Licenciranje programa

poruka: 4
|
čitano: 2.575
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Licenciranje programa

Dakle, pitanje je sljedeće. Kako zaštiti/licentirati/patentirati..., bilo koji program koji napravim? Ima li kod nas nekakva ustanova koja to radi? Znaći napravim program i hoću ga prodavati. Jel se to može bez nekakve dozvole ili moram imati tu neku dozvolu?

Checked-out since 1983

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Licenciranje programa

Koliko znam ne treba ti nikakva dozvola, no ako prodaješ nešto moraš platiti i porez državi. A to je već komplikacija jer moraš ili otvoriti tvrtku koja prodaje software da bi mogao drugoj strani izdati račun, ili na neki drugi način to evidentirati (drugi dohodak). Dobro se raspitaj ili u poreznoj ili kod nekoga tko to već radi pa ako što saznaš slobodno javi ovdje Osmijeh. Ja sam zbog tih komplikacija doslovno odustao jer otvaranje tvrtke nije isplativo iz niza drugih razloga a ako je riječ o porezu na drugi dohodak onda je on čak i preko 40% pa niti to nije isplativo. Eto.. takve su mogućnosti u našoj državi.

S druge strane ako netko ima kakva pozitivna iskustva s time, a pogotovo online prodajom volio bih čuti...

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.4.2010 16:47 (Tracer).
17 godina
neaktivan
Licenciranje programa

Otvaranje firme nije nikakav problem. U vezi toga sve znam i sve je riješeno.

Ne bi tija da nakon nekog vrimena neko dođe i kaže, aha ovo je moj program i moraš mi plaćat jer ga prodaješ, a sve samo šta ga nisan copyright-a! Tako da pretpostavljan da mora biti neki naćin da se zaštitin sa te strane. E sad, jel vridi EULA pri instalaciji programa u vezi ovoga?

Checked-out since 1983

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Licenciranje programa
st.srki kaže...

Otvaranje firme nije nikakav problem. U vezi toga sve znam i sve je riješeno.

Ne bi tija da nakon nekog vrimena neko dođe i kaže, aha ovo je moj program i moraš mi plaćat jer ga prodaješ, a sve samo šta ga nisan copyright-a! Tako da pretpostavljan da mora biti neki naćin da se zaštitin sa te strane. E sad, jel vridi EULA pri instalaciji programa u vezi ovoga?

A kako misliš da bi netko trebao doći i reći da je to njegov softver ako si ti prvi koji ga je počeo prodavati i imaš autentičan sors kod?

Od svog silnog softvera u hrv za takav slučaj nikad nisam čuja.

Softver se ne može tek tako patentirati, morao bi izmisliti nešto što definitivno već ne postoji u nikojem obliku, a s obzirom na broj patenata to je nemoguće.....osim ako ne smisliš neki novi algoritam.

Veći problem ćeš imati sa samom firmom i progurati softver nego da će ti sad netko doći i pokušat tvrditi da je to njegovo....

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice