Neće se bootati

poruka: 17
|
čitano: 2.243
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Neće se bootati

Do jučer je sve dobro radilo, navečer ga upalim i samo počnu treperiti lampice od harda i cd drive-a u istom ritmu (svakih pola sekunde) i u istom ritnu škljoca iz zvučnika od matične. Dakle, blink blink blink blink i klik klik klik klik.

Na ekranu nema ničeg

Molim savjet.
AMD athlon dual core

geforce 7600gt

gigabyte ga m59sli s4

Probao sam hard ištekat, nema promjene.

Prije nekih 3 mjeseca sam zamijenio bateriju na cmosu.

Nemam ideje, pa je svaki savjet dobrodošao. Zahvaljujem

EDIT: nisam apsolutno siguran da škljoca iz zvučnika ali mi se tako čini. Znam, doduše da ne škljoca hard jer se isto događa kad ga ištekam.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.5.2014 16:32 (Markus Dignus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Neće se bootati

Ne boota ni sa optike (cd/dvd) ,ni sa usb-a?

Ako ne ,matična je otišla u vječna lovišta.

S obzirom na starost komponenti ,ništa čudno.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
13 godina
neaktivan

cd drive se neće otvoriti, ne reagira na gumbić,
a kao što rekoh, na ekranu nema ničega, niti matična zapišti

budem probao usb gurnut u njega, i probat ćžu hard na drugi komp spojit, da budem ziher.

edit: jel ima smisla da probam rame premetat?

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.5.2014 16:37 (Markus Dignus).
17 godina

a standardno povadi sve osim najosnovnijeg van i vidi onda

pikaj ram po ram slot po slot

provjeri kondice na ploci i takve stvari

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
13 godina
neaktivan
Update:
hard radi uredno na drugom kompu, ištekao cd drive, ista stvar se događa.
Probao resetirati bios, nema promjene.
Ante kaže...

provjeri kondice na ploci i takve stvari

Da li bi i bez grafičke trebao napraviti beep? Tj., da li da nju izvadim pa probam premještati rame ili da ju ostavim za sad?

Kondenzatore da provjerim vizualno ili ima neka finta? Jer izgledaju ok. A ni ne smrdi po prasnutim kondenzatorima.

13 godina
neaktivan
Neće se bootati

Update2: Kad izvadim grafičku (proc i jedan keks rama na mjestu) dobijem dugi beeeeep. cca. jednu sekundu traje.

Jel moguće da je do grafičke?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Markus Dignus kaže...

Da li bi i bez grafičke trebao napraviti beep? Tj., da li da nju izvadim pa probam premještati rame ili da ju ostavim za sad?

Kondenzatore da provjerim vizualno ili ima neka finta? Jer izgledaju ok. A ni ne smrdi po prasnutim kondenzatorima.

Da ,obično bi to trebalo biti jedan dugi i tri kratka (ali ,ne uzimaj me za riječ ,to najviše ovisi o proizvođaču i modelu). Probaj izvadit i čut ćeš.

Isto vrijedi i za ram - probaj sve izvadit i startat PC.

Ako se bilo što događa - bilo kakva kombinacija dugih i kratkih beepova ,matična je (možda) u redu.

Update2: da moguće je - imaš li kakvu drugu ,barem za probu?

Gigabyte beep codes

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.5.2014 17:51 (kizo2703).
13 godina
neaktivan
E, super.
Imam jednu staru kantu na tavanu, budem vidio dal paše grafička, jer taj je još stariji i lošiji od ovog kompa.
Sjećam se samo da ima celeron haha.

Hvala na pomoći dečki, javim se kad isprobam.
16 godina
Markus Dignus kaže...

Imam jednu staru kantu na tavanu, budem vidio dal paše grafička, jer taj je još stariji i lošiji od ovog kompa.
Sjećam se samo da ima celeron haha

Da ,ali samo ako je grafika na njoj PCIe. Ako je AGP ,zaboravi.

13 godina
neaktivan
da, zato i rekoh da moram vidit ako paše haha
Ako ne, budem nabavio negdje nešto.

E, da;
Jel bi trebala radit nova radeon hd 7950?
16 godina
Markus Dignus kaže...
da, zato i rekoh da moram vidit ako paše haha
Ako ne, budem nabavio negdje nešto.

E, da;
Jel bi trebala radit nova radeon hd 7950?

Trebala bi ,da. Ali ,bolje je prvo probati s nečim starijim ,čisto sigurnosti radi. Da ne spališ karticu skuplju od cijelog tog PC-a.

13 godina
neaktivan

Slažem se. A i ne stane u kućište. I napajanje je li-la haha
Ništa, isprobat ću pa javim reda radi. (edit: s nekom starijom haha)

Još samo jedno pitanje, jel mogu ti simptomi bit do procesora?

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.5.2014 19:58 (Markus Dignus).
13 godina
neaktivan
Neće se bootati

Update.

Krivo sam bio čuo, ali kad izvadim grafičku onda napravi beeeeeeeep beep beep, što znači graphics card error.

Probao sam s drugom grafičkom, opet samo počne klikati.

Dakle, pitanje koje imam za kraj je, da li je definitivno do matične ili može možda biti i procesor?

edit: probao sam i rame premještati, ista stvar se dešava neovisno o tome koji je keks nutra.

edit2: jel moguće da je i napajanje?

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.5.2014 17:27 (Markus Dignus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Markus Dignus kaže...

Update.

Krivo sam bio čuo, ali kad izvadim grafičku onda napravi beeeeeeeep beep beep, što znači graphics card error.

Probao sam s drugom grafičkom, opet samo počne klikati.

Dakle, pitanje koje imam za kraj je, da li je definitivno do matične ili može možda biti i procesor?

edit: probao sam i rame premještati, ista stvar se dešava neovisno o tome koji je keks nutra.

- osim greške u logici-eliminaciji.. i lošeg opisa beepa, dali je jednak bez VGA ili drugačiji!!!

recimo da je drugačiji, to znači da je VGA OK, klik je tad (napamet) vjerojatno HDD ili kontroler. Odspoji SVE, spoji samo najnužnije i redom pali (CPU+cooler, +RAM, +VGA... kod svakog zareza paljenje-gašenje), prati beep i logički zakljukuj eliminacijom.

sve što je višak (FDD, HDD, CD, USB, Audio i tipkovnica+miš, LAN..) odspoji. Sve znači sve, ne pola. (i btw uvijek gasiti struju i komponente dobro-jako, ''da sjedne'' umetnuti).

- vađenjem VGA (s MBO koja nema onboard) mora beepati vga-error. Vađenjem VGA se dokazuje tim beepom da je do tog dijela sve OK. Kad bi i nakon umetanja VGA beep bio jednak tad bi VGA bila neispravna...  ovako ipak može biti bilo što, tj napajanje-mbo (99% nije CPU i RAM). tj napravi isto bez RAMa, mora biti drugačiji beep..

npr ako stabilizatori napona na MBO ne uspijevaju dovoljno peglati, možda novije napajanje ipak popravi stvar, ako je crkao VGA utor, tad nema koristi (osim rizik ubadanja druge VGA..), ako je moguće, sigurnije je pojedine komponente testirati na drugom PCu, RAM i VGA i time eliminirati ili potvrditi...

prognoza, vjerojatno je krivac MBO, nikakve (ispod 1%) šanse CPU. Boot-POST procedura ima redosljed inicijalizacije, npr u određenom trenutku mora blicnuti ledica na tipkovnici.. prvo ide CPU, RAM... zadnje kontroler s periferijom.. 'klikanje' bi bilo upravo to, kontroler-kabel-hdd. (možda čak floppy koji je vjerojatno nevažan odspojiš i ako imaš sreće bootaš).

edit; MBO kontrolira napajanje (voltaže), ako je nešto s napajanjem van tolerancija, ispravna MBO bi vjerojatno odbila paljenje (prije u POSTu, s odgovarajućim beepom, ..). Ali AMDove MBO nikad nisu imale pretjerane (poželjne) sigurnosne opcije, tako da to može biti kod te MBO.. pa ostaje napajanje kao moguće, možda samo preslabo jer se starenjem + zagrijavanje gubi efikasnot, istovremeno VRMovi (kondenzatori) koji trebaju stabilizirati to više ne mogu (opet lošije na AMDu nago na prosječnom intelu..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.5.2014 17:36 (ihush).
13 godina
neaktivan
Neće se bootati

Hvala ti ihush na opširnom i detaljnom odgovoru, moja krivica što sam pisao ko da sam retardiran.

Evo da koherentno sumariziram sve:

---

Prvo što sam napravio, kad sam čuo klikanje, iskopčao sam svu periferiju, pa HDD, pa DVD drive.

Dakle, u kompjuter je spojen kabel od struje, a u njemu su samo proc, ram i grafička.

- Čuje se škljocanje iz zvučnika (kontinuirano, u razmacima od cca. pola sekunde)

Izvadim grafičku (dakle na matičnoj je proc i ram (probao sam i s dva keksa i s jednim)), čuju se beepovi: 1 dugi + 2 kratka: Graphic card error

Stavim drugu grafičku, opet škljoca.

Zatim sam premetao malo rame, probao 2 različita keksa u prvi slot, pa zatim jedan keks u drugi slot, dok je prvi prazan; i dalje škljoca u svim slučajevima.

(Grafička je prisutna)

Grafička je nutra, izvadim ram (dakle, na matičnoj su sad samo proc i grafička), i dalje škljoca.

Izvadim i grafičku (dakle, na matičnoj je samo proc), ponavlja se dugi beep, sa stankom od nekih 4-5 sec. - Continuous long beep :Memory not correctly installed

---

Koliko sam shvatio to sužava na matičnu ili eventualno napajanje, a kako ti kažeš procesor najvjerojatnoje nije.

Jesam dobro shvatio?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Markus Dignus kaže...

..

Koliko sam shvatio to sužava na matičnu ili eventualno napajanje, a kako ti kažeš procesor najvjerojatnoje nije.

Jesam dobro shvatio?

-da. (mada je malo nejasno s RAMom, kao da je i on neispravan, ali ako je MBO crkla tad su i random greške očekivane.. ili samo ponekad loš kontakt od vađenja-umetanja..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
A ništa, krećem u odiseju nabavke testne maticne i napajanja.
Fala svima na pomoći.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice