I5 ili i7 za gejming
- poruka: 67
- |
- čitano: 7.024
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
i7 i gaming ima jedini full iskoristivi smisao tako da streamaš u 1080p ili višoj rezoluciji u zahtjevnijim igrama tipa GTA V, eto tamo bi ti koristilo
Mislim da je bolja solucija kupiti "all-around" dobro računalo (tipa i5 6500 + gtx 1060 - trenutno dobavljivo u DE, ili i5 6500 + rx 480 neref - uskoro dobavljivo u DE) a ne utuć pola budžeta u procesor. Ako ne dobiješ 120 fps lock u doti, smanji neki detalj i uživaj.
E, ta mi se kombinacija dopada! Ipak, cjenim da je gpu novije generacije isplativo uzeti. Gdje u DEU? Nesto konkretno, povoljno?:)
Možda nešto ovako: https://www.caseking.de/en/save-cart/d5e03930f4ae780e4ccd
Ako ti je puno ili ti treba optički pogon, izbaci ssd za sad, a možeš provjerit jel bi se ovako nešto dalo sastavit na mindfactory.de - oni bi trebali bit malo jeftiniji - prilično je kasno pa nisam gledao.
Hvala! Nisam znao za ove stranice. :)
Elem, videh danas u radnji, Predator PC, neka gejming varijanta, oko 800 evra, neko snizenje, i5 CPU najnovija generacija, odlican, ddr4, itd.
ali mi treba savet, da li je GPU koja je u njemu dovoljno dobra
za ono sto potrazujem, GPU AMD Radeon HD R9 360. Nemam iskustava za radeonkama, pa bi savet dobro dosao.
To je više šminkerski PC. To što je i5 u njemu je super, ali grafička nije baš dobra. Normalno da se može igrati, ali za te novce se složi računalo sa isto i5 procesorom, ali puno boljom grafičkom karticom.
Bolje i7 haswell nego i5 skylake
Negdje bolje negdje losije..
?
?
Vecina igara nema nikakve koristi od HT-a i u svima ce biti bolji skylake i5.
Ajde ne pricajte gluposti vas dvojica, kakav krvavi i5 ima sta radit pored i7?? Pojedinci ovdje misle da je razlika u IPC-u od Skylakea 500 godina ispred Haswella i drugih pa da je sveta krava, a tih 15 posto IPC-a u gejmingu skoro nista ne znaci jedino jedino na papiru.
A dovoljno o vasoj gluposti govore i ovi gameplay-evi gdje je i7 4790k skoro u dlaku isti kao i7 6700k i razlika je u 1-2 fps, tako da neznam kako bi onda neki tamo i5 skylake mogao biti bolji od Haswell i7?
ARMA 3
GTA V
Crysis 3
AC Unity
Da ne pricam kolko su mi smjesni ovi sta su mijenjali Ivy bridge i7mice da bi isli na i5 skylake pa ih u Battlefieldu doceka bottleneck sa 100 posto na sve 4 jezgre
Moram ja probati koju od tih igara da vidim kako ovaj moj i7 dela, pa da otklonim kojekakve sumnje bn ili obratno
Da je imat malo pameti pa naucit sta je to HT, kako funkcionira i koliko igara ima koristi od vise od 4 threada onda ne bi pisali takve idiotarije...
Pa i7 je u skoro svakoj igri bolji od i5, tako da od HT-a itekako ima koristi.
Da je imat malo pameti pa naucit sta je to HT, kako funkcionira i koliko igara ima koristi od vise od 4 threada onda ne bi pisali takve idiotarije...
Svaka isključivo next-gen igra (znači da nema X360 ili PS3 verzije) ima koristi od HT-a na PC-u.
Dokaz je i3 kojeg HT spašava.
Svaka isključivo next-gen igra (znači da nema X360 ili PS3 verzije) ima koristi od HT-a na PC-u.
Ja govorim od svih igara, te "next-gen" koje mogu efikasno koristit vise od 4 threada su kapljica u moru...
Pa i7 je u skoro svakoj igri bolji od i5, tako da od HT-a itekako ima koristi.
Totalno kriva tvrdnja, nebulozna...
Ja govorim od svih igara, te "next-gen" koje mogu efikasno koristit vise od 4 threada su kapljica u moru...
Jel u te igre ubrajaš i Half Life 1 koji je izašao 1999.? Lako tako manipulirat podacima, ajd gledaj igre koje su sada relevantne. Od svih igara koje su izašle jedino Doom ne pokazuje razliku između i5 i i7.
Dajem lijevu ruku da će cijelu ovu generaciju 8 threadova imat prednost nad 4 kad obje konzole imaju 8 threadova i sukladno tome će se optimizirat igre.
Jel u te igre ubrajaš i Half Life 1 koji je izašao 1999.? Lako tako manipulirat podacima, ajd gledaj igre koje su sada relevantne. Od svih igara koje su izašle jedino Doom ne pokazuje razliku između i5 i i7.
Dajem lijevu ruku da će cijelu ovu generaciju 8 threadova imat prednost nad 4 kad obje konzole imaju 8 threadova i sukladno tome će se optimizirat igre.
8 je threadova al su u pitanju 4 jednake jezgre kod i5 i i7. i7 je kao i5 sa 5 jezgri i to samo kad se HT optimlano koristi...
Ovaj lucidus mi je tesko probavljiv sa svojom "nemam curu" retorikom al ovaj puta je u pravu.
No nije naveo pravi razlog jer vjerovatno niti ne zna.
Stvar je da su grafičke kartice jednostavno otišle miljama naprijed u odnosu na one koje su bile tu prije 3 godine kad je za njih prosjecan i5 bio dovoljno jak.
Tad je naj jaca kartica bila gtx 770 i i5 je to dobro gurao, no po izlasku Maxwella pocelo je stucanje u igrama zahtjevnim za cpu poput battlefielda ili gulid warsa i slicnih mmo igara, u ostalim igrama uglavnom SP se i5 i dalje dobro nosi-o.
No onda su dosle SP igre poput Witchera GTA 5 i sl. gdje i5 u odnosu na i7 i nije vise tako blizu cak i sa gtx 970 a kamo li u kombinaciji sa 980ti, onda je izasla mnogo jaca gtx 1080 i sad ce TXP.
Iako imam i5 i bljuje mi se od ovih prica o bootlnecku relalno treba reci da i5 nije dovoljno jak da izgura te kartice na max. Mozda i5 6600k na dosta preko 4ghz al jasno je da HT ipak tu igra ulogu isto kao sto je i3 zamjetno jaci od pemtiuma u igrama gdje je graficka overkill, tako su i ove grafe overkill za i5 i HT pokazuje prednosti.
By: i5aš
Ovaj lucidus mi je tesko probavljiv sa svojom "nemam curu" retorikom al ovaj puta je u pravu.
No nije naveo pravi razlog jer vjerovatno niti ne zna.
Stvar je da su grafičke kartice jednostavno otišle miljama naprijed u odnosu na one koje su bile tu prije 3 godine kad je za njih prosjecan i5 bio dovoljno jak.
Tad je naj jaca kartica bila gtx 770 i i5 je to dobro gurao, no po izlasku Maxwella pocelo je stucanje u igrama zahtjevnim za cpu poput battlefielda ili gulid warsa i slicnih mmo igara, u ostalim igrama uglavnom SP se i5 i dalje dobro nosi-o.
No onda su dosle SP igre poput Witchera GTA 5 i sl. gdje i5 u odnosu na i7 i nije vise tako blizu cak i sa gtx 970 a kamo li u kombinaciji sa 980ti, onda je izasla mnogo jaca gtx 1080 i sad ce TXP.
Iako imam i5 i bljuje mi se od ovih prica o bootlnecku relalno treba reci da i5 nije dovoljno jak da izgura te kartice na max. Mozda i5 6600k na dosta preko 4ghz al jasno je da HT ipak tu igra ulogu isto kao sto je i3 zamjetno jaci od pemtiuma u igrama gdje je graficka overkill, tako su i ove grafe overkill za i5 i HT pokazuje prednosti.
By: i5aš
A sta ti to znas i gdje si pokazao neko znanje da imas pravo mene prozivat? Svaki tvoj komentar je puko slaganje ili neslaanje sa procitanim bez obrazlozenja, kopiranje tuđih tekstova i rijeci koje si drugdje procitao a nisi ih dobro niti shvatio, isto tako vidi se i po temam da nigdje gdje je trebalo neko iole vece znanje pokazat nisi sudjelovao. Tvoja uloga je za mene uloga promatraca i nekoga koji tu i tamo nesto ubaci bez da je previse svjestan onoga sta pise, a niti te netko drugi ozbiljno dozivljava.
Kao sljedece, sta koga briga kako je bilo prije, mi pricamo o sadasnji igrama i stanju u gejmingu sa danasnjim hardverom, i odavno pricam da ti i jednu 390/970 i5 izbottlenecka tu i tamo a kamoli nece ove jace. Sve danasnje AAA igre su prilicno CPU heavy, i vrlo lako se natovari i5 sa nekom jacom grafom, a isto tako i enginei nisu kao prije 4-5 godina da koriste 2 do 4 jezgre, danas se koristi i do 8 jezgara jer su optimizacije sve bolje i ide se u širinu.
ansha
Ti samo meljes svoje i govoris da nesto nije tocno bez da stavis ikakav kontra dokaz i potkrijepis necime da si bas ti u pravu! Danas se nema sta i5 stavljati u isti kos sa i7, to se moglo prije 4 godine kada je u igrama ionako bio nebitan velik broj jezgri.
Preformuliraš moj tekst i onda to napišeš, nisi u redu.
Je od tebe bas imam nesto pametno preformulirati Ja uopce nisam pisao da je krivac za to sta je i5 oslabio u igrama, puno brzi razvoj grafickih kartica kako ti tvrdis(mada je i to tocno) vec to sta su enginei napredovali i koriste sve veci broj jezgri efektivno, a ne samo 2 do 4 kao prije par godina, pa je to islo na ruku i5icama i nije radilo razliku naspram i7mica u gejmingu.
Igra ko igra nikad nije bila problem, vec njena optimizacija, i sama hardverska zahtjevnost ovisno od enginea u kojem je rađena.
Pomalo besmislena rasprava za ovu temu jer, ako niste pročitali, radi se o konfi prvenstveno za dotu i budžetu od 6000kn pa i7 ne dolazi u obzir ako želiš bilo kakvu normalnu grafičku.
Normalno, sa time se slazem. U temu sam se ionako ukljucio nevezano za kupca.
Elem,
budzet je kroz temu ipak morao otici gore. :) Odlucio sam se ipak sastaviti PC samostalno, jer se vise isplati, kao sto je kolega rekao, pa cu ipak ici na GTX 980, ili GTX 1070, mozda i GTX 1060, jos nisam provjerio koliko su zaista dobre, ili bolje od GTX 980, sto dalje implicira da ce tu morati ici neki i7, a sto se tice odabira GPU-a, to cu jos razmisliti. Mada, ipak su GTX 1060/1070 nova serija, ali moram prvo proveriti testove.itd.
Sugestije su dobrodosle...
Jer, ne bih da dam 1000 EUR, vise – manje, kako sam u pocetku mislio, pa da mi kroz godinu dana GPU u rangu GTX 970, bude nedovoljno dobra.
Testirao sam kod sebe na Laptopu (Asus Rog) i GPU GTX 960 DDR5 4GB ne moze ni da oznoji i7-icu, ali ipak, ta GPU nije ni blizu snage GTX 980, itd.
Zato sam i imao dilemu oko i5 CPU-a.
Momci, hvala svima na zdravoj diskusiji!
Nema ti tu puno filozofije i sve ovisi o tome koliko novca misliš potrošit. Što se tiče CPU-a ako imaš za i7 uzmi ga, ako nemaš igrat ćeš se savršeno dobro i sa i5 6600K @4.5Ghz i dobro. Ako igraš samo DOT-u onda ne znam baš koliko imaš koristi od najjačih grafa tipa GTX 1070 ili GTX 1080 ali ako se misliš inače igrat još nešto drugo onda nikad ne možeš falit s jačom grafom. Vrlo jednostavno.