Pa igra se i pocela radit prije otprilike 5 godina... barem je tada najavljena, mozda je u planu i dulje. a vjeruj mi da se njihova filozofija nije promijenila jos od vremena kad je izlazio GW 1, tako da taj clanak moze biti i 8 ili 10 gdina star i jos bi bio relevantan.
Istina je, u Anetu doista zele izdat igru bez bugova ili sa minimalno bugova koliko je to moguce. Imaju drugaciju filozofiju od nekih drugih kompanija gdje je "shipt the damn thing and then when they pay us promise to make it all work in as short as time as possible" . da se razumijemo ne postoji bug free software, niti ce ikada postojat. OK, mozda nesto sa 1000 linija koda, ali ne ovakav projekt, tako da i nakon releasea ocekujem bugove, ali ne zele da se sa igrom desi sto se desavalo sa vanguardom koji je iziso a bio je neigriv i ugasio se kroz 2 mjeseca. Da, igra se i danas, ali nije vrijedno spomena koliko ljudi ga igra.
Sto se tice ove prepirke WoW-GW Igro sam GW od kada je izisao i igro sam WoW od prije nego je izisao Burning Crusade (da, nisam jedan od onih koji su od prvog dana vanille bili tamo, ali mogu reci da sam bio u vanilli), BC i do predkraj WotLK-a kada vise stvarno nisam mogao organski podnijet tu igru. da ne kazem da sam i u medjuvremenu radio pauze.
Dakle razlika koju landsdorf spominje da je u GW-u potreban skill, a u WoW-u samo vrijeme i gear je oko 80-85% tocna. Onih 15-20% ostavljam da je potreban skill, da, istina, za high end ili HC PvP kad vise manje svi imaju isti gear i dan, onda se razlikuju u skillu, ali da bi dosli tamo morali su od prvoga dana ganjat samo gear. Ako napravis pauzu i ne nabavis gear navrijeme, bye bye tvoja karijera. Sto je netko reko mos imat skill kakav hoces, ako si u plavom u areni nemas sanse. Takodjer, ako nemam PvP gear dovidenja. Takodjer ako udjes u arenu a neko ima PvP oruzje, a ti nemas, dovidenja...
PvE? Nemojte me nasmijavat. sve klase imaju rotaciju od 3-5 skilova bez obzira na to u kojoj se ulozi nalaze i to spamaju 99% vremena. Da, treba povremeno odreagirat i ubacit jos koji skill, zato sam dao da je samo 80-85% u gearu jer doista je tamo bilo hrpa klinaca (citaj retarda) koji se nisu snasli kad su se uvjeti promijenili, kad se desilo nesto nenadano, itd. a i onih retarda koji zabusavaju, pa se tako desavalo da sam sa retri paladinom pocetkom WotLKa outdmg-ao maga i locka u raidu - Naxx (ukljucujuci trash gdje se mogo koristit AoE).
Sad ce se netko naljutit i rec " ne moze svatko tenkat/helat/dps-at - ima ljudi koji ne mogu pratit taktike, zato se ne mogu radit achievementi ili se puno wipa ili whatever"
Ostaje cinjenica da mozes imat skilla koliko hoces, ali u plavom gearu ces jako namucit healera da te hela ko maintanka ako ce to uopce biti moguce. Takodjer mozes znat rotaciju i gadjat ju u mikrosekundu sa magom ili lockom i dalje ce ti dps suckat ako imas plavi neenchantani i ne gemani gear. WoW je preko 80% u gearu. Ono malo sto treba skila za 99% contenta (ukljucujuci PvP) je prakticki zanemarivo ako nemas gear.
Sjecam se jednog tjedna, mi igramo arenu. Vrijeme radnje BC, imam nesto geara iz arene, vecina ipak iz battlegrounda (ljubicasti gear, samo ne top tear). Rating - oko 1600-1700 , novi team, frend i ja pokusavamo to malo dic. Ja igram svog warriora. ulazimo u arenu, war i rogue, sa druge strane 2 maga - trebalo bi biti lako. Reko ja cu charge, on ide prema njima, bit ce nesto, pa da probamo jednnog skinut odmah.
Tek sto sam lupio charge bio sam mrtav (dakle u pokretu, nisam ni doso do prvog). Vjerojatno je neko nekoga boostao.
Da, to su kasnije nerfali (sa resetom ratinga kad odes iz teama, tj. dodatkom personal ratinga) ali onda su dosli drugi problemi. I uvijek se sve vrtilo oko geara. rogue je nesto mogo bez geara, i druid (druida ne zelim ni spominjat koliko je bio OP sa svojim stealthom i healovima i tenkanjem u medi a svejedno radi brutalan dmg). 99% svega u WoW-u se vrtilo oko geara, svrha svega je bilo zavrsit raid i dobit novi komad geara da bude sposobniji za slijedeci raid. Uvodenje legendary itema za koje si moro maltene prodat dusu itd...
GW - upalis igru imas max lvl PvP lika - ako te zanima PvP mozes samo to derat. Hoces igrat PvE? Da, moro si farmat skilove, ali max lvl armor je svima bio jednak. Iso si farmat, da, bilo je end game contenta, ali farmo si izgled -> izgled je ono sto je bila stvar prestigea, a ne cinjenica da si u irgi proveo 1000 sati vise od mene i sad si jaci... ne, sad si mozda lijepsi, ali jos uvijek cu te zabit ako ne znas igrat. U WoWu ako imas 1000 sati vise od mene i imas gear, a ja nemam, mogu se na trepavice postavit, ubit ces me vjerojatno sa autoattackom... vidjao sam i to. Duelanje ispred orgrimara gdje je lik max lvl sjeo na pod, drugi max lvl lik nabijo po njemu i nista, 0 dmg, jer jedan je full pvp, max tier, drugi ima nesto epica, ali uglavnom je to jos plavi gear. E to je smijesno. ako to ima veze sa skillom onda mozda trebamo novi rijecnik izmislit da se neke druge rijeci uvedu, jer ono sto ja znam pod skill nije ovo sto sam ovdje opiso.
Ako te netko outgearo u 1-2 itema, ok, mzda, ali ako ima tier veci od tebe full gear, nema tog skilla koji ce ti omogucit da ga dobijes. Doslovce moze stajat i random lupat tipke ti ces past.
Covjek se ljuti sto stalno usporedujete WoW i GW, pa i meni krivo. Vec sam bio u jednoj raspravi sa pametnjakovicima kojima nije jasno "zasto su u GW 2 promijenili boje itema, nikako se nece moci naviknut". Vec onda sam pito promijenili u odnosu na sta? U odnosu na WoW naravno. Ali nisu nista promijenili, naprosto su nastavili tradiciju iz GW 1 - ne vrti se sve oko woW-a i ne povladuju svi WoW igracima. Kako vam je reko landsdof, kome smeta toliko sve, ima WoW i dalje, ne morate se sa ovim mucit... vec sam vam to i ja reko koju stranicu ranije.
Te nema raidova, te su boje krive te WoW ovo, te WoW ono.
Nitko vam i dalje nece branit ovu igru igrat, niti moze niti zeli, ali tragedija je da sudjelujete u ovoj temi, kao hocete igrat ovu igru jer kuzite i sami da je wow, kolicina vremena koju tamo provodite grindajuci itd. sranje, samo si ne zelite priznat da ste na sranje potrosili godine zivota i tisuce kuna roditeljevih novaca (barem u startu, neki su odrasli uz tu igru i sad si ga cak i sami placaju). Ali ipka, jamrate koliko ova igra ne podsjeca na WoW, jer vi bi ipak da je dosta segmenata vise wowasto.
Ova igra u potpunosti nastavlja tradiciju GW 1 sa dosta moderniziranih stvari. Nije Wow stvorio zanr, i guess what, ne kopiraju ga svi, pa tako ni ova igra nije kopija WoW.a