Pomoć C zadatci

poruka: 21
|
čitano: 1.824
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Pomoć C zadatci

Ako mi mozete pomoci uvezi ovih zadataka, hvala.

Zadatak 3. Napišite funkciju

void NormalizirajNiz(double *V, int N)

kojom se svi elementi niza V, koji ima N elemenata, dijele s vrijednošću elementa koji ima maksimalnu vrijednost.

(Uputa: najprije pronađi maksimalnu vrijednost, a zatim sve elemente podijeli s tom vrijednošću)

Zadatak 4. Napišite dio program, u kojem ćete:

1) Inicijalizirati dva stringa s1 i s2, prvi na sadržaj “Miki”, a drugi na sadržaj “Mouse”.

2) Dinamički alocirati string s3, koji može sadržavati maksimalno 19 znakova.

3) U string s3 upisati sadržaj stringova s1 i s2, tako da nakon izvršenja naredbe string s3 ima sadržaj “Miki Mouse” (pazi, razmak između riječi)

4) obrnite redoslijed slova u stringu s3, tako da nakon izvršenja naredbe string s3 sadrži string “esuoM ikiM”

5) ispišite string s3

Zadatak 5. Datoteka "mobiteli.dat" sadrži sljedeće podatke o mobitelima: ime proizvođača, ime modela i cijena mobitela:

Samsung e250 1456.50

Nokia 7710 4500.00

Sagem B456i 856.99

.

.

.

Datoteka može sadržavati najviše 100 zapisa o mobitelima. Tipovi zapisanih podataka su slijedeći:

proizvodjac char[50]

model char[20]

cijena float

Napišite program koji će raditi slijedeće:

1) definirati strukutru mob, takovu da prima gore navedene podatke

2) deklarirati polje imena svi od 100 članova tipa strukutre mob

3) čitati jedan po jedan mobitel iz datoteke i pohraniti ih u polje svi (s čitanjem završiti kad se naiđe na kraj datoteke)

4) ispisati sve mobitele jeftinije od 1000 kn

5) ispisati koliko postotaka mobitela u datoteci je jeftinije od 1000 kn

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.7.2011 17:06 (V413).

0 0 hvala 0
14 godina
Pomoć C zadatci

{#} ma da nebi

griješiti je ljudski al je osjećaj božanski

1 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: Pomoć C zadatci
V413 kaže...

Zadatak 3. Napišite funkciju

void NormalizirajNiz(double *V, int N)

kojom se svi elementi niza V, koji ima N elemenata, dijele s vrijednošću elementa koji ima maksimalnu vrijednost.

(Uputa: najprije pronađi maksimalnu vrijednost, a zatim sve elemente podijeli s tom vrijednošću)

Zadatak 4. Napišite dio program, u kojem ćete:

1) Inicijalizirati dva stringa s1 i s2, prvi na sadržaj “Miki”, a drugi na sadržaj “Mouse”.

2) Dinamički alocirati string s3, koji može sadržavati maksimalno 19 znakova.

3) U string s3 upisati sadržaj stringova s1 i s2, tako da nakon izvršenja naredbe string s3 ima sadržaj “Miki Mouse” (pazi, razmak između riječi)

4) obrnite redoslijed slova u stringu s3, tako da nakon izvršenja naredbe string s3 sadrži string “esuoM ikiM”

5) ispišite string s3

Zadatak 5. Datoteka "mobiteli.dat" sadrži sljedeće podatke o mobitelima: ime proizvođača, ime modela i cijena mobitela:

Samsung e250 1456.50

Nokia 7710 4500.00

Sagem B456i 856.99

.

.

.

Datoteka može sadržavati najviše 100 zapisa o mobitelima. Tipovi zapisanih podataka su slijedeći:

proizvodjac char[50]

model char[20]

cijena float

Napišite program koji će raditi slijedeće:

1) definirati strukutru mob, takovu da prima gore navedene podatke

2) deklarirati polje imena svi od 100 članova tipa strukutre mob

3) čitati jedan po jedan mobitel iz datoteke i pohraniti ih u polje svi (s čitanjem završiti kad se naiđe na kraj datoteke)

4) ispisati sve mobitele jeftinije od 1000 kn

5) ispisati koliko postotaka mobitela u datoteci je jeftinije od 1000 kn

#include<iostream>
using namespace std;
int main(){
cout<<"ŠTA JE OVO,preteško"<<endl;
return 0;
}

edit:ozbiljno jeli sa faksa ili sa takmičenja?

SENAID
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.7.2011 17:11 (Senaid_gates).
14 godina
neaktivan
Pomoć C zadatci

Molim vas ljudi, jos jedan apel. Probaj sam !!! Nije problem debugat kod ili pomoci oko ideje, ali traziti da ti netko napise cijeli kod je jadno ... To nije nikakava usluga.

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
V413 kaže...

Mozemo, pocni. Mi cemo pomagati kada zapnes...

Nisi jos napisao niti jednu liniju kôda pa ti ne mozemo pomoci, mozemo ti samo napisati gotov program, a to ne zelis zar ne?

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.7.2011 20:43 (rustweaver).
15 godina
neaktivan
Pomoć C zadatci

Problem mi je sto imam slabo predznanje iz programiranja, na faksu sam prva godina nikad se nisam prije sretao sa programiranjem zato ne shvaćam ovo, u 6 tjedana smo presli knjigu od 500 stranica,sve se vrti preko slajdova nista nije detaljno objasnjeno. U stiski sam bio sam predmetima rjesio sam matematiku, osnove eth i fiziku, ostalo mi je programiranje. zadnji mi je rok 12-og knjiga ima 500 str. znam da necu sve stici ovi zadatci su mi sa prijasnjih ispita pa da probam nauciti barem taj tip zadataka. Ako mozete pomozite mi, a ne mi soliti pamet nemam vremena za stici sve zadatke proci.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
V413 kaže...

Problem mi je sto imam slabo predznanje iz programiranja, na faksu sam prva godina nikad se nisam prije sretao sa programiranjem zato ne shvaćam ovo, u 6 tjedana smo presli knjigu od 500 stranica,sve se vrti preko slajdova nista nije detaljno objasnjeno. U stiski sam bio sam predmetima rjesio sam matematiku, osnove eth i fiziku, ostalo mi je programiranje. zadnji mi je rok 12-og knjiga ima 500 str. znam da necu sve stici ovi zadatci su mi sa prijasnjih ispita pa da probam nauciti barem taj tip zadataka. Ako mozete pomozite mi, a ne mi soliti pamet nemam vremena za stici sve zadatke proci.

Neželim ti soliti pamet,ali programiranje nemožeš naučiti na kalup ma koliko se trudio to znam iz svoga slučaja,zato nemoj to raditi.
Sorry na prodikama.

SENAID
15 godina
neaktivan
V413 kaže...

Problem mi je sto imam slabo predznanje iz programiranja, na faksu sam prva godina nikad se nisam prije sretao sa programiranjem zato ne shvaćam ovo, u 6 tjedana smo presli knjigu od 500 stranica,sve se vrti preko slajdova nista nije detaljno objasnjeno.

E ovo jest problem i to gadan. Mozemo mi to tebi rijesiti zadatci su trivijalni, ali kako uvijek uspijete (nisi jedini na ovom forumu s tim problemom) upisati faks na kojem se uci programiranje, a vi nemate nikakvog ili veoma slabog predznanja iz doticnog?

14 godina
protjeran

Da pretpostavljam elektrotehnika,ali šta je tu je ja stvarno ne znam volio bih ti pomoć ali teško.

SENAID
15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
V413 kaže...

Problem mi je sto imam slabo predznanje iz programiranja, na faksu sam prva godina nikad se nisam prije sretao sa programiranjem zato ne shvaćam ovo, u 6 tjedana smo presli knjigu od 500 stranica,sve se vrti preko slajdova nista nije detaljno objasnjeno.

E ovo jest problem i to gadan. Mozemo mi to tebi rijesiti zadatci su trivijalni, ali kako uvijek uspijete (nisi jedini na ovom forumu s tim problemom) upisati faks na kojem se uci programiranje, a vi nemate nikakvog ili veoma slabog predznanja iz doticnog?

Nije problem naucit, kao sto rekoh nemam vremena za to nauciti ( ne da mi se neda) imam osnove, mat, i osnove koje su mi uvjet bitnije mi je to rjesiti jer nemogu na drugu godinu da ne rjesim te predmete predmet poput programiranja mi dode 3 000 kn, imam 6 ispitnih primjera slicni su zadatci poput ovih ovdje, ako ste voljni da mi objasnite da barem uspijem nekako proci :(

14 godina
protjeran

Ma dajte neko nek mu riješi ko zna nek mu uradi i riješena stvar.

SENAID
15 godina
neaktivan
Pomoć C zadatci

Prvi zadatak:

#include <stdlib.h>
#include <stdio.h>

void normaliziraj(double *V, int N)
{
     int n;
     double max=V[0];

for (n=1; n<N; n++)
         if (V[n]>max)
            max=V[n];

for (n=0; n<N; n++)
         V[n]/=max;

return;    
}

int main()
{
    double *V;
    int N, n;

printf("Upisi broj elemenata: ");
    scanf("%d", &N);
    V=(double*)malloc(N*sizeof(double));

for (n=0; n<N; n++)
    {
        printf("Upisi %d. element: ", n+1);
        scanf("%lf", &V[n]);
    }

normaliziraj(V, N);

for (n=0; n<N; n++)
        printf("%lf\n", V[n]);

free(V);
    system("pause");
    return 0;
}
Postupak je jednostavan, od korisnika se trazi kolicina brojeva koji ce se upisati, nakon cega se dinamicki alocira memorija za toliki broj elemenata. Zatim kroz petlju koja se ponavlja onoliko puta koliko je elemenata unesemo svaki element u polje. Popunjeno polje proslijedujemo kao argument funkciji normaliziraj, kao drugi argument prilazemo broj elemenata u polju kako bi funkcija znala koliko elemenata u polju ima.

Funkcija "normaliziraj" kao najveci element polja uzima prvi element, nakon toga prolazi kroz sve elemente polja i usporeduje ih s trenutno najvecim, ako je novi element veci od trenutno najveceg, onda taj novi element postavlja za najveci. Nakon toga se prolazi ponovno kroz sve elemente polja i djeli ih se sa prethodno pronadenim najvecim elementom polja.

Nakon toga se izvrsavanje vraca u "main" funkciju gdje se opet prolazi kroz sve elemente polja te ih se ispisuje na ekran. Nakon toga se oslobada alocirana memorija, i pauzira se izvrsavanje programa da bi korisnik stigao procitati ispisani tekst.

Drugi zadatak:

#include <stdlib.h>
#include <stdio.h>
#include <string.h>

int main()
{
    char s1[]="Miki", s2[]="Mouse", *s3;

s3=(char*)calloc(19, 1);
    memcpy(s3, s1, strlen(s1));
    s3[4]=32;
    memcpy(s3+strlen(s1)+1, s2, strlen(s2));

printf("%s\n", s3);
    system("pause");  
    return 0;
}
Veoma trivijalan, ali bi mogao stvarati poteskoce nekome tko nikada nije cuo za ASCII tabelu i nema pojma kako C string izgleda u memoriji. Deklariraju se 3 stringa, prva dva stringa dobiju dodjeljenu vrijednost a treci bi string trebao drzati prva dva i razmak izmedu njih. Zato se alocira memorija za 19 znakova, pomocu funkcije memcpy kopiramo s1 u s2, cetvrti element treceg stringa postavimo na vrijednost 32 (ASCII kod za razmak), te na poziciju poslije tog razmaka kopiramo drugi string. Rezultat je da s3 sadrzi rijeci "Miki Mouse". Ovo se je mozda trebalo rijesiti pomocu petlji umjesto funkcija za kopiranje memorije, ja sam isao precicom.

Treci zadatak:

#include <stdlib.h>
#include <stdio.h>
#include <string.h>

typedef struct
{
        char proizvodjac[50];
        char model[20];
        float cijena;
}MOB;

int main()
{
    FILE *fh;
    MOB mobiteli[100];
    int n=0, jeftiniji=0;

fh=fopen("mobiteli.dat", "r");
    while (fscanf(fh, "%s %s %f", &mobiteli[n].proizvodjac, &mobiteli[n].model, &mobiteli[n].cijena)!=EOF)
          n++;

fclose(fh);
    for (int i=0; i<n; i++)
    {
        if (mobiteli[i].cijena<1000)
        {
           printf("%s %s\n", mobiteli[i].proizvodjac, mobiteli[i].model);
           jeftiniji++;
        }
    }
    printf("Postotak mobitela jeftinijih od 1000 kuna je: %.2f%%\n", (float)jeftiniji/n*100);

system("pause");
    return 0;
}
Nema se sto puno za reci. Deklariramo strukturu, pa onda polje od 100 clanova te strukture. Funkcijom fopen otvaramo odgovarajucu datoteku, u while petlji koristeci fscanf citamo liniju po liniju teksta i vrijednosti dodjeljujemo clanovima strukture. While petlja se ponavlja dok fscanf kao povratnu vrijednost ne vrati EOF (end of file). Nakon toga zatvaramo otvorenu datoteku koristeci fclose, petljom idemo kroz sve elemente polja strukture, ako je cijena trenutnog elementa manja od 1000 ispisujemo proizvodaca i model te uvecavamo broj mobitela jeftinijih od 1000 kuna za jedan. Na izlasku iz petlje ispisujemo postotak mobitela koji su jeftiniji od 1000 kuna.

Svi su zadatci testirani i provjereno rade, ako netko ima primjedbi neka ih slobodno napise, ionako znam da se necete suzdrzavati... {#}

@Autor teme: potrudi se savladati programiranje jer ovdje na forumu se uglavnom mrko gleda na ljude koji traze sve na pladnju (s razlogom, em je pokazatelj lijenosti, em neces nista nauciti tako). Buduci da ti situacija izgleda dosta ocajno dao sam si truda i izlozio svoje dupe kolegama forumasima koji nece biti presretni radi ovoga sto sam napravio... nemoj dopustiti da to bude uzalud. :D

Ako ti nesto u ovim zadatcima nije jasno, zasto sam sto napravio. PITAJ. Ako nisi siguran sto tocno neka od ovih funkcija radi, googlaj ih. Sve ces naci, do najsitnijih detalja...

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.7.2011 22:49 (rustweaver).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
rustweaver kaže...

Prvi zadatak:

#include <stdlib.h>
#include <stdio.h>

void normaliziraj(double *V, int N)
{
     int n;
     double max=V[0];

for (n=1; n<N; n++)
         if (V[n]>max)
            max=V[n];

for (n=0; n<N; n++)
         V[n]/=max;

return;    
}

int main()
{
    double *V;
    int N, n;

printf("Upisi broj elemenata: ");
    scanf("%d", &N);
    V=(double*)malloc(N*sizeof(double));

for (n=0; n<N; n++)
    {
        printf("Upisi %d. element: ", n+1);
        scanf("%lf", &V[n]);
    }

normaliziraj(V, N);

for (n=0; n<N; n++)
        printf("%lf\n", V[n]);

free(V);
    system("pause");
    return 0;
}
Postupak je jednostavan, od korisnika se trazi kolicina brojeva koji ce se upisati, nakon cega se dinamicki alocira memorija za toliki broj elemenata. Zatim kroz petlju koja se ponavlja onoliko puta koliko je elemenata unesemo svaki element u polje. Popunjeno polje proslijedujemo kao argument funkciji normaliziraj, kao drugi argument prilazemo broj elemenata u polju kako bi funkcija znala koliko elemenata u polju ima.

Funkcija "normaliziraj" kao najveci element polja uzima prvi element, nakon toga prolazi kroz sve elemente polja i usporeduje ih s trenutno najvecim, ako je novi element veci od trenutno najveceg, onda taj novi element postavlja za najveci. Nakon toga se prolazi ponovno kroz sve elemente polja i djeli ih se sa prethodno pronadenim najvecim elementom polja.

Nakon toga se izvrsavanje vraca u "main" funkciju gdje se opet prolazi kroz sve elemente polja te ih se ispisuje na ekran. Nakon toga se oslobada alocirana memorija, i pauzira se izvrsavanje programa da bi korisnik stigao procitati ispisani tekst.

Drugi zadatak:

#include <stdlib.h>
#include <stdio.h>
#include <string.h>

int main()
{
    char s1[]="Miki", s2[]="Mouse", *s3;

s3=(char*)calloc(19, 1);
    memcpy(s3, s1, strlen(s1));
    s3[4]=32;
    memcpy(s3+strlen(s1)+1, s2, strlen(s2));

printf("%s\n", s3);
    system("pause");  
    return 0;
}
Veoma trivijalan, ali bi mogao stvarati poteskoce nekome tko nikada nije cuo za ASCII tabelu i nema pojma kako C string izgleda u memoriji. Deklariraju se 3 stringa, prva dva stringa dobiju dodjeljenu vrijednost a treci bi string trebao drzati prva dva i razmak izmedu njih. Zato se alocira memorija za 19 znakova, pomocu funkcije memcpy kopiramo s1 u s2, cetvrti element treceg stringa postavimo na vrijednost 32 (ASCII kod za razmak), te na poziciju poslije tog razmaka kopiramo drugi string. Rezultat je da s3 sadrzi rijeci "Miki Mouse". Ovo se je mozda trebalo rijesiti pomocu petlji umjesto funkcija za kopiranje memorije, ja sam isao precicom.

Treci zadatak:

#include <stdlib.h>
#include <stdio.h>
#include <string.h>

typedef struct
{
        char proizvodjac[50];
        char model[20];
        float cijena;
}MOB;

int main()
{
    FILE *fh;
    MOB mobiteli[100];
    int n=0, jeftiniji=0;

fh=fopen("mobiteli.dat", "r");
    while (fscanf(fh, "%s %s %f", &mobiteli[n].proizvodjac, &mobiteli[n].model, &mobiteli[n].cijena)!=EOF)
          n++;

fclose(fh);
    for (int i=0; i<n; i++)
    {
        if (mobiteli[i].cijena<1000)
        {
           printf("%s %s\n", mobiteli[i].proizvodjac, mobiteli[i].model);
           jeftiniji++;
        }
    }
    printf("Postotak mobitela jeftinijih od 1000 kuna je: %.2f%%\n", (float)jeftiniji/n*100);

system("pause");
    return 0;
}
Nema se sto puno za reci. Deklariramo strukturu, pa onda polje od 100 clanova te strukture. Funkcijom fopen otvaramo odgovarajucu datoteku, u while petlji koristeci fscanf citamo liniju po liniju teksta i vrijednosti dodjeljujemo clanovima strukture. While petlja se ponavlja dok fscanf kao povratnu vrijednost ne vrati EOF (end of file). Nakon toga zatvaramo otvorenu datoteku koristeci fclose, petljom idemo kroz sve elemente polja strukture, ako je cijena trenutnog elementa manja od 1000 ispisujemo proizvodaca i model te uvecavamo broj mobitela jeftinijih od 1000 kuna za jedan. Na izlasku iz petlje ispisujemo postotak mobitela koji su jeftiniji od 1000 kuna.

Svi su zadatci testirani i provjereno rade, ako netko ima primjedbi neka ih slobodno napise, ionako znam da se necete suzdrzavati... {#}

@Autor teme: potrudi se savladati programiranje jer ovdje na forumu se uglavnom mrko gleda na ljude koji traze sve na pladnju (s razlogom, em je pokazatelj lijenosti, em neces nista nauciti tako). Buduci da ti situacija izgleda dosta ocajno dao sam si truda i izlozio svoje dupe kolegama forumasima koji nece biti presretni radi ovoga sto sam napravio... nemoj dopustiti da to bude uzalud. :D

Hebo te koji programer,ovo ide SAVE PAGE{#}

SENAID
15 godina
neaktivan
Senaid_gates kaže...

Psst, samo uci, budes ti i bolji od mene, kao sto je vec vecina na ovom forumu...

Mozda ti se cini kao neki veliki pothvat ali doista nije, vidjet ces tek kada krenu kritike na môj kod od strane iskusnijih... {#}

14 godina
protjeran
{#}rustweaver kaže...
Senaid_gates kaže...

Psst, samo uci, budes ti i bolji od mene, kao sto je vec vecina na ovom forumu...

Mozda ti se cini kao neki veliki pothvat ali doista nije, vidjet ces tek kada krenu kritike na môj kod od strane iskusnijih... {#}

Aha malo sutra,neam pojma,a što se tiče kritika bol te *** nek priča ko šta

SENAID
15 godina
neaktivan
Senaid_gates kaže...

Aha malo sutra,neam pojma,a što se tiče kritika bol te *** nek priča ko šta

Prva stvar na koju ces se morati naviknuti na ovom forumu (a pogotovo ovom podforumu) su kritike, ja sam vec otupio... {#}

Jednostavno sam se pomirio sa cinjenicom da sto god napravio, nece biti dovoljno dobro bas svakome, netko ce vec imati neku primjedbu...

14 godina
Pomoć C zadatci

system("pause");

opće je poznato da svi "pause" pisu "PAUSE"....strasna greska.

Jedna kritika reda radi.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mislis da sam trebao pisati pause velikim slovima? Funkcija system izvrsava sve komande naredbenog retka, a on na windows platformi ne razlikuje velika i mala slova. Prema tome mogao sam napisati i pAuSE. Boli me kuki kako to ostali pisu... :P

Valjanija bi kritika bila da system("pause") nije portabilan.

Eto ti sad na, kritika na kritiku {#}

nhf ;)

Samo se salim, kronicno sam neispavan proteklih dana i cijelo sam vrijeme kao u nekakvom limbu pa pisem pyzdarije po forumu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.7.2011 23:21 (rustweaver).
14 godina
rustweaver kaže...

Mislis da sam trebao pisati pause velikim slovima? Funkcija system izvrsava sve komande naredbenog retka, a on na windows platformi ne razlikuje velika i mala slova. Prema tome mogao sam napisati i pAuSE. Boli me kuki kako to ostali pisu... :P

Valjanija bi kritika bila da system("pause") nije portabilan.

Eto ti sad na, kritika na kritiku {#}

nhf ;)

hahahaahaha  ma znam :P

Ova kritika je paralelna s onom kad su se svadali jer je netko u basicu u for petlji koristio 'i' kao varijablu,to je navodno "C-ovski" , tj, trebao je koristiti 'x'....svašta

14 godina
neaktivan
Pomoć C zadatci

Oprosti, pitanje ...

Kako napravis da ti kod bude u "jednom cijelu", meni se uvijek raspadne na linije kada postam na forum ... :(

Iako neki puta ostane cijel, nije mi jasno, a svaki puta sve isto napravim ...

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.7.2011 11:43 (Budimir).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Budimir kaže...

Oprosti, pitanje ...

Kako napravis da ti kod bude u "jednom cijelu", meni se uvijek raspadne na linije kada postam na forum ... :(

Iako neki puta ostane cijel, nije mi jasno, a svaki puta sve isto napravim ...

To je trik. Mbaksa kaze da to nije pravilno i da bi kôd zapravo trebao imati one linije izmedu redaka, ali meni je to jako ruzno, a i ne reagira mi dobro kada zalijepim kod koji ima prazne linije (izgleda veoma nakaradno).

Ovo sto ja radim je slijedece. Kopiras kôd u clipboard, u forum editoru okini enter za novi red, nakon toga samo stil gore prebaci u kod, i pukni ctrl+v da bi zalijepio.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice