Dakle, pitanje je sljedeće. Kako zaštiti/licentirati/patentirati..., bilo koji program koji napravim? Ima li kod nas nekakva ustanova koja to radi? Znaći napravim program i hoću ga prodavati. Jel se to može bez nekakve dozvole ili moram imati tu neku dozvolu?
Licenciranje programa
- poruka: 4
- |
- čitano: 2.575
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Koliko znam ne treba ti nikakva dozvola, no ako prodaješ nešto moraš platiti i porez državi. A to je već komplikacija jer moraš ili otvoriti tvrtku koja prodaje software da bi mogao drugoj strani izdati račun, ili na neki drugi način to evidentirati (drugi dohodak). Dobro se raspitaj ili u poreznoj ili kod nekoga tko to već radi pa ako što saznaš slobodno javi ovdje . Ja sam zbog tih komplikacija doslovno odustao jer otvaranje tvrtke nije isplativo iz niza drugih razloga a ako je riječ o porezu na drugi dohodak onda je on čak i preko 40% pa niti to nije isplativo. Eto.. takve su mogućnosti u našoj državi.
S druge strane ako netko ima kakva pozitivna iskustva s time, a pogotovo online prodajom volio bih čuti...
Otvaranje firme nije nikakav problem. U vezi toga sve znam i sve je riješeno.
Ne bi tija da nakon nekog vrimena neko dođe i kaže, aha ovo je moj program i moraš mi plaćat jer ga prodaješ, a sve samo šta ga nisan copyright-a! Tako da pretpostavljan da mora biti neki naćin da se zaštitin sa te strane. E sad, jel vridi EULA pri instalaciji programa u vezi ovoga?
Otvaranje firme nije nikakav problem. U vezi toga sve znam i sve je riješeno.
Ne bi tija da nakon nekog vrimena neko dođe i kaže, aha ovo je moj program i moraš mi plaćat jer ga prodaješ, a sve samo šta ga nisan copyright-a! Tako da pretpostavljan da mora biti neki naćin da se zaštitin sa te strane. E sad, jel vridi EULA pri instalaciji programa u vezi ovoga?
A kako misliš da bi netko trebao doći i reći da je to njegov softver ako si ti prvi koji ga je počeo prodavati i imaš autentičan sors kod?
Od svog silnog softvera u hrv za takav slučaj nikad nisam čuja.
Softver se ne može tek tako patentirati, morao bi izmisliti nešto što definitivno već ne postoji u nikojem obliku, a s obzirom na broj patenata to je nemoguće.....osim ako ne smisliš neki novi algoritam.
Veći problem ćeš imati sa samom firmom i progurati softver nego da će ti sad netko doći i pokušat tvrditi da je to njegovo....