Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.704.474
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
TracerCPP kaže...

To sam ovdje i pokušao objasniti no očito sam trebao naglasiti da je riječ o alokaciji a ne objektu.

Da statička alokacija prolazi po tom pitanju. Dok su statičko i automatsko trajanje dvije različite stvari (posebno razdvojene u standardu).

To me je zbunilo, kako sada odjednom tvrdnja da su jedno te isto {#}

Izgubljeni u prijevodu -.-'

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
11 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

A kužim ja vas, nego mene zanima razlika između Heap-a i Stack-a .jasan mi je njihov princip.. Koliko sam ja skužio Heap je cijela raspoloživa RAM memorija .. kojoj npr. dinamički pristupamo s  new... al me zanima taj Stack, tj. stog gdje je on smjesten jel i on u RAM memoriji??

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
HA-HA-HA-HA kaže...

A kužim ja vas, nego mene zanima razlika između Heap-a i Stack-a .jasan mi je njihov princip.. Koliko sam ja skužio Heap je cijela raspoloživa RAM memorija .. kojoj npr. dinamički pristupamo s  new... al me zanima taj Stack, tj. stog gdje je on smjesten jel i on u RAM memoriji??

Uglavnom isto u RAM-u, da.
Naravno, uvijek postoje iznimke pa neki mikrokontroleri imaju implementiran hardverski stog, npr. PIC. Neki procesori kao SPARC koriste takozvani registarski stog i sl.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
11 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...
rustweaver kaže...
TracerCPP kaže...
Ja sam govorio o statički alociranim objektima a ti o statičkim objektima.

Čisto iz znatiželje, može li objašnjenje ovog koncepta? Jer sam do sada mislio da je to jedno te isto. Odnosno za objekt koji je deklariran kao statički se memorija alocira statički, odnosno onako kako sam ja to objasnio (memorija iz data segmenta).

Kako izgleda ta statička alokacija u praksi (jednostavan primjer)?

void f(){
    int a;
    static int b = 0;
    // ...
}

Varijabla 'a' je statički alocirani objekt koji postoji samo dok se izvršava blok u kojemu se nalazi. Kada se ulazi u blok ta varijabla se stavlja na stack, dok kada blok završava tada ju se skida sa stack-a.

Varijabla 'b' je statički objekt čiji životni vijek ne ovisi o bloku u kojemu se nalazi jer nije na stack-u već u data segmentu. Stoga se mogu čuvati vrijednosti u među-pozivima funkcije.

Jel to znači da je u ovome prijmjeru varijabla a vidljiva i živa samo u ovoj funkciji, dok ova statička varijabla b vidljiva samo u funkciji a živa do kraja programa???

14 godina
neaktivan

Da. S time da je varijabla 'a' živa samo tokom poziva funkcije.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
HA-HA-HA-HA kaže...

Jel to znači da je u ovome prijmjeru varijabla a vidljiva i živa samo u ovoj funkciji, dok ova statička varijabla b vidljiva samo u funkciji a živa do kraja programa???

Tako je, staticka varijabla zadrzava svoju vrijednost izmedu vise poziva funkcije.

Primjer:

#include <iostream>

void foo()
{
    int a = 10;
    static int sa = 10;

a += 5;
    sa += 5;

std::cout << a << " " << sa << std::endl;
}

int main()
{
    for (int i = 0; i < 5; ++i)
    {
        foo();
    }

return 0;
}

Ispis ce biti:
15 15
15 20
15 25
15 30
15 35

Staticka varijabla je zadrzala vrijednost izmedu visestrukih poziva funkcije i zato takav ispis.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.4.2014 21:20 (1domagoj1).
11 godina
neaktivan

Aha! Jasno... Zanimljiv primjer.. evo proguglo sam jos jedan malo kompliciraniji!

#include <iostream>

#include <string>

using namespace::std;

struct point{

int x,y;

};

point const *next_point(){

static int current = 0;

static const point pts[] = {{0,0},{1,0},{1,1},{0,1}};

point const *p = pts + current;

if(++current == _countof(pts))

current = 0;

return p;

}

int main(){

for(int i = 0; i < 8; i++){

point  const *k = next_point();

cout<<"( "<<k -> x<<", "<<k -> y<<" )"<<endl;

}

return 0;

}

11 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Da. S time da je varijabla 'a' živa samo tokom poziva funkcije.

aha... znači svaki put kad se poziva ta funkcija varijabla a se ponovo alocira memorija na stacku za tu varijablu i izlaskom iz funkcije se dealocira!! 

17 godina
neaktivan

ako netko zeli nauciti design patterns i cpp:

https://isocpp.org/blog/2014/04/cs-251

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Zoidberg kaže...

Takoder, ako netko zeli provjeriti nauceno: http://www.zemris.fer.hr/~ssegvic/ooup/

Pogledati pod laboratorijske vjezbe (i rijesiti ih :D). S obzirom da je stranica javno dostupna mislim da nema problema ako netko zeli rjesavati te zadatke, ali za bilo sto drugo (npr. koristenje tih zadataka u neke druge svrhe) preporucujem da se prvo javite prof. Segvicu.

Sredinom sljedeceg tjedna me ceka treca vjezba, bit ce to zaista zanimljivo iskustvo. {#}

14 godina
neaktivan

Zanimljivo. Bar će ljudi ako ništa drugo shvatiti polimorfizam a kamoli još ove varijante {#} Podsjeća me na vremena kada bi nam na faksu dali rekurzivnu funkciju koju pomoću formalnih pravila treba pretvoriti u ne-rekurzivnu. Stvarno materijal za razmišljanje {#}.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
13 godina
TracerCPP kaže...

Zanimljivo. Bar će ljudi ako ništa drugo shvatiti polimorfizam a kamoli još ove varijante {#} Podsjeća me na vremena kada bi nam na faksu dali rekurzivnu funkciju koju pomoću formalnih pravila treba pretvoriti u ne-rekurzivnu. Stvarno materijal za razmišljanje {#}.

Misliš iterativnu?

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
14 godina
neaktivan

Da se code unutar nje ponavlja ali ne kao rekurzivna funkcija tj. da ne zove sama sebe.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.4.2014 23:17 (TracerCPP).
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Zoidberg kaže...

Takoder, ako netko zeli provjeriti nauceno: http://www.zemris.fer.hr/~ssegvic/ooup/

Pogledati pod laboratorijske vjezbe (i rijesiti ih :D). S obzirom da je stranica javno dostupna mislim da nema problema ako netko zeli rjesavati te zadatke, ali za bilo sto drugo (npr. koristenje tih zadataka u neke druge svrhe) preporucujem da se prvo javite prof. Segvicu.

Sredinom sljedeceg tjedna me ceka treca vjezba, bit ce to zaista zanimljivo iskustvo. {#}

Od nekog tko moze napisati delinosti kao:

" C++ je sve do pojave predložaka i iznimki bio običan preprocesor za C"

ne bi zelio hamburger i pomfri narucit, a  kamoli uciti programiranje...

15 godina
neaktivan
Zoidberg kaže...

A nego što je bio?

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
17 godina
neaktivan
Zoidberg kaže...

Iz Stroustrupovih biljezaka: "In October of 1979 I had a pre−processor, called Cpre, that added Simula−like classes to C running and in March of 1980 this pre−processor had been refined to the point where it supported one real project and several experiments." - u to vrijeme taj jezik je nazvao C with Classes. U pocetku je nudio klase, strong typing, inlining i defaultne argumente. Kako se kasnije jezik razvijao, razvijen je i pravi kompajler za njega, Cfront (koji je gle cuda, generirao C kod: "The most unusual – for its time – aspect of Cfront was that it generated C code. This has caused no end of confusion. Cfront generated C because I needed extreme portability for an initial implementation and I considered C the most portable assembler around.").

A sto se tice toga bi li zelio da te uci programirati ili ne, dovoljno je pogledati covjekov CV koji je takoder javno dostupan.

Radije se drzi teme.

17 godina
neaktivan

vidim da tu slijep slijepog uci...

na stranici koja ima 10 recenica posvetiti jednu tome sto je cpp  bio tokom developmenta(prije 35 j godina, prvi ISO je 15+ godina star, STL je 20 g star... ) je idiotizam.

kao sto mu je i kod banana(Kako prenosimo složene *izlazne* parametre potprograma ako želimo izbjeći kopiranje objekata, tj. ostvariti call by reference? ), jel lik ocigledno ne zna sto je to RVO, move semantics i slicno...

bolje mu je da ostane u akademiji... a i nije cudno sto se ljudi bune da je cpp banana jezik kad ga ovako uce...

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.4.2014 0:58 (Zoidberg).

0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ne vidim ništa loše u sadržaju dotičnog profesora/asistenta. Štoviše, nije ovdje riječ o učenju C++a već se kroz više programskih jezika gledaju razne specifične implementacije. Npr.: "Proučava se izražavanje dinamičkog polimorfizma u C++-u, Javi i Pythonu, kao i odgovarajuća izvedba u C-u". I sam autor u jednoj vježbi kaže da je baš cilj napisati code niže razine u nekim slučajevima, a kasnije se isto vidi kako je napravljeno i u drugim programskim jezicima što doista može biti od koristi.

Izvadio si stvari iz konteksta i to ti ne daje za pravo da pljuješ po čovjeku i da ga omalovažavaš jer on je svoje kvalifikacije vjerujem dokazao pred puno pametnijim ljudima nego što je to forumska rulja.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.4.2014 9:44 (TracerCPP).
17 godina
neaktivan
Zoidberg kaže...

vidim da tu slijep slijepog uci...

na stranici koja ima 10 recenica posvetiti jednu tome sto je cpp  bio tokom developmenta(prije 35 j godina, prvi ISO je 15+ godina star, STL je 20 g star... ) je idiotizam.

kao sto mu je i kod banana(Kako prenosimo složene *izlazne* parametre potprograma ako želimo izbjeći kopiranje objekata, tj. ostvariti call by reference? ), jel lik ocigledno ne zna sto je to RVO, move semantics i slicno...

bolje mu je da ostane u akademiji... a i nije cudno sto se ljudi bune da je cpp banana jezik kad ga ovako uce...

Kao sto je vec receno, nije rijec o ucenju C++-a, vec je rijec o oblikovnim obrascima, svidalo se to tebi ili ne. Labosi se vrlo efektno mogu napraviti i u Pythonu ili Javi (osim ovih za koje je eksplicitno receno da se rade u C-u).

Druga stvar, jedini jezik koji se na faksu eksplicitno uci je C i to na prvoj godini. Za bilo sto drugo si sam svoj majstor. Tako da vecina ljudi koji slusaju predmet ili imaju podlogu samo u C-u (vjerujem i nadam se manjina) ili znaju nesto u nekom visem jeziku (Python, Java...). No to je vec neka druga prica i tice se uprave faksa i politike i ostalih slicnih gluposti.

Ako te zanimaju design patterni i zelis to nauciti, na ovom predmetu ces ih definitivno nauciti. I to je jedino bitno.

Kaze se "jer".

17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Ne vidim ništa loše u sadržaju dotičnog profesora/asistenta. Štoviše, nije ovdje riječ o učenju C++a već se kroz više programskih jezika gledaju razne specifične implementacije. Npr.: "Proučava se izražavanje dinamičkog polimorfizma u C++-u, Javi i Pythonu, kao i odgovarajuća izvedba u C-u". I sam autor u jednoj vježbi kaže da je baš cilj napisati code niže razine u nekim slučajevima, a kasnije se isto vidi kako je napravljeno i u drugim programskim jezicima što doista može biti od koristi.

Izvadio si stvari iz konteksta i to ti ne daje za pravo da pljuješ po čovjeku i da ga omalovažavaš jer on je svoje kvalifikacije vjerujem dokazao pred puno pametnijim ljudima nego što je to forumska rulja.

Nisam se isprdavao iz njegovog znanja patterna nego iz pisanja gluposti o cpp... jer se svodi na ne znam cpp, ali sam cuo da je bla bla, pa cu to napisati...

naravno to na stranu vidi cuda na predmetu se radi nesto korisno IRL(design patterns), sto ga cini boljim od 75% predmeta na FERu, tako da ako ga imate prilike slusati vjerojatno je to dobra ideja..., osim ako je prolaznost mala :D

uglavnom kao sto sam napisao Schimdtovi materijali su bolji(iako naravno uvijek moze bolje :) ), npr ovo je uvod u CPP dosta dobar:

15 godina

Moram napraviti jedan kalkulator trokuta koji kad se unesu poznati parametri, izbaci ostale nepoznate vrijednosti. Zeza me kada u pravokutnom trokutu imam dvije katete i treba izracunati hipotenuzu, a ne znam kako napisat pitagorin zakon. Pa eto ako ko ima volje pomoc, ja san probao ovako: c=a^2+b^2.

Ali kako sam stavio da su mi i a i b double varijable, on mi izbaciva errore...

...The South Will Rise Again... White -h- boys
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

#include<math.h>

...

c =sqrt( pow(a,2) + pow(b,2) );

...

AC Milan - IL CLUB PIU' TITOLATO AL MONDO
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.4.2014 7:33 (emerik).
16 godina
neaktivan

coder : "xxxxxxxxxxxxx"

probaj ovako:

#include <iostream>
#include <cmath>

using namespace std;

int main()
{

/*******************************/
    /* pravokutni trokut           */
    /* c^2 = a^2 + b^2 <- pitagora */
    /* dakle c = sqrt(a*a + b*b)   */
    /*******************************/

float kateta_a , kateta_b , hipotenuza;

cout<< "unesi katetu a: ";
    cin>> kateta_a;

cout<< "\nunesi katetu b: ";
    cin>> kateta_b;

hipotenuza = sqrt( (kateta_a*kateta_a) + (kateta_b*kateta_b));
    cout<< "\nhipotenuza iznosi : " << hipotenuza << "\n\n";

return 0;
}

http:/https://play.google.com/store/apps/details?id=org.kde.necessitas.example.SMASHHH
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.4.2014 0:45 (nik_02).
17 godina
neaktivan
Coder256 kaže...

Moram napraviti jedan kalkulator trokuta koji kad se unesu poznati parametri, izbaci ostale nepoznate vrijednosti. Zeza me kada u pravokutnom trokutu imam dvije katete i treba izracunati hipotenuzu, a ne znam kako napisat pitagorin zakon. Pa eto ako ko ima volje pomoc, ja san probao ovako: c=a^2+b^2.

kao prvo u formuli ti fali kvadrad kod c ili korjen na desnoj strani,

kao drugo u c/c++ ^ ti je bitwise operator a ne power, prouci to malo... :D

15 godina
nik_02 kaže...

coder : "xxxxxxxxxxxxx"

probaj ovako:

E fala ti nisam ni sjetio toga... Sta matematika ucini od covjeka hahahaha xd

Zoidberg kaže...
Coder256 kaže...

kao prvo u formuli ti fali kvadrad kod c ili korjen na desnoj strani,

kao drugo u c/c++ ^ ti je bitwise operator a ne power, prouci to malo... :D

Znan kako ide poucak ali eto brzina pa nisam isao za tim... 

Ovo ^ je vise bio pokusaj na slijepo, ali eto vrijedilo je pokusat :)

...The South Will Rise Again... White -h- boys
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.4.2014 15:28 (Coder256).
14 godina

#include<stdio.h>
int broj(char *pa,int y){
    int brb=0,brs=0;
    for(i=0;i<y;i++){
       if(*(pa+i)>='a' && *(pa+i)>='z')
          brs++;
       if(*(pa+i)>='0' && *(pa+i)<='9')
          brb++;
    }
}
main(){
    char a[50],*pa;
    pa=*a[0];
    int f,i,br=0,d;
    printf("\n Ucitaj recenicu:");
    gets(pa);
    d=strlen(pa);
    f=broj(pa,d);
    printf("\n Rijeci ima %d.",f+1);
}

Znači, zadatak je da se učita 50 znakova i ispitati ima li više malih slova ili brojeva. Trebamo koristiti pokazivače kao argumente funkcije. Mislim da rješenje treba biti u gl.programu?

Unaprijed hvala,

LP

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Steve Jobs: 1955 - 2011
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
alen4430 kaže...

Znači, zadatak je da se učita 50 znakova i ispitati ima li više malih slova ili brojeva. Trebamo koristiti pokazivače kao argumente funkcije. Mislim da rješenje treba biti u gl.programu?

Unaprijed hvala,

LP

Prebaciš varijable u funkciju po referenci, a zatim ih u main funkciji usporediš i ispišeš.

#include <iostream>
using namespace std;

void brojZnakova(int* brBroj, int* brSlovo, char* niz, int n)
{
    for (int i = 0; i < n; i++)
    {
       if (*(niz + i) >= 97 && *(niz + i) <= 122)
       {
          *brSlovo += 1;
       }
       else
       {
          if (*(niz + i) >= 48 && *(niz + i) <= 57)
          {
             *brBroj += 1;
          }
       }
    }
}
int main(){

int brBroj = 0, brSlovo = 0, duljinaNiza;
    char* niz = new char[50];
    gets_s(niz, 50);
    duljinaNiza = strlen(niz);
    brojZnakova(&brBroj, &brSlovo, niz, duljinaNiza);
    if (brBroj > brSlovo)
       cout << "Vise brojeva" << endl;
    else if (brBroj < brSlovo)
       cout << "Vise malih slova" << endl;
    else
       cout << "Jednako" << endl;
    cout << "Malih slova: " << brSlovo << endl;
    cout << "Brojeva: " << brBroj << endl;
    delete[] niz;
    return 0;
}

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2014 20:38 (Floki).
17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...
IRebic kaže...

...

Uzmi zadnji C++ Builder (XE5) i bez problema i s lakoćom ćeš raditi mobilne aplikacije (Android, IOS). A po potrebi ih direktno compiliraš i za Win i OSX bez ikakve promjene koda.

Ima li igdje cijela verzija koja radi na win8?

IRebic
14 godina
neaktivan

Ovdje je trial XE6 verzije koja radi mjesec dana:

http://www.embarcadero.com/products/cbuilder

Baš sam ovih dana malo testirao izradu mobilnih aplikacije i super radi. Možeš instalirati android simulator ili jednostavno spojiti mobitel na pc i odmah vidjeti kako aplikacija radi na mobitelu (uključujući i debugiranje).

Kratki demo:

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.5.2014 11:10 (TracerCPP).
11 godina
neaktivan

Pozdrav ljudi!

Nov sam na forumu i zamolio bih vas za pomoc

Pokusavam shvatiti zasto mi privatne varijable u klasi ne poprimaju vrijednost koje sam im zadao preko funkcije koja je deklarirana unutar klase

Evo kod pa ako mozete pomoc uvijek mi izbacuje istu vrijednost koju dobije automatski prilikom pokretanja programa

#include <iostream>

#include <cstdlib>

#include <ctime>

using namespace std;

class Klasa

{

private:

int a, b;

public:

void upisiAB(int prvi, int drugi);

int ispisiA();

int ispisiB();

void RandAB();

void ispisiBroj();

};

void Klasa::upisiAB(int prvi, int drugi)

{

a = prvi;

b = drugi;

}

int Klasa::ispisiA()

{

return a;

}

int Klasa::ispisiB()

{

return b;

}