Pa ja sam u HR i isto je tak :D
Kako sam dobio posao u Irskoj
- poruka: 2.512
- |
- čitano: 1.080.346
- |
- moderatori:
Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
LOL, jučer sam u firmi dobio najčudniju opomenu u životu ikad... Upozorili su me da ne koristim uskličnike dok komuniciram sa klijentima
To se ovdje smatra agresivnim tonom i da izbjegavam u širokom luku. A ja navikao rešetati uskličnicima kao da sam plaćen po uskličniku
Zanimljivo, ja imam klijenta iz USA koji stalno koristi uskličnike npr.(good morning!, thanks!) nez. po meni je to normalno kada netko naglašava na pozdrav ili zahvalnost...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-birokracija-bespotrebno-komplicira-pogledajte-kako-to-rade-irci/883738.aspx Znate šta ljudi, ali što dalje i meni pogled ide preko, granice.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-birokracija-bespotrebno-komplicira-pogledajte-kako-to-rade-irci/883738.aspx Znate šta ljudi, ali što dalje i meni pogled ide preko, granice.
Bio sam vani, radio na dva kontinenta, ali kad sam dobio poziv da se vratim, i vratio sam se. Za dva ipo puta manju plaću.
Nije mi bilo, bajno, nisam neku ludu lovu uzimao ali sam zivio, radio, stedio, slao kuci, vracao kredit u švicarcima..
Sad sam godinu dana tu. Gadljivo. Zajebat ce te svak ko moze. Koji ku*ac?! Ali stvarno, tri godine, dvije dvojezične zemlje ali se pravila znaju. ZNAJU. Zna se ko plaća porez, zna se šta ja radim, zna se šta državne službe rade, zna se šta firma radi. Na to se navikneš nakon par mjeseci. Divota.
Aktivirao sam egrađanina, rekoh napokon. Miče se. Miče se mrkva u mojoj pozadini. Na egrađaninu vidim da sam godinama dužan 490 kn poreza. Rekoh sebi čist sam, nemam minusa, nemam repova, platiti ću i biti miran.
ALI, ja samo vidim da dugujem, ne znam kome da platim. OK, odem do Porezne u Novom ZG, bilo mi usput, onaj zaštitar me pošalje na šaltere "lijevo". OK. Dođem, ja na šaltere lijevo a tamo samo jedna baba skrivena iza monitora, jede štapiće i pravi se da me ne vidi. Valjda ko lane misli, ja sam skrivena iza ekrana, ako prestanem žvakati, ne mrdam se, i izbjegnem očni kontakt otići će... E baba, baba... "Dobar tek!", ja u glavu odmah sa onim šta me zanima. Dakle, dugujem Vam porez, želim platiti, recite mi di, šta, kako... Ona se koprca, nema pojma šta ja pričam. Napokon, pristane da nešto pogleda. BUM - morate u Dubrovnik, oni su sam to poslali, kaže. I'sa ti! Ko da je Dubrovnik Heinzlova ili što već.. Ono, 10-15 minuta vožnje. A ima kompjuter ispred sebi i radi u poreznoj, valjda joj je taj kompjuter spojen na nešto.
Ugl, otišao sam od tamo, našao kontakt, ispunio svoje pitanje, došla skenirana uplatnica na e-mail (bez ikakve riječi teksta u mailu), ja uplatio. I? I još nakon dva mjesece mi stoji isti hebeni dug...
Majke mi, RH je predivna zemlja za živit, pakao za raditi. Ljudi moraju jako mnogo raditi na sebi i tu nam je poterbna promjena.
Otići vani - da. Skupiti znanje, iskustvo i donijeti ga vamo - da. Dati se da vas hebe svako ovdje - ne. Granica mora postojati. Neka odjeb iskusi svatko sa druge strane. Poslodavac, šef, država.
Eh, da: Oba intervjua sam odradio preko skype. Prvi je trajao 25 min, drugi je trajao 19 min.
EDIT: Ovo je offtopic, ispričavam se. Puka sam.
Izludi me sve, od muljanja oko zdravstva, kada većina EU ima univerzalno ili kombinirano, ali opet jako teško, da ne kažem nemoguće da ćeš najebati kao u SAD-u kada je u pitanju EU zdravstvo, pa do pizdarija oko posla. Od kašnjenja s plaćanjem, do mal mi trebaš mal mi ne trebaš. Djevojka studira, već drugi faks i malo radi u struci malo ne, a jedna od šefica je skroz neozbiljna, malo joj se radi malo ne- i ja pizdim zbog toga, govorim joj, ajmo poslije faksa oboje van jebo ovo, ako ćemo raditi periodično, nije da mi je želja tako cijeli život. Meni isto ide na živce što na faksu nas ujebu s restrikcijama oko kolegija i još k tomu ne objave raspored za cijelu godinu nego semestar po semestar. Da bi na kraju svi morali upisati kolegije na brzaka (zbog kvote) i na slijepo jer ne znaš kada će kolegij biti, što opet pravi problem kod posla. Onda opet pizdarije sa ovim stručnim, radiš za 2400, ajd više nego što je bilo prije, ali ti ne ide u staž? Znači opet godinu dana rada uzalud, onda ne možeš npr. u knjižnici ako nisi knjižničar nego mora biti baš tvoja struka. Ma užas jebote.
Pa ni kod mene :D. Ide poštovani, pa nakon toga tekst. Uskličnici su stres :D
Meni je to bezveze. Kontam da ću se vratiti u HR...
vec ti postalo tesko raditi??
Javio mi se Petko - rekao je da nakon ovog komentara odmah putuje pravac Engleska i kupuje najfinije bijele jahačke rukavice kojima će ti opaliti ćušku kada dođe u RH, kako bi obranio svoju čast.

Malo offtopic al nadam se da bu netko znal odgovor.Jel je izvedivo da netko prima vojnu mirovinu i radi vani(Irska)?Da nebi bilo nekakvih problema s ovim našim "lešinarima"?Ili njih jednostavno zaboli ona stvar dal ti primaš mirovinu u jednoj državi a radiš u drugoj?Hvala.
Malo offtopic al nadam se da bu netko znal odgovor.Jel je izvedivo da netko prima vojnu mirovinu i radi vani(Irska)?Da nebi bilo nekakvih problema s ovim našim "lešinarima"?Ili njih jednostavno zaboli ona stvar dal ti primaš mirovinu u jednoj državi a radiš u drugoj?Hvala.
Znam da se dječiji doplatak provjerava - shodno tome onda se vjerojatno provjeravaju i mirovine.
Evo jedan šašavi update...
Jučer-prekjučer me nazove lik iz Pande (firma koja odvozi smeće) da mi kaže da imaju problema sa mojom mail adresom. Ja mu počnem slovkati jer vrlo često fulaju slovo. Kad sam završio kaže on meni "ma znamo koja vam je mail adresa ali zovem da provjerim jel koje slovo možda veliko".
Ajd dobro, kažem ja njemu "ma ne, sva su mala". Odmah ga pitam nešto za cijenu jer su mi nešto blesavo naplatili. Kaže lik meni "žao mi je, ja to ne znam - zadužen sam samo za mail adrese".
O jebo te ćaća mulasti. I tebe i onog ko ti je izmislio to radno mjesto...
Jučer-prekjučer me nazove lik iz Pande (firma koja odvozi smeće) da mi kaže da imaju problema sa mojom mail adresom. Ja mu počnem slovkati jer vrlo često fulaju slovo. Kad sam završio kaže on meni "ma znamo koja vam je mail adresa ali zovem da provjerim jel koje slovo možda veliko".
Ajd dobro, kažem ja njemu "ma ne, sva su mala". Odmah ga pitam nešto za cijenu jer su mi nešto blesavo naplatili. Kaže lik meni "žao mi je, ja to ne znam - zadužen sam samo za mail adrese".
Neka, neka, još malo i vratit ćeš se ti u lijepu našu :D
Neka, neka, još malo i vratit ćeš se ti u lijepu našu :D
Ne mora, ima očito i gore sve najbolje odavde, ali veću plaću. :D
nije ni njihova uprava/drzava imuna na drqarose :D
kolega s posla je nekad radio za firmu koja je nabavljala i odrzavala racunala/servere za Gardu, price se malo do nimalo razlikuju od prica iz lijepe nase.
Bar imaš osjećaj kako da si još uvijek doma :D
Javio mi se Petko - rekao je da nakon ovog komentara odmah putuje pravac Engleska i kupuje najfinije bijele jahačke rukavice kojima će ti opaliti ćušku kada dođe u RH, kako bi obranio svoju čast.
a kuku meni ..No dobro sam jos i prosao,mogao je preko sekundanta izazvati me na dvoboj..
Koliko sam shvatio po ovim komentarima Vas koji ste se javljali na neke poslove, i koju su uspijeli dobiti posao, u Irsku se isplati ići jedino ako "nešto" dobro znaš. Pretpostavljam dobar si programer/system admin/dizajner etc.
Dakle za večinu običnih smrtnika koji završe neki faks a ne ulažu dodatno u neko područje ili oni koji znaju ponešto od svega to nema smisla right?
Dakle udarit npr po nekom programskom jeziku i nakon xy vremena tražit posao?
Friday, po tvojem iskustvu što najviše traže u Irskoj? Programere?
I da li postoji šansa da se tamo zaposliš kao npr "pripravnik" npr zanimaju te baze podata, učio si nešto to kod kuće, ali nisi imao priliku raditi to ozbiljnije u nekoj firmi, da li uopće zapošljavaju takav kadar osoba?
Jer baš ono slušam među kolegama, svi pričaju kako je divno u Irskoj/Njemačkoj etc, a na prstima jedne ruke mogu nabrojat likove koje poznajem a da znaju fakat npr dobro programirat ili su dobro u informatici za ono za što su se opredijelili.
Koliko sam shvatio po ovim komentarima Vas koji ste se javljali na neke poslove, i koju su uspijeli dobiti posao, u Irsku se isplati ići jedino ako "nešto" dobro znaš. Pretpostavljam dobar si programer/system admin/dizajner etc.
Dakle za večinu običnih smrtnika koji završe neki faks a ne ulažu dodatno u neko područje ili oni koji znaju ponešto od svega to nema smisla right?
I da li postoji šansa da se tamo zaposliš kao npr "pripravnik" npr zanimaju te baze podata, učio si nešto to kod kuće, ali nisi imao priliku raditi to ozbiljnije u nekoj firmi, da li uopće zapošljavaju takav kadar osoba?
Jer baš ono slušam među kolegama, svi pričaju kako je divno u Irskoj/Njemačkoj etc, a na prstima jedne ruke mogu nabrojat likove koje poznajem a da znaju fakat npr dobro programirat ili su dobro u informatici za ono za što su se opredijelili.
Da, mislim da su najtraženiji programeri ali jebi ga - to je kao da nogometaša pitaš koji je najpopularniji sport.
Kod nas u firmi smo spali na to da zapošljavamo potpune početnike. Frka je, imamo jako puno posla i nemamo baš nekog izbora. S vremenom ti ljudi stasaju pa se to isplati. Ali svi do sada zaposleni pripravnici su odreda ili irci ili ljudi koji žive u irskoj dosta dugo. Iskreno - čisto sumnjam da bi priliku dobio netko izdaleka tko zna "nešto" o programiranju. Možda griješim, nemam pojma. Opet, to sam zaključio na osnovu ovoga što sam vidio i čuo u jednoj jedinoj firmi. Možda netko zna više?
Da, mislim da su najtraženiji programeri ali jebi ga - to je kao da nogometaša pitaš koji je najpopularniji sport.
Kod nas u firmi smo spali na to da zapošljavamo potpune početnike. Frka je, imamo jako puno posla i nemamo baš nekog izbora. S vremenom ti ljudi stasaju pa se to isplati. Ali svi do sada zaposleni pripravnici su odreda ili irci ili ljudi koji žive u irskoj dosta dugo. Iskreno - čisto sumnjam da bi priliku dobio netko izdaleka tko zna "nešto" o programiranju. Možda griješim, nemam pojma. Opet, to sam zaključio na osnovu ovoga što sam vidio i čuo u jednoj jedinoj firmi. Možda netko zna više?
Programiranje i testiranje su najgori poslovi u IT-u. Po meni i oćenito jedni od gorih poslova. Generalno malo para za puno muzike. To su crnački poslovi. Dobri poslovi u IT-u su Project Management, IT revizija, organizacija poslovnih procesa, IT analiza, Product Management itd. za koje i ne trebaju šljakerska znanja. To su middle management kvalitetni poslovi gdje je bitno itetkako formalno obrazovanje između ostalog. Druga stvar je što je u Hrvatskoj/neznam kako je u Irskoj tržište spalo na programiranje i testiranje - teška šljakeraja bez mogućnošću napredovanja - šta ćeš sa 40 godina i dalje bit programer? (pogotovo van Zagreba - neznam jeli uopće postoje middle management pozicije izvan zagreba u hrvatskoj). Startupi i podružnice velikih firmi u hrvatskoj - isključivo programiranje/testiranje skoro pa danonoćno za ne toliko veće novce u odnosu na birokraciju (ako uopće i jesu veće, veće su plaće u HEP-u nego u većini takvih firmi) - to je istina.
Tolika ljubav prema "ne trebaju znanja" i prema "management" poslovima i jest rezultat zašto nam je IT kakav jest (jad i tuga). Inače je fora kako to vrijedi samo za Balkan; vani neki "big shot" developeri i dalje kodiraju i mlate lovu na kodu. U nas je sramota radit s 40. Treba ići na ručak. :D
Danas mularija misli ako do 40-e nisi sef firme, ako nemas 3 kurvice i nevozis beemvea od 100 iljada evra da si nitko i nista.
vidim ja zakaj si ti otišel u Irsku: kokodakolinda rekla da treba naseliti otoke i "vratiti im život" a ti si je preduhitrio. opako.
Da li se može znati koliko plaćate početnike (range)? Vidim na monsteru podatke koji dosta osciliraju, neki nude 25k absolutnom početniku dok drugi očekuju da će za 25k dobiti čovjeka sa 2-3 godine iskustva koji već piše Angular 2.0. Treći opet nude 30-40k za 2-3 godina iskustva što ajmo reći nije absolutni početnik ali je osoba na početku karijere i ima još puno za učiti.
Hvala
Programiranje i testiranje su najgori poslovi u IT-u. Po meni i oćenito jedni od gorih poslova. Generalno malo para za puno muzike. To su crnački poslovi. Dobri poslovi u IT-u su Project Management, IT revizija, organizacija poslovnih procesa, IT analiza, Product Management itd. za koje i ne trebaju šljakerska znanja. To su middle management kvalitetni poslovi gdje je bitno itetkako formalno obrazovanje između ostalog. Druga stvar je što je u Hrvatskoj/neznam kako je u Irskoj tržište spalo na programiranje i testiranje - teška šljakeraja bez mogućnošću napredovanja - šta ćeš sa 40 godina i dalje bit programer? (pogotovo van Zagreba - neznam jeli uopće postoje middle management pozicije izvan zagreba u hrvatskoj). Startupi i podružnice velikih firmi u hrvatskoj - isključivo programiranje/testiranje skoro pa danonoćno za ne toliko veće novce u odnosu na birokraciju (ako uopće i jesu veće, veće su plaće u HEP-u nego u većini takvih firmi) - to je istina.
Vidi, ja bih programirao i sa 400 godina. Bolji posao ne mogu zamisliti. Cesto mi govore da nisam normalan. Za mene boljeg posla nema - tocka
Odradim svoje 9-5 i nakon toga nit brige nit pameti. Ako nesto i idem extra odraditi (svojevoljno) to mi bude jako izdasno placeno.
Da li se može znati koliko plaćate početnike (range)? Vidim na monsteru podatke koji dosta osciliraju, neki nude 25k absolutnom početniku dok drugi očekuju da će za 25k dobiti čovjeka sa 2-3 godine iskustva koji već piše Angular 2.0. Treći opet nude 30-40k za 2-3 godina iskustva što ajmo reći nije absolutni početnik ali je osoba na početku karijere i ima još puno za učiti.
Hvala
Ne mogu ti govoriti o konkretnim brojkama jer ih iskreno - ne znam. Znam samo da je mladi kolega iz hr koji mi se pridruzio prije nekog vremena vrlo zadovoljan sa svojom pocetnickom placom. Mislim da ljudima na pocetku karijere lova ne bi trebala biti prioritet. Naravno - trebas pokriti svoje troskove i imati za pristojan zivot ali prioritet treba biti skupljanje iskustva a onda nakon 5 godina izvoli pa izmisljaj i dogovaraj pare.
John Carmack uza sve milijune i dalje kodira. Nije jedini. Toliko o "rudarskom poslu" i sl. glupostima koje se mogu čuti i pročitati. Inače, inženjeri u Hrvatskoj, ovisno o stupnju znanja i "šljakanja" mogu imati od 5.000 do 20.000 neto. Nije plaća kao parazita u politici, ali je ok i barem se dobiva za stvarni rad. Inače, čudna je to ideja da "iza 40 ne možeš bit programer" - valjda svi dobiju Alzheimera? I menadžment nije uvijek napredovanje, dapače, u menadžment često potjeraš ljude da ne čine štetu u razvoju.
Ne možeš napredovati u programiranju? A? Kako? Zašto?
Zašto misliš da su analiza i revizija bolji od programiranja? Kako se tamo napreduje?
Ne znam točno kolika se lova recimo vrti oko IT analize ili product managementa, ali senior programer vrti finu lovu vani. Npr. bivši kolega sa posla otišao u Irsku za 5k € mjesečno, a programer je. Meni je to puno para za malo muzike.
Ja se tu slažem sa Tončijem, likove se baca u management da ne čine štetu razvoju. Meni je ta analiza, revizija, PM,... totalni bull%$& jer ne vidim nikakvu korist od tih poslova. Pogotovo project management, sastanci, kavice, ručkovi i to je to, yebeno i korisno
Ima svrhe u menadžmentu, analitici i sl. ali to nisu "poslovi višeg razreda", iako se, naravno, bolje plaćaju ponekad (u Hrvatskoj pogotovo, što više metafizike u poslu, to veća lova). Problem je samo što se u Hrvatskoj slabo plaća inženjerstvo. Vani omjeri nisu tako loši.
Sve to ima koristi. Drugi par rukava je što se kod nas svakome da kojekakva tital samo da se ego zadovolji. I onda imaš PM-ova koji ne takvu "normalni" PM.
Koliko ja imam saznanja, jako teško da će netko sa gore nabrojavnim zanimanjem dostići dobrog tehničara, koji pak ima career path prema Technical Leadu ili Arhitektu ili Tehničkom konzultantu ili slično. Koliko možeš napredovati ili ne, zavisi od organizacije, ne radnog mjesta.
Inače za Irsku, pošto sam se raspitivao i za brata koji je tada bio na nuli. Nekako su se te cifre (početnika) kretale oko 25k - 30k s time da su svi recruiteli govorili da potpuni početnik i nije toliko zanimljiv jer ih mogu ok broj njih naći na otoku.
Sa 2.5 godine iskustva su meni nudili cca 40-45k za .NET pozicije, odnosno 45-50k za SharePoint ili Dynamics CRM pozcije.
Jedna stvar na koju definitivno treba pripaziti je da oni u oglasu navedu neki range, međutim, ako stvarno killaš intervju, onda možeš za koju tisuću poviše pregovarati.
Pozdrav, zanima me da li ima stranica osim linkedina za traženje posla za inozemstvo(njemačka).Može biti sa posredstvom kao trenkwalder ili bez posredstva gdje poslodavac traži radnike kao oglasnik.
Ako neko ima iskustava sa trenkwalderom i sličnima.Želim se ispucat samo ne bi da naletim na nekog poslodavca da radim za đabe kao ovdje u hr.Da li se isplati ići raditi kod naših ljudi u inozemstvu.
Pozdrav, zanima me da li ima stranica osim linkedina za traženje posla za inozemstvo(njemačka).Može biti sa posredstvom kao trenkwalder ili bez posredstva gdje poslodavac traži radnike kao oglasnik.
Ako neko ima iskustava sa trenkwalderom i sličnima.Želim se ispucat samo ne bi da naletim na nekog poslodavca da radim za đabe kao ovdje u hr.Da li se isplati ići raditi kod naših ljudi u inozemstvu.
http://www.horizontjobs.de/
http://www.monster.de/
http://de.indeed.com/
https://jobboerse.arbeitsagentur.de/
Ima i par ovdje https://www.euroweb.de/blog/die-11-besten-jobportale-im-internet
epische google Fähigkeiten :-)