Ubuntu Mobile

poruka: 20
|
čitano: 4.310
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Ubuntu Mobile

Canonical je najavio izlazak Ubuntu Mobile distribucije, posebno namjenjenu za MID računala.

http://www.ubuntu.com/products/mobile

Vjerujem kako će linux zauzeti najveći postotak na svim minijaturnim prijenosnim računalima, kao što je EeePC i hrpa sličnih što naviru...

- Hrvatski linux portal - www.linuxzasve.com

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Ubuntu Mobile
ambivalent kaže...

Canonical je najavio izlazak Ubuntu Mobile distribucije, posebno namjenjenu za MID računala.

http://www.ubuntu.com/products/mobile

Vjerujem kako će linux zauzeti najveći postotak na svim minijaturnim prijenosnim računalima, kao što je EeePC i hrpa sličnih što naviru...

A ja vjerujem da se varaš. Pogledaj koliko je ljudi instaliralo XP na Eee PC, i sad će iduću verziju prodava sa XP-om.
Ljudi koji oće instaliravati dodatne aplikacije će se većinom odlučiti za Windblowse jer im se ne da gnjaviti sa Linuxom.
A da ne govorim koliko ima ručnih računala sa Windows Mobileom, i sa ostalim OS-ovima osim Windowsa i Linuxa.
17 godina
neaktivan
Ubuntu Mobile

Istina je da je dosta ljudi s EeePCem stavila XP, ali mislim da tu nije problem u linuxu, nego u tome da većina tih ljudi ne zna točno što je kupila. Računalo kao što je Eee nije napravljeno da se na njemu dižu full featured Windowsi, to ga samo nepotrebno sakati. Preveliki load timeovi, premalo mjesta za išta osim samog OSa, a i to je upitno ... To je jednostavno krivo. Microsoft barem za sada ne pokazuje nikakav interes da izda nekakav OS u tom segmentu, tako da  jedini pravi izbor, za one koji su svjesni ograničenja njihovog uređaja, nekakav Linux. Iz iskustva znam da su takve distribucije jednostavne, i nikome ne treba nikakvo vrijeme prilagođavanja, barem ne veće nego pri kupnji novog TV prijamnika ili MP3 playera (mobiteli su kompliciraniji). Konfiguriranja su obično potpuno nepotrebna, tako da jedini razlog "molestanja" takvog računala može biti ljudska taština.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Slažem se da je XP previše spor i nije baš potreban na Eee PC-ju za njegovo tipično korištenje, ali ako nekome trebaju dodatne aplikacije, onda je logično da će instalirati XP da bi mogao instalirati svoje omiljene aplikacije.

17 godina
neaktivan
Enkidu kaže...

Slažem se da je XP previše spor i nije baš potreban na Eee PC-ju za njegovo tipično korištenje, ali ako nekome trebaju dodatne aplikacije, onda je logično da će instalirati XP da bi mogao instalirati svoje omiljene aplikacije.

A koje bi to bile "omiljene" aplikacije? AutoCAD ili Dreamweaver možda? Zna se dobro koja je namjena Eee PC-a a znaju to i oni koji su ga kupili...

- Hrvatski linux portal - www.linuxzasve.com | Blog - ivanwp.wordpress.com
17 godina
neaktivan
ili mozda winamp:D joj daj, windowsi trenutno nemaju kaj traziti na mid uredajima. isto ko i linux na racunalima ljudi koji misle da su super jer imaju 12 godina i hoce nekaj novo i kul tipa compiz fusion.
17 godina
neaktivan
ambivalent kaže...
 A koje bi to bile "omiljene" aplikacije? AutoCAD ili Dreamweaver možda? Zna se dobro koja je namjena Eee PC-a a znaju to i oni koji su ga kupili...

Bilo koje aplikacije, npr. neki image viewer ili audio player ili video player koji ne radi na Linuxu, a ljudi se ne žele prilagođavati ekvivalentnoj novoj aplikaciji.

devil kaže...
ili mozda winamp:D joj daj, windowsi trenutno nemaju kaj traziti na mid uredajima. isto ko i linux na racunalima ljudi koji misle da su super jer imaju 12 godina i hoce nekaj novo i kul tipa compiz fusion.

Ajme, daj nemoj opet sa tim debilnim argumentom : "Oooh, ja imam Linux pa sam prosvijetljen i pametniji od svih koji još nisu ugledali Svjetlo".
Već smo u jednom threadu ovdje (ili negdje drugo, nisam više siguran) imali takvu raspravu. A zaključak je bio da je Linux samo jedan od brojnih OS-ova sa prednostima i manama kao i svi ostali.
A jedna od prednosti Windowsa je što na njemu radi najviše aplikacija koje većina ljudi koristi, i to je glavni motiv za instaliranje XP-a na Eee PC i bilo šta slično.
Ja osobno ne bih instaliravao XP jer mi je sa takvim uređajem primarno brzo dizanje. Ali bih isto volio da mogu koristiti Windows aplikacije.
Nego da se vratimo na temu :

ambivalent kaže...

Zašto onda već nije ? Linux i Windows Mobile već dugo postoje... Daj to pojasni ?
Napredak hardvera ručnih računala prije mijenja balans u korist Windowsa nego protiv...

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.4.2008 16:17 (Enkidu).
17 godina
neaktivan
krivo si me shvatil. hocu reci da je windows predivan os i da linux nije za one kojima netreba. samo o tome pricam. da se hocu igrat nebi nikad ni pomislil na linux.
ali windows nece imati mogucnost podesavanja ko opern source sustavi. i da, linux je samo jos jedan os sa mnogim manama ali i brojnim predonstima. isto ko i win. samo linux je "otkljucan" za one koji s tim znaju radit i s tim si ubrzat rad i poboljsat produktivnost. i srediti mid ureaje da izvlace maximum iz sebe. to windows nece moci sve dok ne otvore kod. a to nece napraviti tak da... pijr sam svima govoril da predu na linux, sad govorim svima da ostanu na windowsima;) ali mene windows niakd vise nece vidjet.
17 godina
neaktivan
Enkidu kaže...
Napredak hardvera ručnih računala prije mijenja balans u korist Windowsa nego protiv...

Nije sve u hardveru. Linux je besplatan što dosta smanjuje cijenu samog računala, a zbog otvorenosti koda proizvođači imaju mogućnost prilagoditi softver hardveru a ne obrnuto. Da ne filozofiramo previše, vrijeme će pokazati svoje, nema smisla sada ulaziti u dublje rasprave.

- Hrvatski linux portal - www.linuxzasve.com | Blog - ivanwp.wordpress.com
17 godina
neaktivan

Priznajem prednost u cijeni, i ja mislim da je debilno zbog lijenosti plaćati XP kad ga moš besplatno naknadno instalirati (i poštenje je mogući motiv ali ovdje puno rijeđi), i prednost u prilagođavanju, ali pogledaj činjenice - ljudi opet žele Eee Pc (i ostale slične uređaje) sa XP-om bez obzira na to.

Ja bi na ručnom računalu rađe ima Linux zasad.

17 godina
protjeran
Enkidu kaže...

Priznajem prednost u cijeni, i ja mislim da je debilno zbog lijenosti plaćati XP kad ga moš besplatno naknadno instalirati (i poštenje je mogući motiv ali ovdje puno rijeđi), i prednost u prilagođavanju, ali pogledaj činjenice - ljudi opet žele Eee Pc (i ostale slične uređaje) sa XP-om bez obzira na to.

Ja bi na ručnom računalu rađe ima Linux zasad.

Ma Microsoft zasigurno sprema Win Mobile Edition koji ce preuzeti ulogu XP-a na ovom segmentu trzista. Nece se oni predati bez borbe. Linux svakako ima sanse da vlada ovim segmentom trzista.

Zlo i Naopako
17 godina
neaktivan
Ubuntu Mobile

xp RULZZZ

It*s our destiny

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ubuntu Mobile

Hm.... ja vec dugo pratim situaciju na tržištu mobitela, pocket pc-a.. Symbian i Windows mobile su tu dominantni, ali cini mi se da se u zadnje vrijeme mnogi okreću open source rješenjima (npr. google android - nevjerovatno je koliko je aplikacija i igara već u izradi za njega), a jos malo i bit ce par dobrih operativnih sustava koje proizvođači neće moći samo tako zanemariti. Treba imati na umu da se korištenjem takvog operativnog sustava dosta smanjuje cijena uređaja, a većina ljudi ne daje mnogo novca na takve stvari. Mislim da bi na tom tržištu linux trebao iskoristiti priliku, a uz dobro odigrane karte, potporu entuzijasta (koja uvijek bude ogromna) i par većih kompanija lako bi mogao zavladati. Nadam se da ce jednom doci taj dan.

CORE 2 DUO E4300 @ 1.8GHZ
2 GB RAM 667MHZ
ASUS 7300 GT @ 475/920
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Ubuntu Mobile

Ubuntu Mobile... Dream come true za Ubuntu-lovera poput mene Smijeh

Moja bffaad (best friend forever and a day) i ja smo napravili jedan forum na koji objavljujemo raznovrstan software koji smo mi sami napravili. Molim vas, drage Bug forumaše, da se pridružite našem društvu!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ubuntu Mobile

Jel zna ko mozda na kom hardveru bi se mobile mogao startati???

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Sk8eR kaže...

Jel zna ko mozda na kom hardveru bi se mobile mogao startati???

ma na svemu od danasnjih smartphonea do stolnih racunala, pitanje je jedino dostupnosti drivera

http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR
15 godina
neaktivan
Ubuntu Mobile

To je cool.....

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ubuntu Mobile

Jel se na mobitele moze instalirati kao npr. nokia N95???

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Sk8eR kaže...

Jel se na mobitele moze instalirati kao npr. nokia N95???

pa u teoriji da, linux se vrti na svom hardveru, ali morao bi napraviti drivere za specifican hardver u n95

http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR
16 godina
neaktivan
Dobra vijest,vjerujem da če moci da se pokrene na vecini današnjih pametnih mobitela.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice