Z87 Exstreme 4 ~1400kn, ista cijena kao moja Z68 Exstreme 4 prije 3god.. od hvalevrijednih novosti jedino malo bolja onboard zvučna kartica, nisam oduševljen a ni razočaran..
ja sam mislio uzet i5 3570k i sad su izasli novi procesori.sta vi kazete sta je bolje? koliko vidim haswell je skuplji nekih 300 kuna s tim da jos nema ploča a za ivy imaju ploče kakve oćeš i to ploča na kojima su isprvljene dječije bolest(revb,2 itd itd)
Ja bi vjerojatno išao na Haswella, osim ako ne naiđeš na neku dobru rabljenu ponudu. Novi i5 4670k je svega 200kn skuplji od i5-3570k, a ploče bi trebale biti tu negdje po cijeni, mrvicu skuplje, al opet do 1000kn će se vjerujem dati naći neka poštena ploča.
Ako ćeš novo onda Haswell, moja preporuka.
Je. Intel židovski dere i dalje. Izbaci novi CPU koji je brži od starog onliko koliko krokodil leti ALI moraš kupit novu ploču.
A pa to da, doslovno - i haswell je u izraelu projektiran, ne?
Pa da, to su doslovno židovska posla bez predrasuda.
Ja bi vjerojatno išao na Haswella, osim ako ne naiđeš na neku dobru rabljenu ponudu. Novi i5 4670k je svega 200kn skuplji od i5-3570k, a ploče bi trebale biti tu negdje po cijeni, mrvicu skuplje, al opet do 1000kn će se vjerujem dati naći neka poštena ploča.
Ako ćeš novo onda Haswell, moja preporuka.
bilo je nakakvih teksova i vezi napajanja i novog haswella. da haswell traži nešto jače i bolje napajanje.esad jel to bio čisti marketing ili je stvarno tako?
koji se manje grije?
nisam bas pratio pa neznam
Ma kupi si i5 3570K. U praksi i svakodnevnici prosječnog korisnika nema razlike između Ivy i Haswell-a. A to s napajanjima je izgleda više marketing, jel navodno sva normalna i ispravna napajanja će raditi kako treba.
zaboravio sam
imam mugen 2 rev1 i nabavio sam i scyte-a kit za 1155 ploču...e sad me zanima paše li to na 1150 socket?
nek uzme haswell, bar će imati matičnu koja će podržati sljedeću generaciju procesora
zanemarimo buduce nadogradnje .mislim da je ovo posljednja velika nadogradnja u sljedecih 5 godina jer igre igram minimalno a za ovo ostalo je sasvim ok
inače ovo kuoujem samo zbog coh-a 2 i rome 2 tw :)
opet haswell. i5 3570k je osjetno jeftiniji jedino u ex digitalu, dok je u ostalim dučanima razlika između 3570k i 4670k 100kn. a zašto ne ići na novo i nešto malo bolje
a što se tiče zagrijavanja?
i još mi samo reci paše li kit za hladnjak sa 1155 na 1150 socket?
a što se tiče zagrijavanja?
i još mi samo reci paše li kit za hladnjak sa 1155 na 1150 socket?
Po treci put u 2 strane topica: Da!
bilo je nakakvih teksova i vezi napajanja i novog haswella. da haswell traži nešto jače i bolje napajanje.esad jel to bio čisti marketing ili je stvarno tako?
koji se manje grije?
nisam bas pratio pa neznam
Ne traže jača napajanja, dapače, Haswell čak i nešto manje troši nego Ivy. Jedino možda neće pasati sa nekom napajanjima to da nećeš moći uključit u UEFI-u power saving mod kad pošalješ komp u sleep ili hibernaciju. Ali to je totalno nebitno.
Griju se otprilike podjednako, isto tako i overclockiraju. Ali treba uzet u obzir da je Haswell na istom taktu ugrubo oko 10% brži, tako da mu treba manji takt nego Ivy-u da bi imali iste performanse.
Najpametnije ti je ovako:
Ako ćeš uzimat novo iz dućana onda definitivno Haswell, mrvicu skuplji a nudi novi socket, bolje performanse, mogućnost da za godinu dana uvališ Broadwell..
Na i5-3570k odeš jedino ako nađeš povoljno rabljeno pa ti se svakako isplati uštedjeti nekih 1000kn na ploču i proc u odnosu na cijenu i5-4670k + ploča.
Eto koga zanima evo nekih testova, one famozne Intel Haswell HD 5200 Iris Pro grafe koja se nalazi samo na Mobilnim Haswell procesorima znači BGA pakovanje zalemljeno za matičnu ploču.Ko ima problema s tlakom nek ne gleda cijene, navedenih predstavljenih Haswell Mobilnih procesora sa HD 5200 grafom.Kratko i jasno omjer performansi i cijene je grozan, i to blago rečeno i šokiranje je zagarantirano dakle jedan model proca košta 470 dolara a drugi košta 650dolara.
http://www.anandtech.com/show/6993/intel-iris-pro-5200-graphics-review-core-i74950hq-tested
Usput treba napomenut nešto vrlo bitno, TDP vrjednosti Mobilnih procesora su vrlo bitne u ovoj usporedbi dakle ovo šta sam zaokružil. AMD A10-4600M Trinity APU, je prošlogodišnji najači Trinity APU Laptop čip a njega su stavili u test jer najnoviji Richland APU Mobile još nije izašo bude za par dana.No kad i izađe Richland APU ili Trinity APU 2.0 Mobile, ovi AMD APU procesori zapravo nisu uopče konkurencja Haswell procesorima.Glavna konkurencija Haswell Desktop ili Mobile procesorima, su buduči Kaveri APU modeli bilo Desktop ili u Mobilnim verzijama.
Joj da skoro sam zaboravil, Trinity APU Mobile A10-4600M košta 180 dolara onako za neku usporedbu uloženo=performanse.
Kak se vidi Anandtech je u ovaj test grafičkih performansi zamješal i Desktop verzije procesora sa grafičkom jezgrom.No to baš i nema praviše smisla ali nebitno sad, tu su ubacili i Desktop Trinity APU A10-5800K od 100W TDP-a usput taj proc košta 130 dolara.
Ova dva i7 Haswell Mobila proca sa HD 5200, nisu jedini modeli koji če bit predstavljeni bit če i nešto jeftinijih modela kaj drugo.No kad se sve zbroji i oduzme, ono kaj sam rekel na prošloj stranici o HD 5200 to je to. Znači šokantno preskupo i totalno promašeno, koje su to cijene jezuš kristuš s obzirom na grafičke performanse i ulozenu lovu normalno.
Ovaj treči predstavljeni i7 Haswell mobilni proc sa Intel HD 4600, košta čak 100 dolara manje jer je ta grafa tolko jeftinija od HD 5200 kaj drugo.
Zanima li ikog Haswell onboard grafika osim ramboxa? Za ono šta je namjenjena radi predobro a u high end laptopima svejedno ce se koristi i nvidia mobile gpu chip za dodatne preformanse (aka Switchable Graphics)
@Rambox: apu apu apu apu apu apu apu apu apu apu apu apu apu apu apu apu...kaj drugo, fučkaj ga
Mene i ovako ne zanima taj haswell, samo šminkanje ivy-a i razbijeno 5 zubi da se ne može prodati na stare ploče.
Zanima li ikog Haswell onboard grafika osim ramboxa? Za ono šta je namjenjena radi predobro a u high end laptopima svejedno ce se koristi i nvidia mobile gpu chip za dodatne preformanse (aka Switchable Graphics)
Sve zapravo ovisi o namjeni prijenosnog računala.
Ako se lap koristi kao moćno prijenosno računalo uglavnom spojeno na punjač, npr. poslovnjaci za kuća/posao rutu, onda će ovakva konfiguracija biti i više nego dobra. Vrlo brz proc i dobra grafika, koja se može odabrati ovisno o potrebama (HD5200/HD5000/HD4600).
Za nekoga tko koristi laptop kao gaming stroj, te je spreman uložiti veći iznos, da, diskretna grafa će itekako biti bolja opcija - kojoj nije bitno trajanje baterije pri žešćem gamingu, jer je uglavnom u tim situacijama lap spojen na adapter.
Osobno mi se nekako čini da je najveći pomak napravljen na ULV platformama (poput i7-4650/4550U, HD5000 i slabijih modela) koja je vrlo kompaktna te ima TDP od 15W. Čini se da će ovdje biti najveći pomak na području ULV prijenosnika i tableta.
Usput nismo spomenuli i i7-4770R (HD5200) onboard BGA verziju, koja bi mogla biti vrlo dobra baza za izuzetno kompaktnu, moćnu i hladnu HTPC/Browse/Workstation (i povremenu low profile gaming) mašinu. Pogotovo s obzirom na TDP čipa od 65W.
Usput, nije naodmet za spomenuti kako brzina integrirane grafike, izuzetno ovisi o brzini RAM-a tj. postavljenoj frekvenciji. Drugim riječima, porastom frekvencije iznad 1866 MHz se osjetno mijenja i framerate u benchmarcima.
@Rambox: apu apu apu apu apu apu apu apu apu apu apu apu apu apu apu apu...kaj drugo, fučkaj ga
Kaj ne vidiš da je to test i prikaz, kolko performansi dobiš za određenu lovu a tu je ta Intel grafa HD 5200 grozota to sigurno s obzirom kolko košta.Kaj se tiče AMD APU-a tak je kako je on je danas svepristuan i to s dobrim razlogom.Eto ti recimo PS4 i Xbox u praksi, uostalom najači Haswell Mobilni proc/HD 5200 Iris Pro če koštat znatno više od Sony PS4 pa ti dalje procjeni šta je grozno jezuš kristuš preskupo.
- Sony PS4 očekivana cijena oko 500 dolara
- i7 4950HQ 650 dolara, a di je još cijena ostalih djelova za neki Laptop visoke klase
Jednostavno ne shvačaš činjenice, HD 5200 jel strahovito preskupa jer samo poskupljuje neki Haswell proc a za neko igranje igrica je niko neče realno niti koristit.Niti jedan upučen korisnik neče koristit HD 5200, u recimo nekom HTPC kompu/Mini-Itx matična jer je HD 5200 duplo skuplja u odnosu na HD 4600.
Sad postaje vrlo očito u praksi, zašto se Intel več prije nije pohvalio sa HD 5200 Iris Pro performansama.U praksi se nemaju s čime niti pohvalit, i da opet treba napomenut cijena HD 5200 je nebuloza prve klase omjer cijena=grafičke performanse je živi užas.
Ne branim Intel, to je sve mućka đubrad, kao i AMD - zato jer usprkos FX-ovima, APU-ima i to što ugrađaju u nove konzole, nisu u stanju natjerati Intel da izbace novi proizvod koji je drastično bolji od prethodnog uz manju cijenu od prethodnika. Gdje je tu konkurencija?
Ali ajde gledaj ovako: prodaja im ide jako dobro, konkurencija ih ne hebe ni 5%.
Zašto bi mijenjali svoju politiku? Ispunjavaju osnovni cilj poduzeća - ubiru stotine milijuna prihoda. Misliš da njih dira što ti i tebi slični na raznim forumima baca neke činjenice o isplativosti? Da imam novaca uzeo bi proc od 5000 kn, pošto nemam za takav luksuz, uzeo sam 3770K. Da nisam imao 2.500 pri kupovini proca, uzeo bi FX i gotovo.
Kao da vam je krivo jer netko ima i5 / i7, a vi niste u mogućnosti ili ne želite pa sad ajmo o isplativosti, o nevažnosti potrošnje - mlatite po 2,3 ista argumenta u bilo kojoj temi i očekujete da vas tko shvati ozbiljno?
Čovječe, pogledaj oko sebe, ljudi svaki dan bacaju po 30 kn na cigarete - ideš li njima pričati kako im je to neisplativo, kako truju sebe, kako si mogu uštedjeti i za mjesec-dva kupiti FX 8320?
Ideš li kod Keruma na vrata i govoriš mu da je sinov BMW perverzija koja mu ne treba, može mu savršeno poslužiti jedan 1.2 Polo ili Clio?
Ideš li ljudima koji piju sok govoriti da im to ne treba, da ih deblja, da piju vodu zato jer ima 0 kcal i jer je besplatna?
Imas ovdje domacu recenziju te ploce: http://www.pcekspert.com/articles/1055.html
Imas ovdje domacu recenziju te ploce: http://www.pcekspert.com/articles/1055.html
E to idem sad pogledati, a ne gledam baš naše domaće recenzije, ili uvijek kasno izađu, ili nekako loše zna biti odrađeno.
ali možda promjenim mišljenje, nikad se ne zna
Pozdrav, evo da ne otvatam temu za intel i5 4670k pitat ću tu.
Ukratlo, slažem konfiguraciju pa se polako inforimiram o svakoj komponenti.. Namjena kompa za sad nije ništa posebno (filmovi, igrica), krećem na faks ove godine pa će mi trebati bolji komp.
Čitajući sam odlučio da mi je najbolje uzeti Intel i5 4670k. Pročitao sam da je Haswell malo bolji od Ivy Bridgea, al pošto novo uzimam mislim da je bolje da Haswell uzmem. Vidio sam da mi treba za Haswell matična ploča sa socketom 1150, al o tome ću u nekoj drugoj temi.. Treba li osim toga (matične) još išta uzet u obzir?
Uglavnom zanimaju me vaša mišljenja o tome procesoru, nemam neki limit što se tiče cijene, al mislim da mi je ipak 4770k prejak s obzirom na moje potrebe..
Ne treba, jedino treba provjeriti još oko napajanja ali mislim da su to samo nasrali bezveze. Jel kupuješ komplet novo kućište ?? Što se tiče ploče, ako nisi žešći overclocker ili ne misliš slagati 2 grafe, onda ti je bacanje novaca dati za ploču više od 700 - 800kn. Isto tako ako nemaš nikave želje clockati onda ti ne treba K procesor ( oni su za clockanje ), nego i5 4670 non K.

Ne treba, jedino treba provjeriti još oko napajanja ali mislim da su to samo nasrali bezveze. Jel kupuješ koplet novo kućište ?? Što se tiče ploče, ako nisi žešći overclocker ili ne misliš slagati 2 grafe, onda ti je bacanje novaca dati za ploču više od 700 - 800kn. Isto tako ako nemaš nikave želje clockati onda ti ne treba K procesor ( oni su za clockanje ), nego i5 4670 non K.
Da komplet novo. Neću uopće overclockati, nisam znao šta znači ovo k al gledam svi stavljaju pa i ja stavio Znači samo u tome je razlika 4670k i 4670? Ne mislim slagat dvije grafičke, znači do 800kn je tvoj savjet? Raspitat ću se u drugoj temi za matičnu.. Pošto neznam ništa o njima.
Apsolutno nikakve koristi ti nećeš imati ako uzmeš ploču od 1500 kn u usporedbi sa nekom dobrom prosječnom od 700 - 800 kn kad se ne baviš time u smislu što to rade entuzijasti. Ne treba ti K, identični su samo što K ima otključan množitelj a to služi samo i isključivo za clockanje.
Apsolutno nikakve koristi ti nećeš imati ako uzmeš ploču od 1500 kn u usporedbi sa nekom dobrom prosječnom od 700 - 800 kn kad se ne baviš time u smislu što to rade entuzijasti. Ne treba ti K, identični su samo što K ima otključan množitelj a to služi samo i isključivo za clockanje.
Onda mi definitivno neće trebati k, al gledam razlika je 150kn.. Pa ću se još malo dvojiti :) A za matičnu ću onda max. 1000kn dat.