Trbusni misici

poruka: 145
|
čitano: 37.959
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
RE: Trbusni misici
Fearless kaže...

Nakon 3 godine gyma, mogu ti samo rec ovo: trbušne ne razvijaš vježbom, razvijaš ih u kuhinji.

Od svih odgovora i savjeta ovo je broj 1 (bez sarkazma).

GIS/GEO freak
14 godina
neaktivan
Trbusni misici

Dečki znam da je offtopic, ali moram vas pitati, ima li načina da nekako povecam svoju visinu? Imam 17 godina i visok sam 170 cm :( , shvaćate svi mi se u razredu rugaju zbog toga tako da mi je zasita tesko, evo počeo s vjezbanjem prije kakvih pola godine da malo popravim tjelesnu konstituciju. Bio kod endokrinologa (upitao za hormon rasta), ali tamo su me popljuvali, tj. rekli da ima puno nuspojava i da nema sanse da ce mi dati. Sad mene zanima zasto to onda drugi smiju dobiti, a ja ne? Situacija je ovakva: u 7. razu 160cm, sad sam 3. srednje i 170cm. Neki pak govore da ima onih koji kasnije od vrsnjaka uđu u pubertet. Jos nikad nisam imao nagli porast :/. Ako imate kakav savjet da se malo izduzim, samo recite, molim vas. Mozda kosarka, vjezbe za istezanje :D?

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.2.2011 10:38 (Caesar et Brutus).
16 godina

zezaju te zbog visine,kakvi jazavci.Sigurno da ti hormoni nisu posve sigurni,tako da nemoj sebe unistavat zbog takvih jazavca.Uglavnom mislim da bi ti istezanje sigurno pomoglo,al to ti je sve u genima nema tu puno pomoci.

14 godina
neaktivan
Trbusni misici

Ma čovječe, to su sve 185+ dečki. Ide mi na jetra što se zabijam u njihova leđa svakodnevno...Što se tiče genetike, tu je tek problem. Mama je visoka 156, a tata 180cm. Ja sam čuo da su moguće deformacije tijela, tumor, dijabetes, rak i slično, takod a mi taj hormon rasta ne izgleda bas privlačno. Isto mi je bed što je, vjeorovali ili ne, pola cura više od mene :/. Naravno, razlog da narastem su i cure, dakako. Mislim da me razumijete. Ima li to kakve veze s prehranom, načinom života možda? Kazu drugi da je sve to u glavi (mozak), da visina nije bitna, ali svejedno, htio bih navuci nekakvih 175cm, a bojim se da to nece biti moguce bez nekih umjetnih sredstava :(.

16 godina
Trbusni misici

ma daj sta je tebi i ja san u srednju usa medu top5 najvisih u razz.

a na kraju samo je jedan osta nizi od mene i s moja 173 sam

zadovoljan, prvo vidi beneficije, imaju slabiju motoriku agilnost i sve

nije da sad laprdam nego je istina, covik od 190 nikad nece moc ono

sta ja mogu s mojom visinom... uopce nemaj beda sta su meni sve

radili u domu, oces da ti uprem broj 8 na liftu, a ne mozes ni tanjur

dovatit, samo  pusti i nastavi dalje...

Najbolji osjećaj je upala mišića........ Krema Foruma!!!
16 godina

ne znam,al kod mene su sve cure dosta niske,tak da se nemoj bezveze zivcirat,moj savjet ti je pocni trenirat,to ce ti dignut samopouzdanje i bolje ces se osjecat.

14 godina
neaktivan
Trbusni misici

Poceo sam, redovito sam u vlastitoj teretani. Imam onu multi-gym spravu sa 7 razlicitih vjezbi. Bitan je sklad pa cu poraditi malo na mišićnoj masi i bit ce se ok. A mozda i narastem jos koji centimetar, negdje sam citao da se do 21. godine zivota raste. :)

17 godina
neaktivan
Makić kaže...

ma daj sta je tebi i ja san u srednju usa medu top5 najvisih u razz.

a na kraju samo je jedan osta nizi od mene i s moja 173 sam

zadovoljan, prvo vidi beneficije, imaju slabiju motoriku agilnost i sve

nije da sad laprdam nego je istina, covik od 190 nikad nece moc ono

sta ja mogu s mojom visinom... uopce nemaj beda sta su meni sve

radili u domu, oces da ti uprem broj 8 na liftu, a ne mozes ni tanjur

dovatit, samo  pusti i nastavi dalje...

Istina, sve ima svojih prednosti.

Dok visina nosi masu i snagu, manjak visine nosi bolju koordinaciju i agilnost.

Jedino što bi meni bio problem da sam nizak je da mi je cura viša od mene, srećom sa svojih 190 nemam tih problema.

http://www.youtube.com/watch?v=IM9ezwvBOjo
17 godina
neaktivan
Trbusni misici

Za autora teme i njegove trbušnjake-trbušnjake(tj. pločice) ćeš dobiti kada se pobrineš za salo na trbuhu =)

Pri tome ti neće pomoći mala miljarda trbušnjaka, već trčanje (odnosno ostale aerobne vježbe koji pomažu pri "mršavljenju").

Ak se ne varam, da bi se vidle pločice moraš imati <=12% masnoća u tijelu. Ti očito nemaš (vidi se i po kilama NHF :) )

Ja sam ti dugi niz godina trenirao karate(turnirski) i radio svaki dan i po 800-1000 trbušnjaka, ali sam volio i pojesti pa nije bilo pločica heh

Ali rezultati su se vidli recimo na školskim onim mjerenjima dok sam ja radio preko 70 po minuti, a ostali (koji su mene zahebavali) jedva 40 pa stalno bili wtf? :)

E sad, ako hoćeš snagu, nastavi pumpati, ako hoćeš izgled, počni trčati i to je to!

Eto ti malo motivacije =)

nema pločica nema pločica
Striček kik esa, al nema pločica heh

---

Kaj se tiče visine, ne možeš tu ništa... Možeš jedino pogoršati krivim vježbama u teretani, tj. pogrešnim izvođenjem.

Tek ti je 17 i još ćeš imati dugo vremena da narasteš. Znam da je teško, ali jbg, nema lijeka pa se ne uzbuđuj nego budi strpljiv, pusti "prirodu" da odradi svoj posao i sjeti se da je moglo biti gore, da si recimo 165! :P :)

---

I da, ja bi rađe i dalje bio visok svaki dan 190, nego bio koji put na nogometu agilniji i brži :PPP

Can't find a better Jam!
15 godina
neaktivan
Caesar et Brutus kaže...

Dečki znam da je offtopic, ali moram vas pitati, ima li načina da nekako povecam svoju visinu? Imam 17 godina i visok sam 170 cm :( , shvaćate svi mi se u razredu rugaju zbog toga tako da mi je zasita tesko, evo počeo s vjezbanjem prije kakvih pola godine da malo popravim tjelesnu konstituciju. Bio kod endokrinologa (upitao za hormon rasta), ali tamo su me popljuvali, tj. rekli da ima puno nuspojava i da nema sanse da ce mi dati. Sad mene zanima zasto to onda drugi smiju dobiti, a ja ne? Situacija je ovakva: u 7. razu 160cm, sad sam 3. srednje i 170cm. Neki pak govore da ima onih koji kasnije od vrsnjaka uđu u pubertet. Jos nikad nisam imao nagli porast :/. Ako imate kakav savjet da se malo izduzim, samo recite, molim vas. Mozda kosarka, vjezbe za istezanje :D?

Promjeni endokrinologa,ali i ako dobijes  nodropin ili ti hormon rasta mozda nece ni djelovat a jako je skup, a i ako djeluje možeš se totalno promjenit i psihički i fizički..

ili ti preostaje zdrav zivot: promjeni prehranu, svakodnevna vježba itd..

um caruje dok snaga ne popizdi
16 godina
Trbusni misici

Eeh ta agilnost, bome osjetim koliko mi je fali. Sa 195cm-a visine i praktički nula fizičke aktivnosti(okej išao u teretanu par godina, ali tamo nećeš dobiti ništa da ti tijelo bude agilnije...) tek unazad pola godine kako sam krenuo trenirati capoeiru sam počeo uvđati promjene{#}Ali baš se primjeti razlika kako ovi nižiji su puno agilniji od nas visokih, ali zato mi to nadoknađujemo dužim nogama{#}

Po meni capoeira je sto puta bolja od bilo kakve teretane, strašno se tijelo isteže, i mislim da se možeš i koji cm razvući tako, kada nakon par godina istegneš svaki mišić na tijelu, a to u capoeiru zbog svakakvih vratolomija se i mora dogoditi{#}

Stoja
14 godina
neaktivan
Trbusni misici

Pozdrav :D

evo da ozivimo malo temu mojim fizickim " problemom " :)

imam 17 godina, i moj problem je sljedeci .. da razjasnimo, izmedu debelog i mrsavog sam, s time da maloooo vise vucem na mrsavijeg jer sam vislji :)

ovako.. sala opce nemam, nigdje :) na trbuhu mi se malo nadziru one 2 kosti sa lijeve i desne str pod sobnim svjetlom, rebra ne .. no to nije problem iako bih ga volio usto rjesit, problem je taj kaj ja imam trbusne misice iliti plocice, ali to se full primjeti tek kad napnem malo te misice :D :/  mene sada zanima kako da ja dobijem te plocice i kad bih normalno hodao ili normalno disao bez napinjanja .. da razjasnimo, ja se ne napinjem kad hodam ofc xD ali da znate .. usto bih volio dobit ono " V " iznad k .. nezz kak da to drugacije nazovem :/ evo postat cu sliku ( NISAM GAY SAMO DA ZNATE O CEM PRICAM, imam curu ! :P ) .. ja vec poduze vremena radim 50 trbusnjaka dnevno i 25 sklekova .. a kad zabb npr. onda sljedeci dan napravim 100 trbusnjaka .. no razvoj misica ko da je stao na jednoj fazi i to je to :/

molim vas onda da mi sastavite plan prehrane ( ujutro , popodne i navecer ) il samo preporucite sto bih u tom vremenskom razdoblju trebao vise jesti i plan vjezbe za svaki dan .. 

molim vas odgovorite jer zelim cim prije pocet .. ljeto se blizi a cura mi voli plocice ;) :P

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.4.2011 21:23 (fakEEE).
17 godina
Re: Trbusni misici

Još si u razvoju tako da nemaš brige o trbušnjacima.

Inače, sami klasični trbušnjaci su dobri za agilnost i

elastičnost mišića (koje zasad i tako imaš prirodno)

ali 50 trbušnjaka je par minuta fizičke aktivnosti...

premalo da bi se nešto "počelo" događati. Predlažem

ti, ako je ikako moguće - redovito plivanje. Učlaniš se u kakav

vaterpolo/plivački klub i garant dobijaš

i trokut i trbušnjake:) Za prehranu onda samo trebaš dovoljno

proteina. Ljudi će ti reći nadam se kada i kako.

Osobno se nebih zamarao time u toj dobi, glavno da se krećeš

i imaš formu :)

14 godina
neaktivan
overhaul kaže...

Kao prvo zahvaljujem na brzom odgovoru :)

i da kazem podigao si mi ego jer sam mislio da sam vec trebao sve trbusne misice razvit a nisam, pa sam mislio da je kasno :/ :)

koliko predlazes onda trbusnjaka na dan ? posto nazalost nemam mogucnost uclanit se u plivacki klub, iako znam da je to jedini sport u kojem se fkt fizicki razvijes :/ no evo sad cu pocet svaku vecer vozat se biciklom po 5-10km pa se nadam da ce mi i to pomoc ..

Neka mi neko sastavi plan prehrane i preporuci kakva je to hrana puna proteina te ako jos ima kakav savjet, dobrodosao je :)

17 godina
neaktivan
Trbusni misici

Ma kakvi trbušnjaci, izdržaji, izdržaje radi. To ti je odlično za trbuh i trbušnjake. Mi na Krav Magi samo to i delamo, trbušnjake rijetko. Ako ne znaš o ćemu pričam, iz slike bude jasnije. Radi prednje i bočne, a možeš i stražnje. Možeš ubaciti i ove s jednom podignutom nogom. Mi obično radimo, 30 sek svaki (prednji i oba bočna), s pauzom isto tolko ako se ne varam između svakoga, ili je čak 20 sek pauza, ne znam točno, pa onda sljedeća serija izdržaji po 20 sek i onda po 10 sek. Zadnji trening nas je pustil 40, 30, 20, jeba*e, krepali smo... XD

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
15 godina
neaktivan
fakEEE kaže...
overhaul kaže...

Kao prvo zahvaljujem na brzom odgovoru :)

i da kazem podigao si mi ego jer sam mislio da sam vec trebao sve trbusne misice razvit a nisam, pa sam mislio da je kasno :/ :)

koliko predlazes onda trbusnjaka na dan ? posto nazalost nemam mogucnost uclanit se u plivacki klub, iako znam da je to jedini sport u kojem se fkt fizicki razvijes :/ no evo sad cu pocet svaku vecer vozat se biciklom po 5-10km pa se nadam da ce mi i to pomoc ..

Neka mi neko sastavi plan prehrane i preporuci kakva je to hrana puna proteina te ako jos ima kakav savjet, dobrodosao je :)

Ja da sam na tvome mjestu nebih se toliko zabrinjavao o tim stvarima,no,svatko voli nešto drugo ^^

Ja npr,u mene su svi krupne građe (čitaj široki,debeli,jaki,snažni itd) ali prosječne visine otprilike (stari 178,brat 180 ja 183),inače imam 88 kila,i ne,ne brinem se,jer,ja imam već izgrađeno tijelo (neznam kako,geni najvjerojatnije) doduše nije kao u atlete,ali sam bome širok i jak kao bik ^^

Inače nemogu skinuti kile ispod 85 a ovo mi je taman na mjeru niti to želim,a sad jedno pitanje,šta je najbolje za trbušne mišiće malo učvrstiti,ispupčiti ih malo (pojačati općenito) i manji offtopic,kako malo povećati deltoidne mišiće na ramenima i bicepse?

Malo mi fali toga ^^

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1654425
17 godina
Trbusni misici

Da, i to je ok, no nemora zbog toga izbaciti trbušnjake. No trbušnjake već neko vrijeme

treneri ne preporučuju, jer trpe kralježnički zglobovi.

Preporuča se stoga "

" i opće dizanje nogu, a ne trupa. Evo na ovo mislim.

No pomaže svaka fizička aktivnost,

čisto zbog toga da se navikne organizam trošiti mliječnu kiselinu i raditi izmjenu tvari.

prehrana-riba(npr. oslić, tuna u salamuri),

a ako stvarno misliš par sati dnevno intenzivno vježbati, možeš koristiti

proteinske napitke sa creatin ribosom.

Ajde da citiram za konkretan raspored:

Prije treninga - 1-2 sata (oni s brzim metabolizmom 1 sat prije treninga, oni sa sporijim 2 sata prije treninga).
30 minuta prije treninga uzmite odgovarajuće dodatke prehrani (tzv. 'Pre-Workout' formule).

Jelo prije treninga mora sadržavati u najvećoj mjeri ugljikohidrate koji 'sporo izgaraju',

tj. one koji osiguraju neko duže vrijeme kontinuiranu energetsku opskrbu mišića.

To su tzv. ugljikohidrati s niskim glikemijskim indeksom.

Najbolji takav ugljikohidrat su zobene pahuljice, slatki krumpir, smeđa riža, kruh od integralnog brašna, durum tijesto, itd.

...
Nakon treninga mišići su kao spužva, samo upijaju hranjive tvari, zato je vrlo važno što i koliko pojesti u cca dva sata:

Sa treningom smo iscrpili glikogenske zalihe mišića, njih treba što brže napuniti. Glikogeni su uskladišteni ugljikohidrati (u mišićima i u jetri).

To je gorivo mišića. Ako ga nema dovoljno, funkcioniranje mišića nije optimalno,

odnosno, mišići će krenuti sa razgradnjom molekula bjelančevina, kako bi na taj način došli do goriva,

dakle, počet će 'trošiti' same sebe. Kada su mišići puni glikogena, njihov izgled je puniji,

zategnutiji (zahvaljujući tome, što 1 gram ugljikohidrata veže oko 4 grama vode u mišićima

- u mišiću, a ne ispod kože, izgled neće biti «vodenast»).

dakle:   Trebamo pojesti voće s visokim glikemijskim indeksom, kao što su banana i grožđe.

Proteini mliječne sirutke (ne mlijeko jer masnoća u mlijeku, odnosno kazein, tada nisu korisni)..

Jednostavne ugljikohidrate (dekstroza, maltodekstrin, Vitargo - također NE fruktozne šećere u npr voćnom soku).

Mnogo dodataka prehrani najučinkovitije je konzumirati neposredno nakon treninga.

Ovdje spadaju npr. kreatin (koji nije štetan niti prije treninga) i glutamin također,

ali je tada jako korisno unositi i vitamine i mineralne tvari, posebice antioksidante protiv slobodnih radikala.

Sat nakon tog laganog obroka u obliku shakea se može normalno jesti, sa puno tekućine.

no sve ovo gore je za intenzivne treninge od barem sat vremena !

17 godina
neaktivan
Trbusni misici

dizi benc

EDIT: nemoj ovo ozbiljno shvatiti..trci i pazi na prehranu

VITIS NEMO SINE NASCITUR - Nitko nije rodjen da ne pogrjesi.
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.4.2011 22:57 (GeForce).
16 godina
neaktivan
GeForce kaže...

dizi benc

slazem se 

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.4.2011 22:58 (xrobix).
16 godina
Caesar et Brutus kaže...

košarka + plivanje

Atomska bubamara. ★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Ma kakvi trbušnjaci, izdržaji, izdržaje radi. To ti je odlično za trbuh i trbušnjake. Mi na Krav Magi samo to i delamo, trbušnjake rijetko. Ako ne znaš o ćemu pričam, iz slike bude jasnije. Radi prednje i bočne, a možeš i stražnje. Možeš ubaciti i ove s jednom podignutom nogom. Mi obično radimo, 30 sek svaki (prednji i oba bočna), s pauzom isto tolko ako se ne varam između svakoga, ili je čak 20 sek pauza, ne znam točno, pa onda sljedeća serija izdržaji po 20 sek i onda po 10 sek. Zadnji trening nas je pustil 40, 30, 20, jeba*e, krepali smo... XD

ovo mi se cini oke :)

i ocito moram promjenit samo trbusnjake jer ono sto sam izvukao od njih za sebe, jesam :/

samo mi reci..koliko serija toga..radit cu sve redom, i koliko puta da to sve ponovim dnevno ?

uz to cu malo vise pocet jest hranu s proteinima, zitarice i tako..vozit bicikl svakodnevno 5-10 km..

to bi trebalo pokazat rezultata, jel ? 

17 godina
overhaul kaže...

...

Sve si to dobro objasnio, ali što se tiče proteinskih napitaka i toga, ja osobno nebih nikome preporučio i nadam se da nikad neću to koristiti, samo prirodno, mada je i sve što jedemo upitno.

Što se tiče vježbi, za bilo koji mišić, evo ima na ovoj stranici, vazno je samo vjezbati, stalno vjezbaj, iscrpi se do maksimuma, diži granice.
A želiš povećat masu mišića onda i pojedi hranu koja sadrži više proteina, jednostavno, evo gore je Overhaul sve ljepo objasnio u detalje.

(Al, ima jedan dobar anime vezan za box, pa tamo lik mora sa 90 kg(u savršenoj formi) spustiti se na 70 jer je dobio vrlo važan meč u srednjoj kategoriji,  onda tek vidim da smo svi mi puni bespotrebne kilaže, nabildani, a anime je inače najbolji sportski anime.)

“Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime&amp;quot;
17 godina
neaktivan
fakEEE kaže...

ovo mi se cini oke :)

i ocito moram promjenit samo trbusnjake jer ono sto sam izvukao od njih za sebe, jesam :/

samo mi reci..koliko serija toga..radit cu sve redom, i koliko puta da to sve ponovim dnevno ?

uz to cu malo vise pocet jest hranu s proteinima, zitarice i tako..vozit bicikl svakodnevno 5-10 km..

to bi trebalo pokazat rezultata, jel ? 

Evo pogledaj si tu (od tuda sam i slike uzel XD).

http://www.fitness.com.hr/vjezbe/vjezbe/Izdrzaji-na-plazi.aspx

Obrati posebno pozornost na: Stražnjica i trbuh trebaju biti stisnuti. Možemo napraviti malu grbu u leđima, da još više opteretimo trbušne mišiće.

Kak veli naš instruktor: "Stisnite te guzice, nemojte da moram ići svakome posebno isprobavat jel stisnul ili ne...". XD

To ti je bitno, da opteretiš trbušne mišiće.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
17 godina
neaktivan
markoal kaže...
overhaul kaže...

...

Sve si to dobro objasnio, ali što se tiče proteinskih napitaka i toga, ja osobno nebih nikome preporučio i nadam se da nikad neću to koristiti, samo prirodno, mada je i sve što jedemo upitno.

Što se tiče vježbi, za bilo koji mišić, evo ima na ovoj stranici, vazno je samo vjezbati, stalno vjezbaj, iscrpi se do maksimuma, diži granice.
A želiš povećat masu mišića onda i pojedi hranu koja sadrži više proteina, jednostavno, evo gore je Overhaul sve ljepo objasnio u detalje.

(Al, ima jedan dobar anime vezan za box, pa tamo lik mora sa 90 kg(u savršenoj formi) spustiti se na 70 jer je dobio vrlo važan meč u srednjoj kategoriji,  onda tek vidim da smo svi mi puni bespotrebne kilaže, nabildani, a anime je inače najbolji sportski anime.)

ne pricaj nesto o cemu nemas pojma :)

VITIS NEMO SINE NASCITUR - Nitko nije rodjen da ne pogrjesi.
15 godina
neaktivan
Trbusni misici

Zar nitko neće odgovoriti na moje pitanje? :(

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1654425
16 godina

jos jedan odlican sport za opcenitu formu i izgradnju cijelog tijela je capoeira.

oni koji neznaju evo link...ja sam se na njoj izgradio ko bik,prije nje sam trenirao kosarku 4 godine i u tih 4 godine se nisam zjacao kolko u godinu dana u capoeiri.poglavito trbusnjake i ramena+ledja.

jako mi je zao sto sam morao odustat od tih treninga...bili upisi za faks,pripreme i tak to,a i imao sam operaciju lijevog rucnog zgloba i velki mi je problem naslanjati se na tu ruku zbog bolova.tako da sad vise manje trunem doma pred kompom{#}

Mozda imam Alzheimerovu.......ali barem nemam Alzheimerovu xD
17 godina
neaktivan
Trbusni misici

Ja sam se danas pokidal dok mi je frend rekel da su radili polumjesečev udarac. XD

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.4.2011 0:29 (1domagoj1).
16 godina
1domagoj1 kaže...

Ja sam se danas pokidal dok mi je frend rekel da su radili polumjesečev udarac. XD

pretpostavljam da je to na capoeiri?

nikad cuo za takav udarac xD,iako u capoeiri imaju 20 naziva za jedan udarac...tak da me nebi cudilo da se i tak zove neki

Mozda imam Alzheimerovu.......ali barem nemam Alzheimerovu xD
17 godina
neaktivan
Trbusni misici

Jep, na capoeiri. A ne znam ti ja, tak je on meni rekel, a meni je to presmješno, odma sam se setil Mjesečeve ratnice, pa ga prcal s tim XD.

17 godina

Za bicepse bar imas vježbi na lopate - jedna od najjednostavnijih ti je concentration curl (koncentracijski pregib na hrvatskom xD), zatim stojeći ili sjedeći pregibi, možeš i na biceps mašini to raditi - imas na netu videa pa pogledaj. A za deltoidni mišić dumbell shoulder press (potisak bučicama u sjedećem položaju) možeš to i raditi na mašini iako ti preporučam da počneš s bučicama,  zatim upright row (vučenje do brade) možeš bučicama, šipkom, na smith mašini... Upright row ti je isto dobra vježba za trapezius ;)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice