Meni je najjači Kristo. Legenda! Bolji je od Šeksa.
Ti si garant HDZ-ov spavac :)
Vratio se Sanader, vratio se i naxeem. Slučajnost?
Naxeem je prilično pametan, dok je dr. Sanader ... if you know what I'm saying...
Ajde, bilo je dosta offtopicarenja i politike - pokusajte se zadrzati na temi.
A autor teme nije ništa slabiji; obrati pažnju na watermark na slikama 'Photo by: Marin'. Da mu ne popale tu krasotu, :o).
Je offtopic, ali morao sam..
zasto covik ako zeli nebi moga "unajmit" 2 programera da mu naprave aplikaciju?
možda zato sto ima 15 godina???
da, tu sam se malo upec'o :)
ne visim tu na forumima ko neki pa nisam ni vidio info o godinama, samo sam ovlas pogledao...
no onda mi je palo na pamet koliko je poster napredan u odnosu na ostatak svoje generacije,
koja samo gleda big brother-a i sl
ako sad ovako razmislja, kako ce razmisljati za 10-ak godina ??
ne visim tu na forumima ko neki pa nisam ni vidio info o godinama, samo sam ovlas pogledao...
no onda mi je palo na pamet koliko je poster napredan u odnosu na ostatak svoje generacije,
koja samo gleda big brother-a i sl
ako sad ovako razmislja, kako ce razmisljati za 10-ak godina ??
"Još samo par godina do izbora pa da xyz napokon siđe s vlasti i Hrvatska izađe iz krize i napokon uđe u EU..."
Molio bih navesti koji se to "ne-objektno orijentirani skriptni jezici" koriste s (X)HTML-om. Naime, JavaScript je OO jezik, tako da mi nije jasno o cemu pricas - svakome tko je ikad radio s JavaScriptom je to odmah ocito. Prije ce biti da zapravo pricas o stvarima o kojima nemas pojma.
mislim da svaki klinac zna da je java OO jezik a javascript je podskup jave, krivo sam se izrazio, na brzinu...
htio sam reci da se ti jezici koriste gotovo kao ne-objektno orijentirani jezici, u sporednoj ulozi
programeri uglavnom napisu nekoliko funkcija koje malo obogate html, ne definiraju klase bas previse zar ne ?
Danas se intenzivno koristi XHTML, kojim se mogu definirati iznimno slozeni dokumenti. Mozda bi bilo bolje pitati - sto je XHTML kriv XAML-u. Nije problem (X)HTML kao takav, nego "browserski API", da se tako izrazim. A tu onda nije stvar u XHTML-u kao takvom i XAML-u, nego o tome koji ce sve tagovi XHTML-a biti podrzani standardom i browserima vs. Silverlight kao platforma. Pises o XML jezicima, a govoris zapravo o platformi.
Dalje, intenzivno se radi na razvoju HTML5 - mora bit da su glupi sto rade na tome, a imaju XAML/Silverlight pod rukom. Tako da sumnjam da ce Silverlight zamijeniti HTML. Ne znam zasto si uopce usao u ovu pricu.
XHTML, DHTML, HTML...mislim da vrlo slozeni dokumenti i dalje ostaju dokumenti dok su aplikacije - aplikacije, druga kategorija
to dvoje nikad nece u potpunosti biti ista stvar i svi pokusaji da to bude tako osudjeni su unaprijed na propast, zali boze vremena i novaca zbog nedostatnih standarda od samog pocetka...
intenzivno rade na HTML-u 5 ? koliko je ljudi do sad koristilo cisti HTML 4 umjesto third party kontrola i vlastitih kontrola koje bolje izgledaju ili su interaktivne ?
znaci rade na onome sto se nije puno koristilo do sad a definirali su vrlo malo, samo nekoliko osnovnih kontrola kao dio standarda ?
je li moguce HTML kontrole podesiti stilovima npr CSS-om ? u XAML-u jest, stilovi su integralni dio XAML-a i automatski zamjenjuju takve mehanizme i daleko vise se moze podesiti njima
HTML 5 morao bi biti revolucionaran a ne samo nesto sto podrzava isti standard sa dodatnim kontrolama...
e sad, znamo dobro da je sva industrija i njen napredak vezana za korisnike, a tu ukljucujemo i krajnje korisnike i programere
trenutacni problem silverlight aplikacija jest sto su pre-kompilirane i ukljucene u (X)HTML kao rich content
to otezava search engine optimizaciju, a google parirajuci microsoft-u namjerno ima takvu politiku
no kad bi se XAML distribuirao sa servera kao takav, onda bi i trazilice mogle pretrazivati XAML kao tekst, SEO rich aplikacija bila bi rijesena
onda bi bilo na browser-u da uradi JIT kompilaciju i prezentira je korisniku
to znaci da bi takav XAML podrzavao neke kontrole a kontrole koje korisnik zeli dodati u aplikaciju bile bi prekompilirane
hoce li se dogoditi ili ne, ne znam...meni osobno izgleda vrlo vjerojatno, ili je mozda to zelja
i na kraju, mislim da se ne moze silverlight stavljati u istu kategoriju sa flash-em, mozda prije sa java aplikacijama
meni osobno je C# kao jezik nadmasio javu cak i ako se bazirao na javi ispocetka
zasto sam usao u ovu pricu ? mozda zato sto je to moje misljenje ili mozda zato sto ne mislim da se sa javascriptom moze napraviti isto i sa istom elegancijom
taj open source community me ponekad podsjeca na kubu...
viva la revolucion !! - a onda 60 godina kasnije i dalje rolaju cigare rukama za 1c i voze trabante iz 50ih na loz ulje
bar su happy
eh i hvala naxeem-ovom komentaru da sam bolji od Seks-a, to mi je osvjezilo dan .
Rekao sam da si bolji od Šeksa, jer se činiš (bez namjere uvrede) naivno-neozbiljnim, a u posljednjem postu barataš hrpom pogrešnih, polu-pogrešnih i pogrešno interpretiranih informacija.
Moram na put pa nemam vremena za elaborat, ali pročitaj post i popravi bezvezarije.
Rekao sam da si bolji od Šeksa, jer se činiš (bez namjere uvrede) naivno-neozbiljnim, a u posljednjem postu barataš hrpom pogrešnih, polu-pogrešnih i pogrešno interpretiranih informacija.
Moram na put pa nemam vremena za elaborat, ali pročitaj post i popravi bezvezarije.
shvatio sam to...
ali to je moj stil, kroz polu salu...
sto se tice polu istina i netocnosti...nije iskljuceno
nesto komentiram iz iskustva nesto iz promatranja rada drugih, ne znam sve o svemu
mozda imam predrasude ?
u redu
kad su u pitanju tehnicke stvari, argumenti su jedina stvar koja ima tezinu, ne osobna misljenja ili preference
a ja sam bar svoje izlozio
necu ispravljati nista, ne bih napisao sto ne mislim
to ne znaci da necu promijeniti misljenje u buducnosti zbog argumenata, dapace
pozdrav
Naxeem sve je to relativno tko je bolji, a tko gori kad su u pitanju vode kojima g-din Šeks pliva.
Baš jučer čitam statistiku ključnih ekonomskih parametara - i manja je nezaposlenost i veće su i plaće i mirovine nego je to bilo pred kraj mandata vlade onih koji danas pričaju o katastrofi
Tada su današnji kritičari stvari predstavljali dobrim mada su ekonomski parametri bili lošiji nego danas kad stvari pedstavljaju kao katastrofične uz bolje ekonomske parametre
Zašto sam išao u OT? Zato što svi predstavljaju stvari kako im paše, pa nije gdin fiškal baš iznimka među ljudima svoje profesije, pa se pitam je li virtualna stvarnost zamjenila stvarnu, najmanje se
barata brojkama, a više konstrukcijama.
Mislio sam da bi to moglo uspjeti, ali za SADA nište, pričekat će to još koju godinicu...sada sam odlučio napraviti jedan filmski site na hrvatskom tržištu - link: http://www.crofilm.co.cc/ - mislim pogledajte filmski.net, imaju oni dobre recenzije ali im je site totalna pogreška...ja mislim da će moj ostati naživotu bar koju godinicu :)
Molio bih navesti koji se to "ne-objektno orijentirani skriptni jezici" koriste s (X)HTML-om. Naime, JavaScript je OO jezik, tako da mi nije jasno o cemu pricas - svakome tko je ikad radio s JavaScriptom je to odmah ocito. Prije ce biti da zapravo pricas o stvarima o kojima nemas pojma.
mislim da svaki klinac zna da je java OO jezik a javascript je podskup jave, krivo sam se izrazio, na brzinu...
Sad si se jos krivije (LOL) izrazio. Nemoj se molim te "izrazavati" o necemu o cemu nemas bas nikakvog pojma. Zar je zaista toliko tesko otici na Wikipediju i procitati nesto o tome? Eksplicitno ti na Wikipediji pise: JavaScript copies many names and naming conventions from Java, but the two languages are otherwise unrelated and have very different semantics. The key design principles within JavaScript are taken from the Self and Scheme programming languages.
htio sam reci da se ti jezici koriste gotovo kao ne-objektno orijentirani jezici, u sporednoj ulozi
programeri uglavnom napisu nekoliko funkcija koje malo obogate html, ne definiraju klase bas previse zar ne ?
Prvo da u potpunosti razrijesimo o tome kakav je JavaScript jezik. Jel tebi ovo lici na ne-objektno orijentiran jezik?
document.getElementById("id-elementa").style.display = "none";
document je objekt, getElementById je metoda objekta document koja vraca referencu na objekt unutar unutar objekta document s id-em "id-elementa". Style je atribut (objekt) objekta s id-em "id-elementa" koji drzi stilove, display je svojstvo objekta style.
Dakle, JavaScript je OOP jezik - prakticki sav kod koji napises barata s objektima. Sad, hoces li ti radoto svoje "klase" ili ne - to je tvoja stvar. Mozes ako hoces. Ako se ne varam, cak i "slobodne" funkcije su zapravo metode objekta window! Dakle, cak ni one nisu izvan objekata.
-----------------
Oni koji samo malo obogacuju HTML pomocu JavaScripta ne "napisu nekoliko funkcija", nego jednostavno napisu naredbu/dvije (poput gornje naredbe) u neki event-atribut. To se prakticki ni ne moze smatrati programiranjem. Takodjer, OOP nije svrha sam sebi! Kojeg smisla bi imalo takve nekakve jednostavne funkcijice stavljati u zasebne objekte?
Medjutim, zasto ti sad govoris o takvima, ako su u pitanju interaktivne web-aplikacije? Onaj koji ce ozbiljniju Ajax web-aplikaciju ici raditi na proceduralan/ne-OOP nacin je u najmanju ruku neozbiljan (da ne kazem los) programer. Neke funkcije mogu biti izvan objekata ako za to ima potrebe, medjutim vecinu toga je najbolje ukalupiti u objekte - kod je daleko pregledniji i laksi za koristiti. I za odrzavati. Pa cak i u event handlerima.
Dam ti i osobni primjer:
var fl = new FileList("./pg/", "*.*", document.getElementById('pagelist'), "javascript:pgOnClick");
fl.read();
FileList mi je klasa koja prikazuje Ajaxom dohvaca popis datoteka preko jedne PHP skripte. Prvi i drugi argument konstruktora bi trebali biti jasni sami po sebi, treci argument je objekt u koji ce se smjestati tablica s popisom datoteka, cetvrti je naziv funkcije koja ce se pozvati kad se klikne na datoteku u tablici. Metoda read() ucitava popis datoteka i ispisuje ih u odgovarajuci objekt (element na stranici).
I sad - na stranicu sam dodao i gumb Osvjezi prikaz. Sto mora biti u onclicku-u tog gumba? Samo "fl.read()". Ili ako brisem datoteku, obrisem je i opet pozovem fl.read() da mi se osvjezi prikaz datoteka. Jesi li svjestan kako bi to izgledalo da nisam napravio svoju klasu? Trebao bih imati varijable koje ce drzati sve ove vrijednosti (putanje izmedju ostalog), trebao bi imati vise funkcija i svima njima prosljedjivati te argumente. Takve stvari raditi u danasnje vrijeme, a da za njih ne postoji zaista opravdan razlog, je naprosto glupo. Takve stvari ce raditi ili totalni neznalica ili nekakav old-skool programer kojem bi bilo bolje da je ostao na C-u, a ne da se igra sa stvarima koje ne razumije.
Ima u svemu tome i jos jedna caka. Na koji nacin je najlakse izmjenjivati sadrzaj JavaScripta i neceg na serverskoj stvarni (recimo PHP-a)? Preko JSON-a. I onda imas objekt sa svojim clanovima - cijeli taj objekt ces u parametar koji ces slati stranici konvertirati upotrebom naredbe var parametar = JSON.stringify(objekt); PHP skripta ce iz tog parametra dobiti objekt s tim podatkovnim clanovima jednostavnom naredbom $objekt = json_decode($poslani_parametar); Pa sad molim te objasni tko normalan nece u Ajax aplikaciji koristiti klase!?
Drugim rijecima, opet tu imamo neku tvoju neutemeljenu kvalifikaciju, koja pokazuje da pojma nemas o JavaScriptu, ali se ne libis govoriti o tome ko pravi znalac.
XHTML, DHTML, HTML...mislim da vrlo slozeni dokumenti i dalje ostaju dokumenti dok su aplikacije - aplikacije, druga kategorija
to dvoje nikad nece u potpunosti biti ista stvar i svi pokusaji da to bude tako osudjeni su unaprijed na propast, zali boze vremena i novaca zbog nedostatnih standarda od samog pocetka...
Mozes li objasniti koja je razlika izmedju "vrlo slozenih dokumenata" i aplikacija? Imaju li ti dokumenti sucelje? Imaju - (X)HTML. Jesu li ti dokumenti (ili bolje da napisem "dokumenti") interaktivni, mogu li obavljati odredjene zadace? Jesu i mogu - Ajax (JavaScript + neka SS skripta, tipicno u PHP-u ili APS-u). Razlika je - u cemu?
intenzivno rade na HTML-u 5 ? koliko je ljudi do sad koristilo cisti HTML 4 umjesto third party kontrola i vlastitih kontrola koje bolje izgledaju ili su interaktivne ?
znaci rade na onome sto se nije puno koristilo do sad a definirali su vrlo malo, samo nekoliko osnovnih kontrola kao dio standarda ?
je li moguce HTML kontrole podesiti stilovima npr CSS-om ? u XAML-u jest, stilovi su integralni dio XAML-a i automatski zamjenjuju takve mehanizme i daleko vise se moze podesiti njima
HTML 5 morao bi biti revolucionaran a ne samo nesto sto podrzava isti standard sa dodatnim kontrolama...
e sad, znamo dobro da je sva industrija i njen napredak vezana za korisnike, a tu ukljucujemo i krajnje korisnike i programere
trenutacni problem silverlight aplikacija jest sto su pre-kompilirane i ukljucene u (X)HTML kao rich content
to otezava search engine optimizaciju, a google parirajuci microsoft-u namjerno ima takvu politiku
no kad bi se XAML distribuirao sa servera kao takav, onda bi i trazilice mogle pretrazivati XAML kao tekst, SEO rich aplikacija bila bi rijesena
onda bi bilo na browser-u da uradi JIT kompilaciju i prezentira je korisniku
to znaci da bi takav XAML podrzavao neke kontrole a kontrole koje korisnik zeli dodati u aplikaciju bile bi prekompilirane
hoce li se dogoditi ili ne, ne znam...meni osobno izgleda vrlo vjerojatno, ili je mozda to zelja
i na kraju, mislim da se ne moze silverlight stavljati u istu kategoriju sa flash-em, mozda prije sa java aplikacijama
meni osobno je C# kao jezik nadmasio javu cak i ako se bazirao na javi ispocetka
zasto sam usao u ovu pricu ? mozda zato sto je to moje misljenje ili mozda zato sto ne mislim da se sa javascriptom moze napraviti isto i sa istom elegancijom
Prvo - nitko nije rekao da Silverlight nema nekih prednosti nad Ajaxom. Drugo - ignoriras neke nedostatke Silverlighta (nedostatak nije samo izostanak Googleovog indeksiranja - glavni nedostatak je slaba prihvacenost, sto znaci da velik broj ljudi jos uvijek nema instaliran Silverlightov plug-in i vjerojatno ga ni nisu bas voljni instaliraiti kad naidju na neku stranicu u Silverlightu) i prednosti Ajaxa. Trece - pretpostavljam da vecina interaktivnih web-aplikacija nije multimedijalno orijentirana - sluzi za unos i pregled podataka, za administracijske stvari - kod toga vizualna prilagodba sucelja nije od presudene vaznosti, iako se pomocu CSS-a sasvim solidno moze prilagoditi sucelje.
Secer na kraju - izgleda da i sam Microsoft odustaje od Silverlighta kao web-platforme u korist HTML5: http://www.zdnet.com/blog/microsoft/microsoft-our-strategy-with-silverlight-has-shifted/7834
Pa sad ti vidi je li buducnost interaktivnih web-aplikacija u HTML-u ili Silverlightu.
Secer na kraju - izgleda da i sam Microsoft odustaje od Silverlighta kao web-platforme u korist HTML5: http://www.zdnet.com/blog/microsoft/microsoft-our-strategy-with-silverlight-has-shifted/7834
Pa sad ti vidi je li buducnost interaktivnih web-aplikacija u HTML-u ili Silverlightu.
Ne, nije tično da nije sučelje bitno. UI Silverlighta nudi znatno bolji UX i iznimno je koristan kod LOB aplikacija.
A taj link je očekivana i opravdana, ali navodno pogrešna interpteracija objašnjena ovdje.
Ne, nije tično da nije sučelje bitno. UI Silverlighta nudi znatno bolji UX i iznimno je koristan kod LOB aplikacija.
Nemoj mi imputirati nesto sto nisam rekao (da sucelje nije bitno).
Eh, kad se covjek ne zna izraziti. Mada, vidim po komentarima da su neki developeri i dalje malo zabrinuti za buducnost Silverlighta. Ocito je covjek trebao pazljvije birati rijeci.
Mozes li objasniti koja je razlika izmedju "vrlo slozenih dokumenata" i aplikacija? Imaju li ti dokumenti sucelje? Imaju - (X)HTML. Jesu li ti dokumenti (ili bolje da napisem "dokumenti") interaktivni, mogu li obavljati odredjene zadace? Jesu i mogu - Ajax (JavaScript + neka SS skripta, tipicno u PHP-u ili APS-u). Razlika je - u cemu?
----------Prvo - nitko nije rekao da Silverlight nema nekih prednosti nad Ajaxom. Drugo - ignoriras neke nedostatke Silverlighta (nedostatak nije samo izostanak Googleovog indeksiranja - glavni nedostatak je slaba prihvacenost, sto znaci da velik broj ljudi jos uvijek nema instaliran Silverlightov plug-in i vjerojatno ga ni nisu bas voljni instaliraiti kad naidju na neku stranicu u Silverlightu) i prednosti Ajaxa. Trece - pretpostavljam da vecina interaktivnih web-aplikacija nije multimedijalno orijentirana - sluzi za unos i pregled podataka, za administracijske stvari - kod toga vizualna prilagodba sucelja nije od presudene vaznosti, iako se pomocu CSS-a sasvim solidno moze prilagoditi sucelje.
prije svega, hvala na tutorijalu o javascriptu, netko tko je za razliku od mene intenzivno radio s njim ima poptuniju perspektivu
no dobio sam impresiju koju sam imao i prije, o velikoj kompleksnosti razvoja u 3-4 razlicite tehnologije, uglavnom skriptne, da bi se postigla interaktivnost kroz dokument
koliko je lako odrzavati takav kod i razumjeti ga, i koliko je lako nekome tko tek dolazi na taj kod nastaviti rad s njim
jesu li ti skriptni jezici interpretirani i sporiji ( razumijem da jesu )...itd
usporedi to sa elegancijom XAML-a u kojem su X(A)ML tagovi ujedno i postojeci objekti u okviru OO sheme, a razvojni jezik je samo jedan, C#
plus dobijas dodatne prednosti tipa data binding i slicno i to u XAML kodu, pa onda stilovi i slicno kojima mozes promijeniti izgled kontrole - rub, rendering i slicno, automatski mijenjati teme i skinove i slicno
aplikacije nasuprot dokumenata, dvije razlicite semanticke skupine
bit dokumenta je prezentacija informacija sa ili bez interakcije, i to je to
bit aplikacije je cista interakcija sa nesto kratkih informacija koje treba prezentirati korisniku
podudarnost to dvoje jest sto ima aplikacija koje manipuliraju gomilom podataka i prezentiraju ih
prema tome u praksi je aplikacija tree-hijerarhija kontrola ( bilo kojih ) a dokument je tree-hijerarhija informacija tipa tekst, slike, video ili tablice
tree hijerarhija jest XML ili XAML ili HTML
jasno je da je XAML podoban za aplikacije a s tim moze bolje i prikazat informacije
HTML jest dostatan za sturu prezentaciju informacija
moze biti da je za jednostavne aplikacije HTML dovoljan ako uz to korisnici nisu zahtjevni prema sucelju
ali ni korisnici ni programeri ne mogu biti zadovoljni sa kompromisima ili sa kompleksnim razvojnim procesom
ipak, zivimo u komercijalnom svijetu interesnih sfera u kojem ponekad ni developeri ni krajnji korisnici nisu dobitnici nego mete
teoretski od pocetka su se te dvije kategorije mogle i trebale razvijati zasebno definirane
no to je po meni bit evolucije- evolucija jest survival of the fittest, pa se kroz nju stvari kad tad iskristaliziraju kakve su trebale biti samo sto treba vise vremena da umre ono sto je suvisno
za to je vazno vidjeti ono sto jest kao i ono sto bi trebalo biti
malo je vjerojatno da je microsoft odustao od silverlight-a a izgleda da to i nije bio bit clanka u linku
lijep pozdrav...
OK, ajmo iznova:
Nije presudno, ali Silverlight je puno više od vizualne prilagodbe; radi se o drastičnom poboljšanju UX-a.
HTML + CSS je solidno rješenje, ali na tome nekako uvijek zapne. - Naporno, problematično i skupo za razvoj u odnosu na SL. - Igrom slučaja radim na LOB aplikacijama baziranim na webu (HTML+CSS+JS) i nešto na SL-u (nekoć Flex) i moram reći da je HTML+CSS+JS lošiji rezultatom, ali i teži i skuplji za razvoj bez obzira na verziju markupa: 4,5 x... bilo koji i to pogotovo ako se radi o LOB softveru.
SL je trenutno vrhunac za to i šteta je što ima "samo" 65% penetraciju.
ipak, zivimo u komercijalnom svijetu interesnih sfera u kojem ponekad ni developeri ni krajnji korisnici nisu dobitnici nego mete
teoretski od pocetka su se te dvije kategorije mogle i trebale razvijati zasebno definirane
malo je vjerojatno da je microsoft odustao od silverlight-a a izgleda da to i nije bio bit clanka u linku
lijep pozdrav...
1. Zivimo u svijetu gdje developeri stvarno imaju mogucnost izbora u cemu razvijati i za koju skupinu razvijati... dakle nisu mete vec su pomalo i razmazeni IMHO
2. Microsoft nije odustao od SL-a, vec je (jucer cini mi se) izasao sluzbeni dopis iz M$ kojim M$ izjavljuje da u SL vide ogroman potencijal i predvidjaju mu svijetlu buducnost. Jel ti sto znaci sto je u ovako kratkom vremenu izasao framework (cini mi se) 4. generacije za SL? Meni govori da je SL zapravo odlicno prihvacen od strane developera i da mu nema smrti tako skoro.
3. Razumijem ako se jedino razumijes u tehnologiju u kojoj razvijas, i ona pokriva sve tvoje potrebe. Ne razumijem zasto napadati (po meni naprednije) tehnologije koje uopce ne razumijes?
bit aplikacije je cista interakcija sa nesto kratkih informacija koje treba prezentirati korisniku
podudarnost to dvoje jest sto ima aplikacija koje manipuliraju gomilom podataka i prezentiraju ih
prema tome u praksi je aplikacija tree-hijerarhija kontrola ( bilo kojih ) a dokument je tree-hijerarhija informacija tipa tekst, slike, video ili tablice
jasno je da je XAML podoban za aplikacije a s tim moze bolje i prikazat informacije
Sorry, ali ovo sto si napisao jednostavno nema smisla. Po tvojoj definiciji je prakticki nemoguce razlikovati aplikacije i "interaktivne dokumente" (gdje je granica?), a ujedno termin "web-aplikacija" po tvojim definicijama ne postoji (tj. ajax aplikacija ili web-aplikacija nije aplikacija).
Usudjujes li se ti reci da recimo Gmail ili Google Docs nisu (Ajax) aplikacije, nego "interaktivni dokumenti"?
moze biti da je za jednostavne aplikacije HTML dovoljan ako uz to korisnici nisu zahtjevni prema sucelju
ali ni korisnici ni programeri ne mogu biti zadovoljni sa kompromisima ili sa kompleksnim razvojnim procesom
To je ono sto cijelo vrijeme govorim - koristi ono sto vise odgovara zahtjevima. Ako ne postoji potreba za mocnim suceljem koje bi pariralo desktop aplikacijama, onda Ajax moze biti i vise nego dobro rjesenje (iako se i Ajaxom moze napraviti napredno sucelje, ali frameworkovi naravno nisu na razini Silverlighta), tim vise sto za njega ne trebaju nikakvi dodatni plug-inovi. Ako se vratimo temi i pogledamo screenshotove "Cro Connectiona" - tako nesto zbilja nije neki problem napraviti tehnikom Ajax.
Mene je u cijeloj ovoj prici zasmetalo to sto si krenuo blatiti standardne web tehnologije (X/HTML, JavaScript), a da uopce nemas pojma sto se sve moze tim "zastarjelim" tehnologijama.
Sorry, ali ovo sto si napisao jednostavno nema smisla. Po tvojoj definiciji je prakticki nemoguce razlikovati aplikacije i "interaktivne dokumente" (gdje je granica?), a ujedno termin "web-aplikacija" po tvojim definicijama ne postoji (tj. ajax aplikacija ili web-aplikacija nije aplikacija).
Usudjujes li se ti reci da recimo Gmail ili Google Docs nisu (Ajax) aplikacije, nego "interaktivni dokumenti"?
kako nemoguce razlikovati, mislim da sam bas to i napravio, aplikacije uopce nisu dokumenti a dokumenti uopce nisu aplikacije
interaktivni dokumenti ne mogu nikad postati aplikacije
Gmail i Google Docs i ostali primjeri su po meni aplikacije ubacene u dokument
(X)HTML je standard predvidjen za dokumente al su ljudi onda u njega ubacivali aplikacije
ono sto sam u dodatku napravio jest napravio kontrast izmedju HTML-a i XAML-a
XAML je savrsen za hijerarhiju kontrola ( bilo kojih ukljucujuci HTML ), a HTML se bazira striktno na tekstu i paragrafima i sl
HTML je primarno predvidjen za tekst zatim dodatne stvari !
znaci koristili su ga za ono za sto nikad nije ni bio predvidjen
sjecam se da je i prije bila praksa da kad god bi netko pravio neku web aplikaciju na primjer nesto za human resource management,
prva stvar koju bi radili bila je da se definira struktura aplikacije i podataka kroz XML te da se onda kroz XSL to prezentira korisniku kao HTML i sl
prema tome core neke aplikacije uvijek je bio XML
al pitanje je po meni je li HTML + CSS dostatno i za prezentaciju ? cini mi se da moze bolje i u tom pogledu, pa vec to vidimo
To je ono sto cijelo vrijeme govorim - koristi ono sto vise odgovara zahtjevima. Ako ne postoji potreba za mocnim suceljem koje bi pariralo desktop aplikacijama, onda Ajax moze biti i vise nego dobro rjesenje (iako se i Ajaxom moze napraviti napredno sucelje, ali frameworkovi naravno nisu na razini Silverlighta), tim vise sto za njega ne trebaju nikakvi dodatni plug-inovi. Ako se vratimo temi i pogledamo screenshotove "Cro Connectiona" - tako nesto zbilja nije neki problem napraviti tehnikom Ajax.
Mene je u cijeloj ovoj prici zasmetalo to sto si krenuo blatiti standardne web tehnologije (X/HTML, JavaScript), a da uopce nemas pojma sto se sve moze tim "zastarjelim" tehnologijama.
vidim svaki dan sta se sve moze napraviti iz rada drugih, samo mi je kao developeru vazno znati i kako i zasto raditi u nekim tehnologijama
s obzirom na buducnost
instalirati plugin na browser nije tesko, cak ni na linux-u, dva tri koraka, kao i za flash ili javu, instalacija jave na novi browser je gotovo mandatorna za vecinu web siteova, zasto onda ne i za silverlight ?
a s linux-a se silverlight sasvim lijepo izvrsava
mbaksa, tnakir:
nisam nista blatio, upustio sam se u diskusiju s namjerom da prezentiram svoje misljenje i da mozda nesto naucim kroz kontra-argumente
ne vidim kako mozete shvacati osobno neke stvari koje se ticu usporedbe tehnologija koje niste napravili kao ni ja ?
programirao sam u C-u, zatim u C++ u dok je bilo relevantno
kad sam presao na C++ i VB nisam vise htio programirati u C-u
kad sam presao na C# C++ je postala jucerasnja prica
jedino ostaju neki principi vezani uz dizajn OO aplikacija kao sto je UML i design patterns i sl
do nedavno, koga god bih pitao koji su sve design pattern-i za razvoj web aplikacija, nitko nije imao pojma...
nasao sam neke patterne za vizualni razvoj web stranica/aplikacija, stvari koje su se iskristalizirale kao dobra praksa,
al daleko da za web razvoj postoje standardi za design na istom nivou, nesto sto je opceprihvaceno
i onda dodje silverlight...
za sve platforme, MVC + MVVM arhitektura, REST interface itd, WCF servisi, sad vec imamo nesto za enterprise sto sljaka kroz web...
to je ono sto mi se svidjelo
nista osobno...
kako nemoguce razlikovati, mislim da sam bas to i napravio, aplikacije uopce nisu dokumenti a dokumenti uopce nisu aplikacije
interaktivni dokumenti ne mogu nikad postati aplikacije
Gmail i Google Docs i ostali primjeri su po meni aplikacije ubacene u dokument
(X)HTML je standard predvidjen za dokumente al su ljudi onda u njega ubacivali aplikacije
Iz tvojeg objasnjenja je nemoguce razlikovati, tim vise sto si sad jos dodatno zakomplicirao situaciju s Gmailom i Google Docsom. Googleove aplikacije su aplikacije (web-aplikacije ili preciznije Ajax aplikacije) i one nisu (ili u najmanju ruku ne moraju biti) "ubacene u dokument" - HTML je dio njih, one su neodvojive njega. HTML+CSS su im sucelje, JavaScript klijentski dio, a Java serverski dio. To sve cini aplikaciju (zapravo, jos siru stvar - software as service).
Idi na Wikipediju i informiraj se o tome sto je Google Docs.
Ti ni sam nisi nacisto s tim sto je aplikacija, a sto dokument - a jos manje to znas objasniti. Ne razumijes da korisnicko sucelje moze biti implementirano na razne nacine. Koliko vidim, i nije tako velika razlika u definiranju korisnickog sucelja u XAML-u i XHTML-u - na kraju krajeva, i jedno i drugo je bazirano na XML-u. HTML je manje korektan, ali...
Komentar oko toga za sto je "predvidjen" X/HTML standard ti je naprosto smijesan. HTML je inicijalno, prije dvadesetak godina, nastao kao jezik za opisivanje hiperlinkanih dokumenata. Kao i puno toga u informatici, standard se razvijao i danasnji standard je daleko odmakao od inicijalnog (draft iz 1993. nije cak podrzavao ni tablice!). Od prije petnaestak godina u standardu je predvidjeno koristenje i skripti napisanih u JavaScriptu (i eventualno drugih). Sto bi ljudi trebali raditi s JavaScriptom - nije definirano. Zna se kakav je standard za HTML i JavaScript, zna se sto browseri moraju s takvim dokumentima raditi i - to je to. Na web-developeru je da iskoristi ponudjene tehnologije na nacin koji je najbolji za njega i korisnike web-stranica. HTML inicijalno nije podrzavao ni CSS - on se pojavio cak i poslije JavaScripta! Zar ces sad tvrditi i da X/HTML standardom nije predvidjeno da se layout stranice radi pomocu CSS-a? Starim verzijama nije, danasnjim jest. Starim verzijama predvidjeni nisu bili ni Flash ni Silverlight. I sto cemo sad? Hocemo tvrditi da Silverlight nije ili ne moze biti web-tehnologija?
Zapravo, uopce ne znam zasto uopce reagiram na takve stvari. Evo ti link pa citaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Ajax_%28programming%29
Ako ces i nakon citanja tog clanka tvrditi da Ajax aplikacije nisu aplikacije, onda cu te prozvati totalnim ignorantom i trolom i dati ti karton za trolanje. A jedini nacin kako se u tom slucaju mozes spasiti kartona je da korigiras taj clanak na Wikipediji tako da svaku rijec "application" zamijenis s "document" (i da urednici prihvate tvoje nebulozne izmjene). A onda cu chekati da popusis ban na Wikipediji (ako je tako nesto uopce moguce) ili da te prijave abuse sluzbi.
ono sto sam u dodatku napravio jest napravio kontrast izmedju HTML-a i XAML-a
XAML je savrsen za hijerarhiju kontrola ( bilo kojih ukljucujuci HTML ), a HTML se bazira striktno na tekstu i paragrafima i sl
HTML je primarno predvidjen za tekst zatim dodatne stvari !
znaci koristili su ga za ono za sto nikad nije ni bio predvidjen
Educiraj se o tome koji sve elementi u HTML-u postoje: http://en.wikipedia.org/wiki/HTML_element
Hijerarhija "kontrola"? Sto drugo su kontrole u Silverlightu nego elementi u XAML-u, isto kao sto su p, div, form, input... elementi X/HTML-a? Zar elementi u X/HTML-u nemaju hijerarhiju? Zar nemaju svoje atribute (ekvivalent tome bi bila svojstva i dogadjaji u Silverlightu)? Pa o cemu pricamo?
Forme u HTML-u imaju neke osnovne kontrole pomocu kojih se mogu raditi formulari, ali koje ujedno mogu posluziti i za izradu korisnickog sucelja web/ajax aplikacije. To su osnove osnova - Silverlight naravno ima naprednije kontrole i ima vise kontrola - tu nema nikakve sumnje. HTML5 ce, nadajmo se, solidno poboljsati i popuniti dostupne kontrole.
Nešto prije izlaska WPF-a i Silverlighta, još kao student započeo sam rad na projektu koji sam smatrao revolucionalnom idejom i mislio da je uistinu vrhunska: htio sam upotrijebiti XML za definiciju vizualnog sučelja.
Dakle, napisao sam renderer u OpenGL-u koji je crtao uobičajeni UI koji je bio i "skinnable" - mogao je koristiti razne definicije rubova prozora, tipki, polja i njihove teksture - a položaj i ostale vrijednosti čitao je iz (ručno napisanog) XML-a.
Konačan rezultat bio je prilično brz (bolesno brz zapravo) GUI sustav. U praksi je bio borderless, ali imao je ručno definirane tipke i title handlere i izgledao "ludnica".
Baš je kombinacija XML-a i custom brzog 3D ubrzanog renderinga ključna i vjerujem da bi, da MSFT nije "uletio" s WPF-om, moj lib sigurno prošao na tržištu uz malo rada, vizualni editor itd.
Zašto sve ovo kažem? - Zato što je očito da je baš u to vrijeme (krajem prošlog stoljeća) HTML/XML dovoljno ušao pod kožu developerima da skuže/imo koliko je taj način rada moćan za izradu aplikacija.
Nešto prije izlaska WPF-a i Silverlighta, još kao student započeo sam rad na projektu koji sam smatrao revolucionalnom idejom i mislio da je uistinu vrhunska: htio sam upotrijebiti XML za definiciju vizualnog sučelja.
Dakle, napisao sam renderer u OpenGL-u koji je crtao uobičajeni UI koji je bio i "skinnable" - mogao je koristiti razne definicije rubova prozora, tipki, polja i njihove teksture - a položaj i ostale vrijednosti čitao je iz (ručno napisanog) XML-a.
Konačan rezultat bio je prilično brz (bolesno brz zapravo) GUI sustav. U praksi je bio borderless, ali imao je ručno definirane tipke i title handlere i izgledao "ludnica".
Baš je kombinacija XML-a i custom brzog 3D ubrzanog renderinga ključna i vjerujem da bi, da MSFT nije "uletio" s WPF-om, moj lib sigurno prošao na tržištu uz malo rada, vizualni editor itd.
Zašto sve ovo kažem? - Zato što je očito da je baš u to vrijeme (krajem prošlog stoljeća) HTML/XML dovoljno ušao pod kožu developerima da skuže/imo koliko je taj način rada moćan za izradu aplikacija.
zapravo, XML je vise od 15 godina hot tehnologija, tim prije sto se svi adobe proizvodi baziraju na njemu ( postscript, pdf ) a HTML je definiran s XML-om itd
od izlaska .NET-a 2 Microsoft je popravio greske i propuste u Xml serijalizaciji
ja sam slicno tebi prije nekoliko godina napravio jednu financial charting kontrolu za WinForms .NET koja se serijalizirala i deserijalizirala XML-om a XML za svaki element je semanticki bio podijeljen na strukturu, stilove i ponasanje,
koji su se za svaki element unutar chart kontrole mogli definirati posebno, no nije bio DirectX vec GDI+ naravno
onda kad je izasao WPF vidio sam slicnost u razmisljanju kroz XAML...
Ako ces i nakon citanja tog clanka tvrditi da Ajax aplikacije nisu aplikacije, onda cu te prozvati totalnim ignorantom i trolom i dati ti karton za trolanje. A jedini nacin kako se u tom slucaju mozes spasiti kartona je da korigiras taj clanak na Wikipediji tako da svaku rijec "application" zamijenis s "document" (i da urednici prihvate tvoje nebulozne izmjene). A onda cu chekati da popusis ban na Wikipediji (ako je tako nesto uopce moguce) ili da te prijave abuse sluzbi.
Hijerarhija "kontrola"? Sto drugo su kontrole u Silverlightu nego elementi u XAML-u, isto kao sto su p, div, form, input... elementi X/HTML-a? Zar elementi u X/HTML-u nemaju hijerarhiju? Zar nemaju svoje atribute (ekvivalent tome bi bila svojstva i dogadjaji u Silverlightu)? Pa o cemu pricamo?
Forme u HTML-u imaju neke osnovne kontrole pomocu kojih se mogu raditi formulari, ali koje ujedno mogu posluziti i za izradu korisnickog sucelja web/ajax aplikacije. To su osnove osnova - Silverlight naravno ima naprednije kontrole i ima vise kontrola - tu nema nikakve sumnje. HTML5 ce, nadajmo se, solidno poboljsati i popuniti dostupne kontrole.
Broj 1: nisam rekao da AJAX aplikacije nisu aplikacije vec sam jasno rekao da jesu, cemu toliko teksta da me napravis 'trolom' ?
Broj 2: nema potrebe da me patroniziras, za HTML sam izmedju ostalog napisao i parser u C-u na linux-u, kao i tekst browser za vrijeme davnih studentskih dana pa valjda znam sto je to kao i svaki klinac
Broj 3: znam da postoje elementi koji su dodani od HTML-a 1.1 do 4, kao i CSS i da je to otvoreni standard za dokumente i za aplikacije
Broj 4: imam pravo kritizirati slabosti takvog pristupa, postoje bolji dokumenti kao i bolje aplikacije
Broj 5: hijerarhija elemenata nije upitna vec prije mjesanje razlicitih elemenata koji pripadaju odvojenim kategorijama
Broj 6: hoce li HTML 5 moci promijeniti stil postojecih kontrola ? do sad je izgled tih kontrola ovisio o browseru i OS-u. u XAML-u ne ovisi ni o browser-u ni o OS-u
pitao si kako razlikovati dokumente od web aplikacija u okviru HTML 'web aplikacija' ? imas li ti odgovor ?
mozda ja imam jedan, ali sala naravno...
ako uglavnom koristi <div> i javascript i izgleda kao kupus i nema teksta onda vjerojatno nije dokument
ok, a sada pitanja moja:
1)totalni sam početnik u programiranju, a srednja škola sam, pa mislim da imam vremena naučit...evo skinio sam c ide, i od sutra ću krenuti učit c...dali je to dobar početak ili da počnem s nekim drugim jezikom? (nije mi cilj pravit nešto što će ljudi koristiti često, nego neš za mene, program koji će meni koristit)
2) dajte me mal upoznajte s principom izrade...jel to kao i web? napravim template pa pišem kod...jel tako i u običnom programiranju, napravim u Microsoft Expression Blend 4 sliku programa i onda u ide C napravim kod???
3)koliko mi otprilike treba da savlam c jezik, ako računate da ću učit otprilike 1 sat dnevno po radnom danu a sub i ned može i 2h???
Hvala svima koji će biti ljubazni i koji će mi uistinu pomoći.
1.) C je ok za naučit proceduralno programiranje. Stvarno ne znam ima li smisla početniku preporučit preskakanje proceduralnog i hvatanje u koštac s objektnim, na to neka netko drugi odgovori.
2.) Za početak se drži konzolnog programiranja jer stvarno nema smisla učit GUI programiranje dok ne savladaš neke osnove
2a.) Inaće se GUI radi ili programski definiranjem kontrola ili u drag n' drop editoru.
3.) Da savladaš osnove trebati će ti tjedan do mjesec, a za baš savladat jezik puno dulje. Pri tom bi bilo dobro da se kad savladaš neke osnove prebaciš na objektno programiranje (c++, c#, java...). Za baš kvalitetno naučit programiranje trebati će ti godine. Naravno, to ne znaći da za par mjeseci nećeš znati napraviti program, već znaći da ćeš ispravnim pristupom postajati sve bolji. Nemoj se bojati konzultirati kvalitetne knjige jer neki principi ispočetka krivo postavljeni mogu predstavljati velik problem i kočnicu.
Cronnection
Zanima me u kojim situacijama se stavlja <studio.h> i koje sve te postoje, kako se to zove i za šta služi??
Zanima me u kojim situacijama se stavlja <studio.h> i koje sve te postoje, kako se to zove i za šta služi??
Pogriješio si ili sam ja u krivu.Nije studio.h nego stdio.h.Taj library koristiš kod svih "operacija" odnosno manipulacija sa datotekama, ili sa neznam stringovima.Np fopen otvaranje datoteke...fread odnosno čitanje znakova iz datoteke.Radiš čisti proceduralni c?Ja znam da sam u borlandovom c++(OOP) također linkao <stdio.h> biblioteku.Ili je to bio std namespace?nevermind.Netko sigurno zna bolje.Ovo gore također koristiš pri radu sa nizovima(arrays)
Pogriješio si ili sam ja u krivu.Nije studio.h nego stdio.h.Taj library koristiš kod svih "operacija" odnosno manipulacija sa datotekama, ili sa neznam stringovima.Np fopen otvaranje datoteke...fread odnosno čitanje znakova iz datoteke.Radiš čisti proceduralni c?Ja znam da sam u borlandovom c++(OOP) također linkao <stdio.h> biblioteku.Ili je to bio std namespace?nevermind.Netko sigurno zna bolje.Ovo gore također koristiš pri radu sa nizovima(arrays)
Pardon, moja greška...ide <stdio.h>
Znači to je biblioteka s kojom manipuliram datotekama...ispravi me ako grješim, hvala!