pronađe konkretan? pa ako ne ide redom sve, tad kreneš obrnuto, eliminacijom, tj svaki labirint možeš riješavati s dvije strane a sistematikom ideš redom, što osigura da ćeš kad-tad doći do odgovora-uzroka i tad ga možda riješiti-popraviti.. no može jednako biti beskonačno... to opet kao juzer moraš sam procjeniti, kao kad ti je sila na wc.. to znaš samo ti kao što ćeš snositi posljedice :) ..

-no, ili ideš redom od početka, ili kraja.. no ideš redom-sistematikom.. i tad ćeš možda pronaći uzrok..

-eliminacija je suprotna metoda, mada se na kraju svede na isto.. tj ako ne možeš sve-redom, tad ostaje eliminacija bilo kojeg dijela, recimo hw.. pa disk testiraš na drugom računalu, ako je isto, tad je možda problem u disku, ako je različito tad je razlika u ostatku, ne u disku.. tj tad je u ostatku računala odgovor-uzrok i ako to ponoviš sa ostalim komponentama tad otkriješ u kojoj je uzrok.. no to je hw, sve ostalo je sw, pri čemu je ovo češće-vjerojatnije sw uzrok, pa čak i legitiman-normalan, kao stvar postavke nekog softa kao torrenta ili indexacije.. a to ne možeš samo ubosti u drugo ispravno računalo, jer je tamo drugi os, soft-kombinacija, .. tj soft moraš provjeriti na način da ono što imaš-koristiš otvoriš-pogledaš, prođeš kroz postavke-menije.. i možda nađeš što to radi, npr defrag diska ili scan antivirusa.. a to su taskovi koji ako su zadani izvršavat će se beskonačno-ponavljajući dok ne završe-obave zadano.. glupi calculator koji dobije naredbu i radi dok ne dobije drugačiju ili obavi posao.. ili ckrne-kvar pri čemu defrag nikad ne mora biti obavljen jer može konstatno nešto mijenjati stanje, npr zapisi-logovi-tempovi.. koji stalno rade, kao i npr dva 'ista' programa koji dobiju isti posao, no rad jednog mijenja ono što radi drugi, kao da jedna osoba trpa u kantu a druga vadi.. dva defraga ili antivirusa .. ili neki alat-util koji nešto radi s diskom, provjera temperature, pa do raznih 'optimizatora' koji obećaju ubrzanje no to je navlakuša, npr CC koji je prije nešto godina imao i malware dio.. npr dio opcija gdje uključiš brisanje nekog temp-smeća.. zvuči logično, no tempovi se stvaraju s razlogom, kao i keširanje-indexiranje. pa ako obrišeš keš, tad ona app koja ga traži opet kreira, jedan briše drugi piše, beskonačno.. duplo, tad umjesto ubrzanja dobiješ usporenje, jer se neke stvari moraju re-kreirati, npr sve ikone u menijima kao start.. i ako obrišeš os ih ponovo kreira, tj da su razbacane po mediju-disku kao što su dodavane-kreirane-instalirane, tad bi os za prikaz menija morao učitavati stotine fileova po raznim diskovima-pathovima.. i tek tad bi mogao prikazati startmeni.. a to bi bilo sporo, pa sys kreira temp-file u kojem su keširane te ikone i prikaže ih brže-trenutno.. brisanje tog keša je suprotno ubrzanju, usporenje jer se mora rekreirati.. a to optimizatori ili alati nude, tj nude sve, dok juzer mora znati što treba i kako se koristi, kao što moraš znati koje gorivo točiš u auto ili što si popio-pojeo da se ne otruješ ili ubodeš vilicu u oko.. onak, neke stvari juzer mora znati, a ne može sve.. dok reklame naravno govore idilično kao i malware..

-npr ako je trigger automatike koji nešto obavlja,.. npr defrag, tad napravi defrag, odradi ga jednom do kraja i tad ako je to bit će vidljiv kraj-pad idlanja.. isto za ažuriranja ili antivirus-skeniranje.. za ostale, ovisi što imaš instalirano, postavke i tvoje želje ili potrebe.. npr ako želiš seedati torrent ili rudariti bc ili otkrivati radio signal seti-ja.. možda imaš media server, možda daješ pristup tv-playeru, možda shareanjem s tvojeg win računala ostala iz mreže koriste dowlnoadano za ažuriranje pa mu pristupaju itd.. tj previše teoretskih razlika i mogućnosit da bi ih nabrojali ili samo 'generalno' što u pravilu ne pomaže.. nego 'moraš nekako osjetiti' .. ono što bi moglo biti, gdje.. kao što si u opisu problema dao prikaz taskmanagera-diska i opis rada 0-20%.. što znači da barem znaš opisati dio, neki juzeri ni to ne znaju.. pa je teško imati generalni odgovor, sve što imaš od softa i sve postavke koje se nude mogu biti uzrok .. i ne mora biti jedan, kao problem ili kvar, može biti dva-više.. tj ako nađeš jedan ne znači da drugog nema kao i to da možda suma-zajedno tek postane vidljivo s ostalim taskovima, pa ako bilo što eliminiraš može prividno nestati i problem a kad se ponovo uključi ponovi se i rad u idlanju.. tj dok je formula ista, dat će iste rezultate.. i tom logikom kao i eliminacijom pokušaš doći do ideje gdje je odgovor ili gdje nije, kao neki 'čvršći temel' od kud krenuti..

-npr boot s nekog live medija, eliminira se soft utjecaj ili malware i sl. .. pa ako je u hw, tad će možda raditi jednako i tad je zaključak da je uzrok u hw, ali ne mora, jer tad se ne koriste svi fičeri-driveri pa je možda tad nevidljivo.. tj samo ako je isto nešto možemo zaključiti, ako tad radi normalno ne možemo eliminirati hw kao uzrok, no recimo da je i to ok za početak.. i da je takav 'test' vjerojatno beskoristan tj da je uzrok 99% soft-ostalo.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 mjeseci

Hvala na iscrpnom odgovoru kolega iHush..

Mislim da može početi od toga da pogleda u resource monitor koji proces mu forsa disk da non.stop radi. 

Tamo to 100% piše, pa nek onda googla proces i vidi u čemu je riječ.

Ako nije legitiman proces onda je malware.

Svai proces ima svoje ime, bio on pokrenut preko schedulera ili direktno. Tu nek' traži krivca.

Na taj način sam ja otklonio sve probleme do sada..bilo CPU, RAM, disk ili mreža..vrlo korisna stvar.

Mene osobno najviše muči stvar koju nikako riješiti, a to je da mrdanje miša po desktopu povećava CPU do 10% bez da išta stisneš ili pokreneš.

Dok ga drmusaš, raste CPU, ako imaš malkice veći DPI ili polling. Stari Windows bug na relaciji hardver-drajver-softver.

No, što je tu je.

127.0.0.1
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina

Evo rjeseno. 

Imam simplewall koji koristim za blokiranje aplikacija koje se zele spojiti na internet. Nakon update-a blokirao mi je servise i nasto je bootloop: ssd--konekcija na internet te mi je time stalno rastao usage diska.

Sad je sve opet ok, znaci nikakav malware nego user error.

mihi
Moj PC  
2 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice