Početnik sam u programiranju i trebam pomoć. Moram da napravim program za unos podataka u access bazu, pregled i ispis tih podataka. Svi podatci se nalaze u jednoj tablici (to su ime i prezime, zaposlenje, godina rođenja, visina, težina i takvih još par podataka). Ja sam napravio forme, dodao bazu i polja za unos podataka, sad neznam kako da napravim button za save tih podataka kad se upišu. I kako da napravim formu za pregled i ispis, Molio bih pomoć ovo mi treba hitno a zapeo sam sa tim jer nisam nikad dosad programira a treba mi taj program.
Visual basic pomoć
- poruka: 3
- |
- čitano: 1.973
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav!
Prvo bi mi trebao reći kako si dodao bazu? Da li preko database okruženja il preko ADODB objekta, što podrazumeva
deklarisanje recordset i connection objekata ?
Evo ti neki mali deo preko ADODB-a
Dodaj modul(desni klik na projekat -> Add-> Module) u svoj projekat i sledeći kod unutar modula:
Public conn As ADODB.Connection
Public rec As ADODB.Recordset
Sub Main()
frmGlavna.Show ' frmGlavna je ime forme na kojoj radiš
End Sub
Na toj tvojoj formi dodaj TextBox -ova koliko ti je potrebno u zavisnosti od baze. NPR. txtIme, txtPrezime, txtDatumRodjenja, itd
Zatim, sledeći kod unutar FormLoad() procedure
Private Sub Form_Load()
Set conn = New ADODB.Connection
Set rec = New ADODB.Recordset
conn.Open "Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0; " _
+ "Data Source=" + App.Path + "\IME_BAZE.mdb;" _ ' IME_BAZE - je onako kako ti se zove baza
+ "Persist Security Info=False"
rec.Open "IME_TABELE", conn, adOpenKeyset, adLockOptimistic ' IME_TABELE - ime tvoje tabele u bazi
Set txtPrezime.DataSource = rec
txtPrezime.DataField = "PREZIME" ' PREZIME - je originalni naziv polja iz tabele u bazi, onako kako je u bazi
Set txtIme.DataSource = rec
txtIme.DataField = "IME"
Set txtDatumRodjenja.DataSource = rec
txtDatumRodjenja.DataField = "DATUM_RODJENJA"
End Sub
Ovaj kod ti je dovvoljan da ti učita bazu u formu.
Kada hoćeš da pregledaš bazu dodaj dva command button-a cmdSledeci i cmdPredhodni i za njih sledeći kod:
- za cmdPredhodni:
Private Sub cmdPredhodni_Click()
rec.MovePrevious
If rec.BOF Then rec.MoveFirst
End Sub
- za cmdSledeci:
Private Sub cmdSledeci_Click()
rec.MoveNext
If rec.EOF Then rec.MoveLast
End Sub
Sa ovim do sada možeš da vršiš pregled baze. :-)
Za upis u bazu dodaj na formi još dva command button-a, cmdDodaj i cmdPotvrdi i sledeći kod:
Private Sub cmdDodaj_Click()
rec.AddNew
txtPrezime.SetFocus
End Sub
- za potvrdu unosa:
Private Sub cmdPotvrdi_Click()
If ((rec.Fields(1).ActualSize = 0) Or (rec.Fields(2).ActualSize = 0) _
Or (rec.Fields(3).ActualSize = 0) Or (rec.Fields(4).ActualSize = 0)) _
Then
MsgBox "GREŠKA, morate popuniti sva polja! "
txtPrezime.SetFocus
Else
rec.Update
End If
End Sub
Sa ovim bi to trebalo da radi nekako...
kad već postoji tema onda bi i ja htio postaviti pitanje...kako napraviti u VB 2008. da ti program automatski šalje sadržaj TextBox-a na mail?