Zanima me koji su programi najskuplji. Kako se uopće određuje cijena ?
Najskuplji programi
- poruka: 15
- |
- čitano: 5.717
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

A jesu li specijalizirani skuplji ?

A jesu li specijalizirani skuplji ?
Mogu biti mnogo skuplji, ovisi o namjeri i složenosti te svojom cijenom bez problema proći par mil eura.
Visual Studio Ultimate i Premium su jako skupi. Ali dosta ih dobije preko BizSpark programa.
Nukex kosta 5000+ Eura.
http://www.thefoundry.co.uk/products/nuke/
Evo mislim da je ovo najskuplje (Ako ga racunas pod "programi") - http://digitalbattle.com/2012/03/16/cryengine-3-costs-1-2-million-to-license/
AutoCAD kosta oko 50 000 kn (ja mislim) , solidworks 30 000 kn, a evo kako je royalhero spomenuo Visual Studio, ja sam gledao kupiti Visual Studio 2008 Professional i PlatformBuilder za Windows Compact 7 i to sve skupa kosta 20 000 kn .
-sve ispod 10.000$ nema što raditi u temi s ovakvim naslovom. Skup soft je od 10-100.000$.
PC-userska kategorija je relativna, postoji dovoljno free alternativa pa se čak ni antivirus od 200-300kn nekom čini skup (pogotovo jer je godišnja licenca), nekom je skup windows, mada skuplje igre koštaju polovicu te cijene itd..
u toj userskoj-kućnoj kategoriji, je npr MS-Office, Adobe-CS, Autodesk-ACAD, .. kao skuplji paketi. 5-20-50.000kn. Za većinu postoji i neka home-student (besplatna ili bagatelna) verzija koja je dovoljna. Profesionalci su samo oni koji moraju kupiti licencu i istu tu licencu otplate u jednom poslu, tako da ni njima nije skupo.
-alat nikad nije skup ako se na njemu zarađuje. U suprotnom je i jedna kuna bačen novac =skupo. Skupa je samo boca Dom Perignona i skupe su greške.
Specijalizirani softver je daleko najskuplji. Autocad, photoshop i sl. su smijurija u tom kontekstu. Mi smo napravili sustav za hendlanje jednog dijela bankarskog posla. Cifra je 2 mil kn na više (ovisi o dodatnim zahtjevima i sl)... a taj naš sustav je u odnosu na neke druge (veće) smiješno jeftin.
Catia v6 sa svim modulima dođe oko 65k $. Vx Works dosta skup.
Specijalizirane aplikacije su jako skupe. Poznanik mi sudjeluje u razvoju jedne takve za klinicko testiranje ljekova, i mjesecno prodaju za 5-6 tih "studija", a najjeftinija je 100k$... Pa ti sad racunaj...
Industrijski software je valjda specijalizirani, i da najskuplji je.
Možemo samo zamisliti koliko bi na slobodnom tržištu koštali vojni software-i
vezani uz satelite/kartografiju... NASA-in raketni program (ruski & kineski također)..
Znam da je oksimoron strogo tajne stvari gurati u javnu sferu ili slobodno tržište
ali želim dočarati koliko bi recimo tako nešto moglo tek biti skupo kad pogledamo
koliko se u potonje ulaže.
Korisniku vulgaris je AV od 75$ na godinu skup sport,
pogotovo pored Zaljeva.