Hosting kao Obrt ?

poruka: 11
|
čitano: 3.154
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Hosting kao Obrt ?

Lijep pozdrav svima.

Malo sam maštao o tome kako bi bilo lijepo imati vlastiti hosting pa sam se eto, krenio raspitivati.

Kako rad na crno ne dolazi u obzir odlučio sam pogledati stvari na "bijelo".

Pogledao sam razne mogućnosti (firma, d.d., d.o.o što je preskupo) te sam naletio na pojam "Obrt".

Skužio sam da ne treba početni kapital a da sama registracija košta petstotinjak kuna.

Sad me zanima, dali moja soba može biti "poslovni" prostor pošto će se sve i onako odvijati online.

Postoje li neke porezne olakšice za slabo profitne obrte?

Kako i dali je potrebno izdavati fiskalizirane račune preko interneta?

Dali se obrt može zatvoriti u bilo koje vrijeme?

Koliko je radnika potrebno?

Ovdje sam saznao neke informacije: http://portor.mingorp.hr/opcenito.htm

Unaprijed hvala na odgovorima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Hosting kao Obrt ?
Vkm996 kaže...

Sad me zanima, dali moja soba može biti "poslovni" prostor pošto će se sve i onako odvijati online.

Postoje li neke porezne olakšice za slabo profitne obrte?

Kako i dali je potrebno izdavati fiskalizirane račune preko interneta?

Dali se obrt može zatvoriti u bilo koje vrijeme?

Koliko je radnika potrebno?

Redom:

• Može.
  • Ne postoje za slabo profitne, ali svake godine imaš vladin "gospodarski impuls" gdje dijele poticaje za početnike i slično.
  • Ne ukoliko je plaćanje virmanom (na račun). Za kartično plaćanje treba - dakle treba ti Finin certifikat za to.
  • Da, nakon što se podmire sve tekuće obveze.
  • Minimalno 1, nositelj obrta (dakle ti), ali ne moraš nužno biti zaposlen tamo i isplaćivati si plaću

Moj savjet: napisati dobar poslovni plan, a za sve ostale detalje pravac u područnu Obrtničku komoru, oni će ti dati puno više informacija o svemu.

14 godina
neaktivan
Hosting kao Obrt ?

meni nije jasno kako se ti misliš baviti hostingom ako ti je već i registracija d.o.o.-a preskupa? A kupnja opreme, servera, storagea,ups-ova...itd. itd.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Duxy007 kaže...

meni nije jasno kako se ti misliš baviti hostingom ako ti je već i registracija d.o.o.-a preskupa? A kupnja opreme, servera, storagea,ups-ova...itd. itd.

reseller

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.6.2013 8:55 (TaG).
16 godina
Duxy007 kaže...

U Hrvatskoj i na Balkan-u ima možda 1 ili 2 d.o.o-a (plus.hr konkretno), sve ostalo je ili obrt ili na crno (85% ? ). Mislim da je bolje registrirati i Obrt nego kasnije "izjaloviti"... Pogotovo što na našem divnom Balkanu svi jedva čekaju da te prijave i gledaju svaki tvoj korak...

A nitko nije krenio sa 10 servera po 8core i 24gb rama. Prvo moram vidjeti kako će kreniti, koliko ću se angažirati oko reklame i slično. Prvo ću uzeti 2 servera u Njemačkoj pa budem vidio šta će i kako biti...

@izith hvala na odgovoru

13 godina
neaktivan

Nemoraš imati zaposlene. Ti kao vlasnik obrta sam sebi uplaćuješ doprinose, ali ne isplaćuješ plaću već je zaradu možeš dizati s računa obrta.

Najjeftinija solucija, odnosno najmanji troškovi poslovanja imaš ako otvoriš obrt na paušalno oporezivanje.

Ima par uvjeta za to:

Godišnji dohodak ti nesmije preći 149 000 kn, nemožeš biti u sustavu pdv-a i kao djelatnost nemožeš navesti ugostiteljstvo i trgovinu.

Troškovi poslovanja su ti sa paušalnim obrtom oko 16000kn godišnje.

Doprinose koje si uplaćuješ ti iznose 1054kn mjesečno, a paušalni porez oko 1500kn godišnje, koji ti naplaćuju kvartalno i još imaš par nameta oko 500kn godišnje. 

16 godina
Hosting kao Obrt ?

Vjerovatno ću odustati od ovog jer jednostavno ovo prelazi sva moja očekivanja ( u negativnom smislu )... Davati tolike poreze a "profit" mjesečno mi nebi prelazio 500tinjak kuna...

Treba se to olakšat i "pojeftinit" za internet "trgovanje"...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Hosting kao Obrt ?

Osim obrta imas i j.d.o.o. O tome se priča na veliko u proteklih godinu dana. Malo proguglaj o opcijama.

No ono što ti želim reci je da su troškovi poslovanja (bez obzira na koji oblik se odlučiš) daleko veći nego sto mislis.

Naime, od računovodstva, pa do raznoraznih spomeničkih renti, poreza ovakvih onakvih, doprinosi, mirovinsko, režije itd uglavnom ti dodje da se troškovi mjesečno (vrlo brzo) popnu i do par tisuca kn (cca 3.500 i više).

Ono što bi svi trebali mati na umu prije nego se uhvate bilo kakvog posla je to da bez obzira cime se bavili prvo trebate rijesiti svoje trziste (osim ako nemas dobre financijske mogucnosti da sve financiras prvih par mjeseci dok se ne probijes na trziste).

Mozes imati savrsenu ideju, odlicne cijene, ali ako se za tebe ne zna odn ako nemas trziste to ce biti jedno jako bolno iskustvo na kraju!

(neplacanje poreza dovodi recimo do nemogucnosti zatvaranja obrta, pa onda dolazi ovrha i sl).

Ovo pisem ne da te obeshrabrim, dapace, zelim ti puno uspjeha, vec pisem iz razloga sto sam puno puta vidio kako dobre ideje propadaju zbog lose obradjenog trzista :(

2 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Za firme imaš puno više nameta nego za obrt.

A ako otvoriš obrt na paušalno plaćanje, možeš sam voditi knjige, odnosno knjigu jer jedino moraš voditi knjigu prometa. 

16 godina
C_Davor kaže...

(neplacanje poreza dovodi recimo do nemogucnosti zatvaranja obrta, pa onda dolazi ovrha i sl).

Netocno.

Obrt se moze u bilo kojemu trenutku zatvoriti kako bi se sprijecilo generiranje novih troskova, no zatvaranje obrta ne oslobadja odgovornosti za dugove za koje obrtnik odgovara vlastitom imovinom.

Dakako, na postojece dugove obracunava se i nemala kamata.

Been there, done that! Nazalost :(

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
16 godina
Hosting kao Obrt ?

A postoji li neki drugi način otvaranja Hostinga? (A da je legalan)

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.6.2013 12:35 (Vkm996).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice