RUNE Rural Network
- poruka: 429
- |
- čitano: 330.587
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
Koliko ja znam iz A1 ne nude preko rune trenutno. Navodno cak ni t com vise ne nudi, kad sam ih pitao prije par mjeseci rekli su da moze nema problema, sad kad sam zapoceo prelazak na telemach rekli su da uopce ne nude jer ce kao pravit svoju optiku.
Od nedavno imaju ugovor sa HT do max 1Gbits.
https://www.ruralnetwork.eu/hr/novosti/hrvatski-telekom-d-d-nas-novi-partner/
A popis svih telekom partnera piše ovdje:
https://www.ruralnetwork.eu/hr/novosti/dostupni-operatori-u-rune-projektu/
HT nudi na području gdje je Rune postavljen. Source: danas unosio 2 nove optike na području Škurinja ekipi preko RUNE mreže, prodaje uspješno prošle kao i unosi u sustav.
E vidis to je interesantno, jer meni su iz ht-a rekli da kao ne nude preko rune, nego da bi morao cekati 11. mjesec da oni naprave svoje, a doslovno nigdje nema planova gradnje na Drenovi.
Ovisi preko kojeg kanala si pitao i na koga si naletio, možda nisu u tijeku sa nekim informacijama ekipa posebno ako je nova. Mozes mi se na privatno javiti pa da pogledam i ako treba rijesimo stvar ;)
E vidis to je interesantno, jer meni su iz ht-a rekli da kao ne nude preko rune, nego da bi morao cekati 11. mjesec da oni naprave svoje, a doslovno nigdje nema planova gradnje na Drenovi.
Ja koristim HT vise od godinu dana preko RUNE mreže , imao sam ugovor s HT-om preko bakra pa je došao RUNE kod nas i spojio one koji žele za 1 euro i rekli su da se možemo prebaciti na HT optiku kada budemo htjeli . Kasnije samo nazvao HT službu za korisnike i oni su mi za dan-dva poslali tehničara i samo me prebacili na optiku . Uglavnom davi službu za korisnike i šalji mailove jer je definitivno moguće čak i ako si pod starim ugovorom.
Dali ima tko Rune a da je uzeo operatora Telemach. Zanima me sve od IP adrese , stabilnosti, brzine , koji router idt. Sada sam na Fibernetu 600/300 statična IP zadovoljan sam ali i Fibernet ima neke mane. Pošto imam Eon i mob pa bi sve spojio. Na kraju bi me i jeftinije došlo plaćao bi 32 eura mjesečno + tri mjeseca 1 euro.
Telemach za static ip mjesecno te odere za 500 kn + pdv https://telemach.hr/podrska/usluge/dodatne-opcije-za-fiksnu-telefoniju/staticka-ip-adresa
Za koliko te odere fibernet?
Telemach za static ip mjesecno te odere za 500 kn + pdv https://telemach.hr/podrska/usluge/dodatne-opcije-za-fiksnu-telefoniju/staticka-ip-adresa
Statičnu adresu sam dobio radi video nadzora jer Fibernet korisnicima nudi preko CGNAT a onda ne možeš pratiti video nadzor preko mobitela. Inače plačam 25 eura mjesečno brzinu 600/300. Kod IP adresa koje se svaka 24 sata mjenjaju video nadzor radi normalno. Lp
Da dodam dali su mi statičnu adresu u cijeni pretplate jer inače bi imao pravo na raskid bez penala.
Hvala,
Moram još samo vidjeti kako ide kod njih IP i dali se može vršiti nadzor preko mobitela. Jer ako i oni dijele preko CGNAT onda ništa od toga. LP
Hvala,
Moram još samo vidjeti kako ide kod njih IP i dali se može vršiti nadzor preko mobitela. Jer ako i oni dijele preko CGNAT onda ništa od toga. LP
Pa samo pošaljete zahtjev tehničkoj službi za isključivanje CGNAT-a pa ćete dobiti javnu dinamičku IP adresu (ona koja se mijenja svakih 24 sata).
Ne trebate uzimati statičku koja košta ko suho zlato i važna je uglavnom firmama koje puštaju servere, itd. di je bitno da je uvijek ista IP adresa godinama.
Uzme se DDNS usluga i riješen problema čak pa makar se IP adresa mijenjala.
Hvala,
Pa samo pošaljete zahtjev tehničkoj službi za isključivanje CGNAT-a pa ćete dobiti javnu dinamičku IP adresu (ona koja se mijenja svakih 24 sata).
Ne trebate uzimati statičku koja košta ko suho zlato i važna je uglavnom firmama koje puštaju servere, itd. di je bitno da je uvijek ista IP adresa godinama.
Pa nisam ni imao namjeru uzeti statičku IP, dovoljna je dinamička. Kod Fiberneta je druga stvar .Tamo sam dobio statičku za iste novce. LP
Statičnu adresu sam dobio radi video nadzora jer Fibernet korisnicima nudi preko CGNAT a onda ne možeš pratiti video nadzor preko mobitela. Inače plačam 25 eura mjesečno brzinu 600/300. Kod IP adresa koje se svaka 24 sata mjenjaju video nadzor radi normalno. Lp
Da dodam dali su mi statičnu adresu u cijeni pretplate jer inače bi imao pravo na raskid bez penala.
Koje su mane fiberneta i prednosti telemacha osim niže cijene i vece brzine koja za videonadzor ne znaci nista jer i sa najsporijim uploadom od 100 mbps je dovoljno i za stream 10 kamera sa pretpostavljam najvecom bitrateom od 8 mbps po streamu u isto vrijeme. Mnogima je cijena najbitniji faktor pogotovo u ovo doba brzorastuce inflacije ali meni je isto bitno da se podrzavaju mali operateri koji bar tamo gdje posluju stvaraju zdraviju konkurenciju i sprečavaju duopol/triopol pa je to bolje za nas kao krajnje korisnike. Ja ću radije plaćati nekom lokalnom nego hraniti korporaciju. Fibernet prema fini https://infobiz.fina.hr/tvrtka/fenice-telekom-grupa-d-o-o/OIB-39845327325 ima samo 6 zaposlenika. Telemach preko 500 i u to sigurno nisu ukljuceni djelatnici koji rade preko agencije. Također i ova jeftinija cijena je vjerojatno privremena jer su i oni uveli ono godišnje povećanje cijena zbog inflacije bez mogucnosti raskida ugovora bez naplate penala koliko je meni poznato dok kod fiberneta to nigdje nisam procitao a ni nigdje nisam procitao da se itko zali na to. Također kad ugovor istekne barem kod HT-a cijena se povecava za oko 4€ a kod fiberneta nema cjenika bez ugovora pa to tumačim da je cijena ista bio pod ugovorom ili ne. Sve to mi govori da je fibernet posteniji na papiru od telemacha i ostalih velikih telekoma. Neka me netko ispravi ako grijesim.
Hvala,
Meni osobno smeta sto sa stajalista telekoma staticna ili dinamicna javna ipv4 adresa jednako kosta jer u jedinici vremena jednu ip adresu mora alocirati za korisnika. Samo je pitanje koliko je operater pohlepan te na temelju toga umjetno napuše cijenu. U cijeniku sam pronasao da je telemach staticnu ip adresu do 1.11.2022 naplacivao 50 kn sa pdv-om a sada 500 kn bez pdv-a znaci vise od 10 PUTA skuplje. Pisem u kunama jer su u kunama zaokruzene brojke. Po meni bi idealno bilo da svi operateri daju po defaultu adresu iza cgnata i ako krajnjem korisniku treba javna adresa da zatraži i da može birati hoće li staticku ili dinamicku adresu. Tako bi svi bili zadovoljni a onome kome to ne treba bio bi iza cgnata i ne bi trosio vrijedan ograničeni resurs. Ali zivimo u kapitalistickom svijetu pa onome kome treba staticna osuđen je na napuhane nerealne cijene.
Još jednom da pojasnim . Ako si iza CGNATA ne možeš pristupiti video nadzoru preko mobitela. Cgnat ima dobre i loše strane, ali on je dobar za davatelja usluga a pitanje je koliko je dobar za korisnika. Tu govorimo o optici tako da uopće nije bitna brzina jer nitko nedaje 10/10. Ja nisam rekao da je Fibernet loš ali ima isto mana. Samo jednu ću spomenuti- imam statičnu IP i kod prijave na e-građani ne mogu se prijavit pokrenem VPN prijava ide bez problema. Fibernet upoznat i ne znaju u čemu je problem. Nije to više problem ali dok nisam sam pronašao riješenje bio je problem. Ima još par sitnica ali to se riješi sa podrškom Fiberneta koji su svi ljubazni i dostupni. Ja sam kod njih evo uskoro tri godine. Ali u vrijeme ovih cijena svaki euro dobro dođe. Lp
Ima li vas sa Telemach ovdje Rastocine/Skurinje kakva je brzina,puca li ruter?
Razmisljam na spajanje,jer sam korisnik telemach 10 godina nisam imao nikad problema,jer je bezicni homebox,ali sam malo skeptican na kablove,jer sam s kablovima na drugim mrezama imao problema,jer ulica nije mogla imati kako treba,a sada je na stupu optika stavljena.
Još jednom da pojasnim . Ako si iza CGNATA ne možeš pristupiti video nadzoru preko mobitela. Cgnat ima dobre i loše strane, ali on je dobar za davatelja usluga a pitanje je koliko je dobar za korisnika. Tu govorimo o optici tako da uopće nije bitna brzina jer nitko nedaje 10/10. Ja nisam rekao da je Fibernet loš ali ima isto mana. Samo jednu ću spomenuti- imam statičnu IP i kod prijave na e-građani ne mogu se prijavit pokrenem VPN prijava ide bez problema. Fibernet upoznat i ne znaju u čemu je problem. Nije to više problem ali dok nisam sam pronašao riješenje bio je problem. Ima još par sitnica ali to se riješi sa podrškom Fiberneta koji su svi ljubazni i dostupni. Ja sam kod njih evo uskoro tri godine. Ali u vrijeme ovih cijena svaki euro dobro dođe. Lp
Osobno mogu samo pozitivne stvari reci za Fibernet. Od 2021. sam na njima i nemam aposolutno razloga se maknuti. Firma mi ovisi o konekciji i prednost malog providera je više nego primjetna. Što se tiče prijave na egrađani moram priznat da nisam nikada imao sličan slučaj, a često ga koristim. Štoviše, s niti jednom destinacijom nisam imao problema. Imam i remote nadzor i ponešto web servisa izloženih van, sve radi kako spada.
U svakom slučaju, ono što mi je najbolje kod Fiberneta je podrška i transparentnost. To se kod gotovo niti jednog ISPa ne nalazi u današnje vrijeme.
To liči na bakrenu paricu. Optičke niti nisu savijene niti ufrkane. A pošto prolazi pored pruge to je sigurno za signalizaciju.
I kod mene napokon optika od fiberneta 1000/500 kod mene u Kostreni, rune je trebao jedno 3 mjeseca da dode, nisu htjeli vlajda po ljeti po onim vrucinama, kad smo dogovorili i potpisali sa fibernetom dosli su nakon 3 dana prikopcat router i ostalo. Rekao sam im da odma magnu CGNAT za kameru i neke igre pa su makli odma pri instalaciji.
I ja sam van CGNAT radi kamere imam statičnu adresu. Ako imaš e građani pokušaj se prijaviti, zanima me možeš li. Kod mene ne ide i Fibernet sumnja da je do IP adrese. Kad se prebacim VPN ide bez problema. LP
I kod mene napokon optika od fiberneta 1000/500 kod mene u Kostreni, rune je trebao jedno 3 mjeseca da dode, nisu htjeli vlajda po ljeti po onim vrucinama, kad smo dogovorili i potpisali sa fibernetom dosli su nakon 3 dana prikopcat router i ostalo. Rekao sam im da odma magnu CGNAT za kameru i neke igre pa su makli odma pri instalaciji.
I ja sam van CGNAT radi kamere imam statičnu adresu. Ako imaš e građani pokušaj se prijaviti, zanima me možeš li. Kod mene ne ide i Fibernet sumnja da je do IP adrese. Kad se prebacim VPN ide bez problema. LP
normalno sam se prijavio na E-gradanin stavio sam si svoju ip adresu u windowsima 192.168.13.201 i stavio dhcp da bude 70 dana od adresa 20-200 za starce i druge ljude koji se spajaju a meni i bratu da bude stalno ista ip adresa.
normalno sam se prijavio na E-gradanin stavio sam si svoju ip adresu u windowsima 192.168.13.201 i stavio dhcp da bude 70 dana od adresa 20-200 za starce i druge ljude koji se spajaju a meni i bratu da bude stalno ista ip adresa.
Evo kod mene novi problemi! Novi Samsung monitor pronađe Wifi spoji se na lokalnu mrežu ali ne može na internet. Na mobitelu uključim hotspot i wifi pronađe hotspot i sve ide bez problema. Da dodam u podršci za monitor piše kako treba popraviti postavke i ako su i dalje problemi da se treba obratiti davatelju internet usluge. Prošle godine isto takve probleme imao sam sa Netflixom, LG tv. Fibernet mi dao novi router gdje je sve radilo, rečeno mi da je ponekih routera ali ja mislim da je do davatelja usluga, nemaju sve posloženo kako treba. Sada ne mogu isprobati Netflix jer ga više nemam a stari router ošao u viječna lovišta i dobio sam novi Huawei. Moram opet zvati Fibernet. Lp
Mogu normalno se spojit na wifi i internet , probao sam se spojit sad sa samsung tv-om i normalno youtube radi. za netflix ne znam jer nemam account.
Telemach optika preko Rune infrastrukture, iskustva?
Zanima me da li se može koristiti vlastita oprema, npr. samo njihov ONT, a moj router?
Da li Rune daje kakvu svoju opremu ili sve ide od Telemacha?
Dostupno mi je u zgradi, neki ulazi već imaju.
Trenutno sam na A1, ali preko HT optičke infrastrukture, njihov ONT, dalje moj router i radi stabilno i bez problema.
To je sve što mi je dostupno, ali za produljenje su i A1 i HT osjetno skuplji nego telemach/rune kombo.
Telemach podrška je nejasna, navodno bi za 1000/500 brzinu dali neki innbox router pa da ja kasnije s tehničarima dogovaram korištenje moje opreme.
Telemach optika preko Rune infrastrukture, iskustva?
Zanima me da li se može koristiti vlastita oprema, npr. samo njihov ONT, a moj router?
Da li Rune daje kakvu svoju opremu ili sve ide od Telemacha?
Dostupno mi je u zgradi, neki ulazi već imaju.
Trenutno sam na A1, ali preko HT optičke infrastrukture, njihov ONT, dalje moj router i radi stabilno i bez problema.
To je sve što mi je dostupno, ali za produljenje su i A1 i HT osjetno skuplji nego telemach/rune kombo.
Telemach podrška je nejasna, navodno bi za 1000/500 brzinu dali neki innbox router pa da ja kasnije s tehničarima dogovaram korištenje moje opreme.
RUNE daje ONT, ruter daje telekom/operater, ali možeš i korisit svoj ruter koji želiš.
Hvala, to mi je korisna info.
Sad me još brine kako Rune tehničari misle provući nit do stana. Iz šahta ispred zgrade ide postojeća nit do starog ormarića od telefonije na zidu pokraj ulaza i tamo su HTovci stavili svoj razvodni ormar iz kojega su provukli nit do stana kroz postojeće bužire gdje je nekad bila tel. parica.
Jer bojim se da Rune ekipa neće smjeti to dirati pa da ne našarafe još koji ormar, kanalice i svašta :)