Problem sa Hard diskom ili nešto drugo?

poruka: 15
|
čitano: 3.260
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
protjeran
Problem sa Hard diskom ili nešto drugo?molim pomoc

Pozdrav!, ovako prepričat ću kako je počelo, jedan dan kada sam palio komp bacalo je neku grešku (na WINDOWS 10) stalno je išla ta greška i windows nije dolazio do desktopa. poslije toga sam probao na command prompts(mislim da se tako zove meni) ukucat par komandi koje sam našao na internetu ali nije pomoglo. na kraju sam odabrao da se sve obriše i windows 10 ponovno instalira ali nakon nekog vremena je došla greška da nema dovoljno prostora na disku.

Poslije toga kad sam upalio komp je pisalo no operating system found. Imao sam windows 7 na DvD-u i stavio da prvo Boota DvD u Biosu ali je isto pisalo no operating system found, kad sam stisnuo enter. isto sam probao sa windows XP Sp3 ali ista greška.

Rekao sam prijatelju da mi si skine Linux Puppy (koji se instalira na ram) na Cd, i istim postupkom je pokrenulo puppy, i on prepoznaje hdd, probao sam neke aplikacije oko 4gb instalirati na hdd i rade.

U čemu je problem . zašto mi komp ne prepoznaje windows na DvD-u?

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2018 13:15 (Mate15SLC).

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Problem sa Hard diskom ili nešto drugo?molim p

-da bi bilo što napravio (korisnog) moraš imati odgovarajući alat (soft) i znanje kako ga upotrijebiti. To je requirements.

-ako postoji kvar, trebaš ga otkriti-eliminirati. (naslov?)

-imaš teme, install OSa.. ovako na ćoravo do puppyja, možeš primijetiti da nisi ništa riješio. Pogrešan način.

-da bi nešto radilo, npr install-boot medij, mora biti ispravan hardware, ispravno podešen (BIOS), kompatibilan.. i naravno sam medij, pravilno kreiran da bi bio bootabilan. Sve zajedno HW+SW, ispravno, podešeno, tek tad može raditi.

-da bi otklonio problem, potrebno je malo više znanja, kad je sve ispravno, početnik može koristeći upute napraviti medij, instalirati OS.. no početnik je ipak početnik, griješi, preskoči.. kad postoji kvar, tad ne možeš ništa.  .. npr, da bi napravio install medij, trebaš ispravan PC.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2018 15:10 (ihush).
12 godina
protjeran

Hvala na odgovoru, install-boot mediji su mi ispravni ali svejedno je javljalo grešku. U Biosu sam probao sve postavke, i vratio na tvorničke, i isto je bilo , jedino je puppy uspjelo bootat.

Nažalost nemam još jedan komp, pa sam na ovog skinuo Windows 10 pa ću taj ISO ispržit na DVD. Puppy vjerovatno ne može direktno pokrenut windows?

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2018 17:22 (Mate15SLC).
15 godina
Mate15SLC kaže...

Hvala na odgovoru, install-boot mediji su mi ispravni ali svejedno je javljalo grešku. U Biosu sam probao sve postavke, i vratio na tvorničke, i isto je bilo , jedino je puppy uspjelo bootat.

Nažalost nemam još jedan komp, pa sam na ovog skinuo Windows 10 pa ću taj ISO ispržit na DVD. Puppy vjerovatno ne može direktno pokrenut windows?

Naravno, ne može. Svakako pokušaj instalirati Windows sa drugog medija DVD ili USB pa javi rezultat.

12 godina
protjeran

Bootao sam danas windows 10 iso, ali ga mogu pokrenuti jedino kada je hdd otpojen, iskljucen u biosu ili kad ga prikopcam nakon ucitavanja( svejedno se ne moze instalirat windows)

Bi li novi Hard disk popravio ovaj problem?

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.6.2018 16:59 (Mate15SLC).

0 0 hvala 0
11 godina
Re: Problem sa Hard diskom ili nešto drugo?

U BIOS-u podesi redoslijed za bootanje (boot order) na CD/DVD , HDD , USB HDD ....pa probaj ( možda nisi pritisnuo "enter" za dvd boot kad te pita) .... i ne spajaj HDD dok PC radi !!!

12 godina
protjeran

Ma probao sam sve, stiskao enter, stavljao sam boot ordere, ali kad je hdd uključen i kad ga prepozna u Biosu jednostavno ne želi bootati Windows 10 sa DVD-a.

Bez hard diska boota Windows 10 instalaciju sa DVD-a ali ne mogu instalirat jer imam samo jedan hard disk.

11 godina
Mate15SLC kaže...

Ma probao sam sve, stiskao enter, stavljao sam boot ordere, ali kad je hdd uključen i kad ga prepozna u Biosu jednostavno ne želi bootati Windows 10 sa DVD-a.

Točno tako je samo kad je HDD postavljen kao prvi bootabilni medij , ako je za prvi postavljen CD/DVD tada boota win10 sa njega ( ako je ispravan bootabilni dvd).

....a za  "Bez hard diska boota Windows 10 instalaciju sa DVD-a ali ne mogu instalirat jer imam samo jedan hard disk." 

...i netreba nego jedan HDD za instalitrat windovse ili bilo koji drugi OS. Na početku ti ponudi da izabereš  ili napraviš particiju na koju ćeš instalirati a ako je puna i upozorenje da će se sve izbrisati pri instalaciji.

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.6.2018 22:26 (AF139).
12 godina
protjeran

piše mi press any key to boot from CD/DVD i onda mi napiše da nije pronađen operativni sustav.

bez hdd-a mi učita dvd.

11 godina

...pa pritisneš li bilo koju tipku te sekunde kad se to " press any key to boot from CD/DVD" pojavi trebalo bi bootati sa CD/DVD iako je HDD priključen.

Normalno da DVD sa win10 treba već od prije biti umetnut u optički pogon..

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.6.2018 8:11 (AF139).
16 godina
Mate15SLC kaže...

Bootao sam danas windows 10 iso, ali ga mogu pokrenuti jedino kada je hdd otpojen, iskljucen u biosu ili kad ga prikopcam nakon ucitavanja( svejedno se ne moze instalirat windows)

Bi li novi Hard disk popravio ovaj problem?

Mate15SLC kaže...

piše mi press any key to boot from CD/DVD i onda mi napiše da nije pronađen operativni sustav.

bez hdd-a mi učita dvd.

-ako boota s medija, tad je vjerojatn medij ispravan..

-ako je kvar u hdd-u, tad b prva poruka imala smisla, tj neispravan disk može blokirati rad.. (smetati), jer ga installer mora detektirati (puppy ne mora, jer nije tome namjenjen, može raditi kao live/s diskete itd..)

bios mora biti podešen, medij ispravan, order je nevažan (pogotovo kad vidiš press any key..) ali minimum znanja moraš imati i sve mora biti ispravno. Neispravno ne radi. Novi hdd? ako je u njemu problem, tad bi vjerojatno to bilo rješenje, ali ne mora biti samo to problem.. npr što ako je crkno disk i kontroler/mbo ili ako nisi napravio dobar install itd. itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina

...ako ga kako piše vidi sa Puppy i može na njega kopirati podatke znači da je kontroler i HDD ispravni.. jedino se kasnije može probati chkdsk na oštećene sektore kad več nemože (nezna) to obaviti prije a objasniti bi bilo previše "komplicirano".

12 godina
protjeran

Hvala na odgovorima, probat ću nabavit drugi hard disk , pa javim rezultate. Prije kad je još radio u task manageru je pisalo 100% disk usage večinu vremena, možda je pri kraju, uglavnom probat ću sa drugim hardom. Na puppyju mogu premjestit stvari na njega. (probao sam 4gb stvari sa USB-a na hard kopirat)

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.6.2018 13:50 (Mate15SLC).

0 0 hvala 0
12 godina
protjeran

Stavio sam sam drugi HDD sad piše Bootmgr missing umjesto no operating system found.

znači isto kao prije boota windows sa Dvd-a(probao sam windows 10, 7 i xp) jedino kad je hdd otpojen ili isključen u Biosu (mediji su provjereni i ispravni)

boot order je ispravan, znači DVD prvi.

Jel se da što napravit iz toga?

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.6.2018 17:20 (Mate15SLC).
11 godina

Nedostaju osnovni podaci za tvoj PC , MBO (Tip ) ,RAM (MB ili GB), CPU (AthlonXP , Intel i7 i sl), HDD (PATA-master/slave ili SATA i veličina GB)

Neznamo ni da li ti HDD imaju particije i kolike su, kao i to da li su formatirane (Fat, Fat32, Ntfs..) ili ih ti prilikom instalacije određuješ i kako ?

U BIOS-u su postavke za HDD različite ukoliko pokušavaš winXP od postavki za Win7Win8 itd. ( IDE , AHCI).....

Ukoliko neznaš te podatke i što znače trebao bi dati nekom tko zna ili u servis.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.6.2018 0:01 (AF139).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice