Zanima me kako se točno postaje senior PHP programer? Da li netko postaje senior kad se sam tako prozove jer misli da je sad baš dovoljno dobar, da li je potreban određen broj godina iskustva (možda staža) ili postoji baš neka općepoznata točka u životu programera do koje moraš dogurati da bi se smio nazvati senior progamerom?
Radi se o tome što trenutno radim u firmi kao PHP programer/pripravnik i sa mnom radi jedan senior PHP programer.. s druge strane, ja vidim da on nije baš neki guru, radi stvari malo "nespretnije" i (nepotrebno) kompliciranije, htaccess fajl mu je katastrofa, queryji prema bazi su ponekad apsolutno nepotrebni ili ih je previše (ima još problema, a imam i tonu primjera, no nisam tu radi pljuvanja) i sve to rezultira usporavanjem stranice... How the hell je on postao senior programer?
Što je zapravo senior programer?
- poruka: 17
- |
- čitano: 17.235
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Senior programer je covjek koji je dovoljno dugo u poslu i u tehnologiji koja mu je primarna, i njegovo radno vrijeme je otprilike rasporedjeno 1% ucenje novog 99% produkcija. Seniori u pravilu znaju tips&tricks svoje branse, znaju koji su skirveni pitfallsi nekih odluka. Seniori nisu podlozni burnoutu toliko.
Uglavnom, najbolja usporedba ti je neki 28 godisnji frajer koji svake subote ima drugu, i 15godisnji napaljeni klinac koji je prvi put uhvatio sisu.
Razlika u njihovom razmisljanju i ponasanju ti je razlika izmedju juniora i seniora.
That being said - bas chatam s kolegom, kaze da je neki CTO koji je radio/radi za TCom pokazao na HrOugu kako ne zna napisati pravilan Javascript statement. Tako da to sto se ljudi kite raznim nazivima bas ne stima u HR.
Uglavnom, najbolja usporedba ti je neki 28 godisnji frajer koji svake subote ima drugu, i 15godisnji napaljeni klinac koji je prvi put uhvatio sisu.
Razlika u njihovom razmisljanju i ponasanju ti je razlika izmedju juniora i seniora.
Umirem!
Wow, ovo u potpunosti odgovara na moje pitanje :D Pedo bear over and out. Thanks a bunch mister!
Senior si onog trenutka kada iza sebe imaš toliko dobrih i loših projekata, tako da kada ti dođe specifikacija za najnoviji projekt na stol znaš da će i taj biti katastrofa i znaš zašto, onda otiđeš do projekt managera i kažeš mu, povišenim glasom, da je on debil i gdje mu je mozak, i u tom kritičnom trenutku ne dobiješ otkaz nego projekt manager, voditelj projekta, šef, gazda ili kako god te posluša i kaže smirenim glasom "vidiš ima nešto u tome, promjenit ću specifikaciju", zato jer ti kao senior znaš neke stvari koje se ne mogu naučiti iz knjiga. Hvatanje za sisu je samo jedan primjer . A to nema veze s time što ti piše na vizitki, vratima od ureda ili opisu radnog mjesta.
Šalu na stranu. Junior je obično 5-7 godina iskustva, senior 7-12, a arhitekt preko 15 godina radnog staža u programiranju. Naravno ove su ti brojke okvirne i razlikuju se od firme do firme. Naravno postoje i ekstremi kada te s tri godine iskustva proglase seniorom samo zato da se zaposlenik dobro osjeća, a svi manageri jako dobro znaju koliki je programerski ego.
Šalu na stranu. Junior je obično 5-7 godina iskustva, senior 7-12, a arhitekt preko 15 godina radnog staža u programiranju. Naravno ove su ti brojke okvirne i razlikuju se od firme do firme.
Junior i Senior su oznake za ljude koji imaju 3 i 5+ godina iskustva (ne radnog staza!) u JEDNOJ tehnologiji. Mozes ti 20 godina raditi u Cliperu i onda 3 dana u Javi, to ne znaci da si Senior Java Developer.
Softverski Arhitekt nije ogranicen godinama iskustva nego iskustvom u realizaciji projekata. SA je kod nas nesto kao project manager. Samo "vani" su SA voditelji projekta a ne "menadzercici sa VERNa" koji crtkaraju u Visiou. No kad bolje razmislim, kod nas niti ne postoji ozbiljno organizirana dev firma (UML i UC je "ono nesto sa faksa kaj smo ucili").
Šalu na stranu. Junior je obično 5-7 godina iskustva, senior 7-12, a arhitekt preko 15 godina radnog staža u programiranju. Naravno ove su ti brojke okvirne i razlikuju se od firme do firme.
Junior i Senior su oznake za ljude koji imaju 3 i 5+ godina iskustva (ne radnog staza!) u JEDNOJ tehnologiji. Mozes ti 20 godina raditi u Cliperu i onda 3 dana u Javi, to ne znaci da si Senior Java Developer.
Softverski Arhitekt nije ogranicen godinama iskustva nego iskustvom u realizaciji projekata. SA je kod nas nesto kao project manager. Samo "vani" su SA voditelji projekta a ne "menadzercici sa VERNa" koji crtkaraju u Visiou. No kad bolje razmislim, kod nas niti ne postoji ozbiljno organizirana dev firma (UML i UC je "ono nesto sa faksa kaj smo ucili").
Uf, godine iskustva i radni staž, u prethodnom postu mislio sam na istu stvar al kad već spominješ tu razliku, Mislim da je radni staž bitan (pod time mislim nekakva ugovorena obaveza za koju se dobije lova), jer netko po tvome kaže da ima iskustvo o 3-5 godina, a nema radni staž NIKAKO ne može biti senior, jer nema pojma kako je to raditi na više projekata od jednom, nema pojma kako je raditi pod pritiskom i jakim stresom, nema pojma o osječaju panike kada se specifikacija promjeni 3 dana prije isporuke koja je već dva puta odgođena, i nema pojma kako je očekivati klijentovu, tržišnu reakciju na krajnji proizvod. I po tim stvarima se razikuju amateri od profesionalaca. I po tvome ja sam prvi dan kada sam se zaposlio u prvoj firmi bio senior jer sam imao preko 3g iskustva. E pa taj dan sam bio sve osim seniora. I imao sam skroz drugačiju percepciju o razvoju softwera. Nešto slično kakvu imaju današnji studenti, pomalo idealističku što nema nikakve veze s stvarnošću, međutim i oni to nauče i tada su na putu da postanu seniori.
S ostatkom se uglavnom slažem, posebno ovo za Software Arhitekta, mislim da svatko ima svoju definiciju arhitekta, projekta managera, i voditelja projekta. I ta pravila osliliraju od firme do firme. I za razliku od tebe mislim da kod nas postoji barem 5 ozbiljno organiziranih firmi u kojima je definirano što je za njih junior, senior, arhitekt, voditelj projekta, projekt manager, izvršni direktor i ostali.
Vidio sam rad jednog senior developera iz web studia... ma daj, klinac koji uci tek php bi bolji kod pisao. Sta kazes da zna tips and tricks, e pa ovaj jer radio sve samo ne po zanatu. Aplikaciju koju je pisao je toliko lose napisao da je isla par puta sporije nego "ispravljana" verzija. SQL upiti su bili katastrofa, debbugiranje mu se svodilo na to da je okrivljavao server da je lose konfiguriran, connection stringova po sessionu je imao jedno stotinjak, njegova vizija aplikacije je bila sve samo ne lika koji je u programiranju 10-ak godina.
Senior developer je po meni covjek kojem sto god da bacis na stol on ce vidit i reci "Nema problema" i tako ce to i izvesti, kvalitetno, brzo, po zanatu. Nove stvari ce savladati jako brzo. Koliko god da godina imao. Problem kod starijih programera je taj sto idu po pravcu, ne mozes ih nicem novom naucit jer su navikli na stare tehnike programiranja, na svoju tehnologiju, sve novo im je "nepotrebno, glupo", kao sto je netko reko... Ljudi koji su radili u clipperu i dan danas se kunu u njega, bez obzira sto nove tehnologije omogucavaju brzi, sigurniji i kvalitetniji rad.
Mislio sam da ti mislis kao radni staz da si radio 3 godine (ne bitno sto, bitno da imas 3 godine staza) :)
Onaj "moj" developer ima desetak godina staza na tom podrucju, navodno je radio i vani i tako dalje... a nije cuo za zatvaranje connectiona na mysql tako da je njegova aplikacija doslovno klala mysql... nisam bas upucen u mysql ali mislim da tamo ima nekakva funkcija pristupa bazi koja kad obavi sto ima zatvori konekciju... ispravite me ako grijesim, ja radim u .netu a prije sam u asp-u. php poznajem povrsno.
Zar ima ljudi još koji zatvaraju conn. Ma treba čak dva tri otvoriti od jednom pa ih držati otvorenim. Postaneš senior kada ti dođe projekt lider i kaže napravi stracniu kao stavi da je šareno i onako da ima svega i da stranka može svašta ono nekako, i onda naprviš super stranicu. Šlaim se naravno :). Conn obavezno zatvarati
A cuj... radi (ne)zatvaranja je mySQL vristao koliko je bio zagusen...
daj mu onda adodb ili neki orm :-)
Nemam ja namjeru njemu nista gledat jer vise nemam posla sa njim. Ako jedan senior developer radi takve pocetnicke greske onda bi trebali razmislit o njegovoj tituli.
Daj nam primjere :D
Ima tema posebna za Daily WTF :P
Moje mišljenje je da te senior , junior, kid isl titule su čiste gluposti. Il nešto znaš napravitit ili ne znaš. Ako ne znaš onda uhvatiš vremena i naučiš.
Ako radiš u timu s nekoliko programera na hobi projektu onda nije bitno, al ako radiš u firmi s preko 50 ljudi onda je bitno. Za to jer to određuje plaću, poziciju u hierarhiji firme, nekakve benefite. I kod pisanja tendera za neki posao obično se traže imena ljudi koji će raditi na projektu, tada se u biti i organizira tim u kojem ima naprimjer barem jedan senior i više juniora. Jer klijent sigurno ne želi da plaća razvoj nekog projekta ako u timu nema ni jednog prekaljenog ratnika.