Upgrade procesora - isplati li se

poruka: 16
|
čitano: 1.967
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Bok svi.

Trenutno imam konfigraciju koja piše u Moj PC, dakle:

CPU: AMD Phenom II X4 925
MBO : Gigabyte MA790XT-UD4P

Isplati li se nabavljati neki od procesora iz Phenom II x6 serije? Koliki su benifiti?

Hvala

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Koliko vidim, u tvojoj konfiguraciji najviše zaostaje grafička kartica. Možda bi prioritet bio kupiti novu grafičku karticu a ne procesor. Ostale komponente su solidne.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Upgrade procesora - isplati li se
Luuka kaže...

Bok svi.

Trenutno imam konfigraciju koja piše u Moj PC, dakle:

CPU: AMD Phenom II X4 925
MBO : Gigabyte MA790XT-UD4P

Isplati li se nabavljati neki od procesora iz Phenom II x6 serije? Koliki su benifiti?

Hvala

Evo ti benchmark procesora koji je isti ko tvoj vs phenom x6 bas i nema razlike - doduse ovaj bench je star ali ni u među vremenu se ovi phenomi x6 nisu bas pokazali, tako da ako hoces pravi upgrade procesora pređi ili na i5 od sandya na dalje ili na fx 8320

http://www.anandtech.com/bench/product/81?vs=147

phoenix2003 kaže...

Koliko vidim, u tvojoj konfiguraciji najviše zaostaje grafička kartica. Možda bi prioritet bio kupiti novu grafičku karticu a ne procesor. Ostale komponente su solidne.

Ovaj njegov proc je preslab za kupnju neke mnogo jace graficke kartice.

15 godina
lGRACINA kaže...
Luuka kaže...

Ovaj njegov proc je preslab za kupnju neke mnogo jace graficke kartice.

Ne bih se složio sa tobom. Pri nadogradni procesora na starijoj platformi logično je da ideš na najjači procesor a u ovom slučaju to bi bio X6 1100T. Za isti novac može kupiti GTX 760. Ja imam običaj davati savjet da se proda cijeli računar, doda novac namjenjen nadogradnji i kupi novo računalo ali ovdje imamo SSD, 12GB RAM, solidan procesor koji se može klokati zahvaljujući prilično dobroj matičnoj ploči.

U svakom slučaju, prije nadogradnje, potrebno je proučiti ove teme: http://www.bug.hr/forum/topic/graficke-kartice/vodic-odabir-graficke-kartice/28804.aspx

http://www.bug.hr/forum/topic/graficke-kartice/kako-prepoznati-cpu-bottlenecka-gpu/148619.aspx

http://www.bug.hr/forum/topic/slaganje-pc-konfiguracija/savjeti-o-nadogradnji-racunala/164263.aspx

12 godina
neaktivan

Slažem se, ova 3 linka su stvarno korisni za kolegu ako ce upgradeati - no radi se o tome da uz ove komponente koje ima se jedino neuklapaju zapravo procesor i graficka na neki nacin, naravno da treba ici na najjaci procesor iz serije ali on je toliko skup da je neisplativ pogotovo kad se uzmu performanse i potrosnja - ako uzme novi proc onda ce ovaj morati prodati tako da je logicnije da se onda rjesi i maticne koja je odlicna i nece ju biti problem prodati i kupi recimo socket 1155 ploc i i5 koji su trenutno najpovoljniji (obzirom da je vani 1150) a po perfromansama su tu negdje 1155/1150 a daleko ispred phenoma - a onda moze naknadno kupit gpu - ako ce dugorocno ulagati to mu je nabolje - jer phenom x6 moze ispratit najvise r9 280 280x a i5 moze i 980 bez problema gurati, ako zeli proc za slijedecih 3 / 5 god mora mjenjati platformu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.11.2014 11:01 (lGRACINA).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pozdrav planiram uzeti ovu grafu http://www.links.hr/?naziv=graficka-kartica-pci-e-sapphire-amd-radeon-r7-250-1gb-ddr5-d-sub-dvi-hdmi&option=artikl&id_artikl=051.806.906

Prvo sam htio uzeti nesto iz 260x serije ali rečeno mi je da če biti bottlenec... Pošto je moja matična durable verzija i samim time je slab overkloker procesor nejde preko 2.88 ghz. Sad dal da idem na r7 250 ili da riskiram uzeti 260? 

Hvala unaprijed.

Padobranci, mineri i djevice griješe samo jednom
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Potpuno te razumijem ali to je preveliko ulaganje. Najmanje ulaganje sa najvećim dobitkom jeste kupovina grafičke kartice. Dakle, ne isplati se upgrade procesora jer ostaje stara grafička. Isplati se kupiti novu grafičku ili ako nađe dobru mušteriju za cijeli računar pa da kupi novi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.11.2014 11:08 (phoenix2003).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
lGRACINA kaže...

ako zeli proc za slijedecih 3 / 5 god mora mjenjati platformu.

Da, o tome sam i ja razmišljao, ali reko da prvo provjerim dal ima benefita mijenjati samo procesor.

Kakve preporuke imate za nadogradnju proc+matična? Uzimao bi po mogućnosti novo, bitno je da RAM paše jer ne bi i njih mijenjao u ovom trenutku, to što rade na 1333Mhz mislim da nije neki problem.

Uložio bi oko 2000kn, ali svakako ciljam na manje ako ima nešto što je best buy i što bi držalo neko vrijeme, kako i ovo drži nekih 4,5 godina.

Btw nisam neki hard core gamer, računalo se uglavnom koristi za multimediu, Internet, web development i tu i tamo neka igrica koja nije nešto zahtjevna na grafiku.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
15 godina

Procesor: Intel i5 4570

Matična: Asus H97 Plus

Grafička: AMD 270X ili NVIDIA GTX 760

Više o ovome na: http://www.bug.hr/forum/topic/slaganje-pc-konfiguracija/savjeti-o-nadogradnji-racunala/164263.aspx

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.11.2014 13:27 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Ako ces uzimati na taj period onda svakako kupi i5 ivy bridge ili haswell svejedno je - ovaj koji je kolega phoenix preporucio je taman, ili cak da piknes i5 4670 4690 a od ploca uzmi neku dobru b85 maticnu jer one imaju sve sto treba a dosta su jeftinije od ovih ploca sa kojima se moze klokati, a ako ces klokati onda ide neka z87 z97 ploca - i5 4670k 4690k i dobar cooler ali to sve skupa je puno skuplje a nedonosi bas neki benifit jer i na stock + intel turbo 4670 radi na visokih 3.8ghz a 4690 na 3.9ghz - a onda kasnije od grafickih uzmes nesto tipa 770 ili r9 280x - vezano za rame 1333mhz je gotovo isto sto i 1600 iako iams XMP postavku u biosu kod intel ploca koja bi mogla dici rame na 1600mhz

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.11.2014 14:13 (lGRACINA).
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

Btw ne mislim clockati :D

15 godina
protjeran

Šta kažete na nadogradnju procesora iz Moj PC na Q6600?

Isplati li se?

Planiram instalirati OSX na komp pa mi trebaju i komponente koje su kompatibilne, uz novi procesor mislim i uzeti novu matičnu (Gigabyte P43-ES3G F13) i grafičku (mislio sam HD6870), pa može preporuka i za njih.

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet | HTC Hero - iPhone 3GS - Nexus S - Nexus 7 - Htc 8S - iPhone 4 - Galaxy S2 - HTC Sensation - Lumia 625 i Nokia N8 - Dell Venue pro 8 i Xperia Z1 Compact
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.11.2014 22:51 (EZY-E).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
EZY-E kaže...

Isplati li se?

Planiram instalirati OSX na komp pa mi trebaju i komponente koje su kompatibilne, uz novi procesor mislim i uzeti novu matičnu (Gigabyte P43-ES3G F13) i grafičku (mislio sam HD6870), pa može preporuka i za njih.

Nema smisla kupovat Q6600 ako mislis i maticnu mijenjat.

Lijepo prijedi na novu platformu i kupi si i3 ili i5 (sve ovisi s koliko navaca raspolazes i dali ides na novo ili polovno)

LP

15 godina
protjeran
Vesh kaže...
EZY-E kaže...

Isplati li se?

Lijepo prijedi na novu platformu i kupi si i3 ili i5 (sve ovisi s koliko navaca raspolazes i dali ides na novo ili polovno)

LP

Prelazak na i3 mi se čini skup, planiram potrošiti oko 1000 kn max, polovno.

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet | HTC Hero - iPhone 3GS - Nexus S - Nexus 7 - Htc 8S - iPhone 4 - Galaxy S2 - HTC Sensation - Lumia 625 i Nokia N8 - Dell Venue pro 8 i Xperia Z1 Compact
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.11.2014 0:21 (EZY-E).
13 godina
neaktivan
EZY-E kaže...
Vesh kaže...
EZY-E kaže...

Isplati li se?

LP

Onda si svejedno uzmi plocu s1150 ali umijesto i3 kupis jedan Intel Pentium G3220 (G3220 je po benchmark-u bolji od Q6600 te novi kosta 400 kn)

Ukoliko budes u mogucnosti moci ces bez  problema prijec na neki i3 ili i5 jer ce ti ih maticna podrzavat. 

Znaci u 1000kn si uguras MBO,CPU I GPU bez problema...

300-400kn za CPU (ovisi oces novi ili nades na njusaklu koj polovni)

400KN GPU (GTX 460, GTX 470, HD 6850)

200KN MBO

Ovisno o tome koliko jeftino prodes sa cijenkanjem sto se tice MBO i CPU... ostale novce iskoristi za Grafu.

LP

PS: nemoj zaboravit cijenkat se i za graficku :)

15 godina
protjeran
Vesh kaže...
EZY-E kaže...
Vesh kaže...
EZY-E kaže...

Isplati li se?

LP

Onda si svejedno uzmi plocu s1150 ali umijesto i3 kupis jedan Intel Pentium G3220 (G3220 je po benchmark-u bolji od Q6600 te novi kosta 400 kn)

Ukoliko budes u mogucnosti moci ces bez  problema prijec na neki i3 ili i5 jer ce ti ih maticna podrzavat. 

Znaci u 1000kn si uguras MBO,CPU I GPU bez problema...

300-400kn za CPU (ovisi oces novi ili nades na njusaklu koj polovni)

400KN GPU (GTX 460, GTX 470, HD 6850)

200KN MBO

Ovisno o tome koliko jeftino prodes sa cijenkanjem sto se tice MBO i CPU... ostale novce iskoristi za Grafu.

LP

PS: nemoj zaboravit cijenkat se i za graficku :)

Nisu mi skoro uopće bitne performanse, glavno da mogu instalirati OSX Yosemite na komp.

Q6600 je već dosta provjeren po kompatibilnosti sa OSX-om, a ovaj Pentium baš i ne.

Bitno mi je da što jeftinije prođem ipak, vjerojatno budem grafu uzeo HD 6870 samo još ne znam za koju se platformu odlučiti.

Daj mi reci koju si matičnu vidio za 200 kn?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice