Pozdrav svima
Imam problem koji ce me pojesti zivog, i iskreno se nadam da mi netko moze pomoci.
Naime, trenutnih 4gb rama (2x2gb) mi je postalo premalo za moje potrebe i odlucio sam se prosirit ga na 8gb (2x4gb) kad vec mogu.
Narucio sam ram preko ebay-a, nov, plocice su uparene, marke hynix.
Link:
http://www.ebay.com/itm/8GB-2X4GB-DD...item33676c5da2
Laptop je u pitanju, toshiba satellite a665-145.
Specifikacije:
Intel i7-740QM 1,73 GHz
Ram 4096 MB DDR3
SATA 500 GB
Windows ® 7 Home Premium 64 bit
NVIDIA GT 330M / 1GB
Memorija je naravno prosiriva do 8gb, nisam toliko tarman...
Sto se tice samog rama, pazio sam da bude identican, tako da su i stare i nove plocice so-dimm ddr3, 1066mhz, pc3-8500, dual channel i 1.5V.
Sad sto se tice samih simpoma, izvadim bateriju i odspojim kabel, izvadim stare plocice, pazim cijelo vrijeme na staticki elektricitet, ugradim nove plocice, spojim bateriju i napajanje i upalim komp, pojavi se toshibin logo, mogu pristupit biosu i sve je super, 2 sekunde poslje, logo nestaje i ulazi u boot proces gdje neka bijela crtica 2 put zabljesne (i inace je tu) i zamrzne se, dok sa starim plocicama zabljesne amo rec 3 puta i nakon toga se pojavljuje windows i boota normalno.
Kad udem u bios on normalno prepoznaje svih 8 gb rama.
Pokusao sam sve zivo sto mi je palo na pamet, mjenjo sam mjesta plocicama, pokusavao ih "ispravnije" ustekat, isprobavao svaku zasebno u razlicitim utorima (i onda bi ih bios detektirao), kombinacije 1 stara 1 nova, vracao sam bios na default i uvijek isto sr*nje.
Jedino sto nisam pokusao je vađenje cmos baterije jer je zakopana negdje u laptopu i trebo bi ga cijelog rastavit a i onda riskiram situaciju da je fiksna i upgrade biosa, sto iskreno, ne znam kako se radi (zasad)
Mozda bi se dalo jos sto pokusat da nemam onu retardiranu pojednostavljenu verziju biosa sa kojom ne mogu doslovice nista...
Molim vas pomozite jer ne znam sto cu, ako mi identicne potpuno nove plocice ne rade, ne znam koje hoce, a i ne zelim bacit 500 kn u smece.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Update:
Evo uspio sam potvrditi da su memorije funkcionalne i kompatibilne.
Naime, jedna jedina kombinacija u kojoj se komp boota je kad se u donji slot stavi stara plocica a u gornji nova.
Tad komp boota i kasnije sve super fino radi, detektira i koristi memoriju, cpu id je zadovoljan, sve super. Kad tu istu novu plocicu ostavim samu u tom istom portu a maknem ovu staru donju, opet stari problem, ne zeli podic sistem.
Mora pobogu bit netko tko moze dat kvalitetno objasnjenje za ovakvo bizarno ponasanje.
Ne volim kad netko kaze da trebas imat srece... ili radi ili ne, a kad ne radi, mora bit neko prokleto objasnjenje zasto se ram ponasa kao dijete iz vrtica
Vjerujem da kad bi toshiba bila malo otvorenija sto se tice biosa i chipseta, da bi se moglo natjerat ove nove plocice da prorade bez problema... ovako mi dode da razbijem laptop i sebi glavu...
-nema specifikacija, preciznije, koliko je max RAMa. Ako je npr 8GB tad su problemi očekivani (sa svakom količinom iznad 8) + problem s gustoćom RAMa (količina chipova na DIMMu, single/double sided..), jer tad chipset/BIOS ne podržava potpuno modul. Ponekad je dovoljno update BIOSa. Ako je max 16GB, tad bi veća šansa bila sa starijim modulima (manje gustoće=više chipova), ako je u tome problem.
-drugi mogući problem, JDEC, ako nije ono što BIOS očekuje, ne može se pravilno konfigurirati, dok kod postojanja drugog modula, korisit zajedničke postavke, pa radi.
-notebook je inače u odnosu na desktop uvjek osakaćen za opcije podešavanja pogotovo OC/RAM.. ako automatika radi, sve je OK, ako ne radi imaš 'djete iz vrtića'..
-između postavki bi po pravilu trebalo resetirati CMOS, ali i to na notebooku može biti problem. Zato manual u ruke, vidi spec., vidi cmos reset i možda proradi x 2x8, ...
edit: -previd, dakle max je 8, koristiš 2x4.. ako je gustoća jednaka onda ostaju samo postavke latencije, može se provjeriti npr CPU-IDom (kad se upali sa starijim modulom). JEDEC/XMP profil koji odgovara BIOSu ili noviji BIOS (ako to fixa), jer su male šanse da notebook nudi podešavanje osim automatike..
Hvala na odgovoru :)
Laptop prima max do 8 gb rama, a sto se tice samih novih plocica, one su dual channel kao i stare i pise na oglasu low density. Fizickim izgledom (kolicinom chipova), stare i nove su jednake.
Manual od laptopa nemam a ovaj vraziji model kao da je propao u zemlju sto se tice interneta, tek neke oskudne informacije. Vidit cu, vjerojatno cu na kraju rastavit lap da dodem do cmos baterije.
Jel se moze kako taj JDEC podesit izuzev biosa ?
tu ti je manual:
https://www.manualowl.com/m/Toshiba/Satellite-A665/Manual/280305
pa ti opleti. o memoriji počinje na 54. stranici
preporuka: izvadi te hyundajijeve memorije van (oće to crkavat) i kupi par jednakih samsungovih/kingstonovih/mushkinovih/patriotovih ... bla. nije neka lova a ušparaš si puno živaca. ove izvađene frkni prek oglasa.
A vidit cu sa prodavacem mogu li ih zamjenit za samsungove, kako on ima od svih a salje koje mu prve padnu pod ruku...
Mislio sam da je ovaj hynix kvalitetna marka ?
U svakom slucaju, procesljo sam manual, nisam nista pametno nasao, pogotovo oko cmos-a. Spominje bateriju ali samo oskudno u par recenica a za memoriju mi je samo reko koji je slot glavni i kako je ispravno stavit i izvadit...
Sa drugog izvora sam saznao da je baterija fiksna i trebala bi se odlemiti, a da bi uopce dosao do nje moram rasut laptop u atome...
edit: -previd, dakle max je 8, koristiš 2x4.. ako je gustoća jednaka onda ostaju samo postavke latencije, može se provjeriti npr CPU-IDom (kad se upali sa starijim modulom). JEDEC/XMP profil koji odgovara BIOSu ili noviji BIOS (ako to fixa), jer su male šanse da notebook nudi podešavanje osim automatike..
Evo okacit cu vam kompletni izvjestaj od CPU-IDa.
Ovo vec pomalo ulazi u prekomplicirane vode za moj ukus i pola toga ne razumijem, ali voljan sam nauciti ako mogu ista napraviti da pokrenem plocice.
Koliko je moje nestrucno oko moglo primjetiti, JEDEC timings se ne poklapaju, tj fali broj #4. Mozda to i treba bit tako, ne znam.
Evo pa ako mozete stogod prokljuvati iz ovoga:
http://www.mediafire.com/download/lvk5y15nrraa5nj/cpuid1
Napravio sam update biosa, nije nista pomoglo...
Taj JEDEC #3 koliko ti V pise na jednom, a koliko na drugom dali su oboje 1.5V, nekuzim zasto ti taj prvi od 2GB ima 2 put isti JEDEC #3 i JEDEC #4?
JEDEC #3 7.0-7-7-20-27 @ 533 MHz
JEDEC #4 8.0-7-7-20-27 @ 533 MHz
Mora biti do voltaze nesto, ako su razlicite voltaze odi u bios i postavi rucno na DRAM Voltage na 1.5 kad stavis oba modula od 4GB, neznam kako ti bios izgleda, ali mislim da treba biti u advanced settings.
Oba su 1.50V.
I nisu isti, CAS latencija je u jednog 7.0 a u drugog 8.0...
Nemam nista za chipset u biosu, glup je ko stup
Oba su 1.50V.
I nisu isti, CAS latencija je u jednog 7.0 a u drugog 8.0...
Nemam nista za chipset u biosu, glup je ko stup
- svaki DDR3 je 1.5V, jer to je standard. DDR3L je 1.35V (low voltage), ali tolerancija je takva da svaki L radi na više (obrnuto bi bilo nestabilno, undervolting=underclocking).
- CAS ne mora biti isti, to automatika odabere kao zajednički nazivnik (sporiju=veća latencija).
- kad se gleda s CPUidom, vidi se više/raznih postavki, svaka je OK (ovisi o BIOSu+CPU..). Latencije mogu biti veće (sporije), dok niže su OC=nestabilne ili ne boota (kao sad).
- notebook ugl nema izbor u BIOSu, to je normalno..
ako sam sad dobro pohvatao infoe, imao si 2x2 i sad 2x4.. kad mixaš stari 2 + 4 novi, radi, =6GB? dva nova, ne radi, samo jedan novi ne radi u oba slota?
... i dalje može biti problem gustoća modula, ali i same JEDEC/XMP postavke jer notebook nema izbor i može biti uže ograničen BIOS. Pošto se ne može reset CMOSa kao na normalnoj MBO, progooglaj dali ima neku kombinaciju tipki za to.. možda bi automatika prilagodila za 2x4.. Na desktop MBO bi se to zaobišlo ručnim podešavanjem s RAMa na niži clock/viši CAS.
-ispada da je veći problem imati bržu memoriju s XMPom, jer tad BIOS pokušava OC.. i ne boota, osim kad ima drugi (sporiji) modul. Rješenje bi moglo biti zamjena za sličan RAM.. samo s drugačijim postavkama ili neki stariji-sporiji...
Kako mislis slican ram samo sa drugim postavkama ili stariji ? Sto bi trebao traziti ?
Dobro si pohvatao sto se tice kombinacija rama. Radi jedino u 1+1 kombinaciji (stara+nova) i to samo kad je stara plocica u master slotu (A) ali i tu mi zadaje neke sitne glavobolje (npr vise se ne moze dici iz sleepa vec se automatski restartava), ali citao sam vec o tome i to nije izolirani slucaj...
Pokusat cu jos malo guglati oko cmos reseta stim da dosad nisam imao srece, jedino na sto sam nailazio je da postavljanjem biosa na default zapravo radim cmos reset iako bas i nisam uvjeren u to, jer imam filing da on vraca na default samo one postavke oko kojih ja mogu prckati, a ostatak ostaje po starom.
Ako ima sanse da ce vadenje baterije pomoci, drage volje cu rastavit laptop i odlemit kurvu
Kako mislis slican ram samo sa drugim postavkama ili stariji ? Sto bi trebao traziti ?
Dobro si pohvatao sto se tice kombinacija rama. Radi jedino u 1+1 kombinaciji (stara+nova) i to samo kad je stara plocica u master slotu (A) ali i tu mi zadaje neke sitne glavobolje (npr vise se ne moze dici iz sleepa vec se automatski restartava), ali citao sam vec o tome i to nije izolirani slucaj...
Pokusat cu jos malo guglati oko cmos reseta stim da dosad nisam imao srece, jedino na sto sam nailazio je da postavljanjem biosa na default zapravo radim cmos reset iako bas i nisam uvjeren u to, jer imam filing da on vraca na default samo one postavke oko kojih ja mogu prckati, a ostatak ostaje po starom.
Ako ima sanse da ce vadenje baterije pomoci, drage volje cu rastavit laptop i odlemit kurvu
- drugačiji modul (drugi 'keksi'/chipovi..) jer trgovačka deklaracija nije teh.spec... pa do drugog branda (mada su samo chipovi i XMP bitni + gustoća).
- ako radi u slotu A, mora raditi i obrnuta kombinacija.. tako da je vjerojatniji uzrok gustoća (tad zbog mapiranja banke može raditi npr svaki drugi utor.. ili 50% kapaciteta i sl.). Za A-B latencije (JEDEC) nisu objašnjenje.. jer bi radilo u bilo kojem rasporedu s najnižom zajeničkom brzinom. Dodatni problem je brzina + dualchanel koji se automatikom pali kad su dva jednaka modula.. a možda bi bez DCa radilo itd.
.. ali sve to je teorija. Noviji BIOS koji bi fixao mem.kompatibilnost je pravo rješenje (ali nema ga..).
-traženje baterije i čupanje neće pomoći.. (šanse za drugačiju postavku automatike su minimalne), čekić onako bar za gušt. Vratiš na 2x2 i provjeri dali se sleep popravio..
.. btw, postavke kao pagefile i hyber su povezane s količinom RAMa (direktno), tad treba i to podesiti-promijeniti.. bolja opcija je ne koristiti sleep/hyber-pouzdanije.
Znaci ukratko receno, ove prodat i onda ic od ducana do ducana i bost u njega ram dok napokon ne proradi 2x4, tad kupit te plocice bez obzira na cijenu i bit sretan sto sam uopce naso neke koje rade...
Koliko bi mogao traziti za ove hynix (4gb pc3-8500 ddr3 1066mhz) ?
Znaci ukratko receno, ove prodat i onda ic od ducana do ducana i bost u njega ram dok napokon ne proradi 2x4, tad kupit te plocice bez obzira na cijenu i bit sretan sto sam uopce naso neke koje rade...
Koliko bi mogao traziti za ove hynix (4gb pc3-8500 ddr3 1066mhz) ?
Max. 200kn po 4Gb pločici i prodat ćeš brže.