Kako napisati ove programe u Pythonu?

poruka: 3
|
čitano: 3.364
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
neaktivan
offline
Kako napisati ove programe u Pythonu?

Vježbam za maturu iz informatike i treba mi pomoć.

Dva zadatka ne znam kako riješiti.

 

 

1. U nekoj igrici tenk A može ispaliti tri vrste projektila na protivnički tenk B: obični, eksplozivni i kumulativni. Jedan kumulativni projektil uništi 50% tenka, jedan eksplozivni 25% tenka, a jedan obični 20% tenka. Unesite tri cijela broja koji označavaju broj običnih, eksplozivnih i kumulativnih projektila koje ima tenk A. Zatim ispišite poruku 'DA' ako tenk A ima dovoljno projektila za potpuno uništenje tenka B ili poruku 'NE' ako nema.

 

 

2.Katarina i Luka često igraju matematičke igre u kojima izmišljaju nove nizove. Jedna takva igra naziva se Oduzmi me, u kojoj svatko zamisli jedan broj pa kreiraju niz brojeva u kojemu svaki sljedeći broj nastane kao razlika zadnjega i predzadnjega člana. Napišite program koji upisuje prirodan broj N>2, a nakon toga prva dva člana A i B pa ispisuje N-ti član niza zadanoga prema tekstu zadatka.

 

Upis 5 3 4

Ispis -4 (niz je 3 4 1 -3 -4)

 

Upis 6 2 7

Ispis -5 (niz je 2 7 5 -2 -7 -5)

 

Molim vas pomagajte i puno hvala.

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Kako napisati ove programe u Pythonu?

1.

upiši količinu projektila i spremi to u neke varijable a, b i c

// recimo da je a= kumulativni, b=eksplozivni i c=obični

ako je a*0,5 + b*0,25 + c*0,2 veće ili jednako 1 ispiši DA

else ispiši NE

 

2.

 

upiši n i prva 2 člana niza u neke varijable a i b

for i in range(n-2)

   razlika = b- a

   a= b

   b= razlika

ispiši razlika

   

Bit će!
6 godina
neaktivan
offline
Kako napisati ove programe u Pythonu?

Koji dio točno ne razumiješ? Koje ti je predznanje? Kad ćeš znati odgovore na ova dva pitanja tada ćeš si i sam znati pomoći Googlanjem.

Najbolje ćeš naučiti rješavati zadatke tako da se potrudiš prvo razumjeti točno ono što se traži, a zatim dobro promisliš kako dobiti željeni rezultat. Nema smisla pisati tu gotova rješenja ako sam ne razumiješ kako su dobivena.

Probaj za početak potpuno razumjeti zadatak, zatim u glavi razmisli kako bi ti ručno dobio rezultat koji se traži, a tek onda kreni razmišljati kako da pretočiš svoje upute u glavi u računalni jezik (u tvom slučaju u Python).

Da bi pretočio svoje upute u glavi u računalni jezik trebati ćeš se znati koristiti dokumentacijom za taj jezik. Link na službenu dokumentaciju za Python. Ovisno o tome kojim putem kreneš, ali vjerojatno će ti prvo trebati input funkcija, zatim split funkcija, pa int funkcija itd.

Moj PC  
3 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice