Blokira komp - u čemu je problem?

poruka: 84
|
čitano: 19.711
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
U čemu je problem?
Ovo je moja konfiguracija kupljena u ADM-u:
1 x Gigabyte GZ-X1, midi tower
1 x Napajanje CORSAIR 400W
1 x Sapphire HD 4870 Toxic, 1GB
1 x Procesor AMD Athlon II X2 250
1 x Gigabyte MA770-UD3
1 x HDD SAMSUNG 500GB
2 x DDR2 2048MB ( 2GB ) PC8500 Kingmax
Instaliran OS Windows 7.

Problem je u tome što mi komp redovito blokira kada igram igre čak i na nižim postavkama. Na srednjim i višim da ni ne govorim. Blokira na način da slika nestane na monitoru, zacrni se ili se pojave crte preko cijele slike. Zvuk se nastavi kojih 5 sekundi i onda sve blokira, pa moram restartirat komp. Probao sam grafičku na drugom kompu i radi na najvišim postavkama bez problema.
U čemu bi bio problem ako netko može pomoći? Znači, instalirao sam sve potrebne drivere za grafičku, Windowsi rade bez problema, filmove normalno gledam, kompjuter je stabilan.
Da li je moguće da je problem u memoriji? Ili u monitoru (LG Flatron L204WS)? Ili u nečemu trećem? Ili je možda napajanje preslabo?
Pomozite..

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
U čemu je problem?

moguće da je do monitora, probaj ga kod frenda pa nam javi...

Moj PC  
0 6 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: U čemu je problem?
mile_st kaže...

Probat ću, ali ako mi filmove normalno prikazuje, čak i one HD, nekako sumnjam da je u nejmu problem

17 godina
neaktivan
U čemu je problem?

Kakve su temperature ostalih komponenti i da li si provao najnovije drivere za grafičku, a možeš i pokrenut Memtest86+ pa vidjeti da li je RAM u pitanju. Što se napajanja tiče mislim da je sasvim dovoljno.

''...nisam možda siguran što me uistinu zanima, ali sam posve siguran što me ne zanima.''

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
U čemu je problem?

Kakve su temperature komponenti, možda je pregrijavanje.

Ja sam imao slični problem no meni je bilo baš do grafičke.

No one gets left behind. Ingame nick: Thug Life ili x3mn00b
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Razer_Copperhead kaže...

Kakve su temperature ostalih komponenti i da li si provao najnovije drivere za grafičku, a možeš i pokrenut Memtest86+ pa vidjeti da li je RAM u pitanju. Što se napajanja tiče mislim da je sasvim dovoljno.

Pa evo, mislim da su temperature normalne, jučer mjerio.. uglavnom temp GPU maksimum 57 ili 58 stupnjeva, a GPU (memio) 83 stupnjeva.. To je bilo za vrijeme igranja COD MF2 pa sve do trenutka kad je zablokiralo. Znači ta temperatura je bila i minutu dvije prije blokiranja, pa je varirala od slabije do te. Hoću reći da nije blokiralo odmah čim se povisila temperatura.

Što se tiče drivera, probao sam i najnovije i malo starije, i one s CD-a i one koje Win 7 automatski instalira. I sve isto. A test memorije još nisam napravio, nisam se ni sjetio 

thuglife kaže...

Kakve su temperature komponenti, možda je pregrijavanje.

Ja sam imao slični problem no meni je bilo baš do grafičke.

Pa po onome što sam proguglao, temperature koje sam imao su u granicama normale, nije da se nešto pretjerano razumijem..

16 godina
U čemu je problem?

Kupi jace napajanje.

Moj PC  
2 4 hvala 0
15 godina
neaktivan
zzz kaže...

Kupi jace napajanje.

Objasni molim te..

Nije baš da je jeftino, jače od 500 W dođe skoro 600 kuna.

16 godina
Majkel kaže...
zzz kaže...

Kupi jace napajanje.

Objasni molim te..

Za tviju grafu je preporuceno napajanje od 600 W.

ATI

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.4.2010 18:59 (zzz).
15 godina
neaktivan
zzz kaže...
Majkel kaže...
zzz kaže...

Kupi jace napajanje.

Objasni molim te..

ATI

Imaš pravo.. probat ću zamijenit napajanje s frendom, njegovo je 500 w, pa ćemo vidjet da li je u tome problem

17 godina
neaktivan
zzz kaže...

Kupi jace napajanje.

Ako je isto napajanje uspjelo držati ovu konfiguraciju (Intel Core2Quad Q9400 @ 3.5GHz Asus P5Q-E 4GB DDR2 800MHz Sapphire HD4870 @ 800/4000MHz GPU/MEM 2 x 160GB Hard disk 2 x optička uređaja 4 x 120mm ventilatora 2 x 92mm ventilatora) može i ovu, a možda je u pitanju i napajanje kad ti kod prijatelja radi bez problema.

''...nisam možda siguran što me uistinu zanima, ali sam posve siguran što me ne zanima.''
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.4.2010 9:50 (Razer_Copperhead).
16 godina
neaktivan
Majkel kaže...

ATI

Imaš pravo.. probat ću zamijenit napajanje s frendom, njegovo je 500 w, pa ćemo vidjet da li je u tome problem

Ne ludujte. Napajanje je dobro, pogledaj i ja imam istu grafu i radi ko sat.

Jedino što ti može biti je da je tvoje neispravno, ali nedovoljno sigurno nije. Pokušaj sa frendovim, iako za ovaj kvar ne bi trebalo biti krivo napajanje.

16 godina
neaktivan
mile_st kaže...

ajme šta ja pišem...nisam pročita cijeli text (da cijelo računalo zablokira).

uglavnom, do monitora onda nije. prvo istestiraj RAM. nakon toga vidi jel ti slučajno napajanje ili se nešto pregrijava...

15 godina
neaktivan
U čemu je problem?

Probat ću stavit njegovo napajanje, iako i ja sumnjam da je u tome problem.. jer znam da takvo napajanje pogoni i jače kompjutere od mojih, a moj je neka sredina.. frendov komp je dosta jači od mojeg, zato je i stavio 500 W.

Netko je bio rekao da bi problem mogao biti memorijski poslužitelj, no ja o tome ništa ne znam

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Napajanje ti je preslabo. Tebi treba od 600W pa nadalje, ne stedi vec kupi poznatog prozivodaca ali opet pazi da ne platis previse. Bjezi.... i to sa trcanjem bjezi od no-name napajanja koja imaju 1000 W (DeLUXe na primjer)

Slabo napajanje osim to sto ce ti zadavati muke kada igras moze povuci sa sobom na dno i ostatak PC-a usled potraznje za strujom koje ono ipak ne moze isporuciti

-Ništa ne znam, a đe da znam?- Ekrem Jevrić
16 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...

Napajanje ti je preslabo. Tebi treba od 600W pa nadalje, ne stedi vec kupi poznatog prozivodaca ali opet pazi da ne platis previse. Bjezi.... i to sa trcanjem bjezi od no-name napajanja koja imaju 1000 W (DeLUXe na primjer)

Slabo napajanje osim to sto ce ti zadavati muke kada igras moze povuci sa sobom na dno i ostatak PC-a usled potraznje za strujom koje ono ipak ne moze isporuciti

Na čemu si ti?

Corsair CX 400 vuče i jače grafe od ove. Ja ga imam, znači da ga i ja trebam promijeniti...naravno nemam problema...

16 godina
stipica_zd kaže...
Lazarus Long kaže...

Na čemu si ti?

Corsair CX 400 vuče i jače grafe od ove. Ja ga imam, znači da ga i ja trebam promijeniti...naravno nemam problema...

Tvoja i njegova grafa nisu u potpunosti iste,tvoja 4870 trosi manje snage.Malo na google pa usporedi .

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.4.2010 21:36 (zzz).
16 godina
neaktivan
zzz kaže...

Tvoja i njegova grafa nisu u potpunosti iste,tvoja 4870 trosi manje snage.Malo na google pa usporedi .

Dobro ok, njegova troši više, ali ne sad neka bitna razlika zbog čega bi se davalo 500-600 kn za novo napajanje kad je i ovo dostatno.

Btw, CX400 ti može 2x4870 povući...

17 godina
U čemu je problem?

To Corsair CX 400W je dosta za tu njegovu konfu sigurno nije problem napajanje ak je ispravno. Evo dole u ovom testu je jaca konfa itekak koristena kaj se tice procesora. Koristen je i7 940 na 3.7 ghz i kak su oni izmjerili najveca Peak potrosnja cjele konfiguracije s tom grafickom  je 357 W. To Corsair napajanje daje 360W na 12V, pa bi u takvoj konfiguraciju ko u testu dole to bilo premalo. No on ima Athlon II X2 250 a ne taj i7 940 pa se moze potrosnja cjele njegove konfiguracije pod opterecenjem zaokruzit na 300W recimo u Peak potrosnji ak pretjerujemo a zapravo jos nekaj manje. Taj i7 trosi duplo vise od njegovog Athlona u Full Load bez greske, pa onda ak to Corsair napajanje daje 360W na 12V a komp trosi pod punim opterecenjem 300W ili manje to je dovoljno i tu nema frke sve stima.Cool

http://www.bit-tech.net/hardware/graphics/2009/02/23/sapphire-ati-radeon-hd-4870-1gb-toxic/13

Maksimalna potrosnja cjele konfiguracije sa  i7 940 na 3.7 ghz i s tom grafickom pod Peak opterecenjem!! Maksimalna potrosnja cjele konfiguracije sa i7 940 na 3.7 ghz i s tom grafickom pod Peak opterecenjem!!
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
zzz kaže...

Puna 4 wata s obzirom na ove ramboxove linkove. A moja je još clockana.

17 godina
neaktivan
U čemu je problem?

Uf, ne bi smio ovo da nacnem da se ne bi pretvorilo u fight ali nebrojano puta su bili testovi u BUG-u (profesionalno odradeni) a i puno je testova na netu gde se lepo vidi da nije sve u watima vec i u tome koliko je u stanju da napajanje isporuci tu snagu a i kakva je ta struja/snaga koju daje. Dali ima smetnji (sum, interferencije, kakav je napon, oscilacije....) kako se zna spraviti sa kratkotrajnim padovima gradske mreze (obicno i ovo moze biti uzrok iznenadnih BSoD-ova)....koliko zna da isporuci vise od deklariranih Watta (na kratko) i tako to

Uglavnom, ja i dalje stojim na to da su 400 W premalo ma koliko bila razvikana firma koja ga prozivodi. Mozda su dovoljni za neki office PC ali za gaming nisu

2 1 hvala 0
15 godina
Lazarus Long kaže...

Uf, ne bi smio ovo da nacnem da se ne bi pretvorilo u fight ali nebrojano puta su bili testovi u BUG-u (profesionalno odradeni) a i puno je testova na netu gde se lepo vidi da nije sve u watima vec i u tome koliko je u stanju da napajanje isporuci tu snagu a i kakva je ta struja/snaga koju daje. Dali ima smetnji (sum, interferencije, kakav je napon, oscilacije....) kako se zna spraviti sa kratkotrajnim padovima gradske mreze (obicno i ovo moze biti uzrok iznenadnih BSoD-ova)....koliko zna da isporuci vise od deklariranih Watta (na kratko) i tako to

Uglavnom, ja i dalje stojim na to da su 400 W premalo ma koliko bila razvikana firma koja ga prozivodi. Mozda su dovoljni za neki office PC ali za gaming nisu

Ovo boldano je blago receno glupost , taj corsair 400W ako je ispravan drzi i dvije 4870 !!!!!! ako je 400W namjenjeno za office PC koliko je onda potrebno za gaming ?? mozda 800W ??????

17 godina
neaktivan

A jesli ti video ono  mozda? I da, Corsair moze da "drzi" i 4 (cetiri) 4870-ce ali po kojoj cijeni? Jesi li ti video ostatak njegove konfiguracije? Pa covjek nema samo grafu unutra. Diskovi? Ventilatori? CD/DVD pogon(i)?

Za gaming 400W je malo. Za povremeno igranje nezahtevnih igara mozda. Za igranje na manijakalno velikom monitoru (samim time i velike razlucivosti, jel?) je mali i tacka. Ajd sada idi i googlaj malo

15 godina
Lazarus Long kaže...

A jesli ti video ono mozda? I da, Corsair moze da "drzi" i 4 (cetiri) 4870-ce ali po kojoj cijeni? Jesi li ti video ostatak njegove konfiguracije? Pa covjek nema samo grafu unutra. Diskovi? Ventilatori? CD/DVD pogon(i)?

Za gaming 400W je malo. Za povremeno igranje nezahtevnih igara mozda. Za igranje na manijakalno velikom monitoru (samim time i velike razlucivosti, jel?) je mali i tacka. Ajd sada idi i googlaj malo

Ovo je moja konfiguracija kupljena u ADM-u:
1 x Gigabyte GZ-X1, midi tower
1 x Napajanje CORSAIR 400W
1 x Sapphire HD 4870 Toxic, 1GB
1 x Procesor AMD Athlon II X2 250
1 x Gigabyte MA770-UD3
1 x HDD SAMSUNG 500GB
2 x DDR2 2048MB ( 2GB ) PC8500 Kingmax
Instaliran OS Windows 7.

ja ovdje nigdje ne vidim ventilatore, 150 diskova , a ne vidim niti opticki pogon ( kojeg sigurno ima ), proc je dvojezgreni i nije klokan.... ukratko, napajanje je i vise nego dovoljno za takvu konfiguraciju, bez obzira o koliko zahtjevnim igricama se radilo .....  nemam potrebe za googlanjem

17 godina
neaktivan
U čemu je problem?

Daj nam sliku ovog programa da vidimo temperature.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
U čemu je problem?

Long i zzz dobro kažu. Isprobaj jače napajanje.

Preporuka od proizvođaća za tu grafičku je minimalno 500W napajanje certificiranog proizvođaća. Ta preporuka nije bez razloga.

I find your lack of faith disturbing!
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
U čemu je problem?

Gledate te preporuke na ati i sličnim stranicama. Da ponovim po 100-i put. Preporuke se odnose na šrotex napajanja. Corsair CX400 drži HD4890 karticu (provjereno), pa zašto ne bi HD4870. Nemojte više pričat nebuloze. CX400 je za ovo i više nego dosta.

Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kad si probao kod frenda tu grafu na koje si ju napajanje tocno spojio bolje od svog ili losije,i tu vam lezi odgovor problema sta se prepucavate  do napajanja ili ne kad je vec spojio na drugo napajanje i bilo stabilno,ali ovo ne zvuci da je prob do iceg navedenog dao bi se kladiti da nesta oko proca ne stima.

When you are halfway up,you are always halfway down

0 2 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ajd malo školice vezano uz dijagnostiku...

1. Na osnovu onog što Majkel kaže, računalo radi stabilno osim u trenutku kad pokrene zahtjevnu grafičku aplikaciju (igru). U toj situaciji prestaje izlaz video signala na monitor, što nas dovodi do slijedećih zaključaka - A) Grafička kartica ima problema i B) Napajanje nije dostatno (pri velikom loadu grafička naravno, kao i ostale važnije komponente troše više struje)

2. Grafičku karticu je isprobao na drugom računalu i radi bez ikakvih problema pod punim opterećenjem

3. To drugo računalo ima i jače napajanje (500W)

4. Proizvođač grafičke kartice (Sapphire) je za taj model dao preporuku za MINIMALNO 500W napajanjem certificiranog proizvođača - što znači da će to napajanje imati faktor iskoristivosti od oko 80% prilikom pretvaranja izmjenične u istosmjernu struju.

5. Dijagnostički proces zahtjeva da prvo ispitamo najsumnjiviju komponentu na računalu, što je slijedom navedene logike - NAPAJANJE. Daklem, potrebno je na navedenom računalu prvo ispitati rad s jačom jedinicom napajanja.

6. Nakon što se utvrdi kako računalo radi s jačom jedinicom napajanja možemo pričati o daljnjim sumnjivcima...

7. Problemi s CPU-om bi se pojavili i u drugim situacijama rada s računalom (tako da CPU vrlo vjerojatno možemo prekrižiti kao potencijalni uzrok problema)

8. Memorija također vjerojatno nije problem, mada nju ne možemo u potpunosti isključiti, no tek nakon što definitivno utvrdimo detalj pod točkom 5.

Sve ostalo su nagađanja i prepucavanja stila moj tata je jači od tvog. Uzmite također u obzir i statistiku, koja biva točnija većim brojem ulaznih podataka. Ne možete na osnovu samo svog primjera govoriti, ali to napajanje je super, jer meni radi.

Tolko...

EDIT: k, g, h u č, ž, š

I find your lack of faith disturbing!
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.4.2010 10:36 (0v3r10rd).
Moj PC  
7 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ja ti preporucujem da kupis Blue Star napajanje od 650w

Jeftina je i jako dobra meni je savrsena.

Blue Star Black Mirror Edition.

http://www.omgpop.com/?r=dqxd
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice