Od 1.1.2024 je hakom naredio da je obavezno moguce, moraju ti dat podatke za konfiguraciju
A1 kućni internet - optika
- poruka: 963
- |
- čitano: 627.772
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
Ako imaš samo samostalni interent onda možeš koristiti svoju opremu i nemoraš ništa korsiti od telekom operatora.
Oni su ti dužni dati konfigiraciju da možeš konfigururatri svoju opremu.
Dok ako imaš duo ili trio play, onda moraš koristiti njihovu opremu.
Hočeli ti operator dati mogučnost bridge moda to je njihova dobra volja.
Bar sam ja tako shvatio kada sam malo proučavao odluku HAKOM.
Uzeo bi optiku u A1, zanima me da li se ta opticka nit smije postaviti uzduzno ispod alu profila na kojem je led traka, jer je ispod utor i taman moze proći?
I da li se mora npr. silikonirati ako ide u čošak zida ili smije samo visiti, tj. biti otvorena?
Hvala
Sto sada dijeli A1 za produljenje ugovora? Istekao mi prije nekoliko dana, imam optiku, TV, fixni, mobitel i jos nekih stvari.
Sto sada nude? Da li je bolje nazvati call centar ili otici u poslovnicu?
Smije, ne smije se samo previse pigati ni stiskati jer je nutra staklo
Sto sada dijeli A1 za produljenje ugovora? Istekao mi prije nekoliko dana, imam optiku, TV, fixni, mobitel i jos nekih stvari.
Bolje nazvati i tražiti popuste, ako ti ne daju traži drugog operatera. U poslovnici daju uvijek skuplje ponude.
ja uzeo projektor nekakvih 300 eura koliko se sjećam i PS5 Slim za 189 eura.
Pozdrav ekipa, trebao bi mi admin pass za zte f8648p ako tko ima da vidim ima li kakav interface za konfigurirat easymesh posto me zaj***** tp link c64 koji nece postane satelit sto god da napravim.
Pozdrav ekipa, trebao bi mi admin pass za zte f8648p ako tko ima da vidim ima li kakav interface za konfigurirat easymesh posto me zaj***** tp link c64 koji nece postane satelit sto god da napravim.
piše ti na naljepnici na routeru. korisnik je "user", a password ti tamo piše.
nećeš to dobiti / naći. Ne daju i za sada nema poznati način kako zaobići zaštite i dobiti admin pass...
Dragi moji znalci. Problem je slijedeći-MOLIM savjet;
Optika u stanu od A1 brzina 2 Gbit/s i upload 1 Gbit/s
Imam Lenovo Legion laptop WiFi 6 i mrežnu realtekovu PCIe Family Controller karticu on board 1 Gbps!!!
Koji je najkvalitetniji konverter ( ako može link) sa USB-c Male na UTP Female
da bih na laptopu mogao iskoristiti 2 Gbps koje mi njihov router A1 omogućava. Vidim ima toga na Amazonu i Ebay-u sijaset, ali ne znam što STVARNO vrijedi i kojim adapterom ću ostvariti najveće brzine !!! Unaprijed zahvala svima, a posebno znalcima,
Jasmin Bojić
Hvala Ti na odgovoru, osnova zašto sam pitao ljude ovdje je slijedeća:
Kći mi živi i radi u Singapuru. Tamo je putem Neta naručila USB3 na UTP deklarirane brzine Gigabitnog LAN-a. Naravno, priča za malu djecu. Doma na Knežiji imam optiku 1Gb/sec u downloadu i kad pustim UTP na taj adapter pa u USB 3.0- STATIVA. To je razlog što sam vjerovao da netko KORISTI neki adapter i da iz prve ruke može posvjedočiti brzinu koja je deklarirana. U svakom Ti slučaju hvala, i samo za kraj, možda Ti imaš taj adapter i znaš is prve ruke da STVARNO propišta 2 Gb/sec.
LP
Jasmin
Da, ovaj adapter radi na 2.5Gbit brzinama.
Prije nekih 2mj mi je A1 uveo optiku u zgradu i prosli tjedan bio na vratima da vidi jesam li zainteresiran
Eh sad ja sam jos nekih 6 mj na HTu i to na starom bakru (50/20) pa ne mogu preci.
Posto sam negdje pročitao da po zakonu ti HT moze ponuditi optiku ako je ona dostupna bez obzira cija infrastruktura , do kraja trajanja ugovora jel.
zvao sam ih, i rekli su mi da oni ne vide u njihovim sustavu optiku na mojoj lokaciji i da im dam ID Optičkog priključka. da bez toga ne mogu nista .
trazio sam i A1 tu informaciju, oni su rekli da ne mogu dati tu informaciju .
Sad sam zbunjen, zar meni ht zbilja ne moze ponuditi optiku putem A1 infrastrukture koja je uvedena u zgradu ili?
do stana jos nije jer nikad prije nismo imali opciju za optiku.
Eh sad ja sam jos nekih 6 mj na HTu i to na starom bakru (50/20) pa ne mogu preci.
Tko ti je to rekao da ne možeš preći? Čak neki nude i otkup penala u obliku bonova u trgovačkim lancima ili sl. Zatraži izračun od HT-a koliki bi ti bili penali za prekid ugovora, ne bi ti trebali biti veliki...
Također, prorovari po A1 cjeniku, čini mi se da ti kod njih još uvijek traje promo akcija 12 mjeseci za 1 cent ili tak nešto + možeš uzeti opciju 1Gbit za free. Pisala je ekipa po forumu...
nema takve akcije..samo 50% popusta u prvih 12mj što me ispadne 22eura i 48 za drugih 12
Uostalom kada i razliku ukalkuliraš u plusu si ;)
A1 promocija ti traje sigurno do 31.01. samo se prave grbavi i teško ju daju. Kao što sam ti napomenuo, sve piše u cjeniku, možeš im poslati email sa zahtjevom, samo požuri...
E da, i sad nisam zicer za 1Gbit brzinu jel se treba tražiti paket ili opcija ima neka shema i sa time...
Uostalom kada i razliku ukalkuliraš u plusu si ;)
A1 promocija ti traje sigurno do 31.01. samo se prave grbavi i teško ju daju. Kao što sam ti napomenuo, sve piše u cjeniku, možeš im poslati email sa zahtjevom, samo požuri...
E da, i sad nisam zicer za 1Gbit brzinu jel se treba tražiti paket ili opcija ima neka shema i sa time...
Hvala na ovom. Stvarno piše u cjeniku. Nevjerojatno, pošto piše isto i za -50% i to reklamiraju na stranici.
E sad, kažeš da teško daju tu ponudu. Kako do toga? Koga zvati? 😅
Prešao sam s optikom (+tel.) iz HT na A1. Ugovorena cijena na A1 je 23 € mj s tim da je prvih 6 mj 1 €, na HT bilo 35 € za 1/500 mbps. Prvo sam pitao HT ukoliko izađem koliki su penali, na kućnu adresu mi doša izračun. U HT bio od 28.4-28.11.2024. ug. obveza 24 mj. U A1 imam brzinu 300/150 Mbps. Uz to dobio sam od A1 vaučer za Konzum (plaćeni penali) i tablet na poklon. Uštedio preko 220 € + tablet u odnosu na HT cijenu. Brzina od 300/150 je meni sasvim dovoljna. HT ostavio ont, A1 dao ruter innbox U92, sve radi kako treba.
Sve potrebno sam dogovarao na pismeno preko szk A1, HT me molio da ostanem kod njih za 28 € ali nisam htio, bezobrazno su skupi.
.
“ Unutar cjenika postoji ponuda 100% popusta na TV prijamnik za postojeće korisnike te sam nadodao tu ponudu u template. Ukoliko niste postojeći korisnik ili nećete koristiti A1 TV onda jednostavno obrišite taj paraf.
Na početku templatea je napomena za tekst u zelenom.”
Link: https://www.dropbox.com/scl/fi/57d7fmi6hu0q9zw54tsj4/Ponuda.docx?rlkey=45uim0lesd3bjkpivv5wfqirj
nema takve akcije..samo 50% popusta u prvih 12mj što me ispadne 22eura i 48 za drugih 12
Penali su ti koliko ti je ostalo do kraja, ili iznos popusta koje si imao od početka ugovora do danas. Uzima se ono što je povoljnije za korisnika.
Meni je A1 dao 1000kn za penale koje sam imao u Optimi, u obliku bonova za Konzum.
A1 daje kao refundaciju za penale najviše 150 € u obliku kartice za Konzum. Tako bilo kada sam ja
prelazio iz HT u A1 (11-2024), sada ne znam dali se što promijenilo. Uostalom,
zatražite izračun, besplatan je.
.
Pozdrav ljudi, jedno pitanje nevezano za A1 konkretno, već za samu optiku kao tehnologiju:
Hipotetski, ako za 10ak ili više godina standard budu brzine od npr. 10ak Gbps ili možda čak 100Gbps,
hoće li se nadograđivat samo aktivni uređaji (centrale i modemi koje telekomi daju), ili će morat i nove kablove provlačit?
Po nekoj mojoj logici neće (sigurno ne uskoro), ali bi volio čut mišljenje nekog ko se više kuži.
Iskreno mislim da je ovo tehnologija koja će ostati narednih 30 godina. Imam 2 gbit paket i za Božić je bilo desetak mobitela spojeno, 2 TV istovremeno preko Xplore app, na kompu se skidali torrenti i 3 nadzorne kamere koje su spojene na switch pa na mesh koji je žicom spojen na ruter.
Ne vidim za prosječnog korisnika potrebu većom od 300 mbit.
Za 4k streamanje je dosta 25mbps, za 8k 100mbps. Prema tome 20 televizora u kući bi moglo streamati istovremeno.
Osim ako se nekad pojave 32k televizori i kakve već tehnologije.
Preskupo je zasad ulagati u opremu za 10gbit pa nadalje za korisnike jer stvarno nema potrebe. A i staru bakrenu paricu smo koristili pola stoljeća pa se kroz nove tehnologije brzina povećala, vjerojatno će tako i za optiku biti.
Ja razmisljam i smanjiti paket ako bude nekad ponuda 500/500 ili 1gbit.
Ukratko zasad nema potražnje za takvim brzinama jer se ostala tehnologija sporije razvija, jedino što bi se moglo promijeniti je latencija ako ikad uspiju postići kvantnu brzinu. A i to bi koristilo samo za gaming prosječnom korisniku.
Pozdrav ljudi, jedno pitanje nevezano za A1 konkretno, već za samu optiku kao tehnologiju:
Hipotetski, ako za 10ak ili više godina standard budu brzine od npr. 10ak Gbps ili možda čak 100Gbps,
hoće li se nadograđivat samo aktivni uređaji (centrale i modemi koje telekomi daju), ili će morat i nove kablove provlačit?
Po nekoj mojoj logici neće (sigurno ne uskoro), ali bi volio čut mišljenje nekog ko se više kuži.
ne trebaš se brinuti, preko SMF optičkog vlakna idu i 500 puta veće brzine od trenutnih standardnih 2Gbit. narednih xx godina će se samo nadograđivati centrale i mijenjati naši routeri.
Kako je kolega naveo, optička nit može povući i veće brzine nego što se trenutno pušta tako da eventualno s vremenom će se mjenjat oprema samo, kak su na bakru dolazile nove tehnologije tak su i dolazili novi modemi, stbi, itd..
Najveći cilj a po meni trenutno i najlogičniji da se optička mreža proširi po cijelog HR jel i dan danas cijela država nije nažalost pokrivena. Ali širi se, sporo, ali se širi, po kakvim sam zabitima vidio gdje se sve vuče optika. Najveći je problem manjak ljudi zato se ponajviše infrastuktura sporo radi, npr znam da HT čak plaća firmu iz srbije da ima radi mrežu na određenim prostorima.
Priča ima nastavak...
optika puštena u rad 21.01.2025. Brzina 1,65/0,70 i to je OK.
Ali 27.01. prvi puta stvar blokira-zovem 091 i resetom routera (s njihove strane) proradi i radi ponovno bez greške !!!
Jutros, 31.01.2025. PONOVNO ista priča.
Opet zovem 091.... reset porta-routera i evo sve opet OK.
Nekih ideja? savjeta. preporuka, iskustava
Thx,
Bojić